Акционерите на "Свилоза" одобриха разсрочване на кредити

Компанията ще може да използва до 3 млн. евро заем от собственика си "А.Р.У.С. Холдинг"

Акционерите на "Свилоза" одобриха разсрочване на кредити

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВАкционерите на производителя на целулоза "Свилоза" са одобрили преструктуриране на дълговете на компанията и използването на нов заем от основния й собственик, става ясно от протокола на общото им събрание от 2 април.


По време на обсъждането някои от акционерите са имали забележки по предложенията, но накрая всички са били приети единодушно.


Мажоритарен собственик на "Свилоза" с 80.67% от капитала е "А.Р.У.С. холдинг", който първоначално е гласувал против. 
Изпълнителният директор на "Свилоцел" Виктор Зарев обясни пред "Дневник", че двойното гласуване е по-скоро процедурно, тъй като за да бъде прието преструктурирането на заемите, това е трябвало да стане в пакет с гласуването на финансиране от акционерите. "Свилоцел" е основното дъщерно дружество на "Свилоза".


Така акционерите са одобрили преструктурирането на кредити на "Свилоза" и "Свилоцел" от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и от Нордик инвестмънт банк. Предоговорените заеми са до 32 млн. евро, но по думите на Зарев вече уговорените условия с банките за част от дълга са по-добри, отколкото е гласувало събранието.


Първоначалният дълг към ЕБВР е бил 18 млн. евро, а към Нордик банк - 10 млн. евро. На акционерите са предложени завишени параметри за условията на погасяване, тъй като ако не договорят одобрените от събранието, ще трябва да се свиква ново, обясни Зарев.


Очаква се последните преговори с ЕБВР да бъдат приключени в четвъртък. Лихвата по кредитите с двете банки няма да се променя и ще остане 3-месечен Юрибор плюс 3.5% годишна надбавка.
Разсрочването на заемите се е наложило заради трудности при изплащането, което е причина за натрупване на наказателни лихви.


Преди повече от година "Свилоза" спря работа заради ниската цена на произвежданата целулоза и проблеми с доставките и високата стойност на основната суровина – дървесината. Очаква се до няколко дни да бъдат направени и първите плащания по предоговорените заеми, чийто краен срок на погасяване е октомври 2015 г.


На събранието акционерите са разрешили "Свилоза" да използва, ако има нужда, заем до 3 млн. евро, отпуснат от акционера й "А.Р.У.С. холдинг". Лихвата по него ще е фиксирана – 8% на година, а погасяването ще е до края на 2018 г.


Един от акционерите е попитал ръководството откъде ще се намерят толкова пари за последната вноска през 2015 г., когато ще е погасяването на банковите заеми. Според отговора на Зарев бизнес планът на компанията показва, че в края на 2014 г. финансовите й показатели ще са достатъчно добри или да погаси вноската, или ако не може – да вземе нов заем.


Не е изключено набирането на парите да стане с публично предлагане на акции на фондовия пазар, става ясно от думите на Зарев. Пред "Дневник" той обясни, че годишните разходи за кредитите са 10 млн. лв., които няма проблем да се поемат, при условие че миналата година "Свилоза" приключи с 20 млн. лв. печалба.


През 2015 г. компанията трябва да плати 6.2 млн. евро крайна погасителна вноска, а за по-бързото изплащане има и допълнителни разходи от 4 млн. евро.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на 10mm AUTO протестира срещу цензурата на цървула...
    10mm AUTO протестира срещу цензурата на цървула...
    Рейтинг: 479 Весело

    а в космоса ще летим ли ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK