Булката с мустаци* за "Белене" (портрет на Красимир Първанов)

Красимир Първанов

© Юлия Лазарова

Красимир ПървановУсмихнат, винаги позитивно настроен, мрази да говори конкретно и по същество, особено за отношенията си с Русия, обича песните и танците, официално живее в столичния квартал "Надежда", по професия - електроинженер. Така кратко може да бъде представен изпълнителният директор на НЕК - 46-годишният Красимир Първанов.


Днес той даде и друго определение за себе си - "бушон", в какъвто според него щял да се превърне каквото и да направи с прословутото допълнение 12 за "Белене". Именно подписът му под това споразумение изненадващо го вкара в главната роля в скандала, който тече от два дни (вижте другите текстове).


Първанов пое управлението на НЕК в началото на февруари 2010 г., напускайки мениджърска позиция в електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Той наследи Георги Миков, с когото преди това са били колеги в ЧЕЗ. Тогава пред "Дарик" Миков каза: "Познавам го, препоръчвам го. Проявете търпение спрямо него като човек, който трябва да се ориентира и да поеме изключително тежката задачка за НЕК."
При назначаването му направи впечатление именно фактът, че вторипоред мениджър от тази компания оглавява НЕК в мандата на ГЕРБ. В надзорния съвет на "ЧЕЗ България" на 14 октомври 2009 г. като представител на държавата влиза Димитър Николов Стефанов. Той се свързва седин от бившите съдружници на Бойко Борисов - бизнесмена Румен Николов-Пашата, по две линии, макар и не преки. Стефанов е управител в компанията "Омега 96", чийто едноличен собственик е английското дружество "Кенут маркетинг лимитед".


Последното е създадено от адвокат Евгений Костов Делибалтов, който е представител и на компания с почти идентично име, но регистрирана в САЩ -"Кенут маркетинг корпорейшън". А американската фирма има директно дялово участие в дружество "Арена 95", в което Румен Николов е пряко акционер, показва Търговският регистър.


Втората линия е свързана със собственика на RGE Corporation, регистрирана в САЩ, щата Невада. Димитър Стефанов е управител на българския филиал на тази фирма, а собственик е Николай Гоцов Николов. Последният е родом село Миланово, откъдето е и Румен Гоцов Николов-Пашата. Съвпадащите родно място и имена навеждат към роднинска връзка между двамата, която не е потвърдена официално.


Днес името на представителя на ЧЕЗ Димитър Стефанов се появи и на първа страница на близкия до сочения за лидер на престъпна група "Октопод" Алексей Петров вестник "Галерия". Стефанов е представен като "тайния съветник и дясна ръка на премиера и топлата връзка между Пашата и Борисов". Изданието твърди: "Димитър Стефанов е известен в родния ъндърграунд и на органите на МВР като Митко Каратиста."


В началото на управлението си Красимир Първанов заяви пред "Труд", че "един от проблемите досега е бил, че години наред НЕК е заплащала сериозни инвестиционни обекти и със собствени оборотни средства. Например за изпълнението на проекта АЕЦ "Белене" и на хидроенергиен възел "Цанков камък". Това са два огромни обекта - като ресурс и като време, и не е било разумно да се заплаща и с оборотни средства".


Днес на специална пресконференция, в която представяше своята версия за случилото се, Първанов заяви, че "трябва да има ясна позиция какво се прави с проекта", и обясни, че последно чул премиера да казва, че АЕЦ ще се прави. "Това е политическо решение, а не корпоративно", смята Първанов, обратно на премиера, който вчера се опита да изхвърли темата от политически дебат.


За Първанов може да се каже, че е електроинженер от кариерата. С такава диплома излиза от Техническия университет и през 1990 г. започва в "Електроразпределение Столично". Най-високият пост, до който е стигал, е шеф на "Електроразпределение Запад". От октомври 2007 г. е назначен като директор "Инвестиции" в правоприемника на столичното енерго – "ЧЕЗ Електроразпределение" (чешката ЧЕЗ купи електроразпределителните предприятия в Западна България през 2005 г.). Междувременно завършва и магистратура по "Публични финанси" в УНСС.


За една година управление името на Първанов беше замесено в няколко скандала – тежката авария, която остави голяма част от Южното Черноморие през миналата година без ток в разгара на летния сезон, съмнения за избора на застрахователи на енергийните предприятия, защото основните играчи там са ЗАД "Енергия" (делът на НЕК в нея е 42.8%) и "Алианц България" (НЕК има 34% в ПОД "Алианц България" според справки в Търговския регистър), както и в съмнения при определянето на изпълнител за изграждане на електропреносната мрежа в Североизточна България.


Другите проекти във визитката му са "Горна Арда" и "Цанков камък". В средата на юли НЕК подписа споразумение с австрийската ЕВН за създаването на проектна компания за изграждане на каскадата "Горна Арда", което също е тайна. В края на март изтече срокът за изработване на техническия й проект. Пускането в експлоатация на хидровъзел "Цанков камък" също се бави.


НЕК е обявила пет актуални поръчки за довършване на станалия вече "златен" проект.На 30 ноември 2010 г. с одобрението на премиера Бойко Борисов и пред погледа на икономическия министър Трайчо Трайков Първанов подписа меморандума за създаване на обща компания с държавната руска компания "Росатом" за изграждане на АЕЦ "Белене".


Още през миналата година Първанов предупреди в интервю за "Монитор": "Трябва да е ясно, че един такъв проект, който се строи за шест години, не може да няма оскъпяване." А на 1 декември в изказване за БНР уточни: "Ние няма да отстъпим пред това да постигнем най-добрите условия за България в проекта."


Тогава за първи път призна: "Ние сме записали таван в цената на проекта, която е 6.3 млрд. евро, както и бъдещото създаване на проектната компания." А вчера обясни: "Те казват нашата цена е 6.3 млрд. евро, вие дайте вашата цена и ние ще кажем дали ще я приемем или не. Така че промениха подхода в това, че казаха: "Вие кажете вашата цена и тогава ще седнем да говорим, което не е малко."


Дали Първанов ще остане начело на НЕК, или ще има друга кариера ще стане ясно в следващите дни. След като министър Трайков във вторник обяви уволнението му, вчера стана ясно, че БЕХ не е гласувал освобождаването му, а той оставка не смята да подава.


Премиерът Борисов каза, че Първанов ще носи отговорност, ако е превишил правата си. Но може да се окаже, че няма да е заради АЕЦ "Белене", а заради квотите за зелена енергия - "ако Първанов трябва да си ходи, първо трябва да си отиде, ако е дал такива становища. 9 хиляди мегавата чувам", обясни Борисов.


* По репликата "не знам защо всички си мислят, че като падне булото на булката, ще открием, че тя има мустаци" на бившия министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров в кабинета "Станишев" по повод на непрозрачността на сключените нови договори с "Газпром" .


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Чинът му в ДС какъв е? Това е по-важното, а не че обичал песните и танците.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 2. 2 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 673 Любопитно

  Още една червена КГБ подводница, край нямат ли извират като партизаните от гората на 1944 г. От 3 000 партизани за 10 години станаха официално 300 000 !?

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 3. 3 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Ето ви една петицийка и да дойдете на протеста. Само с приказки не става.
  http://citizenspeak.eu/node/20

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 4. 4 Профил на vmalinova
  vmalinova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Посочената петиция завършва с призив за РЕФЕРЕНДУМ! Внимавайте какво подписвате!

 5. 5 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#4] от "vmalinova":

  Вярно е и аз се подвоумих. Но до референдума има време.

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 6. 6 Профил на pero_defformero
  pero_defformero
  Рейтинг: 506 Гневно
 7. 7 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 948 Любопитно

  Образ на национален предател...няма ли някой да го ...*&^#@)

 8. 8 Профил на Николай Ангелов
  Николай Ангелов
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Доколкото видях,а не мисля,че греша,този човек носеше пръстен с диамант!

 9. 9 Профил на Nick Tsekov
  Nick Tsekov
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Тоя скапан инженерушка изглежда доста невъзпитан и не умее да скрива враждебните си инстинкти спрямо трайков - неколкократно го набеди по време на пресконференцията в Нек - че не бил компетентен, че все гледал за Горна арда и прочие, изобщо не държи на възпитано поведение към министъра си. Няколко пъти посочи, че има конфеденциалност в преговорите с Росатом и журналистите трябвало да питат руснаците за това и онова. Но никой от журналистите не му стигна кураж да попита това мустакато човече, Москва ли го е назначила и му плаща заплатата или българските данъкоплатци.......?!

 10. 10 Профил на kyphacah71
  kyphacah71
  Рейтинг: 561 Неутрално

  по мустаците ги познаваме вече-- " мъжкарите" от ДС , СПЛОТЕНА , ПРЕДАТЕЛСКА МАФИЯ - АВАНГАРДА НА РУСКИЯ ЦИОНИЗЪМ !
  Но са прости като гъзове , и не вразумяват се каква вреда са за БЪЛГАРИЯ ! Магарета на руска ясла !!

 11. 11 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1391 Весело

  "Другите проекти във визитката му са "Горна Арда" и "Цанков камък"."

  Малки проектчета разбира се, стотина милиона, за Бог да прости дето се вика...

 12. 12 Профил на gwendolin
  gwendolin
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До 9
  "Но никой от журналистите не му стигна кураж да попита това мустакато човече, Москва ли го е назначила и му плаща заплатата или българските данъкоплатци..."

  Журналистите треперят да не си загубят хляба от контролираните от ДС медии-печатни и електронни

 13. 13 Профил на kitaec_
  kitaec_
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Тази комунистическа отрепка ни предаде на руските мутри,а другаря Борисов сякаш не забелязва какво се случва

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  Абе като чуйме електроинженер, треба малко внимателно да се подхожда. Щото в МЕИ-тата навремето такива ставаха, дето не ги приемаха в комп. и електронните специалности. И тия дето бяха малко по-честолюбиви го докарваха откъм амбиции и тарикатлък.... Интересно к'во ще кажат психолозите от МВР - нали много знаят. За някой гащник ще се избият пред медиите да приказват, но, ако някой загроби БГ и дума не обелват що такива червени изроди заемат такива постове........

 16. 16 Профил на Станимира
  Станимира
  Рейтинг: 616 Неутрално

  браво, Дневник! снимката говори сама за себе си, както и заглавието на статията с ясното пояснение по-долу.

  в цялото злополучно развитие на събитията от вчера се поусмихнах тази сутрин. както винаги в балкански контекст - смеем се на тъжните неща, защото все трябва да се усмихнем някога, нали?

 17. 17 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Засилване на България в по неуправляема посока !!! Единия министър отива в Москва, другия вице премиер във Вашингтон. Игра на две дъски едновременно.

  ББ остава главния герой в ПР акция без конкретни икономически резултати, всеки мисли и надцаква другия в игра на покер.

  Следва: Инвестициите заобикалят България и през 2011 година.
  Поне за сега нито американците, нито руснаците, нито европейците нещо ни плащат, но обещания ще има
  " за всички от сърце" а за новата година АЕЦ няма да има.

  Видяла жабата, че подковават коня и вдигнала крак. Това което може да си позволят голямите икономики като Китай например да създават конкуренция на чуждите компании за инвестиционните си проекти там, не е толкова лесно да се направи в малката страна България, където бюджета на цялата страна е по малък от този на една голяма руска или западна компания.

 18. 18 Профил на BSRD
  BSRD
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#13] от "kitaec_":

  Тоя лично на никой не ни е предал. Той просто е послушен слуга и бушона на ГЕРБ, разбирай ББ+ Румен Николов-Пашата(кума на Борисов)+ Димитър Стефанов известен в родния ъндърграунд и на органите на МВР като Митко Каратиста=БГ мафията . Четете по добре текста на статията , хора и тогава си изливайте гнева върху човечеца от кв. Надежда. Търсете по-дълбоките взаимовръзки и зависимости.
  Приятен ден и отворете широко очи..... за усмивка!!!!!

 19. 19 Профил на BSRD
  BSRD
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Премьер Болгарии поддержал "Росатом"
  http://www.kommersant.ru/doc/1616251

 20. 20 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Нещо ми убягва проблемът.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 21. 21 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  хаха, абе кога ще дойде деня да прочета си ви то на някой заемащ висш държавен пост, без то да се състои на 100 % от милицонерски фирми и партньорства с хора известни като мафиоти за обществото...

 22. 22 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Омега 96"
  "Кенут маркетинг лимитед"
  "Арена 95"


  ... мммм ето така се гради един бизнесмен...

 23. 23 Профил на chernomorski
  chernomorski
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Интересен анализ! Дано излязат повечко тайни по въпросните казуси, иначе ще си остане едното говорене, както обикновено става у нас. Винаги съм смятал, че Трайков е много вероятно да се раздели с министерския си пост, но и това може да се окаже отрезвително за правителството - или основен ремонт, или бутане(пардон-падане!)

 24. 24 Профил на kitaec_
  kitaec_
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#18] от "bsdr":
  разбира се ,че причините трябва да се търсят в комунистическото управление на Герб.Правешкия лакей бойко борисов,продължава нуеморно да назначава компрометирани комунистически отрепки на важни постове в държавните структори.Нали си спомняте,когато за наказание ги пращаше посланици в съседни нам държави.За пример,едно от последните назначения е на Червения комунистически престъпник петко сертов,да не говорим за шефа на митниците,на гранична полиция на ДАНС и къде ли още не

 25. 25 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Мен тоя тип изобщо не ме притеснява.
  Той е дребен наемен бандит. И да бъде изритан, винаги ще се намерят нему подобни да го заместят.

  Притеснителното е, че вицепремиерът на РБ и министър на финансите нарича тоя екземпляр "Краси Първанов".
  А мутрата-премиер го брани като свидна рожба и е готов да изгони ресорния му министър, че го обидил.

  Между другото, всеизвестна е фразата на Дянков "аз за Белене пари няма да дам". Повтаряна е многократно в разни варианти.
  Само че покрай избухналия скандал научихме, че от началото на мандата на гербавите, за Белене вече са прахосани 297 милиона евро. Вероятно без знанието на великия финансист Дянков?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK