"Лукойл" пак вдигна цените на едро, разликите на дребно се повишават

Представители на пазара очакват да има насочване на клиенти към руската верига

Бензиностанция ЛукойлЗа втори път след като подписа едномесечен меморандум с правителството за таван на цените на дребно, "Лукойл България" повиши тези на едро. От почивните дни големите вериги вече продават литър от най-масовите горива с около 2 стотинки над тези на руската верига.


От компаниите единствено "Шел" обяви, че има актуализация на цените му от неделя. Другите вериги обаче не пожелаха да коментират, дали повишението е резултат от новите цени на едро. Ако то не е отразено може да се очаква ново поскъпване по бензиностанциите. От веригите досега винаги са твърдели, че то се отразява в рамките на няколко дни, докато се изчерпят старите количества.


Меморандумът на "Лукойл" изтича на 23 април, като той е част от споразумението с правителството за ограничаване ръста в цените на горивата. Ефектът от тавана обаче е само върху 29% от пазара на дребно, колкото държат бензиностанциите на рафинерията. На едро тя захранва между 50 и 70% пазара, което реално се прехвърля с по-голям ефект в крайната цена на горивата по бензиностанциите.
От събота компанията продава бензина с близо 1% по-скъпо, а  дизела с 2.6%. Като причина от "Лукойл" изтъкват повишението на международните цени на петрола – миналата седмица суровината поскъпна силно и последната цена на сорт брент е почти 127 долара за барел. От българския производител посочват още, че меморандумът с правителството е подписан при цена 114 долара за барел.


"Ще наблюдаваме дали всички останали бензиностанции ще вдигнат цената, тъй като сега увеличението на бензина е малко", каза пред "Дневник" Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация.


Според него, ако поскъпването принуди търговците да вдигнат цените на дребно и разликата им стане чувствителна, това ще доведе до отлив на клиенти за сметка на "Лукойл", който поне до 23 април ще поддържа замразените цени. "Пазарът в България е много ценово ориентиран, няма лоялност към марки и разлика от няколко стотинки веднага насочва клиентите към по-евтините бензиностанции", каза Делчев.


Представителите на големи вериги не коментираха как ще им се отрази увеличението на едро в комбинация със замразената на дребно цена на "Лукойл". Изпълнителният директор на "Шел България" Камелия Славейкова каза, че не може да разговаря, а шефът на "Петрол" Светослав Йорданов заяви, че в неделя не желае да коментира.


Малко след обявяването на меморандума от "Петрол" прогнозираха, че напрежението на пазара ще се усили, ако стойността на едро достигне или надмине тази, по която "Лукойл" продава на дребно. Още тогава от дистрибура посочиха, че това ще се случи скоро, защото международните котировки продължават да се повишават.


Вчера председателят на сдружение "Агенция за икономически анализи и прогнози" Стефан Цветков определи мораториума върху цените на петролните продукти като вид договорка, форма на картелно споразумение, в което участва и държавата и тя не трябва да го допуска. По думите на Цветков подобни стъпки се предприемат и по света, но при правила, с които държавата например дава субсидии с ясен размер, за да поддържа определени цени.


Предишния път "Лукойл" не публикува официално съобщение с колко точно се увеличава цената, за това сигнализираха от други вериги бензиностанции, които купуват от производителя. Според тях увеличението на бензина е било с 3 ст. на литър. От рафинерията посочиха, че към 8 април потребителските цени на А-95 в България са били най-ниските в ЕС, а тези на дизелово гориво – сред четирите най-ниски в съюза.Петролът мина 126 долара


Цената на петрола сорт брент се задържа над 126 долара за барел в края на миналата седмица вследствие от спекулации, че последиците от конфликта в Либия ще са дългосрочни, предаде "Ройтерс". Продължаващият ръст в цената му увеличи инфлационните рискове, изпращайки и цената на златото на рекордно равнище.


Петролът продължи да поскъпва, след като представители на НАТО обявиха, че сили, верни на Муамар Кадафи, са предизвикали пожара на нефтопровода "Сарир". Това предизвика спекулации, че последиците от конфликта в Либия за петролните пазари ще са дългосрочни.


Освен брент поскъпват и всички останали сортове. Американският лек петрол е на цена 112 долара, а руският "Урал", който използва бургаската рафинерия на "Лукойл", добави в края на седмицата 2.3% до 122.3 долара за барел. В момента брент пък е само на около 20 долара от рекордните 147 долара, постигнати през лятото на 2008 г.

Промяната в цените на едро
вид горивоУвеличение на 24 март*Намаление на 30 мартУвеличение на 9 априлКрайна промяна спрямо 23 март
Бензин А-951,34%няма0,80%2,14%
Бензин А-981,29%няма0,76%2,05%
Дизел Б3няма данни за промяна-1,90%2,60%0,70%
Евродизелняма данни за промяна-1,30%2,641,34%
Дизел за отоплениеняма данни за промяна-4,05%няма-4,05%
Газьолняма данни за промяна-1,09%няма-1,09%
*Промяната не беше официално обявена, изчислена е на база данни от веригите за 0.03 лв. Повишение на литър бензин
Източник: "Лукойл-България" и вериги бензиностанции

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK