"Медика" ще продаде част от терените си на верига за хранителни стоки

Производителят на лекарства и санитарни материали "Медика" е сключил предварителен договор за продажба на част от терени на предприятието, съобщиха от компанията. На мястото на вече разрушени стари производствени и административни сгради ще има хипермаркет за хранителни стоки. Терените се намират на главния път към Гърция, на изхода на Сандански в посока Кулата - Промахон.


От "Медика" засега не съобщават кой е купувачът, като поясняват само, че това е голяма търговска верига. В момента в Сандански има магазини на "Билла" и на "Пени маркет" - последният беше открит в края на миналата година. Преговорите с бъдещия купувач на терените са проведени през първото тримесечие на годината и засега има предварителен договор за сделката.


Миналата година компанията започна да разрушава стари и неизползвани производствени цехове, за да разчисти терените и да ги продаде. Повечето от неизползваните цехове на "Медика" са останали, след като преди няколко години дружеството спря да преработва памук. Площадката, на която се намира "Медика", е общо над 100 дка и в момента на много по-малка площ са разположени цех за санитарни материали, лекарствен цех и административна сграда.
Още при обявяването на намерението за продажбата на част от терените изпълнителният директор на "Медика" Пенка Тишкова съобщи, че очакват значителни постъпления от освобождаването от неизползваните активи, които ще се инвестират в нови проекти. Компанията планира да започне производство на превръзки с лечебен ефект, регистрирани като лекарства, за които обаче трябват значителни инвестиции.


"Медика" е част от групата на "Доверие обединен холдинг" и "Софарма". За миналата година "Медика" има 12.55 млн. лв. приходи от основна дейност, с 1% по-малко, отколкото през 2009 г. От тях близо 7.5 млн. лв. идват от продажби на превързочни материали, останалите са от фармацевтични продукти. На годишна база приходите от лекарства на вътрешния пазар се увеличават с 11%, а тези на превръзки – с 5 на сто. Постъпленията от износ са намалели и при двата вида продукция общо с 15%.


Компанията има 1.07 млн. лв. печалба за миналата година при 700 хил. лв. за 2009 г. 

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK