Икономисти: Вътрешното търсене ще стимулира ръста на БВП тази година

Разширяване на вътрешното търсене, което ще стимулира растеж на брутния вътрешен продукт през следващите две години, прогнозираха от сдружение "Агенция за икономически анализи и прогнози" (АИАП), цитирани от БТА. То беше създадено, след като правителството закри едноименната държавна агенция.


Според Валентин Чавдаров от сдружението тази година брутният продукт (БВП) ще нарасне с 3.8% спрямо 2010 г., а през следващата година повишението му ще е с 4.7%. Основната причина за този ръст ще бъде увеличение на вътрешното потребление, смята Чавдаров.


Повече от година насам икономисти определят свитото вътрешно потребление като причина излизането от криза на страната ни да се забавя, тъй като на този фон компаниите, работещи основно за износ, бележат ръст на продажбите си. Инфлацията, включително на основни продукти, в комбинация със замразени доходи е факторът, който до голяма степен определя и ниското потребление на стоки и услуги на българския пазар.
През тази година от АИАП очакват инфлацията да достигне 3.8% основно заради поскъпването на храните и петрола, които ще продължат чувствително да увеличават цените си до средата на годината. Потреблението според икономистите ще нарасне с 1.9%. За следващата година прогнозите са инфлацията да е 3%.


Според председателя на управителния съвет на агенцията Стефан Цветков мораториумът върху цените на петролните продукти е вид договорка, форма на картелно споразумение, в което участва и държавата и тя не трябва да го допуска. Преди няколко седмици държавата и производителят на горива "Лукойл" подписаха меморандум, с който за един месец компанията замразява цените на дребно в бензиностанциите си.


Цветков коментира, че подобни стъпки се предприемат и по света, но при правила, с които държавата например дава субсидии с ясен размер, за да поддържа определени цени.


От АИАП очакват тази година България да намали бюджетния си дефицит под 3% от БВП, а ръстът на инвестициите да е 5.8%. Преките чужди инвестиции в страната ще стигнат 1.5 млрд. евро. След като се подобри пазарът на труда, прогнозите са това да доведе и до по-чувствителен ръст на потреблението. Слаб ръст на безработицата до 10.8% през тази година и връщането на нивата й от миналата година е прогнозата на АИАП.


Кредитирането според сдружението ще се ускори, като до края на 2011 г. стигне 7.4% ръст спрямо 2010 г., а през следващата то ще се увеличи с 9.7 на сто.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Не мисля, че вътрешното търсене ще бъде стимулирано от изтънелия джоб на Българина . Аме те са по-вещи в занаята, та по-добре от мен ги преценяват нещата . Не искам да ги отчайвам но потреблението ще е от сорта на - чакай коньо за зелена тревица .....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  Вътрешното търсене се увеличава през летния туристически сезон. През останалото време - откъде?

 3. 3 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Мдааам.

  В криза вътрешното търсене може да бъде стимулирано от увеличените държавни разходи.

  За съжаление обаче пари няма...

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 4. 4 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Какво ще търсим? Картофи няма да са, те вече ще се отглеждат от населението; ако търсим агнета - по едно за четирима, от тях също няма да се вдигне потреблението; остава да търсим въжета.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 5. 5 Профил на Мечо Пух
  Мечо Пух
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Нарастване на потреблението с 1,9% при 3,8% инфлация си е чист спад. Освен това повишаването на потреблението не води до автоматично повишаване на БВП , защото потребяваме все повече вносни стоки.При малки държави с ниска покупателна способност на населението , ръст на БВП може да има при силен експорт.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Аз винаги чета прогнозите както на правителството, така и на МВФ и СБ. Почти навсякъде по света правителствата дават най-оптимистични прогнози, МФ пък най-консервативните, СБ (световната банка) е винаги някъде по средата и най-често уцелва. Та доколкото помня съвсем наскоро СБ даде прогноза от 2,6 % ръст тази година, с 0,2 % по-малко от предходната заради високите цени на горивата и храните.

 8. 8 Профил на qbn24558812
  qbn24558812
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Тия на смилянски боб и кристална топка ли ги правят прогнозите?

 9. 9 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1445 Любопитно

  Икономисти: Вътрешното търсене ще стимулира ръста на БВП тази година
  ..................
  г-н Икономисти,
  това би било вярно, но при условие, че в странта има продукция, която да бъде пласирана, търсена и купувана.
  Това генерира печалби.
  У нас повечето продукти, които се търсят, са от Импорт, което пък генерира печалби за производителят, който си плаща данъците в чужбина.
  Цялата тази стъкмистика няма никаква обосновка.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 10. 10 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Икономисти: Вътрешното търсене ще стимулира ръста на БВП тази година
  -------------------------
  Заглавието добре, обаче в статията четем:

  Инфлацията, включително на основни продукти, в комбинация със замразени доходи е факторът, който до голяма степен определя и ниското потребление на стоки и услуги на българския пазар.

  През тази година от АИАП очакват инфлацията да достигне 3.8% основно заради поскъпването на храните и петрола, които ще продължат чувствително да увеличават цените си до средата на годината.
  -----------------------------
  Инфлацията ли падна, доходите ли скокнаха? Нямам претенции да съм разбирач, обаче кой е фактора, условието или обстоятелството, което ще влезе в ролята на двигател, който ще задвижи на потреблението?

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 11. 11 Профил на qbn24558812
  qbn24558812
  Рейтинг: 1107 Весело

  До коментар [#6] от "Wornoxmaniak":

  На теб за партийни заслуги 241-вия ай пад трябва да ти подарят, а не телефон

 12. 12 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 803 Весело

  Бах ма...му какви глупости са натряскали тия от АИАП.
  Още не е дошло лятото а те слънчасали вече.

 13. 13 Профил на caravagqio
  caravagqio
  Рейтинг: 466 Весело

  "...очакват тази година България да намали бюджетния си дефицит под 3% от БВП, а ръстът на инвестициите да е 5.8%. Преките чужди инвестиции в страната ще стигнат 1.5 млрд. евро..."

  Тия какъв ли консултантски хонорар са лапнали за подобни прогнози ?
  Това и на боб и на кристална топка да е "мъдрено" все си е смешно и непостижимо ...
  Ама след като "прогностиците" са от бивша ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ е ясно що са им толкова кадърни прогнозите ...

 14. 14 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Как само заобикалят главния въпрос. Вътрешното търсене ще се повиши не заради друго, ами заради това, че досега банките не даваха заеми, а сега започват да дават. Съответно прогнозата на тези експерти най-тактично заобикаля факта, че цялото повишение на БВП след не много дълго време ще го плащаме с лихва при това с голяма лихва. Тоест, еременно ще ни подобрят положението, за да ни смачкат след няколко години. Това може да се прогнозира приблизително кога ще започне да става - просто трябва да се види в рекламите за какъв срок са новосъздадените кредитни пакети. Рекламите са вече по телевизията, така че гледайте и се подготвяйте. И ако временно се подобри положението заради това, да не си помислите, че Бойко Борисов е постигнал някакви успехи. Това е банкова политика, която в условията на пазарна икономика влияе доста много на стандарта на живот на хората.

 15. 15
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:35 на 10/04/2011 от неговия автор.

 16. 16 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1262 Весело

  До коментар [#11] от "Офца":

  Верно ли в очите ви изглеждам като некъкв партиец?

  Що Я ако съм шеф Wornoxmaniak-а пръв шъ го изволна от квато и да е работа!

 17. 17 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#14] от "Отнесен":
  Не ги гледай тия реклами, а отиди до банката да попиташ реално колко ще ти дадат и при какви условия. Ще се окаже, че условията са доста по-кофти от рекламата, а и възможно въобще да не ти отпуснат кредит. Кредитиране тип па-па-па няма в момента. Банките са много внимателни, щото и без това лошите и преструктурирани кредити гонят 20 процента. Играят на сигурно - вдигат лихвата на плащащите кредитополучатели, както и размера на такси и комисионни.

  За потреблението не знам как очакват да дръпне страната като имаме огромен скок на безработица. Ръстът на износа пък е основно май заради високите цени на суровини.

  Ако изкараме 2,5 ръст тази година ще е добре. Лошото е, че Боко харчи фискалния с добри темпове и вече е близо до санитарния минимум. До изборите сигурно ще закрепи нещата. После не се знае. 18. 18 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#16] от "Wornoxmaniak":
  Като по - навътре в нещата я разтълкувай на аудиторията дали е вярно следното което прочатах в Фрогнюз :


  КИРО веригата от Подуене Събота, 9 Април 2011, 20:08:49
  Абе стига сте ни облъчвали с това, че сме имали нужда от АЕЦ или че ако Белене не се случи, то ще ни затворят Козлодуй. Ако дела на енергията от АЕЦ е по-голяма от нощното потребление на енергия т. е. 15-20 % от общото потребление, то системата работи неефективно и се реализират огромни загуби. Бойко бърза, защото скоро ще стане ясно, че ядрената енергия е най-скъпата възможна. Руснаците скоро трябва да започнат да ни връщат всичкото отработено ядрено гориво от Козлодуй което е на платено временно съхранение при тях за последните 20 години. За да се случи това обаче България ще трябва да се бръкне с поне 4 милиарда евро за изграждане на хранилище за особено опасни ядрени отпадъци. Независимо, че 1 и 2 блок на Козлодуй са затворени в края на 2002г, а 3 и 4 в края на 2006г. , целият им персонал продължава да си е на работа, а по блоковете не се извършва никаква дейност. Даже горивото си стои в басейна. Дейностите се отлагат за да не разбере българина колко е "евтина" ядрената ене
  КИРО веригата от Подуене Събота, 9 Април 2011, 20:09:54
  Дейностите се отлагат за да не разбере българина колко е "евтина" ядрената енергия. Щото ако знае истината ще излезе на улицата и ще изрита предателите от България. А тоя измислен "дебат" между двама легендосани слуги - единият на Овчаров, другият на Чьорни, изобщо не желая да коментирам. Много им е горчив хляба на тези предатели. Що не се пробват с мотиките, че да разберат кво е да имаш душа-чиста

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 19. 19 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#17] от "Гогич":

  "За потреблението не знам как очакват да дръпне страната като имаме огромен скок на безработица."

  Значи, тук идеята е, че безработицата ще започне да спада заедно с нараственето на вътрешното търсене. Те нещата са свързани. Ако съм безработен водопроводчик и се повиши търсенето на водопроводни услуги, това означава работа за мен.

  За повишаването на износа също съм оптимист. Ето една статия с подробна информация по въпроса.

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2011/03/14/1059187_iznosut_produljava_da_raste/

  "Лошото е, че Боко харчи фискалния с добри темпове и вече е близо до санитарния минимум."

  Това, че харчи парите и е на минимума всъщност е добре за икономиката ни. Това означава, че държавата не задържа много пари при себе си, а ги връща бързо в оборот сред населението по един или друг начин. Ако има някакви задържани пари в бюджета, това означава, че с такава сума по-малко пари циркулират из държавта.

 20. 20 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#18] от "tanas":

  Глупости, никой няма да ни върне отработено ядрено гориво. То се преработва, рециклира и отново става свежо и годно за употреба.

 21. 21 Профил на murphy_68
  murphy_68
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Сега очаквам да кажат че и цената и на мухлясалите апартаменчета построени без хора с елементарна аритметика да се повишат.

 22. 22 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  До коментар [#20] от "Отнесен":

  Що не намериш тема от която да разбираш и там да пишеш?

  Тия май са дянковчета. Щото пишат явни глупости. 3,8% инфлация за годината и стремителен ръст дължащ се на още по-стремително нарастване на вътрешното търсене. Що не се гръмнат?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 23. 23 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#22] от "Цецо":Момчето,отнесеното,изглежда доста чете,ама не му стига"административния капацитет" да го осмисли.Та затова преразказва разни неща по начин,който предизвиква такива реакции.А по темата- при растящи цени на суровини и материали, при висока безработица и замръзнали заплати как да дръпне вътрешното потребление.Държавата ,вместо да плаща задълженията си към общините и фирмите ,ги задържа.Това още повече свива потреблението.Това че държавата няма пари ,или че не харчи е лъжа.Тя харче,ама така ,че влошава състоянието на дъжравните финанси и не подпомага потреблението,а това е опасното в момента.
 24. 24 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  До коментар [#18] от "tanas":

  Ча толко на вътре не съм Танасе, ама работниците от пръви до 4 блок са си там щото си требва поддръжка.

  А ако ма питаш за АЕЦ-"Белене" то непременно требва да се направи, даже задължително.

 25. 25 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 753 Весело

  До коментар [#22] от "Цецо":Подкрепям те и по двете части на коментара ти.

 26. 26 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 810 Гневно

  увеличено вътрешно търсене при намалена заетост и намалени доходи, ъ? закрили една хранилка - отворили друга...
  впрочем Тиквениците явно мислят, че те самите като са малоумни то респективно и всички останали са поне толкова безмозъчни...
  Икономика не се управлява с демагогия и пропаганда от телуевизоро - нещастници продажни...

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 27. 27 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#18] от "tanas": Нали затова са 800- 900 Мегавата на ПАВЕЦ Чаира - да балансира хилядниците през нощта! Или такова животно нема?!

 28. 28 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#21] от "murphy_68":Цената и на панелките ще се повишават докато съборят първата заради негодност.А печатането на пари в световен мащаб няма връзка с почти замразените доходи на българина.Ние бяхме като езеро преди 10.11. След това станахме залим в морето ,което все повече става част от световния океан.И това ,че за средния българин м2 за 1000 евро е нещо страшно много за жилище - не е така за мнозина.Просто ние ще вървим към модела в Европа- собствеността на жилищата ,че даже и панелките,в ръцете на единици/фондове, а който устиска или моеже ще има собствено жилище.Другите наематели.Това е.

 29. 29 Профил на НЕгласуващ
  НЕгласуващ
  Рейтинг: 578 Любопитно

  Гръцкия премиер плаши гърците с България Гръцкият премиер предупреди своите сънародници, че ако не са съгласни с антикризисните мерки на правителството ги чака съдбата на България: Нима каза той вие искате да получавате български заплати, където въобще не са чували за великденски и коледни премии, а какво остава за 14-та заплата? Нима- обърна се той към пенсионерите вие искате да получавате пенсии от по 50-100 евро вместо сегашните 6-700 ? Нима искате да си плащате изцяло цената на лекарствата, а не както досега само 25%? Нима искате да живеете като в лунно бунище защото точно на това прилича България с нейните дупки и боклуци, разхвърляни навсякъде от претендиращите за по-висока интелигентност българи? Нима искате децата ви да пушат, пият и вземат наркотици под зоркия поглед на полицията? Това ли искате? Аз знам, че ние винаги сме били по-цивилизована нация от нашите северни съседи и винаги сме успявали да се обединим в трудни моменти. Затова и сега съм убеден, че в този труден момент ще застанем един до друг, ще прежалим трийсетте процента от допълнителните възнаграждения, които получаваме и след няколко години, ще можем отново да се наредим сред страните с най-добър жизнен стандарт, докато българите ще си останат на положението в което са и сега. Защото нашата нация е изградена на основите на православната вяра и християнските добродетели, а българите са учени атеисти, сменящи на всеки четири години политическото си верую. Но намират ли там там спасение? Нека да се стегнем и да не позволим нашата младеж да напусне страната, така както българите напускат своята? И ще видите, че след 50 години, ние все още ще сме тука, а за българите ще се носят само легенди. Аз много се смях, когато разбрах, че управляващите в България плашат народа си, че щели да стигнат до нашето положение ако не вземат мерки! Та те нашето ниво могат само да го сънуват! Жалко за българите, че се оставят така лесно да ги манипулират, за да могат да ги грабят безпрепятствено! Но това си е техен проблем. Нека ние да решим нашите, пък те да се утешават, че не са ни стигнали. Кое е по-страшно Гръцката криза или Българската стабилност? http://annews.blog.bg/novini/2010/04/13/gryckiia-premier-plashi-gyrcite-s-bylgariia.527603

  Ако Изборите можеха да променят нещо в живота на хората,то те щяха да са ги забранили отдавна. Изборите променят живота само на политиците и техните близки !
 30. 30 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Треа се построят още неколко мола, спортни зали и магистралки, иначе немаастане.

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 31. 31 Профил на reg0506
  reg0506
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кризата при нас е от някакъв нов вид щам, не стига че не иска да ни пуска ми и все по-болни ставаме...

 32. 32 Профил на liion44
  liion44
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Естествено, че е така но търсенето в България е в определени отрасли ,И то защото българите се лишават от дрехи за сметка на лекарства ..и храни ..и още куп неща ..

 33. 33 Профил на ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  Рейтинг: 753 Неутрално

  http://www.workabroad.bg/

  Тази година ше се увеличи търсенето на работа.

  Абсурдът има смисъл само тогава, когато не се примиряваме с него.
 34. 34 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  Крайно време е да почнем да изнасяме. Можем да изнасяме соц ноу-хау, както иранците щели да изнасят ядрено ноу-хау. Безценна стока, очертава ни се голям пазар в северна Африка и близкия изток с тези революции там. За жалост, гениите на инженерната мисъл от сорта на Луканов и Младенов вече ги няма, но за сметка на това имаме силни традиции.

  Ако може и цялото БСП да изнесем, нямам нищо напротив. Крайно време е и малоумните дюнерджии да видят преход малко, ехех.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 37. 37 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#29] от "НЕгласуващ": мнооого е прав! само че за тях е малко късно. тръгнали са вече натам и трудно ще се върнат.

  heruvim
 38. 38 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#1] от "ARRI":

  Ами досега статистиката показва увеличение на спестяванията.

  Като спрат спестяванията да се увеличават, ще нарастне търсенето.

 39. 39 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Тия са някакви платени правителствени икономисти. Лъжат и мажат. Не бих се учудил ако и тази година Дянков направи актуализация на бюджета. Може да замаже положението ако приватизира нещо и вземе заем. Не виждам причини вътрешното потребление да се увеличи. По-скоро и другата година ще сме в криза. Заплатите са замразени, безработицата е над 10%,високата инфлация изяжда нищожните доходи, кредита е скъп и труден, увеличиха осигуровките, канят се да увеличат минималната заплата(което вещае съкращения на работници и сива икономика), условията за бизнес продължават да се влошават поради вътрешни и външни причини. На тия им се привиждат нереални неща. Б. Борисов иска да строи АЕЦ. Ама той може да не изпълни бюджета, но АЕЦ ще строи. Идиоти!

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 40. 40 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#29] от "НЕгласуващ":

  Е, отдавна се разбра, че това е измислица, но явно на теб ти допада, за да го пускаш по форумите.

 41. 41 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#9] от "СДС":

  Освен продукти, има и услуги.

 42. 42 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  поредните икономисти, според които редуцирано съвкупно потребителско търсене е причината за кризата и съответно то ако се увеличи - криза няма да има. дневник пак ви питам - кога ще инверюирате или ще напишете статия която не съдържа малоумщини????

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK