Проектът "Борисов" за АЕЦ "Белене" продължава без Трайков

Проектът "Борисов" за АЕЦ "Белене" продължава без Трайков

© Георги Кожухаров
Решение за "Белене" трябва да има след "изчистването" на всички открити въпроси за цената и сигурността. 
Трайчо Трайков, министър на икономиката и енергетиката


Всичко, подписано за АЕЦ "Белене", е координирано и с Трайков, и с шефа на НЕК.
Симеон Дянков, финансов министър


Правителството води процеса по проекта АЕЦ "Белене" в правилна посока.
Цецка Цачева, председател на парламента

Кабинетът Борисов продължава проекта АЕЦ "Белене", като се ангажира със срок за преговори по окончателния договор за строителството на централата. Ангажиментът, поет от изпълнителния директор на НЕК Красимир Първанов и за който министърът на икономиката Трайчо Трайков не знаеше, се оказа съгласуван с вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.


Уволнението на Първанов, поискано от Трайков, беше отменено от Бойко Борисов. Самият Трайков получи "втори и последен" жълт картон от премиера, а депутати от ГЕРБ не изключиха министърът в скоро време да се окаже пътник.
Външният министър Николай Младенов беше единственият, който преди заседанието на правителството защити позицията на Трайков. На самото заседание, според разпространената стенограма, Бойко Борисов се опитва да се дистанцира от решението за "Белене", като в същото време абсолютно неглижира позицията на икономическия си министър.


Така на втория ден след подписването на споразумението, заради което Трайков поиска главата на шефът на НЕК, най-заплашен се оказа именно икономическият министър - единственият член на правителството, който от края на миналата година продължава да се противоставя на проекта "Белене".


За втори път в рамките на месец Трайков беше унижен публично чрез изявленията на подчинения му директор на държавна фирма. Първият беше в средата на март, когато министърът влезе в открит конфликт с шефа на "Лукойл България" Валентин Златев заради цените на горивата.


Тогава Борисов зае страната на частната фирма и показа първия жълт картон на министъра си, а преговорите с "Лукойл" довърши вицепремиера Дянков. На предишните преговори за АЕЦ "Белене" в Москва Златев се появи като консултант на руската "Росатом".


Бламираният от премиера, вицепремиера и ГЕРБ икономически министър в ранния следобед вчера замина за Москва начело на българската делегация за заседанието на смесената комисия, за да преговаря с Русия за доставките на природен газ, съвместните дейности по АЕЦ "Козлодуй" и другите открити икономически въпроси пред двете страни.


Основният спор за АЕЦ "Белене" между Трайков от една страна и Дянков и шефа на НЕК от друга е до каква степен България се е обвързала с подписаното Допълнение 12 към споразумението между НЕК и руската "Атомстройекспорт".


Според текста, прочетен от юристка на НЕК и до който журналистите нямаха достъп, "страните ще действат добросъвестно и ще положат всички максимални усилия, за да постигнат окончателна договореност по документите, формиращи договора за ИДС (изпълнение-доставка-строителство) и тези документи ще бъдат парафирани... до 1 юни 2011 г."


Икономическият министър твърди, че с този текст България се е задължила да подпише до два месеца окончателния договор за АЕЦ "Белене", без да е постигнато споразумение за цената и без да е ясно какво ще е допълнителното оскъпяване от очакваните нови евроизисквания за безопасност заради аварията в японската АЕЦ "Фукушима". Пред журналисти Трайков каза, че е възложил на юристи в министерството да преценят доколко и как подписаното допълнение ангажира България.


Тълкуванието на Трайков съвпада с това на руската страна. Според обясненията в руски медии "Росатом", компанията майка на "Атомстройекспорт", определя подписания документ като ясен ангажимент за сключване на договор. В. "Комерсант" подчертава, че ако Русия се е надявала да сключи споразумение, гарантиращо строителството на първия реактор в "Белене", сега ще получи договор за цялата централа.


Позицията на Дянков и шефът на НЕК обаче е, че текстът не задължава България да строи "Белене". "Определено не ни задължава. Няма такъв текст в споразумение 12, заявявам го категорично. Няма правно обвързващ текст със споразумение 12, с което ние се задължаваме да подпишем договор до края на юни", заяви Дянков, който е на посещение в САЩ, пред БНТ. "Бях в течение и с мен беше съгласувана работата на правителството и НЕК. Интересите на България са напълно защитени и дори нещо повече."


Във вторник вечерта Дянков и Трайков, заедно с премиера Борисов, са провели конферентен разговор, но двамата министри са останали на различни позиции.


Пред медиите изп. директор на НЕК Красимир Първанов директно обвини ресорния си министър в лъжа: "В думите на министър Трайков няма и грам истина. От тези документи, които подписахме, НЕК няма и не се е обвързал с абсолютно нищо, по-различно от това, което беше преди подписването на тези споразумения".


Според част от юристите, до които "Дневник" се допита, прочетеният от представителите на нЕК текст наистина не обвързва правно страната да парафират и оттам да подпишат окончателния договор за строителството на АЕЦ "Белене". Мотивът е, че страните поемат задължение да положат максимални усилия, за да постигнат договореност по всички документи, но няма правно последствие, ако не я постигнат. Според други юристи вероятно става дума за подписване на предварителен договор.


Предварителният договор е договор, с който се поема задължение за сключване на окончателен договор в бъдеще (най-често след изтичането на определен срок). Ако една от страните след това откаже да подпише окончателния, другата страна има право да се обърне към съда с искане да обяви предварителния договор за окончателен.


Пред медиите шефът на НЕК обясни подписването на документа със заплахата на руската страна да съди България пред Парижкия арбитраж за близо 1 млрд. евро неустойки. От обясненията му стана ясно, че освен с вицепремиера Дянков, чието съгласие получил чрез мейл, текстът бил съгласуван с трима от петимата членове на борда на Българския енергиен холдинг (БЕХ), сред които и заместникът на Трайков Евгени Ангелов.


По думите на Първанов той е изпратил окончателния вариант на текста и на министъра, но не е получил нито положителен, нито отрицателен отговор. По-рано през деня, пред колегите си в правителството Трайков заявява, че подписаният от шефа на НЕК текст е във вариант, който изрично му е забранено да подписва. От думите на министъра става ясно още, че той не знае и за съгласуването с част от борда на БЕХ.


Първанов отхвърли версията, че е получил устни указания от премиера в понеделник сутринта какво да подпише.


Подписването въпреки липсата на отговор от прекия си началник Първанов обясни с бързането на руската делегация да си тръгне. В противен случай по думите му руската страна щяла да ни съди и за недобросъвестно водене на преговорите. "Още през ноември се бяхме споразумели до 31 март да подпишем окончателен договор, да има и проектна компания. Нищо от това не се случи", каза шефът на НЕК.


"Това ще е последният път, в който на министър Трайков му правя подобна забележка. Трети път няма да има", заяви късно следобед премиерът Бойко Борисов. Вината на Трайков била, че не е спазил "субординацията" в правителството и не е обсъдил изказванията си с вицепремиера Симеон Дянков.


"На министър Трайков му казах: "Много държа на теб, сигурно ти е приятно с Бербатов да те сравняват, но това е колективен спорт и когато на човека под мен - вицепремиера Симеон Дянков, съм му възложил да планира, контролира и проведе двата преговора, трябва да се съобразяваш с него", каза още премиерът.


По настояване на финансовия министър Симеон Дянков шефът на НЕК Красимир Първанов няма да бъде уволнен, както поиска във вторник Трайчо Трайков, уточни още Борисов. По-рано през деня, пред министрите той заявява, че ако Първанов си е позволил да прескочи прекия си началник, ще го уволни.


Борисов каза още, че ще събере министрите и ще "въведе ред в приказването".


Изявлението си Борисов направи на влизане в зала "България", за празника на софийския Медицински университет. Преди това премиерът отказа да отиде в парламента, където беше призован от Синята коалиция заедно с Трайчо Трайков да обяснят какво се случва с преговорите за "Белене" и ккаво точное подписано.


Борисов реши Трайков да уведоми депутатите, че ще получат информация след завръщането на вицепремиера Дянков от САЩ, но икономическият министър не успя да стигне до парламента заради полета си до Москва. Трайков имаше на разположение само няколко часа за преговори с руската страна, която в последния момент съкрати времето за преговори от 2 на 1 ден. Според кореспондентът на БНТ в руската столица местни експерти коментирали промяната като поредна форма на натиск върху българската страна.


В кулоарите на парламента депутати от ГЕРБ заговориха, че Трайков ще бъде санкциониран, защото се е изказал твърде емоционално и истеризирал темата. Единствено външният министър Николай Младенов защити колегата си. "Човек, който си позволява да подпише нещо, за което има изрична забрана от своя министър, няма място да работи никъде в българската държава. Защото това е повече от пробив в националната сигурност", каза Младенов през Би Ти Ви.


"Това е тежък пробив за националната сигурност", коментира и лидерът на СДС Мартин Димитров. Иван Костов заподозря, че правителството бърза да се обвърже с проекта преди влизане в сила на новите европейски изисквания за ядрена безопасност. "Преди изборите премиерът и президентът се надбягват кой ще спечели благоволението на Москва", каза още лидерът на ДСБ.


От БСП поискаха оставката на Трайков с мотива, че винаги е работел срещу проекта АЕЦ "Белене". Според Румен Овчаров България отдавна е правно ангажирана с този проект и ако министърът едва сега разбира това, защо е министър.


Политическата отговорност е на Трайчо Трайков, ако негов подчинен чиновник е подписал в услуга на чужди интереси, заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (277)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jetchev
  jetchev
  Рейтинг: 409 Неутрално
 2. 2 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  АЕЦ-"Белене" е нужна на България!

  Без или със Трайков.

  Без или със Борисов или който и да е!

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на van_helsing
  van_helsing
  Рейтинг: 466 Неутрално

  С риск да ме обявите за спамър - вижте отново къде е истината:

  21 май 1995 г. - годежът на Б.Б. и В.З. в Правец.

  http://www.prikachi.com/images/303/3184303t.jpg

  Стари сватове - Т.Ж. и В.З. - баща.

  Кумува - Партията.

  Из книгата: "Тодор Живков, другарите и времето, както ги видях аз" на Христо Василев Христов - Референта от Правец

 5. 5 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 466 Весело

  Москва не вярва на сълзи? Трайчо си отива, май и Младенов. Истината лъсна.

 6. 6 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1261 Весело

  До коментар [#4] от "van_helsing":

  Не беше ли: Гласуваш за Борисов получаваш Костов?

 7. 7 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#5] от "msp":

  Лъсна я! За първи път имаме правителство дето защитава България.

 8. 8 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Весело

  Трайков пътник?

  А Боце и Гоце? Да не си въобразяват че ще векуват!

  Аре, чао бамбини! И да не си забравите прашките! На нас не ни трябват и ще ви ги мЕтаме ако трябва до Москва, или ако щете - до Сталинград.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 9. 9 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 868 Весело

  Ей пък съм бил добър в прогнозите !!!!

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 10. 10 Профил на van_helsing
  van_helsing
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#6] от "Wornoxmaniak":

  Не, винаги съм твърдял, че правилният слоган е:

  "Гласуваш за Бойко, получаваш Вальо"

  Може да се провери в мрежата...

 11. 11 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 535 Неутрално

  И каква коалиция стана сега по повод на Трайков - отново тройна между БСП, ГЕРБ и Атака срещу сините

 12. 12 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Споко, идат избори, така както тоя пазвантин Борисов вдига жълти картони на един от малкото политици активно защитаващи българският интерес, така и хората ще му вдигнат жълт картон и на него.

  Пък знае ли се, ние сме народ търпелив, ама и нашата чаша ще прелее в един момент и можем и да решим да вдигнем директен червен на Борисов... там на площада.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 13. 13 Профил на A.K
  A.K
  Рейтинг: 771 Весело

  Айдееееее хубаво потвърждават че не са с всичкия си и Негово Величество картофа от Банкя и Дянков. Такъв цирк ежечасно не е имало от доста години.Единия ден единия казва не на следващия ден другия казва да.Така са си целунали за..ниците картофа и Златев че и Сирищника че няма смисъл вече да ни баламосват.Горко на България.

 14. 14 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 796 Весело

  До коментар [#2] от "Wornoxmaniak":
  Лехчево, ти кога обърна палачинката, бе? Нали доскоро се кълнеше че Борсов бил руски агент по повод на Белене?

  Колкото повече, толкова повече!
 15. 15 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1247 Весело

  То отдавна е известно че и без петел съмва ,а Трайчо да си трайка

  гошо
 16. 16 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#12] от "NPaine":

  Някой наскоро направи сравнение с хобитите - обичат си рахатлъка и трудно се разделят с него. Но пък тогава какво става... Четете Толкин!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 17. 17 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Бойко Борисов:

  Трайков, иди в Парламента, за да спрат да се упражняват по тази, тема, но задължително снощният разговор да бъде предаден дословно така както се е водил, за да няма никакви смущения в позициите между нас тримата. Считам, че е редно да се каже и позицията на вицепремиера, която той е изрази пред теб, по простата причина, че това, което слушам от парламента от сутринта, че едва ли не аз съм влязъл в някаква конспирация. Точно обратното, възложил съм на финансиста и икономиста в правителството да водят преговори и в нито един миг не съм се намесил в тях, докато не съм бил уведомен за проблема, който има. Защото не ми е и работа. Имам вицепремиер и министър, специалисти в тази област, плюс няколко консултанта, за които държавата плаща, които трябва да ни дадат експертното становище. В никакъв случай няма да допусна върху правителството и върху нашата политика да падне какъвто и да е грам съмнение във взимането на това решение. Този договор сме го заварили по този начин направен, близо две години ние се мъчим да го изправим и да го приведем в някакъв ред, за да може заровените стотици милиони там, в края на краищата да не отидат в гьола.

 18. 18 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 688 Гневно

  Трайков и Младенов имат един единствен достоен ход- ОСТАВКА поради несъгласие с политиката и функционирането на правителството на Големия Картоф.

  Останат ли - никога вече не ще могат да си измият очите.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 19. 19 Профил на Nick Tsekov
  Nick Tsekov
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Трайчо Трайков върви по кървавия път на Трайчо Костов! България продължава да е руска губерния! Поведението на Борисов, сТанишев, Овчаров, Първанов, Гоцэ е поведение на лакеи и слуги, макар и с клоунски маски.Някой има ли чувството, че България е независима държава с адекватни правителства през последните 60 години? Що за идиотски цирк съчиниха и предишни и сегашни дупедавци, за да опънат чинно българския задник на Кремъл и да си вземат жалките рубли от Государя путин? Баси тъпите клоуни, никоя друга страна и наро в Европа не биха ги търпели повече от ден...

 20. 20 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#10] от "van_helsing": То май, за който и да гласуваме, все тоя тюмбел получаваме


  До коментар [#9] от "USSR":Що не се скриеш временно някъде бе келешче?

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 21. 21 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#14] от "Meчо Пух":

  И кога съм казал това?

 22. 22 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#13] от "A.K":

  Какъв "ежедневно", то вече е ежеминутно! Отскочих да изпия по бира с приятел, и хоп - пет нови статии по темата. С десет насоки в тях!

  Няма ли кой да ги развърти, че ще почнат да повръщат вече...

  Или да ги хласне в гьола (най-добре Беленския), та да се сапикьосат барем малце!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 23. 23 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 810 Неутрално

  В такива моменти всичко става ясно. Воленчо е на заплатка в руската амбасада, а Компирът си е... компир. Няма какво да се каже повече.

 24. 24 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  До коментар [#17] от "Wornoxmaniak":

  По-долу съм сложил един линк. Би ли коментирал по него? И каква беше твоята позиция за Белене, когато гуруто ти го плюеше? Припомням, че по това време единственият защитник бяха комунистите, срещу които, стува ми се, ти уж ревеш.

  http://www.youtube.com/watch?v=lyW3A8IyfIQ

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 25. 25 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#18] от "Rhapsody of Fire":

  Точно така - останат ли - значи и те са част от тази рушняшка бълвоч.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 26. 26 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1454 Весело

  http://www.segabg.com/online/IMG/8899/0003-large.jpg

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 27. 27 Профил на Ivki4
  Ivki4
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Проектът "Борисов" за АЕЦ "Белене" продължава без Трайков - добро заглавие. Сякаш ГЕРБ (Проектът "Борисов" е създаден точно за да обслужи руските интереси в България.

 28. 28 Профил на Мафи
  Мафи
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "На самото заседание, според разпространената стенограма, Бойко Борисов се опитва да се дистанцира от решението за "Белене", като в същото време абсолютно неглижира позицията на икономическия си министър."
  ...
  Тц, ...Боко, не минава номера, ...не се прави, че нищо не си подписал ти. Върху единствената страница на Допълнение 12 стоят мазните ти отпечатъци - отдолу показалеца и средния пръст, отгоре палеца. Палецът е леко размазан от възвратно-постъпателни движения, ...като при раздаване на карти, ...или броене на пари.

  Yeah, ..the same one,..but no ban, no fun. Confucius..almost
 29. 29 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#10] от "van_helsing":

  "Гласуваш за Бойко, получаваш Вальо" !

  Върши работа, особено кога сините трябва да пущат мъзгата от кеф.

  За по-сериозни анализатори мислиш ли, че Златев може да каже нещо на Борисов и той да го изпълни?

  Ако да - значи си някакъв маниакален и няма смисъл да си приказваме с теб!

 30. 30 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Гневно

  '' Самият Трайков получи "втори и последен" жълт картон от премиера, а депутати от ГЕРБ не изключиха министърът в скоро време да се окаже пътник.''  Ето така постъпват с читавите . Жълти картони им раздават . Мисля, че вече дойде време нацията да покаже червен картон на парцалесата борисич , който освен, че е нагъл , но и е октопод !!!!!!!!!

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 31. 31
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:35 на 06/04/2011 от неговия автор.

 32. 32 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 868 Разстроено

  До коментар [#20] от "ъ":

  Какво пак не ти харесва , ревеше против Мубарек , а сега там има взривове и то около Приамидите и има 3 загинали , виж каква демокарция има в Египет !

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 33. 33 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1441 Гневно

  До коментар [#2] от "Wornoxmaniak":

  Ту луд ли си или са те изтървали на глава ти, като малък! Като искате АЕЦ"Белене" пуснете си облигаци и си ги купете!

  Нали щяхме да отстояваме национален интерес! Или на тебене ти е известно за какво става въпрос! Понеже си един "прост селянин"от Лехчево си умираш от кеф ката се ядосват по-интелигентните от тебе на вашите бездънни простотии!

  Ама от БОРИСОВ ПО ПРОСТ И ПРОДАЖЕН ПРЕМИЕР е нямало в цялата Българска история!

  Хитростта пречи на мисълта!
 34. 34 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1684 Любопитно

  До коментар [#16] от "Музар":

  ............ Четете Толкин!..........

  Кристофър или Джон?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 35. 35 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  "Проектът "Борисов" за АЕЦ "Белене" продължава без Трайков"

  Да, АЕЦ "Белене" може спокойно да мине и без Трайчо. А България- без ГЕРБ. Не ми ли вярвате?

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 36. 36 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Гневно

  "Проектът "Борисов" за АЕЦ "Белене" продължава без Трайков"
  За мен е по удачно: Проектът България продължава без Борисов!
  Хайде малко да се поукротят малоумниците от ГЕРБ и да се разберат какво всъщност искат да правят, а не постоянно да ни сервират глупост връз глупост! Българското търпение, все пак има граници...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 37. 37 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#24] от "Flash":

  Досега няма нещо измислено което да е по-ефективно от ядрената енергия.

  Какво да ти коментирам?

  Че Борисов казва, че комунистите са краднали преди това?

  Ами то е ясно на всички българи!

 38. 38 Профил на mnodulgaregforma
  mnodulgaregforma
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Утре за първи път в съзнателния си живот ще отида на църква, за да поискам прошка, че гласувах за тоя.

 39. 39 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#11] от "liksen":

  Това сигурно ще те изненада, но сините не са центърът на вселената, нито пък са особен фактор в политиката, та да има коалиция срещу тях.

 40. 40 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#33] от "Stream":

  И какво по-точно продаде Борисов?

 41. 41 Профил на graham
  graham
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Уникално просто. Всеки говори, после се уточнява кой какво е казал, има ли нещо общо с истината и хвърчат едни обяснения... Ум да ти зайде! Хич да не споменавам вътрешна координация (най-вече липсата й) в правителството (!). Там един е ТОЙ и каквото отсече достатъчно рано, за да влезе в новините - то е истината. Съвсем отделно - умът не ми го побира кой би сравнил Трайков с Бербатов и на каква основа?! Просто не е истина какви хора управляват (или поне така се води) тази бедна държава.

 42. 42 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1261 Весело

  До коментар [#38] от "mnodulgaregforma":

  Утре за първи път в съзнателния си живот ще отида на църква, за да поискам прошка, че гласувах за тоя.

  Правилно!

  Искай прошка!

  И никога повече не гласувай за Костов!

  Само за ГЕРБ!

 43. 43 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#32] от "USSR":Взривове там периодично винаги си е имало, ама ти си малък, така че ти е простено!
  Притеснява ме само едно нещо в момента, да не би Дъ Биг- Биг Компирус, да не вземе да подпише и за Бургас - Александруполис!

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 44. 44 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 582 Неутрално

  За пръв път виждам здрав държавнически разум в Борисов. Дано продължи така и започне Белене. Идват избори - подкрепата за него ще нарастне

 45. 45 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#37] от "Wornoxmaniak":

  осъзнаваш, че проекта аец блене няма нищо общо с произвеждането на електричество, а е просто една голяма кофа от 10 млрд която ще бъде точена с години от комунистите (и боко), за наша сметка нали?

 46. 46 Профил на lamb
  lamb
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#29] от "Wornoxmaniak":

  Лехчево,ти пускаш ли мъзга от кеф като се сетиш на боко за мускула?А правилната формулировка на въпросът ти е:Мислиш ли,че Златев може да заповяда нещо на робът си Борисов и той да не го изпълни?

 47. 47 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#38] от "mnodulgaregforma": Виж в коя църква влизаш, да не се окаже че искаш прошка от "Тоя" същия, за когото си гласувала ))))

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 48. 48 Профил на Мафи
  Мафи
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Евалла на Трайчо, ...закова комунето като колорадски бръмбар на картоф! Нема къде да бяга вече, ...ангажира си лично с подписването на Допълнение 12, ...не мина номера с некъф Първанов, ...ни с тоя, ни с оня!

  Yeah, ..the same one,..but no ban, no fun. Confucius..almost
 49. 49 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 524 Весело

  Руснаците привикаха другаря златев и му дадоха едни 10-ина % процента, които да раздели между между мутрата - премиер и доносника гоце...
  Жалко само, че май ще изгори министъра на икономиката - единствения дръзнал да защити потребителите (нас) с половин уста... Егати мафията

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 50. 50 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#43] от "ъ":

  Спи спокойно , ти не можешда измениш нищо !?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 51. 51 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#2] от "Wornoxmaniak":

  Щото ти го казваш ли? Браво! Капацитет!

 52. 52 Профил на Мафи
  Мафи
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#40] от "Wornoxmaniak":
  "И какво по-точно продаде Борисов?"
  ...
  Ааа, ...нищо, ....не е нещо, което да представлява някаква ценност за комунета-майкопродавци.

  Yeah, ..the same one,..but no ban, no fun. Confucius..almost
 53. 53 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#9] от "USSR":

  Не бързай толкова да се радваш! Все още има надежда за България да се отървем с някакви компенсации и да не строим БеляНЕ!

 54. 54 Профил на Мафи
  Мафи
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Порни, ....Рапона рита топка, ....а Трайчо има топки, .. гулеми!

  Yeah, ..the same one,..but no ban, no fun. Confucius..almost
 55. 55 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 696 Любопитно

  Руските договори не струват и хартията на която са написани - Бисмарк.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 56. 56
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:04 на 06/04/2011 от неговия автор.

 57. 57 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 757 Весело

  М-даа, българската енергетика вече е "оправена"...Сега ген.д-р майстора на спорта и почти народен артист Б.Борисов остава да помогне и на Кадафи , да въдвори мир и ред в Северна Африка. После да кандидатсва за Ленинска награда и Нобелова награда в област Пернишка заедно и поотделно с приятеля си Гоце. Тъй де, ние българите хора с достойнство ли сме или лукови глави...

 58. 58 Профил на james1
  james1
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Видя се, че българският народ иска тясното обвързване с Россия чрез АЕЦ "Белене". Чиновникът Първанов е събирателният образ на българина копнеещ за Дядо Иван и неговат осовбодителна мисия.
  Правилно е подписал, пък и Борисов го подкрепи.
  Необратим е процесът на пълно обвързване с Россия, седерунгели нищо не можете да направите!

 59. 59 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#44] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Ей, да не си бил на "пиш" докато готината сестричка е раздавала бонбонките?

  Никога повече не го прави!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 60. 60 Профил на Мафи
  Мафи
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Браво, Трайчо, ....истински мъж си! Какъв министър и вицепремиер ще стане от теб. Трябва ти само истински премиер, ....като Костов например.

  Yeah, ..the same one,..but no ban, no fun. Confucius..almost
 61. 61 Профил на Мафи
  Мафи
  Рейтинг: 409 Любопитно

  До коментар [#58] от "james1":
  "събирателният образ на българина копнеещ за Дядо Иван и неговат осовбодителна мисия."
  ...
  Брее, ...на Иван Костов вече Дядо Иван ли му викаш!?


  Yeah, ..the same one,..but no ban, no fun. Confucius..almost
 62. 62 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#50] от "USSR": За Б-А мога, за разлика от тебе! Не сме малко! Притеснява ме, че Тиквата е по-зависим, от колкото си мислех и е точно толкова прост, колкото изглежда в последно време

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 63. 63 Профил на gwendolin
  gwendolin
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Любопитно е, че Борисов и Дянков говорят по нашите медии, че нищо не са подписали, но не опровергават руските съобщения!
  Значи и двамата са с насрани гащи, и лъжат!
  Да е.а премиера!

 64. 64 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Мирииише на оставка ! Ако Трайков е принципен ще си хвърли оставка, но ако го направи тежко и горко на правителство на ГЕРБ - разпада започва ! Стана като сапунка .... руснаците ни разказаха играта ! Бог да пази България !

 65. 65 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#34] от "Руслан 21":

  Отговорих ти на другото място, където си пуснал точно същия коментар.

  Вземи си координирай клавиатурата

  Нещо съвсем започна да издишаш! Поеми въздух, задръж поне 20 секунди, после (!) помисли.

  Това е първа и последна добронамерена забележка от моя страна към теб.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 66. 66 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  До коментар [#65] от "Музар":

  Там го прочетох /затова и написах "от другата статия"/, не излиза, но добре.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 67. 67 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 757 Весело

  Бяха времена " Гласуваш за Борисов , получаваш Костов"
  а доживяхме "Гласуваш за Борисов, получаваш активно мероприятие" /на КГБ/

 68. 68 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#64] от "ямболия":

  от друга страна пък сега му е шанса, че тиква няма как да го изгони за това че е защитил бг интереса пред енергиината мафия без да се откаже от какъвто и да е шанс за изборите... трайков е в позицията да го нагнети на всичкото комунист и то с обществената подкрепа ...

 69. 69 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Подла мутра се оказа Картофа. Дебелоока и нахална. За щастие малко след следващите избори повече никой няма да си спомня за ДС-формацията ГРОБ, така както стана по-рано и с НДСВ.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 70. 70 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#58] от "james1":

  Видя се, че българският народ НЕ иска тясното обвързване с Россия чрез АЕЦ "Белене". Министър Трайков е събирателният образ на българина копнеещ ДА СЕ ОТТЪРВЕ ОТ Дядо Иван и неговат осовбодителна мисия.

 71. 71 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Баси отрепката, егати комунистическия боклук се оказа Помпиера Боко Компира 1
  Едно не ми е ясно - що за отчаян завалия трябва да си, за да стоиш още в това правителство?
  Цигания

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 72. 72 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  И сега последно се оказа, че и Трайков бил информиран за договора

 73. 73 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Много долен излезе шопа от Банкя! Явно добре се е научил от Правешкия селянин. Снишаваш се, изчакваш да мине бурята и тогава удряш. Но все пак Трайчо има около 24 часа да заеме достойна позиция. Иначе се принизява до нивото на Миро Мършата да му бият шутове по кокалчетата. Тове е положението, а истината е в обединение около Десните сили в България - проевропейски и най-вече пробългарски. Сините в атака!

 74. 74 Профил на prodanov_
  prodanov_
  Рейтинг: 524 Неутрално

  На изборите ако тряя и за Волен ша гласувам, но не и за ГЕРБ!

  До 9. ІХ. 1944 г., тази паметна дата, българският народ се намираше на ръба на една бездънна пропаст! След девети той направи съдбоносната крачка напред! - Тато
 75. 75 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#57] от "Петър Иванов":
  Ей, забравил си Пернишка-та Академия за Телекомуникации, Компютри и Архитектура... Накъде без титла от там? Само не ме карай да ти я кажа съкратено, че ще ми дърпат ушите
  Само казвам: Здрастиииии...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 76. 76 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Скандалното в случая не е толкова ще се строи ли Белене или не.
  Скандалното е, че очевидно основния поддръжник на споразумение с руснаците - Бойко Борисов - не желае да поеме отговорност за позицията си. И се започват едни циркове - Красимир Първанов се обаждал наред, докато някой не му разрешил да подпише. Ако не беше Дянков, можеше и на ЦвЦв да се обади, та дано той да разреши. Явно ББ е притеснен да не се появят нови флашки, на които се чува "аз на хората съм им обещал, виж там Дянков и Трайков да се разберат кой да одобри". По тази причина комуникацията и разпорежданията му са или на четири очи, или само гледа лошо, та да се сещат какво да правят. Е, явно Трайчо Трайков и Николай Младенов не са достатъчно досетливи...

 77. 77 Профил на noshorn
  noshorn
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Като чета многото напълно безсмислени и заядливи коментари по темата, се чудя откъде Иван Костов намира пари за да плаща на своята интернет гвардия ? Разумни хора никога не биха написали такива глупости, каквито четох като коментар по тази тема.

 78. 78 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  До коментар [#74] от "prodanov_":

  Като се има предвид как Волен си свали гащите на ББ, наистина гласът ти ще е "Гласуваш за Волен - получаваш Борисов".

 79. 79 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1702 Гневно

  До коментар [#6] от "Wornoxmaniak": Не беше ли: Гласуваш за Борисов получаваш Костов?

  Оказа се че е гласуваш за Боце а получаваш Гоце!
  Надцакват се как да направят страната ПО-ЗАВИСИМА от Россия!

  Дори Гуце и Р.Овч. - явни рубладжии, но умни, оставиха мръсната работа на Пожарникарчето от Банкя!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 80. 80 Профил на lamb
  lamb
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#77] от "PopEye":

  Ти не му ли даваш на заем?

 81. 81 Профил на noshorn
  noshorn
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#77] от "PopEye":

  Кефя се на минусите. Просто доказват тезата ми.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 83. 83 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Весело

  кви времена а? точно си за костов с брадвата да посече тия разходи от 10 млрд за самолети и вили на другарите... да му се неначуди човек...

 84. 84 Профил на jetchev
  jetchev
  Рейтинг: 409 Неутрално

  бате Гойкобе простакДо коментар [#3] от "Wornoxmaniak":

 85. 85 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  До коментар [#81] от "PopEye":

  Благодаря, че ми обърна внимание. И аз ти тряснах минуса за тъпотията, която си написал.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 86. 86 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#53] от "vassilun":

  Ти разбра ли за каква прогноза говоря или тъй и ти да се появиш на екран !?


  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 87. 87 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#81] от "PopEye":

  ела и ти, правим по 2 лева без ддс на пост... в добри дни съм на 400 - 500 лева чисто след данъци...

 88. 88 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Който не е вярвал, че Пожарникаря е поредния проект на кръговете, свързани с Москва, ДС и другите там бивши структури, а дано сега прогледне. Проектът стартира още с идването на лъжливия дедо Цар и се виждаше с просто око. Но понеже народецът ни е сиромашен парично, а и най-вече духовно-умствено, повечето се хванаха на проредния евтин трик. А Боко, че е неграмотен и прост, това го показваше толкова пъти. Обаче у нас учените ги не обичат, щото им не разбират на говоренето. Най-се харесваше на нашего брата стила на бай Тошо и Боко го копи-пейстна. Да ни е честита братската дружба с КПСС, пардон - с Кремъл.

  malart.blog.bg
 89. 89 Профил на lamb
  lamb
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#81] от "PopEye":

  Ти сигурно се кефиш и когато те бият и унижават!Има си точен термин за такива като теб,но нормалните хора ги смятат за извратени!

 90. 90 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Аз съм готов да плащам неустойки, но не и да ни набутват заложницш но руските интереси! Още не са почнали да я строят тази централа, а вече сме прецакани и само се молим да ни се размине по-леко, вместо да сме доволни, че даваме пари за нещо, което ще ни служи и ще ни е по-добре. Още отсега руснаците ни притискат по всички фронтове и ни изнудват, най-лошото е че това става чрез продажни българи. Ако руснаците бяха нормални бизнесмени, досега щяха да са се отказали от този безкрайно забавен проект. Но драпат със зъби и нокти и се чудят как да ни принудат да правим бизнес с тях. При това твърдят, че на нас всичко ни идва подарък. Ние се дърпаме от "хубавото", но те насила ще ни го построят. Не един, два милиарда съм готов да им изплатя с данъците си, само да ни оставят на мира. А такива като Станишев, Бойко Борисов и Гоце Първанов са за изгонване с камъни от България. За тях това е наказание, защото само тук могат да се реализират подобни измамници. Забравих да добавя и Симо Ментата между тях. Вижте го - докато беше в Испания имаше дребен бизнес и мизерстваше, стана премиер тук и си оправи положението, не без съдействието на малоумниците, които гласуваха за "царя". Как ни се смееха тогава сърбите си спомням и бяха прави!

 91. 91 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  "Подписването въпреки липсата на отговор от прекия си началник Първанов обясни с бързането на руската делегация да си тръгне. "

  Това е най-нелепото оправдание, което съм чул до момента.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 92. 92 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  До коментар [#86] от "USSR":

  Както сам беше споменал малко "особено" се изказваш.
  Бъди по-ясен и няма да се случват такива неща.
  Аз като съм познал за нещо си го търся, намирам си го и го поствам с линка за да може всеки да провери КАКВО съм имал предвид.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 93. 93 Профил на Мафи
  Мафи
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#77] от "PopEye":
  откъде Иван Костов намира пари за да плаща на своята интернет гвардия ?
  ...
  Ааа, ...плаща, плаща бат Ваньо, ....аванс, заплата ...никога не е закъснял. Предполагам че са от Лукяллукмирисал парите, ...ма Боко не знае, ...щото многу ша са уплаши, ....ша спре да функционира, ...т.е. да си изпълнява функциите.
  пп: Гвардеец, ...ти май и вратлето не си миеш ако не ти плати някой, а?

  Yeah, ..the same one,..but no ban, no fun. Confucius..almost
 94. 94 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  До коментар [#88] от "malart":

  ............Който не е вярвал, че Пожарникаря е поредния проект на кръговете, свързани с Москва, ДС и другите там бивши структури, а дано сега прогледне...........

  Аз не вярвах. Сега се пукам от яд.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 95. 95 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#87] от "lol":

  Кажи му и за купоните за храна и киселото мляко за вреден труд. И че дават по един кат дрехи зиме и лете.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 96. 96 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#94] от "Руслан 21":

  Друг път слушай какво ти се приказва.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 97. 97 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#62] от "ъ":

  На колко години си , имаш ли поне 25 !?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 98. 98 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  За всички, които не вярваха да го кажа - Идва отново времето на Десните Сили. Ама тоя път прошка няма да има - продажници народината и рески подлоги - ще следват пътя на Ершов и Чорни, на Илийката Павлов и Ахмед Доган, дето се бяха свили в кьошетата едно време, където ми е мястото завинаги. А България е време да заеме достойното и полагащо й се място в семейството на Демократична Европа и далеч от Русия на Путин и останалите политически джуджета!

 99. 99 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1684 Разстроено

  До коментар [#96] от "Dehumanizer":

  нИдей сега. Дай да се върне Дянков да видим ква ще са я измислили, ама имайки предвид че аз, като най-лековерният на света не вярвам вече надали ще измислят нещо.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 100. 100 Профил на noshorn
  noshorn
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#89] от "lamb":

  Нещо грешиш. Аз съм човек, който има собствено мнение и не се притеснява да го сподели, независимо от това дали се харесва на някого или не.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK