"Риал стейтс" присъедини към ЕВН първия етап от фотоволтаичния парк край Априлци

"Риал стейтс" присъедини към ЕВН първия етап от фотоволтаичния парк край Априлци

© Катя БузникРиал стейтс" ЕООД изгради и пусна в експлоатация първия етап от фотоволтаична централа край пазарджишкото село Априлци. Изградената част е с номинална мощност от 1150 kW, а целият проект ще е с мощност 80 МW и трябва да бъде завършен до 2014 г. Това съобщи Гинка Върбакова, мениджър на проекта, която заедно с кмета на Пазарджик Тодор Попов прерязаха лентата на първия етап.


Главен изпълнител на обекта е "Филкаб" АД. При изграждането са използвани фотоволтаични модули на Q.Cells SE.


Инвеститорът е готов с техническите проекти за следващите два етапа. В момента започва подготвителна дейност за откриване на нови строителни площадки, като до няколко седмици ще започнем изграждането на втория етап, който е с мощност  1,3 МW. До края на годината тази мощност ще бъде присъединена към "ЕВН България Електроразпределение" ЕАД, съобщи Гинка Върбакова. По време на третия етап ще бъде изградена подстанция 20/110kV, към която поетапно ще бъдат свързани всички изградени мощности до достигане на 80 MW. Присъединяването ще е към електропреносната мрежа на НЕК ЕАД.
Проектът на "Риал стейтс" се реализира върху обща площ от 1800 дка близо до мини "Елшица". Цялостната инвестиция ще е в размер на 200 милиона евро. Възвращаемостта на подобна инвестиция е от порядъка на 10-12%, т.е.  за около 10 години ще бъде постигната възвращаемост в пълен размер и се надяваме, че  предстоящите законодателни промени предвиждат добри условия за присъединяването на зелената енергия, заяви Гинка Върбакова.


Според направените от дружеството разчети пусната мощност от 1.15 MW спестява за една година около 177 тона въглеродни емисии, които ще бъдат изхвърлени във въздуха от други видове енергоизточници.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK