Престъпно - Русия получи АЕЦ "Белене" през задния вход

Престъпно - Русия получи АЕЦ "Белене" през задния вход

© Дневник
- България се ангажира да каже "да" на Русия за АЕЦ "Белене" до два месеца


- Министърът на икономиката уволни шефа на НЕК, защото превишил правомощията си, като подписал обвързващото споразумение. Това обаче не може да отмени документа


- Конкретните текстове от "забраненото" споразумение не бяха огласени. Премиерът запази мълчание.

България се задължи до два месеца да се договори окончателно за цената на АЕЦ "Белене" и така договорът за строежа й да стане окончателен. Това се оказа финалът на продължилите шест дни преговори между Националната електрическа компания (НЕК) и "Атомстройекспорт", които според първоначалните изявления на премиера Бойко Борисов и на министъра на икономиката Трайчо Трайков трябваше за завършат със замразяване на работата по АЕЦ "Белене".


Според коментатори резултатът по-скоро изпълнява целта на руската страна, която искаше София да подпише допълнение към договора за "Белене", с което да се ангажира да плати над 2 млрд. евро през следващите две години и което да направи проекта необратим.
Ангажиментът е поет, без страната да е получила отговор на допълнителните въпроси за безопасността на реакторите, отправени от Трайков към руския производител, както и при липсата на анализ за финансовата ефективност на проекта, заради който правителството нае английската банка HSBC.


Броени часове след като във вторник следобед НЕК разпространи информация, че е подписан меморандум за разбирателство и допълнение 12 към споразумението, в резултат на което всички дейности се спират до 30 юни, Трайчо Трайков спешно свика журналистите и им съобщи, че е уволнил изпълнителния директор на държавната компания, който водеше преговорите от българска страна.


По думите му Красимир Първанов е превишил дадените му правомощия, като е ангажирал България до два месеца да подпише окончателен договор за втората атомна централа. Премиерът Бойко Борисов бил уведомен за решението на министъра и за причините.


"Допълнение 12 задължава страната ни до два месеца да подпише окончателен договор с обвързващи клаузи, което от гледна точка на г-н Първанов, който го е подписал, означава грубо излизане от дадения му мандат за преговори и за мен показва очевидно, че в България руският натиск понякога е по-силен от способността на някои хора, призвани да защитават националния интерес, да му се противопоставят", обяви Трайков.


По думите на министъра в анекса пише, че "до 1 юни тази година двете страни трябва да парафират окончателен ИДС (изпълнение-доставка-строителство) договор, без да са ясни критериите за безопасност и това какви допълнителни разходи биха могли те да означават в цената, без да сме се договорили за цената". Според Трайков това е в остро противоречие със съгласувания предварително текст между двете страни.


"В Допълнение 12 се казва, че страните правно-обвързано се задължават до 1 юни да се договорят за цената. Това е документ, който на г-н Първанов му беше изрично забранено да подписва. Беше съгласуван друг текст, а днес той е подписал документа във версията, която му беше забранено да подписва", каза още Трайков.


От НЕК коментираха за "Дневник", че научават от медиите за уволнението на шефа си и че "няма клауза, която да задължава България да подпише до 1 юни". До редакционното приключване на броя Красимир Първанов не беше открит за коментар.


Независимо дали мандатът е превишен или не, ако сделката е подписана от представител на дружеството - страна в преговорите, тя е действителна, обясниха за "Дневник" водещи специалисти по търговско право. Те цитираха чл. 236 от Търговския закон, който обявява за действителни дори сделки, с които едно дружество може да се прехвърли без решение на общото му събрание.


След като законът обявява за действителни дори сделки, сключени при такива тежки нарушения на устава, това важи с още по-голяма сила за ситуация, при която е даден отделен мандат, коментираха юристите.


Според Трайков въпросът за последствията и неустойките, ако България не спази срока за уточняване на цената, "предстои да бъде анализиран. Обстановката, в която се оказахме, е всичко останало, но не е и нормална".


Единственото, което Търговският закон регламентира, е, че лицето, сключило сделка в нарушение на устава или на дадения мандат, носи отговорност за причинените вреди. Днес министър Трайков заяви, че ще помоли премиера Борисов "да натовари ДАНС да провери дали има надхвърляне на отговорности и с каква мотивировка е действано и дали от това произтича някаква заплаха за националната сигурност".


"Ако договорът, който е подписан, остане в сила, във всяка нормална държава това би означавало оставка на правителството", коментира пред "Дневник" политологът Огнян Минчев. "Това ми прилича на пълен театър", каза председателят на управителния съвет на Института за пазарна икономика Красен Станчев.


Само преди седмица ИПИ представи първия пълен финансов анализ за АЕЦ "Белене", според който всички разходи по строежа на централата, включително съпътстващата инфраструктура и задължителните заместващи енергийни мощности, натоварват цената й до 11.5 млрд. евро.


"Не е ясно какво точно е подписано, но според чл. 45 от Закона за безопасното използване на ядрената енергия министърът на икономиката и енергетиката трябва да внесе оценка на всички рискове, свързани с безопасността, както и социално-икономически, въз основа на която Министерският съвет трябва да вземе решение", каза Станчев.


Подписът на уволнения директор на НЕК Красимир Първанов за пореден път показва какъв натиск е имало от страна на Русия за АЕЦ "Белене", коментира съпредседателят на "Синята коалиция" и лидер на СДС Мартин Димитров. Според него Първанов или е бил силно мотивиран, или под сериозен натиск.


"Не допускам шефът на НЕК на своя глава да излезе извън рамките на закона и дадения му мандат, освен ако не е авантюрист", коментира пред "Дневник" бившият министър на икономиката от БСП Петър Димитров. Нека изчакаме реакцията на премиера, може той да го е упълномощил, допълни Димитров.


"Познавам го много добре. В никакъв случай не е действал на своя глава", смята и бившият шеф на НЕК Иван Хиновски.


По-рано през деня министър Трайков коментира: "Сигурен съм, че преговорният екип ще се справи с мандата, даден му от министър-председателя, и ще договори тримесечен мораториум при изгодни за страната ни условия.


В тези три месеца ние ще искаме нашата страна да не се натоварва с допълнителни ангажименти, преди да е постигнато споразумение за цената на централата." Трайков определи проекта за АЕЦ "Белене" и като роден с "изначален грях" заради липсата на ясни договорки за цената при неговото подписване.


Утре в Москва започва работа смесената българско-руска комисия за икономическо сътрудничество, като енергетиката е една от темите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (341)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 524 Неутрално

  НК
  Чл. 103. (Доп. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9.

 2. 2 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 697 Гневно

  Сега ще има ли съд за Първанов заради национално предателство?!

  rock n' roll is king!
 3. 3 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 682 Неутрално
 4. 4 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 842 Гневно

  Всички комунисти с рубли в джобовете начело с Гоце и дългия инкасатор и Б-отбора им ГЕРБ начело с Павиана да бъдат принудени да изпият по една бутилка минерална вода от Фукушима - онази дето се изтича в океана.

  Колкото повече, толкова повече!
 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1324 Весело

  Аз от Б.Б. друго не съм очаквал...

 6. 6 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Така е, когато не се махат кадрите на "комунистите енергетици". Аман от дупедавци.

  И в морето ми е до колене .....................
 7. 7 Профил на vveselinski
  vveselinski
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Мирише ми на евтина постановка

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4062 Неутрално

  Честито, рубладжии! Шефът на НЕК бил уволнен - дреме му на фуражката, братушките са го осигурили до девето коляно.

  Който е млад, да се маха от тая шибана държава.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 868 Разстроено

  Звучи страшничко.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 10. 10 Профил на ner0n
  ner0n
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Ужас, ужас! Закопаха ни!

 11. 11 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Абе всичко е мижи да те лажем - някой си подписва и е "наказан жестоко" с уволнение - хахаха!

 12. 12 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Без съмнение е цирк, разигран от помпиера и Ко. Няма начин този човек, какъвто и да е, на своя глава да свърши всичко това. В момента за кратко е подхвърлен да опере пешкира.

  Въпросът ми е друг - нима е възможно един или дори няколко души да подпишат споразумение, в което страна е Държавата, без това да бъде одобрено и ратифицирано от колективния орган - Народното събрание? Независимо от сумата, с която е задължена Държавата.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 13. 13 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Честито на печелившите. Сега мустакатия селяндур ще го отнесе, че даже може и да не го отнесе в крайна сметка, а правителството ще е невинно. Добър театър, билетите за който струват по около 1000 евро на калпак.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 14. 14 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Кой ми с.а в гащите...
  Вервам ви, момчета, вервам ви, ама какво от това. Пак аз съм мината, вервам или не.

 15. 15 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 638 Неутрално

  ТЗ
  Чл. 236. (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2003 г.) (1) Уставът на дружеството може да предвиди определени сделки да се сключват след предварително разрешение на надзорния съвет, съответно по единодушно решение на съвета на директорите. Такива ограничения може да постави и надзорният съвет, съответно съветът на директорите.

  (2) Само по решение на общото събрание на акционерите могат да се сключват следните сделки:

  1. прехвърляне или предоставяне ползването на цялото търговско предприятие;

  2. (изм. - ДВ, бр. 66 от 2005 г.) разпореждане с активи, чиято обща стойност през текущата година надхвърля половината от стойността на активите на дружеството съгласно последния заверен годишен финансов отчет;

  3. (изм. - ДВ, бр. 66 от 2005 г.) поемане на задължения или предоставяне на обезпечения към едно лице или към свързани лица, чийто размер през текущата година надхвърля половината от стойността на активите на дружеството съгласно последния заверен годишен финансов отчет.

  (3) Уставът на дружеството може изрично да предвиди сделките по ал. 2 да се извършват по решение на съвета на директорите, съответно на управителния съвет. В този случай е необходимо единодушно решение на съвета на директорите, съответно предварително разрешение на надзорния съвет.

  (4) Сделка, сключена в нарушение на ал. 1 - 3 е действителна, а лицето, което я е сключило, отговаря пред дружеството за причинените вреди.


  Това не е вратичка а направо обезсмисля всичко.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 16. 16 Профил на jetchev
  jetchev
  Рейтинг: 409 Неутрално

  да така е по този метод Василий побеждава Самуил а турците идват по българските земи, предателите винаги са проваляли държавата ни, бог да го прости простия български етнос

 17. 17 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 868 Весело

  Супер Бойко сега ще направи някакво геройство и ще спаси България. Спете спокойно. D)

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Отвратена съм от това национално предателство!
  Тихомълком задължиха бг. данъкоплатци с членство в "Евро Плюс", Цв. Цв. "формално" е нарушавал закона 14 месеца и незаконосъобразно е заемал постове в изпълнителната власт, а сега и това национално предателство....Ускорявам нещата на семейството ни за Терминал 2. Може да ми се вземат и 40 % от доходите във вид на данъци, но не приемам политически предатели да ме считат за бял данъчен роб, който ще плаща 5 поколения техните национални предателства!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 716 Неутрално

  То бива ефтино театро, ама чак пък толкова. Май само РАПОНцел си вярва

 20. 20 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Това явно ще е последната руска инвестиция по тези земи.
  Отсега само апаратамент в Сънито.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 21. 21 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#12] от "Музар":

  Може - НЕК е търговско дружество. Това, което аз не мога да разбера е следното - по търговския закон ако договор е сключен без представителна власт, той се счита за потвърден, ако представляваният не възрази. В случая той го прави, защото министерството е принципал, а Трайков възразява. Какво се случва?

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Не вярвам да има текст, по който да го съдят. Въпреки цялото правителствено "окане"!

  Този човек е бил там с необходимите правомощия да си сложи подписа и от него да произлезат съответните ангажименти. Ако е имал "твърда" оферта, да са му я дали готовия текст с неговия подпис, а другата страна само да може да я подпише. След като е бил там в качеството на подписващ, а не на приносител, по формалните правила той нищо не е нарушил. Сега само е изтикан напоказ за кеф на матриала, но никакво обвинение не може да му бъде отправено. И не вярвам сам да се е решил на такава "простъпка", т.е. без тайното съгласие (или нареждане) на помпиера. Сценките с ТрТр като "доброто ченге" хич не ми се коментират.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 24. 24 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 957 Гневно

  Борисов,
  ако действително построи АЕЦ Белене, дано пукне той и цялата му фамилия.
  България такова предателство не познава, а ние сме имали много предатели!

  Май е време да се пръкне нов Венче Миххайлов и да задава кардиналния въпрос:
  "Ти деца имаш ли ?!
  Имам !
  Е що искаш да раснат сироти ?!"

  Трябва да има възмездие за предателите.
  Левски го е казал: "За предатели те има само една присъда: Смърт, Смърт и само Смърт"!
  Смърт за предателите на България !

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 25. 25 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#1] от "paolo51":

  Надявам се това се отнася за този на снимката.

 26. 26 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#21] от "Flash":

  Една умна приказка.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 27. 27 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#22] от "Белия Негър":

  Вероятно ти мирише, щото си се насрал. Комунистите и Герб са едно, това е ясно и на малките деца.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 28. 28 Профил на boom_lay
  boom_lay
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Надявам се до 2 месеца Бойко Борисов да е политически труп. Трайков ми се вижда министър с принципи.

 29. 29 Профил на qbn24558812
  qbn24558812
  Рейтинг: 1147 Разстроено

  У мене трепти оптимизъм. Утре тиквата ще анулира "сделката" и ще си продължи кротко с компирите и магистралите. През уикендите и с лентите

 30. 30 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Картофът няма ли да каже нещо? Иначе все на телевизора кисне. Скапана мутра.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 31. 31 Профил на Zhelyazkov
  Zhelyazkov
  Рейтинг: 574 Гневно

  ЕНИЧАРИ!!!

  Цената на тока се определя от ДЪРЖАВАТА!!!
 32. 32 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#21] от "Flash":

  Доколкото поназнайвам нещичко от правото - възражението трябва да е оформено по надлежния ред.

  До тук има шумотевица за матриала, но ако си прав - къде е възражението?

  И все пак си мисля, че някъде срещнах условие точно за този договор - АЕЦ, за приемане и от Народното събрание. Което не е проблем при сегашния му състав , макар че вече яко се размириса.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 33. 33 Профил на karter
  karter
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#21] от "Flash":

  Това, което аз не мога да разбера е следното - по търговския закон ако договор е сключен без представителна власт, той се счита за потвърден, ако представляваният не възрази. В случая той го прави, защото министерството е принципал, а Трайков възразява. Какво се случва?


  Всичко, което казваш, е така.
  Проблемът е, че разпоредбата на чл. 236 ТЗ е специална спрямо общата и ще се прилага тя.
  Така - чл.40 ЗЗД "Ако представителят и лицето, с което той договаря, се споразумеят във вреда на представлявания, договорът не произвежда действие за представлявания". Но, както казах, ТЗ като специален закон дерогира ЗЗД.
  Кофти ситуация.

 34. 34 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Абе кво направиха тия, бе! Ама нямам пари да плащам на руснаците. Кой ще ги плати тия 10 милиарда евро? Кой? Кой ще плаща предателството?

  Дудо ви обича!
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  Рейтинг: 753 Разстроено

  Вече наистина nqma zna4ka koi какво говори. Беше. Присъединявам се към молитвата на #16 jetchev.

  Абсурдът има смисъл само тогава, когато не се примиряваме с него.
 37. 37 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 942 Любопитно

  "Ако договорът, който е подписан, остане в сила, във всяка нормална държава това би означавало оставка на правителството" - добре казано но нека си го признаем България НЕ е от най- нормалните държави за съжаление и днешният НЕвероятен правителствен ГАФ е ярко доказателство за това !

 38. 38 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 957 Гневно

  Веднага да прехвърлят всички капитали от НЕК на друга фирма и да видим кой кого ?!
  НЕК все пак е търговско дружество, а не Държавата !

  Борисов е глупак ако си мисли, че БСП и мафията ще спрат Белене или ще се държат национално отговорно!

  Ако се продължава така, не съм убеден в жизнеспсобността на БСП-мафиотите и подписалите договора !

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 39. 39 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 868 Разстроено

  Омръзнаха ми тези ЦИРКОВЕ на нашите тарикати от правителството !!!!

  Тези номера да ги показват на селският мегдан , тоя е подписал , но не е знаел Трайков ............................!!!!?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 40. 40 Профил на karter
  karter
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Отговорността НЕ е на този шушляк Кр. Първанов, а на Правителството и лично на Премиера, който се е ДОВЕРИЛ на това лица и му е поверил толкова ВАЖНА служба.

 41. 41 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#18] от "dqdomart":

  Е те точно това искат.
  Но аз си давам сметка, че ако сега напусна и изоставя земята си в този момент, ще съм точно толкова предател, колкото и тия, които я продават на чужди империи за жълти стотинки!
  Хора! Време е за улицата.
  Нищо друго не остана!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 42. 42 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 631 Неутрално

  ето как се "раждат" мултимилионерите в Б-я

 43. 43 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 957 Гневно

  До коментар [#41] от "rapidfire":

  На протест срещу предателите !!!
  С камъни трябва да засипем БСП и ГЕРБ партийни централи, както и Президентсвото на Гуце гнусният доносник!

  Камъни и сопи трябва да играят по главите и задниците на политиците!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 44. 44 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "означава грубо излизане от дадения му мандат за преговори"

  Да публикуват документа, с който е даден мандат на Кр. Първанов!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 45. 45 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 638 Неутрално

  ЗАПАЛЕЛА СЕ ЦИГАНСКА КОЛИБА!
  Само прочетете всички по ред заглавия по темата, 123-4-56!

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 46. 46
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:30 на 05/04/2011 от неговия автор.

 47. 47 Профил на ner0n
  ner0n
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Сега е момента народа да излезе на масови протести!
  Стига сме писали само по форумите като плъхове, време е тия да си ходят!
  Никакъв АЕЦ, никаква Русия, никакъв Бойко, никакъв герб! Всички под ножа!

 48. 48 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 682 Любопитно

  Къде е министър председателят? И още: къде е президента да свика консултативния съвет за национална сигурност. Този въпрос, за Белене, касае поколения българи за в бъдеще.

 49. 49 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#32] от "Музар":

  Не е необходима форма за възражението, общо взето принципа в търговското право е обратен на общия, т.е. сделката се счита за сключена, ако не се оспори веднага. И тук е моят въпрос - очевидно тя се оспорва - какво се случва???
  А иначе е възможно да има и специални условия за този договор, не съм запознат. С оглед важността му за България би трябвало да е така.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 50. 50 Профил на The Jew
  The Jew
  Рейтинг: 1090 Гневно

  С оглед на ориенталския манталитет на управляващите през последните 10 (десет) години,явно удоволствието е двойно,ако е през "задния вход"!!!
  Няма толкова силна дума в българския език,за да изразя възмущението си от действията(и бездействията също!) на бойко и подчинените му,а още по-безсилен съм да покажа притеснението си за бъдещето на страната ни!!!

  Trans penis mihi est!
 51. 51 Профил на the Onion
  the Onion
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Гадна работа.... но подобни новини май отдавна не ме изненадват. Както и това че населението на Бг продължава да се топи. Мислещите българи бягат, а останалите бавно си отмират...

  Tu Stultus Es
 52. 52 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  О С Т А В К А - ТОВА Е НАЙ-ПРИЕМЛИВОТО ЗА НЕУСПЕХА НА ГЕРБ И КАТО ФОРМАЦИЯ И КАТО УПРАВЛЕНИЕ !!!

 53. 53 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Дневник, моля не сваляйте новината от първа страница, или поне я поснете в поток като Фукушима.

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 54. 54 Профил на The Jew
  The Jew
  Рейтинг: 1090 Гневно

  ...и въобще-първанов ли е-за бесене е!!!

  Trans penis mihi est!
 55. 55 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 638 Неутрално

  От Европа няма ли как да ни помогнат, да се сборим с тая воняща руска мецана? Мислете ...

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 56. 56 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  ДОЛУ НЕСЪСТОЯТЕЛНАТА ПОЛИТИКА НА ЕДНА НЕКОМПЕТЕНТНА ФОРМАЦИЯ !!! Какво още трябва да се случи за да сме наясно с некомпетентноста ???...

 57. 57 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Ако има и някой запис как борисов обещава да НЕ строи БеляНЕ ще е добре.

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 58. 58 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Вече ми се отщя да чета квото и да е заради тея нещастни рубладжии. Да си ходят всички в Москва, не ни трябват тук на нас...

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#41] от "rapidfire":
  Ако се организира протест и има макар и малка вероятност този протест да има резултат, за пръв път -след 1997г. ще бъда сред редиците на протестиращите!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 61. 61 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Престъпно - Русия получи АЕЦ "Белене" през задния вход"

  Това би стояло на място като транспарант, окачен на сградата на "Раковска" 134, но като водещо заглавие на медия с претенции, определено е несериозно. Първо, информацията, която сте успели да съберете е твърде недостатъчна, за да се разбере какви точно ще са параметрите на евентулния бъдещ строеж. Освен, ако, разбира се, не правите разлика между вечните апокалиптични вопли на хора като Огнян Минчев и фактите по случая. Второ, единственото, което се разбира от статията е, че днес НЕК и руската страна са се договорили да се договорят. Трето, вероятността Трайков да разиграва цирк с "излизането извън рамките на мандата" е твърде голяма и какво всъщност се цели с това е въпрос на много сериозна информация, с която очевидно не разполагате, както и на задълбоченото й анализиране. Иначе, вярно, че идат избори и трябва пак да се даде рамо на Костов - все пак Прокопиев се облажи тъкмо по време на неговия мандат, нали?!

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 62. 62 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  LOL
  Абе Дневничарите, то един договор с чужда страна за да е задължителен за изпълнение трябва да е:
  1. ратифициран от парламента
  2. сключен от представителен орган
  Не може да се счита за представителен орган една писарушка на бюджетна заплата.
  Не може под търговски отношения да се пркриват междудържавни спогодби.
  Ако ще са търговски - да си търсят неустойките от НЕК, па тя ако реши - да им ги плати.
  Трябва по-сериозен натиск над дребните колелца като тоя Премянов. Довчера се крил из коридорите на властта с рубли в джобовете, а днес ще подписва от наше име.
  Браво на Трайков, добре им стъпи на алкашите по мазола. Сега цената на газта ще падне, защото убеден съм от злоба газ пик@ят.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 63. 63 Профил на prostonikoi
  prostonikoi
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Герб да си ходят ,нищо добро не са дали на България откакто управляват ,само скандали и милиционерщини.А сега и тежко предателство спрямо България.Отговорността е на целия кабинет и лично на премиера който е дал мандат на преговарящия.Единственото положително са магистралите които се строят ,но с едни магистрали не се управлява държава.Никакви реформи ,само приказки и никакви реални действия.Некомпетентни ,нагли ,прости и нахални.Герб да си ходят ,това е най-голямото поробване на България в новата и история ,как не ги е срам да се наричат десни ,те са срам за всички десни избиратели в България.
  Пак казвам: ГЕРБ ДА СИ ХОДЯТ!!!

 64. 64 Профил на The Jew
  The Jew
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#40] от "karter":

  +++++++++++++++++++

  Trans penis mihi est!
 65. 65 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#61] от "Славена":

  А какви са шансовете м/у двете хипотези: За Русия и за България според мен те са 9:1.

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 66. 66 Профил на mironz
  mironz
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Хора,пак ни продадоха за лични интереси .Какво още трябва да се случи ,за да излезем и да им покажем ,че все още съществуваме .

 67. 67 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  ПРЕДАЛИТЕ НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НЯМАТ ПРАВО ДА НАСОчВАТ СТРАНАТА В НЕСЪОТВТСВАщА ПОСОКА ВОДЕщА ДО ФИНАНСОВА КАТАТРОФА, ВОДЕщА ДО ФИЗИчЕСКО ДЕМОРАЛИЗИРАНЕ И ДЕГРАДИРАНЕ, А И ВЪЗМОЖНО УНИщОЖЕНИЕ С ДЕЙСТВИЯТА СИ.

 68. 68 Профил на Barionas
  Barionas
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Вие какво си въобразявахте ? Че някакъв смешник от Банкя ще промени нещо? Е той да не е назначен от филанкишията. Нали Златев ги реди тия на селско ниво , а него го управляват пак руснаците.Правят панаири само за пред хората. Мача явно е свирен отдавна.

 69. 69 Профил на Мафи
  Мафи
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Рапона от снимката ще ни насади картофите. И всичките ще са горещи. Белене-то и духането ще са от нас. И правнуците ни ще си ги подхвърлят в ръце.
  пп: На някого още да не е ясна ситуацията?

  Yeah, ..the same one,..but no ban, no fun. Confucius..almost
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  ТОВА Е ПРОБНИЯТ КАМЪК ЗА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА СЪСТОЯТЕЛНОСТ - АЕЦ "БЕЛЕНЕ" СЕ ПРЕВРЪщА В РАЗКОВНИчЕТО НА ПРО РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ И ПРЕВРЪщАНЕТО И В ЗАЛОЖНИЦА ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#65] от "merankol":
  Не знам какви са шансовете, тази статия определено не дава отговор на въпроса какви са параметрите на бъдещия окончателен договор. За сметка на това играе по тънката струна на емоциите. Друго, което ми прави впечатление е, че дори не са си направили труда да разберет пред кого би се разглеждал евентуален спор между българската и руска страна. Със сигурност няма да е пред българските съдилища и няма да се прилага Търговския закон, на който се позовават. Практика при такива сделки е да се уговяра Арбитраж в трета държава и спорът се разглежда според законодателството, което страните са посочили, а това най-често е законодателството на страната, където е седалището на Арбитража. Просто има твърде много липса на информация, която се запълва с надуване на свирката на локомотива.

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 75. 75 Профил на ALM
  ALM
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#43] от "ironhorse":


  +++++ . "На протест срещу предателите !!!
  С камъни трябва да засипем БСП и ГЕРБ партийни централи, както и Президентсвото на Гуце гнусният доносник!../
  Камъни , камънииии .да не си талибан бре! Иначе не само камъни ..+++++

 76. 76 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Оставка на правителство и предсрочни избори 3 в едно. Местни, парламентарни, президентски. Дано на матРиялите им са увряли тиквите.

 77. 77 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  "Престъпно - Русия получи АЕЦ "Белене" през задния вход"

  Заглавието е чудесен пример за дизайнерски наркотик. Зомбитата във форума получават своята дневна доза и, съдейки по коментарите им, видимо се чувстват добре. До следващата абстиненция.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 78. 78 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 957 Гневно

  До като няма разстреляни предатели така ще е !!!
  Я вижте в Китай как подписаха за 2 млрд. долара за същата АЕЦ като Белене, след разстрел на двама преговарящи!

  Разстрел за предателите !!!
  Ние сме помияри ако позволим да построят Белене през главите ни!

  Само да срещна Борисов, Гуце, Гея и другата продажна гмеч някъде, ще им пратя като предупредителен огън бая развалени яйца!

  Да излезнем на протест!
  Да изгоним предателите!
  Вън Русия от България!
  Не на Лукойл и Златев!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 79. 79 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  РУСИЯ ПРЕСЛЕДВА СВОИ ГЕОПОЛИТИчЕСКИ И БИЗНЕС ИНТЕРЕСИ И НИКОГА БЪЛГАРСКИ , НИКОГА ТОВА ТРЯБВА ДА Е ЯСНО НИКОГА БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ НЕ СА ЗАЩИТЕНИ, А НАЙ-МАЛКОТО ДНЕС.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 81. 81
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:43 на 06/04/2011 от неговия автор.

 82. 82 Профил на Ivanski
  Ivanski
  Рейтинг: 524 Гневно

  Ей това и Вълкът сит и агнето цяло!

  Ivanski
 83. 83 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 942 Любопитно

  това е вероятният край на герб ,бяха използвани по предназначение и сега ще им бият шута същите кукловоди които ги създадоха и ги сложиха да "управляват" преди време... и още две изгубени години за демокрацията в България... и така докога ???

 84. 84 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  ПУТИН БЪРЗА - ЗАЩОТО ВРЕМЕТО РАБОТИ СРЕЩУ НЕГО ФУКОШИМА МУ ИЗИГРА ЛОШ НОМЕР - Жалко за Йорго.

 85. 85 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  боко сега да седне и да се замисли, какво би направил всеки друг европейски премиер, който се озове в ситуация в която некъв чиновник му подписва строеж на цял шибан АЕЦ през главата... проект не само от бългорско и регионално, но общоевропейско значение...

 86. 86 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Оставка на Бойко Борисов ! Предател!

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 87. 87 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално


  До коментар [#60] от "dqdomart":

  Ако не опитаме няма да разберем.

  Като махнем настрана геополитиката, аз просто не искам ТОВА
  да се случи на моята земя:

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2011/04/05/1070322_iztichashtata_v_tihiia_okean_voda_ot_aec_fukushima_e_s/

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 88. 88 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 172 Весело

  Абе още ли не ви е ясно че Белене ще го има та грачите

  Вашта мама седерастка
 89. 89 Профил на Сони
  Сони
  Рейтинг: 810 Любопитно

  Чия е ръката на преден план на снимката и не е ли сбъркала изпънатия пръст, имайки предвид създалата се ситуация?

  :) Усмихни се днес! Утре ще е по-зле!
 90. 90
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:43 на 06/04/2011 от неговия автор.

 91. 91 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#62] от "Десен":

  Хубаво го мислиш, ама май не е точно така. Ако е подписал от името на НЕК, значи тя е страна под тоя договор и стои зад него със своите активи. А те, повярвай ми, са много. Тва нещо трябва да стане публично достояние. Стига с тея тайни. Не сме франция, Италия или Германия. Тук на никой вяра не може да имаш, трябва във всичко да се съмняваш и проверяваш. Та искаме анекс ли кво ли черно на бяло да го видим.

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 92. 92 Профил на james1
  james1
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Браво! Страхотен развой на нещата!
  Седерунгели, казах ли ви, че всички руски енергийни проекти в България ще се осъществят до един, защото това е волята на българския народ.
  А българският народ иска да е с Россия и ще бъде с Россия навеки!

 93. 93 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 172 Неутрално

  До коментар [#92] от "james1":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Вашта мама седерастка
 94. 94 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Абре много бързо и ББ и ние забравихме какви ги говореше през 2009 г. преди изборите. АЕЦ Белене тогава не ни трябваше, ББ казваше, че са дадени 700 млн. за да се изкопае един гьол. Като стана премиер не помните ли, че ходи да го гледа. Не помните ли, че ГЕРБ се обяви срещу БСП и политиката на обвързаност с Русия, която водеше? Май е по-лесно да се говори и обещава от колкото да се спазват обещанията и да се следва някаква линия в политиката.

  www.economistbg.com/
 95. 95 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1484 Разстроено

  Много неприятно положение. Да развалят сделката и да плащат неустойки и да се приключва.

  Жената е покана за щастие
 96. 96 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Русофобите във форума твърдят, че френският и мириканският ток бил 5 пъти по-калоричен от руския и топлел доста по-добре. Вече и аз се питам дали да не им повярвам, ако наистина е така... щото съм си малко зиморничав.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 97. 97 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 638 Неутрално

  И най-накрая трябва да се разруши мита и пропагандата му че част от дясното пространство. Гласуваш за Борисов получаваш Първано в промоция със Златев.

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 98. 98 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Едно време комунистите осъждаха всяко действие противоречащо на политиката на партията майка като "национално предателство".
  В днешно време същите тези комунисти предават собственият си народ с подписването на абсолютно безмислени проекти заробващи нацията ни с милярди.
  Като се обърнем и към статистиката за населението което чезне ден след ден установяваме, че НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ са точно комуниститите като шефа на НЕК.

 99. 99 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 172 Гневно

  Бойко е най десния политик в България и за туи не го обичам

  Вашта мама седерастка
 100. 100 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#92] от "james1":

  "Браво! Страхотен развой на нещата!
  Седерунгели, казах ли ви, че всички руски енергийни проекти в България ще се осъществят до един, защото това е волята на българския народ.
  А българският народ иска да е с Россия и ще бъде с Россия навеки!"

  Прав си. Но това е само една аксиоматична истина, превърнала се вече в клише. Необходимо ли е непрекъснато да я повтаряме?

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK