Интернет гиганти ще съдят френското правителство


Facebook, Google и eBay възроптаха срещу изискването да съхраняват данни за потребителите една година

Консорциум от 26 интернет компании заведе дело срещу френското правителство заради спорен закон за достъп до лични данни на потребители им, съобщи Би Би Си. Сред въведените изисквания е пазенето на архив от потребителски имена, пароли и IP адреси (уникални адреси на всеки компютър, достъпващ в интернет, бел. авт.) за всеки, който създава или използва онлайн съдържание.


Спорното искане на Париж беше въведено в края на февруари, когато правителството прие промени в Закона за електронната търговия на страната. Самият той е създаден през 2004 г. и свързан с Директивата за електронна търговия на Европейския съюз.
Сред промените от тази година обаче онлайн компаниите като имейл портали, сайтове за видео и музика, електронни търговци и дори доставчиците на интернет и хостинг компаниите трябва да съхраняват огромно количество лични данни за потребителите си. Сред тях са данни за финансови транзакции, продължителност на посещенията им в определени сайтове, потребителски имена, пароли, псевдоними, имейл адреси и телефонни номера.


С промените се въведе и изискване, според което онлайн компаниите са длъжни да предоставят тази информация на правителството при поискване. Данните трябва да бъдат пазени в продължение на поне една година. Право на достъп до тях ще имат полицията, митническите власти, данъчните и още няколко държавни администрации.


Онлайн гигантите като Facebook и Google не харесаха промените на Париж и обявиха, че ще ги оспорват в съда. Искът ще бъде подаден официално от френската Асоциация на доставчиците на обществени интернет услуги (АДОИУ), като под него ще се подпишат общо 26 компании. Освен лидера в онлайн търсенето и най-голямата социална мрежа в света в делото ще се включат още eBay и Dailymotion. По иска им ще трябва да се произнесе най-висшият административно-съдебен орган на Франция.


Според онлайн гигантите исканията на френското правителство ще им струват твърде скъпо, тъй като те ще трябва да съхраняват огромни масиви информация за продължителен период от време. Предложените мерки бяха обявени за "шокиращи" от интернет компаниите, според които френското правителство не е съгласувало промените с Брюксел и дори нарушава европейското законодателство.


И Facebook, и Google обаче са имали проблеми с властите заради начина, по който оперират с лични данни на потребителите си. Социалната мрежа беше принудена да промени значително настройките, които предлага на потребителите си в това отношение, а търсачката беше критикувана заради директното оповестяване на личните данни на потребителите в собствената си социална мрежа Buzz, без предварително да е поискано съгласие за това.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK