ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.6%
 • 20.4%
 • 12.9%
 • 10.3%
 • 9.4%
 • 7.6%
 • 4.6%
 • 3.9%
 • ГЕРБ:65
 • ПП:53
 • ДПС:30
 • ВЪЗР:27
 • БСП:24
 • ДБ:19
 • БВ:12
 • ИТН:10
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 80.23% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Преговори с консултанта за "Белене" до последния момент

Граждански комитет настоява за спиране на проекта

Преговорите с избрания финансов консултант за АЕЦ "Белене" - британската банка HSBC, продължиха до късно снощи и до 19.30 часа договорът с Българския енергиен холдинг (БЕХ) не беше подписан. Консултантът трябва да изготви анализ рентабилен ли е проектът и да се опита да намери инвеститор.


От икономическото министерство обясниха, че преговорите са продължили вчера след края на работния ден за "доизясняване на детайли" по договора с консултанта. От българска страна преговарят Мая Христова и Йордан Георгиев от директорския борд на енергийния холдинг. По-рано през деня от министерството съобщиха, че контрактът ще бъде подписан дистанционно с размяна на подписи по факса, а официалните документи ще бъдат оформени след това.


Неясно остава защо договорът, за който премиерът Бойко Борисов заяви, че ще бъде подписан в понеделник, се бави, въпреки че още през ноември енергийният холдинг избра HSBC за консултант по проекта. БЕХ предпочете британската банка пред компаниите "Ротшилд" и "Сосиете женерал". Първоначално в конкурса се участвали и KPMG в консорциум с "Магуайър", "Арджил" и "Ърнст енд Янг".
За финансовия анализ на проекта и проучването на смисъла от ядрената централа британците ще получат "около 3 млн. евро плюс такса за успех при намирането на инвеститор", каза икономическият министър Трайчо Трайков в интервю за "Дневник" през януари. Досега от БЕХ не са коментирали стойността на поръчката.


От "Синята коалиция" останаха недоволни от контракта. "От думите на премиера Борисов се вижда, че като че ли те направиха компромис да подпишат с банката, финансов консултант - HSBC за проекта АЕЦ "Белене", коментира вчера лидерът на ДСБ Иван Костов. По думите му "Дянков искрено се надява, че резултатът от европейския натиск и европейската преоценка на безопасността на банката консултант ще бъде различен от това, което в момента си мисли г-н Бойко Борисов".


В неделя премиерът заяви, че въпросът за цената на АЕЦ "Белене" е много важен и затова е необходим анализът на консултанта. През март обаче в телевизионно интервю премиерът заяви, че "като не даваш пари, какво те интересува каква е цената и имаш 51%". Това е теза на мафията, коментираха вчера от гражданския комитет, който настоя за спиране на проекта.


Евентуален заем за "Белене" щял да се изплаща през висока цена на енергията за крайните потребители, и то за повече от обявените 15 години, смятат в гражданското обединение. Според икономиста Красен Станчев втората ядрена централа не е нужна за покриване на потреблението на ток в страната поне до 2025 г.


Вкарването на енергията от "Белене" в мрежата означавало анулиране на АЕЦ "Козлодуй" и поскъпване на електричеството. Необходимостта от "Белене" била преувеличена, защото се премълчава въпросът за подобряване на енергийната ефективност, обясниха от комитета.Петнайсет фирми са с потенциален интерес да удължават живота на АЕЦ "Козлодуй"


До момента седем чуждестранни фирми (западноевропейски, руски и американски) и осем български са купили тръжни документи за участие в процедурата по избор на консултант за удължаване срока на експлоатация на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй". Това съобщиха от централата. До редакционното приключване на броя представителите на "Росатом" в България не уточниха дали фирми на руската държавна корпорация са сред кандидатите. По план най-новите реактори на централата трябва да работят съответно до 2017 и 2019 г. Обявеният конкурс е за минимум 2.3 млн. лв. Срокът за закупуване на документация изтича на 9 май, компаниите могат да подадат заявления за участие до 19 май.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK