Небанкова компания влиза в сектора, като купува НЛБ банка София


- Холдинг "Кардан" плаща 15 млн. евро

Холандско-израелският холдинг "Кардан" ще е новият собственик на НЛБ банка София, става ясно от съобщение на интернет страницата на купувача. Досегашният собственик на банката в България е словенската Нова люблянска банка (НЛБ). Сделката е за 15 млн. евро и ще стане чрез звеното за кредитиране на дребно "Ти Би Ай Еф файненшъл сървисес" (TBIF), част от "Кардан".


Споразумението е постигнато в понеделник. Покупката е в тон със стратегията на "Кардан" да засили инвестициите си в България и Румъния чрез синергии с другите си бизнеси, посочват от компанията. Предвижда се банковият й бизнес тук да се фокусира върху банкиране на дребно и финансирането на малки и средни предприятия.
НЛБ банка София е 23-та по големина в сектора у нас според размера на активите й - 197.7 млн. лв. в края на 2010 г. Миналата година приключи на загуба от 14.4 млн. лв. Профилът и беше на бутикова корпоративна банка. Нова люблянска банка получи правителствена помощ в Словения срещу ангажимента да продаде свои непечеливши поделения.


У нас TBIF е собственик на небанкови финансови компании, като с покупката на НЛБ банка София групата се сдобива и с кредитна институция и влиза в банковия сектор. В холдинга на TBIF тук влизат компанията за потребителско кредитиране "Ти Би Ай Кредит", небанковото дружество за ипотечно кредитиране "Кредитекс", ПОК "Доверие", "Ти Би Ай Асет мениджмънт", ЗАД "Булстрад", "Ти Би Ай Лизинг".


Сделката трябва да получи одобрението на БНБ и на Комисията за защита на конкуренцията. В последните десетина години централната банка води консервативна лицензионна политика и освен големи международни групи като Банк Аустрия, белгийската KBC, унгарските ОТП анк и МКБ анк, които влязоха в сектора чрез банковата приватизация или вторична продажба от частни български акционери, небанкови компании не са допускани.


След 2007 г., когато България се присъедини към ЕС и у нас важи правилото на единния паспорт, влязоха още румънското поделение на израелската "Банка Леуми" (която вече се изтегли оттук) и украинската Регионална инвестиционна банка чрез латвийския си клон.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK