Надзорът планира да улесни смяната на пенсионен фонд


Таксата за прехвърляне няма да се взема от личните сметки

Клиентите на пенсионните дружества ще получават повече информация, ако решат да сменят фонда си, а причините за формален отказ за промяна ще бъдат намалени. Това е записано в промените на наредбата за прехвърляне между фондовете, приети на последното заседание на Комисията за финансов надзор.


Преди да влязат в сила, те трябва да се обсъдят с бранша и да се приемат и на второ четене от надзора.
Проектът предвижда таксата от 20 лв. за прехвърлянето вече да не може да се удържа от сметката на осигурените във фонда, а ще трябва да се плаща отделно.


Досега тя обикновено се удържаше от личните партиди, което обаче намалява парите, от които ще се изплаща пенсия. Стойността на сумата не е голяма, но пресметната с доходността за 20-30 години, тя е доста по-значителна, е аргументът, с който комисията от години иска да въведе отделното плащане.


Според изпълнителния директор на пенсионна компания "Доверие" Даниела Петкова това е една от най-важните промени в наредбата, която обаче няма да бъде приета еднозначно от всички дружества. "В момента таксата се удържа от партидата и това означава, че няма значение дали осигуреният има пари за прехвърлянето.


Много често той дори не разбира, че плаща цена за промяната", коментира Петкова. Тя смята, че промяната може да ограничи поне донякъде прехвърлянето на служители в едно дружество по принуда от работодателя. От години има работодатели, които по различни причини карат работниците си да се осигуряват в определена компания, без значение, че пенсионното осигуряване става само с личен избор.


"Ако всички тези работници трябва да извадят 20 лв., някои от тях може да се възпротивят. Разбира се, това едва ли ще ги спре, но може би ще направи принудителното прехвърляне по-трудно", смята Петкова. Според нея е възможно от техническа гледна точка компаниите да имат проблеми с въвеждането на мярката за отделното плащане, тъй като това значи работа с пари в брой, наличие на касови апарати и свързаност с данъци.


Освен това Петкова смята, че без да се впише изрично неплащането на такса като условие за отказ от прехвърляне, би могло да се стигне до съдебни дела и юридически проблеми.


Според информацията на КФН много често пенсионните дружества отказват прехвърляне с мотива, че има разминаване между имената или ЕГН на документите, подавани за смяна, и данните, които се пазят в дружеството. След промените в наредбата дружеството вече ще трябва да иска данните от Националната агенция за приходите. Ако има грешка в тях, клиентът ще може да поправи заявлението си.


Компаниите вече ще бъдат задължени и да дават на клиентите си писмена информация по образец каква е цялата процедура по смяна на фонд и какъв е фондът, в който искат да се преместят. Според Петкова така осигурените ще могат да правят по-лесно сравнение.


Тя оцени повечето промени в наредбата като положителни, които отдавна са били обсъждани в бранша. Според нея обаче има и други, които не са отразени в гласуваните изменения.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Иванов
  Веселин Иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тази назначи на работа във фонда си доста роднини. И продължава да смуче комисионни и др финансови облаги от уж пенсионната компания. Доверие трябва да е като правно лице - ЕООД.

 2. 2 Профил на Румен Гълъбинов
  Румен Гълъбинов
  Рейтинг: 782 Разстроено

  Нарасналата продължителност на живота в Европа доведе до увеличение на времето, в което хората са пенсионери. Българските пенсионери са със средна продължителност на пенсионния период от 14 години. За съжаление в България бъдещото увеличение на пенсионния период не е прогнозирано правилно в бъдещото нарастване на пенсиите. Това ще доведе в следващите години до драматични социално-икономически последици, както за държавния бюджет, така и за пенсионните дружества и управляваните от тях пенсионни фондове.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK