Нов закон за туризма разширява лицензираните обекти и дейности

Общини и бизнес ще правят реклама по региони, държавно предприятие- на национално ниво

Иво Маринов, зам.министър на икономиката

© Анелия Николова

Иво Маринов, зам.министър на икономикатаРазширение на обектите и дейностите, които трябва да бъдат лицензирани, и разширяване обхвата на националния туристически регистър. Това са основните предложения в изготвения от икономическото министерство законопроект за туризма, който е в процедура на обществено обсъждане до 26 април. Част от промените са поискани от бизнеса.


Според проектозакона се увеличават хотелите и местата за настаняване, които подлежат на задължителна категоризация. Така звезди вече ще получават и апартхотелите, апартаментите за гости, хостели и др., които досега не попадаха в обсега на закона.


Вид сертификация в закона се предвижда и за обектите, занимаващи се с балнео- и СПА туризъм. Всички хотели и самостоятелни обекти в курорти или градове ще могат да се наричат медикал СПА, СПА или уелнес само след като получат сертификация от икономическото министерство.
Промени има и в туроператорската дейност


На задължителна регистрация вече ще бъдат подлагани и всички фирми, предлагащи туроператорски услуги само в интернет. Туроператори от други държави на ЕС, които пък искат еднократно или временно да извършват услуги в България, ще трябва писмено да уведомят икономическия министър и да бъдат добавени към туристическия регистър.


Лицензи ще се въведат и за някои професии, свързани с туристическия бизнес, става ясно още от проектозакона. Така например екскурзоводите ще трябва да получат сертификат за упражняване на дейността от професионално сдружение, като ще бъдат разделени на няколко степени - екскурзоводи-водачи, национални екскурзоводи, местни екскурзоводи и екскурзоводи в музеи.


Подобни сертификати ще се издават и на планинските водачи и ски инструкторите. Предвижда се всички тези дейности да бъдат добавени в националния туристически регистър, поддържан от икономическото министерство. В него ще трябва да се вписват и всички неправителствени сдружения в сектора.


Проектозаконът предвижда и промяна в управлението на туристическата реклама на страната, която досега се осъществяваше от икономическото министерство. Според текстовете предстои да се създаде държавно предприятие "Българска туристическа организация".


Първоначалната идея беше то да се ръководи от представители на държавата, но според новия текст в неговия управителен съвет ще бъдат включени по един представител на националните туристически сдружения на хотелиерите и туроператорите. Именно участието на бизнеса според икономическото министерство ще доведе до "по-голяма целесъобразност и ефективност при разходването на публичните средства, както и по-висока отговорност на управлението в туризма".


Същевременно страната се предвижда да бъде разделена на туристически региони, които също целят реклама на сектора. Те ще се управляват от организации, сформирани между местните туристически сдружения, общините и областните управи.


На ръба на конституцията


Проектозаконът за туризма предвижда създаването на две национални браншови сдружения- на хотелиери и на туроператори. В тях пък трябва да членуват всички други сдружения от същия бранш. Именно тук има текст, който според юристи, до които "Дневник" се допита, може да се окаже проблемен.


В проекта е записано, че "член на браншово туристическо сдружение не може да бъде едновременно член на друго браншово туристическо сдружение от същия сектор", което на практика означава, че един хотелиер не може да участва в две или повече хотелиерски организации. От икономическото министерство казват, че това разграничаване е само за целите на закона и е важно, защото "всички пряко влияят при вземането на решения, свързани с управлението на сектора".


Според юристи обаче е напълно възможно забраната за участие в повече от едно сдружение от един сектор да се окаже в противоречие с конституцията, според която стопанската инициатива е свободна, а "законът трябва да създава условия за коопериране и други форми на сдружаване на гражданите и юридическите лица за постигане на стопански и социален напредък".


От икономическото министерство твърдят, че ограничението не противоречи на конституцията и че има "редица действащи специални закони, които регулират обществените отношения във връзка с осъществяването на стопанска дейност в различните отрасли, които по изричен начин уреждат статута и правомощията на съответната браншова организация".


Според тълкувание на Конституционния съд от 1994 г. правото на сдружаване е гарантирано, но държавата може със закон да ограничи дейността на някои организации при различни поводи. Преценката дали такава забрана противоречи на основния закон обаче трябва да бъде конкретна за всеки отделен случай. Така например сдруженията, занимаващи се с лов, могат да бъдат ограничени в дейността си с оглед опазване на дивеча и околната среда.


Според юристи предвижданата забрана в закона за туризма също трябва да бъде тълкувана дали е допустима. Според тях обаче ако целта на икономическото министерство е единствено да се ограничи членството в различни организации с цел участия във вземане на решения с повече от един глас, на практика може да бъдат разписани и други текстове, които да не са "по ръба на конституцията".


Така например е възможно да се постави условие, според което всяка фирма, която участва в няколко браншови сдружения, трябва да декларира кое от тях да представлява интересите й в националната организация, обясниха юристи.Основните предложения


Онлайн туроператорите също ще подлежат на регистрация
Звезди ще получават и апартхотели, апартаменти за гости и хостели
Екскурзоводи, планински водачи и ски учители ще се лицензират
СПА хотели и центрове ще трябва да минат сертификация

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  Явно хотелите ще станат поредните тутунджии и фармацевти, свикнали малко да мислят за работата и много - как да смачкат конкурентите чрез политически поръчки

 2. 2 Профил на waffenss
  waffenss
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Жална му майка и на този бизнес.
  Напълнихме пак гушките на чиновниците.

 3. 3 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Гневно

  Бе тия съвсем изтрещяха тъпи гробари.Хората ни казват ,че трябва да намаляваме лицензионните и разрешителни режими
  наште тикви ги увеличават.Е за каква конкуренция и предприемчивост да говориме като си ги знаеме наште чиновници
  рушветчии колко са читави.Нее турски кенеф звучи вече като похвала за тая клоака в която се превръща БГ.
  Всичко младо и кадърно да се спасява навън по най-бързия възможен начин.Нашия живот е вече съсипан ,те поне да не теглят .

 4. 4 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Няма такова нещо като апартхотел у назе. То е мутробарокозведообразно явление на българската нексдействителност. В чужбина има апартаментентни хотели,да. Но първо са хотели,после са апартаменти по характеристика. В България естествено е обратно. България е обратното огледало на туризма.Може и да има изключения, впрочем.Но това не сменя огледалото.

 5. 5 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Нека първо скапаната ни държава да помисли как да подпопогне туризма,който дава над 14 на сто от БВП на държавата. И после как да го обложи. Турците не са ни драли повече от Бойковата държава.

 6. 6 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Туроператорите в интернет наистина трябва да се лицензират,защото там има мафия,която излъга и прибра парите на много хора с фалшиви оферти.Това се отразява зле на малките семейни хотелчета,които с това се препитават.
  Иначе чиновниците....както е шегата:ако има трета световна война ще я спечелят....чиновниците!

 7. 7 Профил на Дим Дим
  Дим Дим
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Несериозна история. Как закон ще ти сложи ограничения в какви организации да членуваш? Наистина вече не знаят какво правят...

  "Лицензи ще се въведат и за някои професии, свързани с туристическия бизнес, става ясно още от проектозакона. Така например екскурзоводите ще трябва да получат сертификат за упражняване на дейността от професионално сдружение"

  А помните ли как същото министерство на икономиката разправяше, че занаятчийската камара е безсмислена и дори написа закон (не знам въобще дали го приеха), че занаятите не са длъжни да членуват в нея и да взимат сертификати от нея. Сега точно обратното правят. Много последователно, няма що

  ще се оправим...сами
 8. 8 Профил на waffenss
  waffenss
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#3] от "Крез":
  Точно свръх конкуренцията в този бизнес е в основата на решението за увеличаване на лицензионните режими. Според мен.
  Щото и куцо, и сакато строиха хотели, спа центрове и кво ли не още. И сега требе "нашите" хора да оцелеят. И тези, които платят повече. И вместо пазара да отсее тия които могат, Бате ти Гойко е решил да свърши тази работа. Щото "пазара" мое да сбърка и да оцелеят тези, които разбират от бизнес, ама за сметка на това не плащат на когото трябва.

 9. 9 Профил на pachino
  pachino
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Чудят се от къде да папат пак чиновниците. Защо от туризма? Защото именно той, добър или лош, е един от малкото сектори, които вкарват свежи пари отвън, а не само да въртят малкото останали /легални/ пари. Пак сертифициране, регистриране, лицензиране, класифициране...тромаво, тромаво и корупционно, господа. А чуждите туроператори щели само да уведомяват министъра ако решат да въртят бизнес тук. Това важи ли и за нашите туроператори в съответните държави?

 10. 10 Профил на Дим Дим
  Дим Дим
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#9] от "pachino":

  Точно така е. Всичко да е бюрокрация и корупция. Сега е време и Трайчо да поиска да назначи още стотина чиновника, че с новите им задължения по регистрации на настоящите ще им се наложи да работят повече от два часа на ден

  ще се оправим...сами
 11. 11 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Тая статия е като моцартова музика за ухото на чиновника. Само да не се присетят и другите министри и зам. министри за техните ресори..... Лицензи, разрешителни, сертификати, регистри, реклама, звезди, луни, ще има и нови наредби....ох-ох-ох-"злате дъжд".....

 12. 12 Профил на simeong
  simeong
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Абе има много апартаментчета, които се дават като хотелски за наемане на вечер!
  Питаш за апартамент под наем, и вместо да ти дадат цена на месец, те ти дават на легло на вечер... а то апартаментчето в някоя кооперацийка, построена за лично ползване.
  Е на такива като искат да дават на вечер на туристи- категоризации, патенти и квото трябва.
  Писнало ми е всеки килер да се дава на вечер на легло!
  После що бягали чужденците!
  А за лицензирането... то си зависи от сектора- има такива дето ще е смешно някой чиновник да издава лицензи, има и такива, които са нужни.

 13. 13 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Костовизъм в действие! Напред към 750-те разрешителни и лицензионни режима!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 14. 14 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1291 Весело

  Абе, нали предизборно обещаваха да намалят лицензионните режими?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 15. 15 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Любопитно


  ВЯРНАТА ПОСОКА - отново !!!

  А имахме,
  Цар, ЮПИ-та, Гей, МГИМО-ци, Манафоносител, Демократ, Комсомолци и други тутурутки ......


  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 16. 16 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 470 Неутрално

  както обикновено бизнеса им предлага да създадат равни условия а те решават да създадат повсевместен контрол...нали трябва да се папка от бизнеса... значи апартхотелите и онлайн операторите очевидно се занимават с туризъм и трябва да минат същите регистрации като другите защото сега е нелоялна конкуренция... но да караш бабата от пловдив дето си дава стая от апартамента на строителите да си вади звезди, ай сиктир честно....
  това пък с лицензирането на екскурзоводи и ски учители е повече от безумно..регулирани професии трябва да има за важни сфери като медицината например, сега някои приятел е казал че иска да се прехранва с издаване на сертификати и тия нямаш проблем, ето ти... екскурзоводката в някои музей, която е на 50 и от 30 години е екскурзовод в този музей какви изпити ще я караш да държи и кой по добре знае от нея за този музей??????? глупости

  тая история ссдруженията дори не ми се коментира!!! тия не могат да се разберат ся, представете си когато трябва да участват в управлението на парите!!! просто ще се избият.. и да АБСОЛЮТНО ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО Е да ти забраняват членство в организации, не е по ръба на никаква конституция, а е напълно противоконституционно...таа че слаб 2 на тоя закон, аз и вчера го казах..

 17. 17 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 470 Неутрално

  между другото хубавице попитай чиновника маринов кой му каза да лицензира екскурзоводи и дава ли си сметка какви трудности ще създаде? ти ако трябва да ходиш по изпити и да ти издават сертификати ще се занимаваш ли с това за 300 лв заплата? или по точно предлага да поскъпнат екскурзиите защото ще искат повече пари? или например цената на музея да стане 5-6 лв? понеже българите са много богати и само им трябва калкулиране на всякакви допълнителни таксички към цените? някой има ли въобще да мисли в тази държава?

 18. 18 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#17] от "Красимир":
  Предполагам последния въпрос е риторичен .Аз поне досега
  Тикви,Компири и други зеленчуци не съм установявал да могат да мислят.

 19. 19 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#18] от "Крез":

  пич не знам дали си в тази сфера но в последните десет години има едно златно правило за управлението на туризма: значи всички чиновници си затварят винаги очите за големите неща- оставиха да построят и озаконят хотели на морето, съсипаха стария несебър, позволиха на всеки ръб да направи хотел, не барнаха инфраструктурата, но пък упорито се занимават с всякакви малки неща. начи дай им само да лицензират, категоризират и не знам си какви истории.. лятото като отворим на морето хотелите идва куцо и кьораво на проверки- или ще иска да яде без пари, или да виси на плажа и т.н. когато обаче ги питаш кога ще си оправят ел.мрежата да не спира постоянно тока в сл. бряг всички мълчат... с изложенията същата работа. на всяка борса в чужбина се изсипва цялото министерство да висят там и да пият по москва и лондон а всеки път берем срамовете из цяла европа с тия щандове. тоя същия иво маринов от снимката види някоя хубава журналистка и се прави на мъж а като му скръцне със зъби някой динозавър от големите организации и пише глупости из закона..няа оправия брат

 20. 20 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#19] от "Красимир":
  Прав си то във никой бранш няма оправия ,та затова сме на това дереже.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK