Огнян Донев е поискал становище от КЗК за собствеността в "Труд" и "24 часа"

Огнян Донев

© Георги Кожухаров

Огнян ДоневСъиздателят на вестниците "Труд" и "24 часа" Огнян Донев е поискал от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се произнесе за концентрация на собственост в компанията-издател на печатните медии. Това става ясно от съобщение на КЗК, която от днес е започнала производството.


Той е поискал антимонополният орган да даде становището си за "контрол върху концентрациите между предприятия". Като концентрация от комисията са описали Донев и "Медийна група България холдинг", компанията, която издава "Труд", "24 часа" и "168 часа".


До момента "Дневник" не успява да се свърже с Огнян Донев за отговор защо е поискал становище от КЗК. Според закона това може да означава или покупка от Донев на холдинга, или увеличение на участието му в него.
В момента Донев няма акционерно участие в компанията, а е само финансов инвеститор, който е осигурил пари за покупката на вестниците от Westdeutsche Algemeine Zeitung (WAZ). Едноличен собственик на "Медийна група България" все още е "БГ Принтмедия", показва справка в търговския регистър. Там контролният дял от 53% продължава да се държи от австрийската "БГ Приватинвест" на Христо Грозев и австриеца Карл фон Хабсбург. Останалите 47% са собственост на управителя на издателската компания Любомир Павлов.


Преди десетина дни между съдружниците възникна конфликт, след като Грозев обвини Павлов и Донев, че се опитват да му откраднат дела, като са поискали в търговския регистър да бъдат вписани промени в разпределението на собствеността. Ако промените бяха вписани, сега те щяха да бъдат собственици на 83% от издателската компания.


В отговор Донев и Павлов обявиха, че разпределението отговаря на парите, които всеки един от тях е внесъл. По техните думи Грозев и Хабсбург не са успели да намерят достатъчно финансиране и са внесли много малка част от парите, с които да се обезпечи собствеността им върху мажоритарния пакет в дружеството. Според тях, Грозев се е опитал да продаде мажоритарен дял на трети лица и така да промени съотношението на собствеността и те са действали, за да защитят инвестициите си.


Малко след това Грозев обяви, че те като австрийки парньори са били необходими, за да не минава сделката с WAZ през одобрение от КЗК. Той заяви, че ако има промяна в дяловото участие, антимонополният орган трябва да се произнесе не само за нея, а и за първоначалната покупка от германската група.


В конфликта между съиздателите бяха намесени собствениците на "Винпром Пещера" и тези на "Нова българска медийна група" - Ирена Кръстева и Делян Пеевски, които издават вестниците "Монитор" и "Телеграф". Любомир Павлов обвини Грозев, че се е опитал да вкара като акционери в "Медийна група България холдинг" собствениците на "Винпром Пещера" - Антон Щерев и Атанас Петров. Впоследствие, когато не е успял, по думите на Павлов, е лансирал Пеевски и банкера Цветан Василев, които да финансират дела на Грозев и да влязат като собственици.


Тогава Грозев отрече обвиненията и заяви, че няма връзки нито с "Пещера", нито с Пеевски и Василев.
В днешния си брой "Труд" писа, че в битката между досегашните партньори, интересите на Грозев се защитават от "адвокат Гено Андреев, чиято кантора обслужва Делян Пеевски".


Също в днешните си издания "24 часа" и "Труд" съобщават, че правосъдният министър Маргарита Попова е наредила проверка на Агенцията по вписванията, заради много "журналистически запитвания" за отказите да бъдат вписани промени във фирменото дело на "Медийна група България" в Търговския регистър.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Адски дива селянка
  Адски дива селянка
  Рейтинг: 160 Неутрално

  Мутра с очила. Единия се обърне -другия му забие нож в гърба. Тая работа ми прилича на работата между ББ и Трактора. Но онези играят на едро за цялата държава ,а тези за холдинг.

 2. 2 Профил на rali1977
  rali1977
  Рейтинг: 434 Весело

  Това дали не означава, че Донев/Павлов ще дадат на Грозев например 168 часа ( а може и "Български фермер", а ще задържат 24 часа и Труд, както и цялата материална собственост? Не е лошо като идея...
  Както казваше баба ми - "На зла круша - зъл прът"

 3. 3 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 564 Неутрално
 4. 4 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 564 Неутрално

  От 1991 г. си купувам всеки ден 24 часа. Помня го, когато излезе, струваше 48 стотинки. Харесваше ми този вестник. Жалко.

 5. 5 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Редно е Комисията за защита на конкуренцията да се десезира, защото тя не е органът, който решава кому принадлежи нечия собственост.

 6. 6 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Не знаех, че Комсията за защита на конкуренцията дава становища по частноправни спорове. Утре ще я питам дали да се разведа с жена ми, защото ми е неконкурентноспособна. Но кой ще плати за становището? И за кого ще има значение то? Концентрацията в случая е удобен случай или повод. Очевидно КЗК е сготвена.

 7. 7 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Тъп, нагъл и безскрупулен - основните качества на успелия български бизнесмен намират широко поле за изява в собственика на лекарствата...

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 8. 8 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1341 Весело

  Пре*би другарче! Национален спорт на родните бизнесмени.

 9. 9 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 564 Неутрално

  България е срам за българите.

 10. 10 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не мога да разбера как тези хора са платили огромна сума за тези фалирали вестници без да направят дю дилиджънс.

 11. 11 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Ако не са бакшишите отдавна да са фалирали.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 12. 12
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 13. 13
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3701 Неутрално

  До коментар [#4] от "moon74":
  Още от първите броеве на "24 часа" разбрах че този вестник работи за опростачаването на българите. Това бе един от първите вестници в които се обръша прекалено много внимание на голотията. Освен това на много места из статиите му си личеше липсата на елементарна култура у сътрудниците му. Още 1991-ва година реших да не купувам този вестник, та до сега. Малко по-късно се разпространи и израза..."Вацовски вестник", който беше израз на презрението на широката публика към подкупността и субективността на "24 часа" и "Труд" към събитията.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#14] от "Храбър":

  Тези вестници имаха ясно поставена задача:

  1. Да внедрят в мозъка на българите постулата, че всички са маскари, демек няма за кво да се пънеме да променяме нещата.
  2. Да се активират винаги мощно, щом усетят силен и истински враг на комунягите - най-вече Филип Димитров и Иван Костов.
  3. Да въведат понятието "синьо-червена мъгла", с което съвсем да треснат читателя по главата.
  4. Първите собственици са били Петьо Блъсков и Тошо Тошев - верни на Партията до последен дъх.
  5. Небрежно и между редовете прокарваха антиевропеизъм, антиамериканизъм и бяха откровено проруски.
  6. Даваха широка трибуна на всички мафиоти и "добре облечени бизнасмени".
  7. Спомогнаха за тоталното "чалгизиране" на живота в БГ.
  8. До скоро бяха най-верните медии на Доган, "най-великият политик на света" по Валерия Велева.
  9.Може да се каже, че тия два вестника забиха най-отровната стрела право в сърцето на неродената демокрация в България.
  10. Затова заслужават смъртна присъда от читателите, но това няма да стане, щото Пъпката е по-хитър и от Луцифер.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 16. 16 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#15] от "Okoto":

  Точно в десетката!
  И за съжаление всичките им цели бяха постигнати!

 17. 17 Профил на mitko_ignatov
  mitko_ignatov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  тези два вестника са заченати с наглост и простотия.не случайно станаха популярни изразите Блъсковщина и Тошевско-няма да обяснявам какво значат.Така че това е логичния им ход.

 18. 18 Профил на iskra_fen
  iskra_fen
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тези вестници са от малкото, които не принадлежат на Делян Пеевски. От доста време ми се иска прокуратурата да извърши проверка на Пеевски и майка му по повод инвестициите им. Те обслужват политически интереси и аз съм разтревожена относно независимостта на четвъртата власт.
  Сега отново се правят опити за създаване на вестникарска група с политически ангажимент. Любо Пъпката беше свързан със Софиянски и е интересно откъде той разполага с финасови възможности. Да не забравяме как се използваха общинските средства в Общинска банка.
  Павлов е извършил ИЗМАМА! Нотариусът е признал за достатъчно пълномощно при липса на други документи.. Уволняването еднолично на гл. редактори цели настройка на общественото мнение и поставянето на послушни служители на тяхно място, които да изпълняват партийни поръчки! Огнян Донев не се ползва с добро име. От малък е мижитурка, която успява да се нагласи към повея на вятъра.
  Дано съдебните спорове се решат разумно, честно и безпристрастно!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK