Инфлацията в България продължава да се ускорява

Храните и горивата продължават да са водещ фактор

Инфлацията в България продължава да се ускорява

© Дневник
Дизелът е поскъпнал с с 2.9% през март

Инфлацията в България продължава да се ускорява и през март. На годишна база (спрямо март 2010 г.) тя е достигнала 5.6%, докато през февруари беше 5.2%. В основа на поскъпването стоят отново хранителните стоки и горивата - фактор, който постоянно тежи през последните месеци.


Само за март цените на стоки и услуги са се повишили с 0.6%, а от началото на годината - с 2.4%. Тенденцията следва и рекордното поскъпване за последните две години на цените на едро на храните, отчетено през март от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
На дребно през март най-много са поскъпнали транспортните услуги (+1.8%), храни и напитки (+1.3%). При отделните продукти повече са се повишили цените на брашното (5.2%) и ориза (2.6%). Рекордьор е зелето с поскъпване от 46.5%.


През месеца са поевтинели свинското месо - с 0.8%, трайни колбаси с 0.3%, доматите с 9.9%, а краставиците са били надолу с 14.7%. При горивата най-голямо е поскъпването на дизела - с 2.9%. Най-масовият бензин А95 е добавил 2.7%, а А98Н се е покачил с 2.6%. 


На годишна база най-голямо е поскъпването (22%) при алкохола и цигарите заради повишените акцизи от януари. Транспортът пък е с 10.6% по-високи цени заради ръста при горивата. При храните годишното поскъпване е 7.7%.


За цялата 2011 г. правителството прогнозира инфлацията да е 3.6%. В пролетната прогноза на Международния валутен фонд, публикувана вчера, за България е заложена 4.8% за тази година и 3.7% през следващата. Засега прогнозите са, че може да има успокояване на цените през летните месеци заради сезонни фактори - по-големи добиви на селскостопанска продукция.


Цените на храните са фактор, който тежи от средата на миналата година. Тогава по-лошата зърнена реколта в глобален мащаб даде началото на нова вълна от поскъпване, която се пренесе по цялата верига за производство на зърнени и месни храни - от суровините до крайната продукция.


Подобна беше ситуацията и през 2007-2008 г., която в комбинация с високото търсене преди кризата доведе до рекордни цени на храните - наложило термина агфлация. В комбинация със скъпия петрол и горива това помпа инфлацията не само в България, но и по света.


Именно и ръстът на цените се посочва и от МВФ, и от други икономисти като основен риск за бързото възстановяване на БВП, тъй като ограничават ръста на потреблението.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK