ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

"Макс Телеком" планира да покрие 65% от населението на България до края на 2011 г.

WiMAX операторът е подписал втория етап от споразумението си със "Самсунг" за доставка на над 1000 базови станции

Красимир Стойчев

© Надежда Чипева, Капитал

Красимир Стойчев
Компанията вече тества и новото поколение WiMAX мрежи, което позволява по-високи скорости на връзката

Най-големият български WiMAX оператор "Макс телеком", управляван от Красимир Стойчев, планира да покрие над 65% от населението на България до края на 2011 г., съобщиха за "Дневник" от компанията. Телекомът, залагащ на една от считаните за четвърто поколение технология мобилни мрежи, е подписал и втория етап на споразумението си със "Самсунг" за доставка на нови базови станции.


"Подписахме споразумение със "Самсунг", касаещо доставката на над 300 базови станции до края на годината", уточниха от компанията. Това е втората част от договора, подписан с корейската компания през септември 2010 г. за общо над 20 млн. евро. Стойността на сегашната сделка не е обявена официално.
С новите базови станции "Макс телеком" планира да покрие нови 40 населени места с мобилна WiMAX мрежа. С тях общият брой градове, в които се предлага услугата на телекома, ще достигне 68, или около 65% от населението на страната, коментират от компанията. "В плановете са включени всички градове с население над 30 000 души", уточниха още от "Макс телеком".


Базовите станции, поръчани след подписването на първата част на споразумението през септември, са били използвани за "подобряване на покритието в населените места", в които компанията вече е била изградила мрежата си.


Целта е била увеличаване на скоростите на предлаганите услуги и на капацитета на мрежата. През 2010 г. към мрежата на компанията са били добавени нови 6 населени места. Сред тях е покритието на района около Кремиковци, както и в градовете Елин Пелин, Ботевград, Правец и Етрополе.


От компанията коментираха, че в момента провеждат тестове за въвеждане на новия стандарт 802.16m, или WiMAX 2, който позволява по-висока скорост за трансфер на данни. Технологията му позволява скорост на връзката до 300 Mbps (почти 38 мегабайта в секунда). Стандартът бе одобрен на глобално ниво през миналата седмица. Максималната скорост, която "Макс телеком" предлага в момента, е 16 Mbps.


WiMAX технологията се предлага в България от няколко години, като Комисията за регулиране на съобщенията издаде 5 лиценза за подобни мрежи на територията на страната. В момента реално на пазара оперира само "Макс телеком", която към края на миналата година има около 18 хил. абоната, показват данните на компанията.


Преди година телекомът придоби и втори лиценз от мобилния оператор "М-Тел", който се отказа да развива WiMAX мрежа за сметка на конкурентния стандарт LTE.
Вторият действащ WiMAX оператор у нас е "Некском". Взаимната свързаност на компанията с "Виваком" обаче е прекратена заради неизплатени задължения в размер на около 1 млн. лв.


Другите 2 компании, които имат издадени лицензи, са "Транс телеком" и "Кериър БГ". "Транс телеком" претърпя няколко ребрандирания, но не успя да пробие на пазара и в момента е в несъстоятелност. От Комисията за регулиране на съобщенията коментират, че срещу компанията е открита процедура по отнемане на лиценза.


Подобна процедура е започнала и срещу последния WiMAX оператор у нас - "Кериър БГ", който търси инвеститор. Компанията обаче на практика не е развивала търговска дейност. "Имаме само формално покритие, което е достатъчно, за да изпълняваме изискванията по лиценз", коментира основателят на дружеството Ивайло Филипов.


От двете компании вече са поискани становища, след което КРС трябва да се произнесе за приключване на процедурата по отнемане на разрешението. Цената на лиценза варира спрямо отпуснатия честотен спектър, но е на стойност между 2.5 и 6 млн. лв.


WiMAX технологията се развива трудно не само в България, но и по света. По данни на анализаторите от Maravedis до края на годината абонатите на услугата ще се увеличат с 5.5 млн. души до малко над 18 млн. потребители на глобално ниво. Причината е както в трудното икономическо положение, така и в забавената поява на пазара на крайните устройства, от които на практика зависи развитието на услугата.


При подписването на първия етап от сделката със "Самсунг" обаче създателят на "Макс телеком" Красимир Стойчев прогнозира, че бъдещето на услугата зависи най-вече от комуникацията между различни устройства - т.е. взаимното свързване на всякакви датчици, електроника и т.н.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK