Стимул за HSBC да хареса "Белене"

Банката ще получи комисиона при намиране на инвеститори, включително руски

След скандала с последните подписани договорености с Русия за АЕЦ "Белене" във вторник изтекоха детайли и около консултантския договор с HSBC банк, от която зависи крайното да или не за проекта. Тя трябва да направи анализ доколко и при какви условия централата ще е изгодна за България.


За тази консултантска услуга ще получи твърдия хонорар от 2 млн. евро.  Вчера обаче стана ясно, че истинският стимул за банката е допълнителната комисиона от 0.95% от привлеченото външно финансиране, без ангажименти за НЕК.


Заедно с многото неизвестни около проекта това условие поставя въпроси и за стимулите за банката да даде зелена улица на проекта. Не е ясно например дали в договора с HSBC (който още не е подписан) правителството поема ангажименти, свързани с изкупуването на тока от бъдещата АЕЦ. Външен инвеститор ще се намери много по-лесно при такива условия, а на практика рискът се поема от държавата, т.е. от данъкоплатците.
Детайлите около заплащането на банката бяха оповестени вчера от енергийния министър Трайчо Трайков и от Владимир Каролев, съдружник в българския партньор на HSBC. Според Каролев не е изключено централата да се изгражда със средства на руската държавна корпорация "Росатом", ако самата тя представи изгодно предложение за финансиране на проекта. В този случай комисионата за консултанта също е гарантирана.


"Комисионата не е върху стойността на строителството или на целия проект. 0.95% от привлечения чуждестранен капитал е нефиксираната част от възнаграждението на HSBC", обясни пред "Дневник" Каролев, съдружник в  "Балканска консултантска компания".


Плаващото възнаграждение нямало да се начислява върху евентуалните кредити, предоставени от търговски банки на проектната компания, в която влиза и НЕК, а върху заеми, за които гарантират самите инвеститори. По-рано през деня министър Трайков не обясни в детайли в кои случаи е предвидена комисиона, което даде повод за изводи, че процентът ще е върху цялата стойност на проекта.


Неведнъж руската страна е заявявала желанието си да финансира "Белене" и да бъде мажоритарен собственик в проектната компания, досега това е ставало чрез медиите, не е ясно дали е имало формално предложение.


Миналата година условие на българска страна при размразяването на енергийния проект обаче беше да се намери западен инвеститор, след като германската RWE се отказа. Тогава премиерът обяви  "без подсигурен европейски инвеститор няма да започнем строителството". Година по-късно Борисов беше категоричен: "Да разбира се, ще строим "Белене", как няма да го строим. Имаме две условия - 51% държавно участие и да не даваме ние пари."


На въпрос дали, така поставени, условията по заплащането на консултанта не водят единствено до положителната му препоръка за строежа на централата, Каролев отговори, че приходите на HSBC са милиарди долари годишно и заради комисионата за "Белене" банката не би си заложила репутацията, ако проектът се окаже неизгоден.


Според инвестиционни експерти, до които "Дневник" се допита, твърдият хонорар няма да покрие разходите на консултанта. Това значи според тях, че банката е преценила, че шансовете "Белене" да се случи са големи.


Източници на "Дневник", близки до преговорите с консултанта, обясниха, че HSBC ще анализира не само финансовите и икономическите параметри на "Белене", но и безопасността на централата и въздействието й върху околната среда. Подизпълнител на HSBC по юридическите въпроси е лондонската кантора "Линклейтърс" (Linklaters). Според същите източници срокът на консултантския договор е за 18 месеца с опция за удължаване с още 6 месеца.


"Консултантът ще трябва до 1 юни да изчисли колко ще е акционерният капитал на бъдещото дружество, кредитирането по проекта и при какви лихви ще се осигури то, както и взаимоотношения между партньорите", обясни вчера Трайков, цитиран от "Медиапул".


"Ще се подготви пакет от договори, не само този за доставка, изпълнение и строителство с АСЕ ("Атомстройекспорт", част от "Ростатом" - бел. авт.), но и ред други неща", допълни министърът. Вчера подписването на консултантският договор не беше приключило заради пътуване на членовете на борда на холдинга Мая Христова и зам.-министър Евгени Ангелов в Катар.


Ако до 1 юни българската и руската страна не са се споразумели по всички въпроси около строителството, срокът за преговори може да бъде удължен, каза Трайков вчера сутринта пред бТВ. Министърът потвърди позицията си от неделя, че за да я има "Белене", трябва да е "на добра цена, електроенергията от централата да е на добра цена и да спазва всички изисквания на безопасността".


Каролев също смята, че няма нищо фатално, ако се стигне до ново удължаване на преговорите за съдбата на централата. "Ще положим всички усилия, но не знам дали ще успеем да приключим с анализите до 1 юни", допълни той.


От "Балканска консултантска компания" смятат, че финландската "Фортум" и френската "Алтран технолоджис", с които миналия ноември Националната електрическа компания (НЕК) се договори, че може да вземат по 1% от проектната компания за "Белене", все още проявяват интерес към централата и чакат консултантските анализи.


Днес министър Трайков трябва да се срещне с главния изпълнителен директор на френската "Арева" Ан Лавержон, за да подпишат меморандум за разбирателство в областта на ядрената енергетика. Засега не е ясно дали дружеството иска дял в проектната компания за "Белене".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK