Фирма на един месец купи "Кремиковци"

26-годишният купувач беше придружен от хора на голяма компания за скрап

На търга заедно с купувача Лъчезар Варнаджиев (вляво) бяха Любомир Тодоров и Симеон Стоянов, които са в борда на "Автоекобул", част от групата "Надин"

© Надежда Чипева, Капитал

На търга заедно с купувача Лъчезар Варнаджиев (вляво) бяха Любомир Тодоров и Симеон Стоянов, които са в борда на "Автоекобул", част от групата "Надин"
Активите бяха продадени от четвъртия път за 316 млн. лв.

На четвъртия опит за продажба на производствените активи и площадката на "Кремиковци" за тях най-накрая се намери купувач - фирма, създадена преди един месец, в тесни взаимоотношения с една от най-големите компании за изкупуване на скрап и финансирана от Първа инвестиционна банка.


На търга във вторник "Елтрейд къмпани" се оказа единственият явил се кандидат. Той ще вземе активите без наддаване срещу началната цена от 316 млн. лв., с 45% по-ниска от първия търг през септември м.г. Синдикът Цветан Банков обяви, че е внесен депозит от 10%, а цялата сума трябва да се плати по специална сметка до 18 април. Банков не даде информация за купувача.
"Елтрейд къмпани" е създадена на 8 март тази година с капитал 20 хил. лв. и основна дейност търговия с черни и цветни метали. Няма данни за активите на компанията. Неин едноличен собственик е 26-годишният дипломиран строителен инженер Лъчезар Варнаджиев, който подписа документите в търга.


Той не даде никакви подробности около начина на финансиране на сделката и плановете за развитие на комбината, а само увери, че компанията разполага с цялата сума и че тя ще бъде преведена в срок. Варнаджиев допълни, че след като плати цената, ще съобщи какви са плановете за комбината.


Няколко независими източника заявиха пред "Дневник", че сделката се финансира от Първа инвестиционна банка (ПИБ). В края на миналия месец ПИБ издаде специални безсрочни облигации за 20 млн. евро, които подкрепиха капитала й. От банката тогава обясниха, че операцията ще й позволи да увеличи кредитния си портфейл с 320 млн. лв.


Вчера от ПИБ заявиха, че няма да правят никакви коментари по сделката за "Кремиковци", преди тя да е факт. Пред в. "24 Часа" обаче единият от собствениците на банката Цеко Минев е потвърдил, че те ще я финансират.


Купувачът на "Кремиковци" "Елтрейд къмпани" е регистрирана на ул. "Перник" №120 в София, където е адресът и на "Надин-Н" - компанията - краен собственик на една от най-големите групи за търговия със скрап и метали "Надин".


От "Надин" заявиха, че тяхна фирма само е направила експертиза за активите на "Кремиковци", които могат да се използват за скрап, и тази експертиза е използвана от "Елтрейд къмпани". На търга заедно с купувача обаче бяха Любомир Тодоров и Симеон Стоянов, които са в борда на директорите на компанията за рециклиране на автомобили "Автоекобул", част от групата "Надин".


Любомир Тодоров участва и в управлението на "Баранко спорт център", която според Търговския регистър е под контрола на "Баранко" ЕООД, управлявано от Владимир Бонев. Бонев е управител и на "София ленд", която се свързва с ПИБ. Освен това капиталът от 20 хил. лв на "Елтрейд къмпани" е внесен също в ПИБ.


По информация на "Капитал" от август 2009 г. през пролетта на същата година "Надин" е станала собственост на фирма, близка до Първа инвестиционна банка, един от най-големите й кредитори. Седмичникът цитира свои източници. Справка в Търговския регистър от вторник показва, че собственици на "Надин-Н" са Владимир Тодоров, Радослав Босилков и Огнян Шопов.


До редакционното приключване на броя "Дневник" не успя да се свърже с управителя на "Надин" Радослав Босилков. Мобилния му вдигаше неговата секретарка, която съобщи, че той е в среща и не може да говори.


Проверка на "Дневник" на адреса на "Елтрейд къмпани" и "Надин-Н" на ул. "Перник" №120 показа, че там няма офиси на нито една от двете фирми. Живеещите в блока разказаха, че не знаят да има дружества с подобни имена. Според Търговския регистър на този адрес живее Радослав Босилков.


"Кремиковци" беше обявен в несъстоятелност от Софийския градски съд в края на май след няколко неуспешни опита за продажба. Последно интерес към него имаше от световния лидер в стоманопроизводството "Арселор Митал" и от украинската компания "Ворскла стийл", както и от индийско-канадската "Есар стийл".


След фалита на комбината започна оценка на имуществото му. Активите бяха оценени на 837.2 млн. лв. по пазарна стойност, а ликвидационната им (теоретична цена при разпродажба на парче) - 662.7 млн. лв. Срещу тези активи стоят дългове от 1.84 млрд. лв.


Основните кредитори са облигационерите и държавни предприятия като НЕК, "Булгаргаз" и БДЖ, както и държавни институции. Първият търг през септември 2010 г. беше с начална цена от 565.5 млн. лв., но купувач не се яви. При втория също нямаше кандидати, на третия се появи един, но той се оказа мним.


След вчерашния търг представители на синдикатите обясниха, че с цената трябва да се изплатят обезщетенията на съкратените работници, дългът към облигационерите и тези към държавата. Обезщетения трябва да получат около 12-13 хил. служители на комбината, по изчисления на синдикатите ще са нужни около 56 млн. лв.


В отговор на въпрос пред няколко медии Любомир Тодоров също увери, че новите собственици ще платят дължимото на работниците. Само облигациите на комбината обаче са за 300 млн. евро, или двойно колкото цената, а облигационерите имат предимство като кредитори пред работниците.


Пред "Капитал" малко преди търга Тодоров е заявил, че току-що е разговарял с екоминистъра Нона Караджова. Тя го е уверила, че ведомството й ще бъде в диалог с бъдещите купувачи на "Кремиковци" и ще съдейства за работата му.


По думите на Тодоров "Кремиковци" ще спазват екологичните норми. Ако комбинатът реши отново да започне работа, ще трябва да получи комплексно разрешително от Министерството на екологията.

Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Чувал бях, че финансирайки се, фалитите се самовъзпроизвеждат.

 2. 2 Профил на paco112
  paco112
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Правилното заглавие е "спечели търга", а не "купи". Ще го купят като преведат остатъка, което силно ме съмнява. Пак някаква пародия се е заформила.

 3. 3 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 638 Любопитно

  "Първият търг през септември 2010 г. беше с начална цена от 565.5 млн. лв., но купувач не се яви. При втория също нямаше кандидати, на третия се появи един, но той се оказа мним."

  Как са преценили, че предишният кандидат е бил мним, а сегашния е чист като момина сълза?
  Друго си е фирма с 20 хил. лв. капитал да си купи нещо с 1.84 млрд. лв. задължения - изцяло в рамките на модерната икономическа доктрина и математическата наука за трети клас.

 4. 4 Профил на Дим Дим
  Дим Дим
  Рейтинг: 980 Неутрално

  ами да му е честито

  ще се оправим...сами
 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1813 Любопитно

  А със "златната акция" какво ще стане?

 6. 6 Профил на expansip
  expansip
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#3] от "jamm":

  Защо завиждате на човека ?
  Трябва да се подкрепят способните млади хора в България.
  Първо, в тази криза е намерил 20 000 лева за регистрация на фирмата, а освен това за един месец си е уредил няколкостотин милиона кредит от ПИБ.
  Откъде ли обаче е взел парите за закупуване на тръжните документи и за депозит за участие в търга?

 7. 7 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 708 Любопитно

  Добре забравеното старо се предлага на ново ! "третото" гордеещо се поколение !
  Строителите на капитализма от ПЧБ се оказаха обикновени ползватели на социализма и негговите пари.
  Житие-битието-Банката е замислена още през 1989 г. Официалната й регистрация е на 18.02.1991 г. с капитал от 22 млн. лева. В средата на 1992 г.капиталът е вдигнат на 200 млн. лева без разрешение от БНБ. На 8 март 1994 г. Върховният съд се произнася, като не признава това увеличение. Веднага след това БНБ го разрешава, а на 29 септември с.г. позволява капитал от 500 млн. лева.

  На 1 декември 1995 г. БНБ закупува банката за 1 лев, с което прави най-големия подарък за собствениците-управители. През 1996 г. трезорът е затворен, като началото на несъстоятелноста е 1994 г.

  Основни акционери при зачеванто му са били бивши секретари на градски и по-висшестоящи партийни комитети и приближени до забравените вече членове на Политбюро, видни банкери като Петър Ненков - убит в Москва, лица от тъмния криминален свят като сливналията Мариан Първи, кредитни милонери като Георги Йовчев и др. Самият Йовчев бе причината за съдебно дело по негов невърнат кредит от 1991 г. за 50 млн. лева между Пловдивската търговска банка и Минералбанк - т.е. за "скромните" 4.5 млн. долара. Длъжникът се явяваше пред съда само като свидетел! Доказано е, че част от парите са отишли в ПЧБ и обърнати в долари, а друга част - в "Агробизнесбанк" под формата на дялове. Сред акционерите масово фигурират кредитни и налогови фирми-фантоми, присъстват чрез финансови операции неясни люксембургски групировки като "Еврофинансиер". В онази държавица-рай ТАЙНАТА НА ПАРИТЕ е здраво гарантирана - по-здраво дори от швейцарските трезори.

  Като ръководители се изреждат ред имена: едри предприемач, шеф на АББ като Петър Нейчев, Динко Ализоров и Деню Каназирски, професионални финансисти, шефове на АББ като Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев. От АББ те отиват в Първа инвестиционна, където акционери са същата ПЧБ, самата "Агробизнесбанк" и нейните акционери - финансово-брокерски къщи на ръководството на ПЧБ и Валентин Моллов. {Но сагата за тази банка е друга история - тя е разказът за "третото" гордеещо се поколение според крилатия израз на виден български политик.}
  http://freeinf.tripod.com/saga.htm
  САГА ЗА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ФИНАНСОВИ АФЕРИ У НАС

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 8. 8 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Време е Българската народна банка да каже своето за ПИБ.

 9. 9 Профил на Кецалкоатъл
  Кецалкоатъл
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Питали Радио Ереван:
  - Може ли фирма на месец да стане "фирма на месецА"?
  Радиото:
  - Може да се надин-ява, ако си е изПИБала работата

  ПИБ впрочем даде писмо за намерение за кредит, вместо гаранция, да послужи на Ковачки за сероочистката на "Брикел" не толкова отдавна... Това може и да няма връзка с нечий заявен апетит за "Кремиковци", а може и да има

  "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
 10. 10 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Има и добра страна сделката:работниците най после ще си вземат обезщетенията,някои да се лекуват от годините прекарани в ада "Кремиковци".Пък и новите собственици може да разчистят поне част от апокалипсиса край София.

 11. 11 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 708 Любопитно

  До коментар [#7] от "KK 1917":
  САГА ЗА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ФИНАНСОВИ АФЕРИ У НАС
  Като ръководители се изреждат ред имена: едри предприемач, шеф на АББ като Петър Нейчев, Динко Ализоров и Деню Каназирски, професионални финансисти, шефове на АББ като Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев. От АББ те отиват в Първа инвестиционна, където акционери са същата ПЧБ, самата "Агробизнесбанк" и нейните акционери - финансово-брокерски къщи на ръководството на ПЧБ и Валентин Моллов. {Но сагата за тази банка е друга история - тя е разказът за "третото" гордеещо се поколение според крилатия израз на виден български политик.}
  http://freeinf.tripod.com/saga.htm
  САГА ЗА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ФИНАНСОВИ АФЕРИ У НАС

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 12. 12 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  До коментар [#9] от "Кецалкоатъл":

  Заслужава си това,което предполагаш да се разнищи.Нищо чудно това да е края на кълбото,доста интересна връзка!

 13. 13 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Тая елтрейд и оная елтрейд за касовите апарати нямат нищо общо

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 14. 14 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  А тая Надин изнася металите от страната по посока Русия и Украйна.
  Не мислите ли че е от значение за националната сигурност на страната ни това когато от нея се източват безконтролно всички ресурси - хора, пари, суровини.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 15. 15 Профил на expansip
  expansip
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#13] от "Десен":

  Логично.

 16. 16 Профил на serpico
  serpico
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#14] от "Десен":

  че то всичко живо бяга на запад, ти за железата си се затъжил... Че то от СССР що суровина е дошла навремето насам, ама надали на някой руснак сега му пука.

  Pure Chewing Satisfaction
 17. 17 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 708 Любопитно

  Официално липсват 86 млрд.,неофициално - 220 млрд. лв.
  Справката сочи, че от банката са взети и невърнати кредити за 45.736 млрд. лева. Към тях са начислени, но неплатени лихви за 40.489 млрд. лева. Така общата сума на изсмуканото без следа от трезора е 86.225 млрд. лева.
  Освен това той е рефинансиран от ДСК с 28.204 млрд. лева. Други 33.826 млрд. лева главници на заеми и 15.755 млрд. лева лихви са "подаръците" на БНБ от 33 кредита.
  В "личния" агросейф горят депозити на БНБ - във валута за 6.2 млн. долара и заеми за 11.2 млн. долара. Банкерите-брокери са ползвали още 52.4 млрд. лева от други държавни финансови институции: търговски банки, Държавният фонд за реконструкция и развитие, от хазната по извънбюджетните й сметки на земеделските фондове и фонд "Тютюн". Изгарят спестяванията на гражданите и почтени фирми в банката за 10 млрд. лева. Държавата поема за изплащане 7 млрд. от тях.
  Без следа се стопяват около 220 млрд. лева. Заради инфлацията и формалните "обезпечения" по заемите, с които си блъскат главата кредиторите на банката, задълженията и нейните вземания са редуцирани близо три пъти в списъка "Каракачанов".
  http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=prestapnost&Number=1942325903&page=15&view=collapsed&sb=6
  "Нашата банка" - чия бе тя?

  Ицо Салфетката, както бе популярен той, превърна трезора си в кръчма: безплатна смукачка на пари за свои хора и щедри лични рушвети под формата на кредити за своите бизнес-предприятия.
  Истинската цел при създаването на "Агробизнесбанк" е ВПК - военно-промишления комплекс. Идеята е над него да се установи опека от частни номенклатурни структури от комунизма, като за целта се изпозват парите на тютюнопроизводителите и всички други възможни източници.
  "Нашата банка" - я нарече навремето Ахмед Доган на митинг в Асеновград. От досието му е ясно на кои тоталитарни тайни структури беше човек. Тогава в борда на "Агробизнесбанк" дори присъстват депутати на ДПС - Шерифе Мустафа и Емил Бучков.

  Другото политическо лоби е чрез ПЧБ - здраво обвързана както със стария, така и с част от новия подставен политически елит. Пример е баничковият милионер и дантелен ексдепутат Маргарит Мицев, приятел на тайния приватизатор на банки Дилян Дорон. Чрез "Агробизнесбанк" той извършва сапунената операция с ипотекиран по кредит имот в Слънчев бряг. Между впрочем имотът е закупен с пари на "Инко" - фирмата на научно-техническото разузнаване чрез друга кредитна акула - "Булмондиал". Скромната сделка за 3.5 декара прикрива като в пелени операции за 432 500 долара.
  Родители на чудовищната финансова структура, която е огромна месомелачка на десетки милиони долари и много милиарди левове, са отците на други не по-малко известни банки като ПЧБ и "Моллов" с техните кръгове кредитни милионери и техния ССИГ.
  С магическа пръчка банката се настанява в сградата на бившия Областен комитет на БКП. Кабинетът на нейния изпълнителен директор е на заветния 9 етаж - бившето работно място на бившите първи секретари на областните партийни комитети - от Станка Шопова и Дража Вълчева до починалия Иван Панев и бившия член на Политбюро Пантелей Пачов.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 18. 18 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#14] от "Десен":

  Какви суровини бре? Нали 'сичкото демократ ривахте да се затваря кремиковци защото няма суровини?!?

 19. 19 Профил на branko666
  branko666
  Рейтинг: 524 Весело

  Страната на неограничените възможностти не е САЩ, това е демократична България.

 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  Случаят прилича на Плама - Плевен. Включително по участието на ПИБ

  ДЕОС - българските либерали. Няма други на хоризонта!
 21. 21 Профил на uriah
  uriah
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Живаго-Надин-Един....
  She`s got big balls ......

 22. 22
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:32 на 12/04/2011 от неговия автор.

 23. 23 Профил на liion44
  liion44
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Този сериал сме го гледали,,за съжаление ,,много от работниците ще го изпитат на гърбът си ..Пещите ще работат докато се разтопи и последната желязна част от завода и после ще дойде ред и на терена ..

 24. 24 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 631 Весело

  Кадърните, Ентелигентни....и понаедряли и огушили се синове и дъщери на бившата номеклатура...купуват, приватизират и накрая се ос*рат - много бетон, хотел в полето на 7-ма линия, нов джиБ, нова гънка на гушата, нова чалгаджийка и така до края на света в някоя хотелска стая. Какво имам предвид? - ония ден гледах "Ще се лее кръв" с перфектния Д. Д. Люис...

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 25. 25 Профил на nikostar
  nikostar
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#6] от "expansip":

  И аз много бих искал да знам отговорите на зададените от теб въпроси,но едва ли ще ни "огрее"!
  Всичко ще потъне в мрака на неизвестноста.

 26. 26 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "...... и основна дейност търговия с черни и цветни метали. Няма данни за активите на компанията."

  От месеци, Кремиковци се реже на скрап избирателно, за да не личи много и се изнася, включително цветните метали! Търгове се организират за тази "дейност", като няколкото "участника" се канят с покани. По предварителни изчисления, превърнат на скрап, Кремиковци струва около 1 млрд. и 200 млн. лв.
  В момента там се "трудят", около 500 човека охрана със заплати 1400 - 1500 лв., пак толкова администрация, включително директорите и секретарките които са с петцифрени заплати и 200 - 300 човека работници, които се занимават с рязане и товарене. Тонове мед се товарят на тирове при цена 15 лв/кг., които се претоварват в Полша от камион в камион и заминават за Германия и Австрия. Плаща се на място, при цена вече от 25 лв./кг. Далаверата е огромна и върви с пълна пара!

 27. 27 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Клемъл - директно :
  "Така е като не слушкате няма и да папкате !"
  "Който е против НАС ще го унищожим !"

  Да защитим животнитe !
 28. 28 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#26] от "Musashi":

  Ако това е вярно, отвращението ми от нашата държава е пълно.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 29. 29 Профил на gorokuz
  gorokuz
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Само от скрапа ще си върнат парите. Земята им остава в печалба.
  През 2005г. продадоха Балканкар-6-ти септември само за 2 000 100 лв. Напълниха гуши от оборудването, а само от плочките по пода на завода си изплатиха тръжната сума.

 30. 30 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Много е вероятно да го "скрап"-ират. Великите "бизнесмени" от БГ-прехода вече режат онова, което им беше подарено за $1, щото нищо друго не могат да правят. След обезлюдяването на БГ, ще се нахвърлят и на всичко останало...... Мутри от новото време....

 31. 31 Профил на vreme
  vreme
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Напълно съм съгласен с номер 9.До кога тези олигарси ще управляват България...Всичко зависи от нас,защото всички си мълчим...

 32. 32 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 925 Весело

  Ха-ха-ха-ха-ха ..... Някой много здраво настъпи едни облигационери и сега май ще си навлече гняв за над 300 млн.евро. Да му е честито

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 33. 33 Профил на marijka
  marijka
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Абе тия ПИБ съвсем се разпищолиха - заради един пършив овърдрафт ме изкараха лоялен клиент и искат да ми подаряват кредитна карта, сега пък Кремиковци ще ми купуват.

 34. 34 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  Корупционната схема беше достатъчно изяснена във форумите тук. Нея няма да я коментирам повече.

  Само ще се отплесна в персонална посока - по дяволите, тази мутра наистина ли е само на 26 годинКи? Че аз познавам хора на 50-60 и нагоре с по-добър вид! Себе си изключвам, щото ако се сравняваме - този трябва да се е родил в дървен костюм...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 35. 35 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#33] от "marijka":

  Хахахах! Предполагам - не си се вързала на рекламната им кампания! Не, че ще им накривиш капата, ама не е ептен без значение!

  По темата: хайде някой да каже, как става така - регистрираш фирма и хоооп! купуваш нещо за милиони с милиарди задължения!


  Много позната схема - милиардите си остават като задължение, щото след "усвояване" на продажната (и в подсмисъла) цена, току-що създадената фирма ще фалира.... Нищо ново под слънцето

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 36. 36 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 984 Неутрално

  а бе, тоя замърсител на околната среда още ли не са го затворили! това недоносче на социалистическата промишленост още ли бълва мръсотии? май все още се правят някакви съмнителни пари, по-скоро се перат такива...

  heruvim
 37. 37 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Как може някой да има предимство пред работниците с неизплатените заплати. Законодателството плаче за промяна.

 38. 38 Профил на treasury
  treasury
  Рейтинг: 64 Неутрално

  Мога да ви кажа че комбината ще стане като в приказките
  палат,по точно кезъл,
  а от кредиторите последните два не им е сигурно положението
  дали няма да са в ролята на дебитори,в крайна сметка?
  а НЕК да не претендира щото цял народ
  тичаме сметките първо да си издължим после папкаме,
  ще чака и да не мънка,
  че на Кремиковци сопите им са арматурни.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Боже какви свини са българските "бизнесмени". Това не са хора, а уродливи абоминации на комунистическия "капитализъм". Дори на снимка изглеждат отбъскващо, като добитък от свинеферма...

  В ръцете на тези прасета са парите на живота на ваще родители. Сигурен съм че ги инвестират "правилно"

 41. 41 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Кукловодите и трактористите от КГБ-ДС нарочно подбират за бушони лица с ограничени умствени възможности и дебилен апиарънс - лесно се контролират, нямат собствено мнение, ако изгърмят (в прекия и преносния смисъл) никой не съжалява за тях....

 42. 42 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#41] от "Yankee":

  Какво значи "апиарънс"?

 43. 43 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#42] от "kaka_ginka":

  Външно изражение, Гинке. Представа която достига до нас през очите. Нещо повече от изображение, но по-малко от излъчване.
  Нали уж си от УСА-то, трябва да знаеш...?

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 45. 45
  ****

  Този коментар беше изтрит в 08:22 на 13/04/2011 от неговия автор.

 46. 46 Профил на gorskiqt
  gorskiqt
  Рейтинг: 500 Неутрално

  "Елтрейд къмпани" е създадена на 8 март тази година с капитал 20 хил. лв. и основна дейност търговия с черни и цветни метали. Няма данни за активите на компанията. Неин едноличен собственик е 26-годишният дипломиран строителен инженер"?!?
  Никъде в нормалния бизнес не се финансират с такива суми компании на 1 месец с "надеждни" менажери с “опит”! Затова на ПИБ пазарната стойност е в пъти под капитала й! Пак потвърдиха, че подкрепят сивата икономика и офшорките. Кой е зад това дружество Дуган, Първан или Петкан или някой дилър на дрога? Но си правете сметка кои банки управляват парите Ви?

 47. 47 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Като си спомня какви бригади бяха, каква ангария, какъв къртовски труд да градим основите на комунизма! А сега какво? Някакви лумпени с жълто около устата, ще консумират заработеното от нас . И така вече 22 години им гледаме, т.е. гледаме нашия си сеир. Дано се "облажим" и ние, едновремешните строители, от "изгодната" продажба. Със сигурност от тези 320 млн нещо ще влезе и в нашия джоб!

 48. 48 Профил на treasury
  treasury
  Рейтинг: 64 Неутрално

  Банката си я избирам по офиса, по лъскавата
  а Управителя да е солиден,така.А дипломирания (инж.изп.Директор)
  на новоучредената фирма, защо да не помогнем,
  да стане,дипломиран Асистент по инжинерните науки.

 49. 49 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#47] от "bobhunter":

  Кремиковци не го ли приватизираха отдавна?

 50. 50 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 868 Весело

  Финансовата афера на годината. Може да влезем и в световните класации.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 51. 51 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1441 Весело

  Оставете го Лъчко, той сега други терзания има ...
  Надява се завалията поне часовника да му оставят, ей така - за спомен, ама ..... май ще го връща !
  Иначе ще трябва да работи в Надин - Метал поне една година без заплата, че да го изплати ....
  Егати селяндурското изпълнение !

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 52. 52 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1182 Неутрално


  "На търга заедно с купувача Лъчезар Варнаджиев (вляво) бяха Любомир Тодоров и Симеон Стоянов, които са в борда на "Автоекобул", част от групата "Надин"
  На тая снимка ясно личи,кой е шефа
  Всъщност не купиха ли и БТК така?Фирма на "един месец"(май "Вива венчърс"беше)

 53. 53 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  До коментар [#47] от "bobhunter":

  С тези пари,ще покриват задълженията към кредитори.Ако си бивш работник и имаш да получаваш пари,си също кредитор.Дано изплатят първо заплатитте на хората,че те са най-пострадали.

 54. 54 Профил на sorens
  sorens
  Рейтинг: 459 Неутрално

  ПОРЕДНИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ АБСУРД!
  с много политика отзад

 55. 55 Профил на Varnalis
  Varnalis
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Въпрос:НАДИН не е ли фирма на Надежда МИхайлова или Нейнски ли бе6е.

 56. 56 Профил на bezrabotna_52
  bezrabotna_52
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#6] от "expansip":

  СПОСОБНИ МЛАДИ ХОРА???

 57. 57 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Изобщо случая смърди да се разследва, ама не виждам как ще стане - явно пари има за всички.

  П.П. Навремето през 1994 изхвърлиха един шеф на БТК, който беше казал, че пазарната стойност на компанията само на базата на цената на медните й кабели е над 1,2 милиарда долара (а тогава медта беше доста по-евтина).

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 58. 58 Профил на borvil
  borvil
  Рейтинг: 402 Весело

  В Стандарт пише, че преди това Л. Варнаджиев е работил във фирма "Лупо инженеринг".......

  ... с оглед прякора на предишният изпълнителен директор на Кремиковци АД, намирам странна ирония в това.....

 59. 59 Профил на bezrabotna_52
  bezrabotna_52
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#24] от "naturisten":

  Не знаят цената на парите, затова и се ос*рат.

 60. 60 Профил на mashke
  mashke
  Рейтинг: 409 Неутрално

  поредното предприятие ,което ще бъде нарязано на скраб и изнесено навън и поредните мутрафони - кукли ,които ще гушнат едни много милиони и ще налеят на кукловодите също толкова достатъчно! така беше нарязана цяла България на скраб........тази банка ПИБ имаше нещо общо и с президента ни Първанов ако не ме лъжат "спомените"........единият "собственик" Ивайло Трифонов кеси по едни острови някъде и гуши млиони от тука преведени.............. на Цеко Минев съпругата Радка беше родом от Перник / по спомен/ и съсипа "БАЛКАНХОЛИДЕЙС" благодарение на дълбокото си невежество в таз посока наречена ТУРИЗЪМ! но иначе имат частни самолети и ред други перошанлъци..........."НАДИН" винаги са въртяли длавери чрез кражби и мутри - чираци и нищо законно не е имало в тяхната дейност,ако изобщо можем да се опрем на някакви закони у нас де??!! сега КРЕМИКОВЦИ е последната останала планина желязо,която ще докара отново едни много авоари на шепата тюфлеци и така ще закрепят за още няколко години напред....никакви обещетения няма да се платят на никого......те не си плащаха на транспортните фирми навлата навремето и заплатите на служителтие,та камо ли на изхвърланите на улицата работници от Кремиковци..............БЛАЖЕНЕН Е ВЯРВАЩИЯТ, А БАЛЪКЪТ Е ОДРАН ЗА КОЕЖНО ПАЛТО!

 61. 61 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#7] от "KK 1917":Като не оспорвам нито ред от написаното ,Ви моля да ми напомните само на кой градски или по-висш партиен комитет е бил секретар убитият в Москва Петър Ненков/приемам и не оспорвам,че е бил "виден" банкер/,на кой партиен секретар или член на бившето Политбюро е бил приближен,лицето от "тъмния криминален свят" Мариан Първи.Хей така,за опресняване на паметта бихте ли посочили имената поне на още няколко бивши градски и на по-високо ниво партийни секретари при "зачеването"!Вероятно разполагате с твърде обилна информация и за съдбата на синовете и дъщерите на "забравените вече" членове на Политбюро.Ще Ви помоля да посочите някои имена и да опишете накратко тяхната съдба като "нови милионери".Нищо лично.Просто ми е необходима повече информация в тази насока,надявам се и на други участници във форума.

 62. 62 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Символът на българосъветската дружба ще бъде нарязан за скрап от същите комунисти,които навремето го построиха.
  Поезия!
  Все пак това предприятие години наред осигуряваше работа и прехрана на хиляди хора.
  Лека му пръст!

 63. 63 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Мен лично ме плаши факта, че никой няма да плати такива пари ако не смята да построи да речем хранилище за радиоактивни, химически или друг вид отпадъци. Може проблема с завода за отпадъци да се реши магически! - няма да има такъв завод! - е ти ново бунище за София с "вълча" такса за депониране.

  Така, че тази сделка може да ни излезе през носа на всичките "софеанци" - страх ме хваща да гадая как смятат да си избият парите с печалбите - с цената на здравето на целия град.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 64. 64 Профил на mashke
  mashke
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#56] от "bezrabotna_52")))))))))))))

 65. 65 Профил на barabana
  barabana
  Рейтинг: 508 Неутрално

  разбра се кой поръча дамбовците. Бат Бойко да почерпи.

 66. 66 Профил на ahorra
  ahorra
  Рейтинг: 544 Неутрално

  С тази сделка трябва да си прибавим още един милиард за връщане от трудоспособното население на страната.Докога народа ще търпи тези безумици и ще плаща прищявките на група идиоти.

  ahorra
 67. 67 Профил на gargantua100
  gargantua100
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Когато не съм в час, обсъждам въпроса с по-осведомени от мен. Тоя го разнищихме с проскубаната шарена котка, дето рови в казана пред блока и гаргата, дето ми каца на балкона и сере по парапета.
  И двете бяха единодушни, че на младежа тейка му, е бивш член на БКП и кадър на ДС.
  Макар медиите да не ги интересува никак факта, че му се намират некви 300 млн в тая крехка юношеска възраст, аз нали съм с дефектен ум, си зададох тоя въпрос.
  Реших, че мнението на двамата ми събеседници е галиба вярно.

 68. 68 Профил на mashke
  mashke
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#67] от "gargantua100":

  МНОГО ТОЧНО!)

 69. 69 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  До коментар [#67] от "gargantua100":

  Първобитните хора са си обяснявали всяко нещо, което не разбират с намеса на боговете.
  Тяхните наследници в наше време си обясняват всичко, което не разбират с мистичните куфарчета раздавани от БКП-то.

  Задачка закачка: Колко куфарчета са необходими за да съберат 300 милиона лева в банкноти по 20 лева (щото преди 10-ти по-големи нямаше).
  Отговор: 2343 куфарчета и три четвърти.


  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 70. 70 Профил на Dgrant
  Dgrant
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#67] от "gargantua100":

  Еми той човека завършил преди 5 години и ги изкарал 300-те милиона...Трудно ли му е било

  http://tablet-ireader.blogspot.com/
 71. 71 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Пак далавера на мутри мафиоти олигарси които не могат да докажат първият ... милион ... ало Кушлев каде си ... СПИШ ли ...

 72. 72 Профил на gargantua100
  gargantua100
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Ами нервирах се, защото аз изкарах чак на 40 години и то не 300, а само 250 милиона. Ми не е честно, раиш?

 73. 73 Профил на Михал Мишкоед
  Михал Мишкоед
  Рейтинг: 454 Разстроено

  Схемата просто не е от вчера - на всеки е ясно, че този младеж си е подставено лице. Фирмата е регистрирана точно с тази цел и това се е знаело при учредяването й, че ще участва точно в този търг. Нарочно е чисто ново дружество, за да не могат да се извадят кирливи неща; нарочно е млад, неизвестен, непорочен и чист като партия ГЕРБ поради същите мотиви. Вадят се едни пари - впрочем, къде е Краси БОй дъ Стефанов от НАП, че да провери от къде, аджеба идват парите / ПРОИЗХОД НА СРЕДСТВА??? / на това не-работило дружество и на този току-що влял се работодател??? Послеписът е ясен - държавата си получава вземането, че да не реве за пари; работниците ги удовлетворяват, че да не водят искове. Цеховете се претопяват, желязото се изнася, за да се покрият въпросните милиони, дадени за покупката, че и отгоре. Донадената стойност се разпределя / връща се за услугата точно на този "кандидат" да се дадат на безценица активите/ по веригата нагоре, че избори идат. А най-ценното - земята ... като една човешка длан. Все пак това е територия от Европейския съюз и само тя струва милиарди. А народът го духа, както винаги. Открийте разликите между БСП-ГЕРБ-НДСВ и всичките мръсници в и около тях, грабили нещастната ни родина.

  Истината е някъде там ...
 74. 74 Профил на ogo
  ogo
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Само не разбрах как работниците ще получат нещо, като по закон при фалит първо държавата си прибира вересиите, после са фирмите, облигационерите и т.н. и чак накрая са работниците?

 75. 75 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Умът ми не го побира-няма ли да се провери произхода на парите на "инвеститора" или цялата платена цена е заем срешу залог акциите? Ако е така интересно на какво основание са дадени първите 10% след като акциите все още не са собственост на "инвеститора"?
  Да не би това да е по специална програма на Герб за насърчаване на младите хора?

 76. 76
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:36 на 21/04/2011 от неговия автор.

 77. 77 Профил на expansip
  expansip
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#25] от "nikostar":

  Да, ама с нов собственик на неизвестно колко хектара до София и разни там машинарии и скрап.

 78. 78 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  Най вече поздравления за синдика Банков. Навремето работещия комбинат бе продаде от един циганин на друг циганин за един долар , а Банков го продаде неработещ за 316 милиона Браво пич, поздравления!

 79. 79 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Не разбирам от банки и банкиране, но тази сутрин по БНТ обявиха, че според правилата на БНБ, никоя банка няма право да отпуска кредит в размер на повече от една четвърт от капитала си. А ПИБ не разполагал с такъв ресурс,за да гарантира обявената цена за сделката.
  Има нещо гнило и миризливо.
  Има и БНБ, НАП, ДАНС и най-накрая останалият без глас Кушлев.
  Но има ли държава?

 80. 80 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#43] от "Yankee":

  А защо използваш английски думи написани на кирилица в български форум?

  А защо реши, че съм в Щатите? Не си спомням да съм дискутирала някъде местоположението си.

 81. 81 Профил на Petyo123
  Petyo123
  Рейтинг: 412 Неутрално

  ....Убавец на макя си ...до откръшиш от него ,както би казал Гацо Бацов.Преди да величаете спасителя от ръждясалата ръж, не е ли по -добре успоредно със сделката да се самосеризат и данъчните и да видят как стават тези предвеликденски чудесии !Фирмичка на 20 дни вади 316 милиона ...откъде ,с какъв произход ,на кого...

 82. 82 Профил на expansip
  expansip
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#81] от "Petko Vassilev":

  Ами, ако ги вади(парите) този, който трябва да проверява, какво се случва нататък.

 83. 83 Профил на Georgi Kadinov
  Georgi Kadinov
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Хора, ако ще правим метеж аз съм за, че тея съвсем ми изпилиха нервичките с очевидните и груби схемички за смучене. Стават все по-нагли и по-нагли.

 84. 84
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:36 на 21/04/2011 от неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах