EurActiv: Мултинационални компании мамят източноевропейските потребители

EurActiv: Мултинационални компании мамят източноевропейските потребители

© TIM WIMBORNE
"Няма случай, в който продуктът с по-ниско качество да е пуснат на германския или австрийския пазар"
Милош Лауко, председател на Словашката асоциация на потребителите

В различните европейски държави големите компании за храни и напитки продават продукти с различно качество под едно и също наименование. За това предупреди Словашката асоциация на потребителите, съобщи офисът на EurActiv в Словакия.


Продуктите с по-ниско качество са били предназначени за така наречените нови държави - членки на Европейския съюз, заяви пред журналисти председателят на сдружението Милош Лауко. "Няма случай, в който продуктът с по-ниско качество да е пуснат на германския или австрийския пазар", отбеляза той.
Асоциацията е проверила избрани храни, купени от супермаркети в осем европейски държави: Германия, Австрия, Чехия, Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България.


Проверените продукти са напитки с марката "Кока-Кола", шоколад "Милка", черен и червен пипер "Котани", разтворимо кафе "Нескафе голд", кафе на зърна "Якобс крьонунг" и кафе "Чибо еспресо". Всички те са изследвани в лаборатории, акредитирани от словашкия Национален институт по ветеринарна медицина и безопасност на храните.


Оказа се, че качество на всички взети проби е сходно само при шоколада "Милка". При пипера "Котани" обаче са отчетени най-големи несъответствия в отделните страни, посочва изданието.
Въпреки че "Котани" опакова в една-единствена фабрика продуктите си, предназначени за всички пазари, съдържанието на пакетите се различава, допълва EurActiv.


Продуктите, закупени в Унгария, Словакия и Австрия, са били по-влажни, отколкото стандартите изискват. Онези, предназначени за българския пазар, пък са съдържали твърде много стрити или наранени семена в сравнение с останалите, като нежелателните примеси възлизат на 10%. Червеният пипер за България междувременно съдържал само 108.9 грама екстракт от червен пипер на килограм при близо 140 грама на килограм в пакетите за австрийския пазар, показа още проучването.


По отношение на "Кока-Кола" пробите са послужили като потвърждение на ширещите се твърдения за различен състав на напитките, пише изданието. Безалкохолната напитка, продавана в Словакия, Унгария, България и Румъния, съдържа изогликоза, направена от царевица, която е много по-евтина от истинската захар (захароза), добавяна към напитката в Германия, Австрия, Полша и Чехия.


Според компанията изогликозата се използва и в САЩ и е уточнила, че подсладителят не влияе на качество на продукта.


Резултатите от проучването са предадени на еврокомисаря по здравеопазването и защитата на потребителите Джон Дали."Няма случай, в който продуктът с по-ниско качество да е пуснат на германския или австрийския пазар"
Милош Лауко, председател на Словашката асоциация на потребителите

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Браво на словаците- те поне имат смелостта да дърпат хиените за опашките, а тук само ИБРИКЧИИ!!!

 2. 2 Профил на D Day
  D Day
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Не може ли, да се заведе един общ иск от ущетените държави и да ги фалираме тези лайнари. В САЩ за подобно нещо глобите са милиони.

  Иначе евала!

  We will accept nothing less than full victory.
 3. 3 Профил на Некъф Човечец
  Некъф Човечец
  Рейтинг: 438 Разстроено

  Цакат ни с топла бира!
  Бойкот - няма да ги кпеваме докато не се извинят и свалят цените или вдигнат качеството.
  И те така!

  Животът е летална болест предвана по полов път! www.atgt.blog.bg
 4. 4 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 754 Неутрално

  "изогликозата" или така наречения "high-fructose corn syrup" e един от най-евтините и най-вредните заместители на захарта. Не се усвоява от организма и престоява в тялото с месеци. Използва се за понижаване на себестойността на продукта, когато се продава в аборигенски държави, без изградена защита на потребителите. Аборигените в Булгаристан да не се притесняват, защото са свикнали на всякакви свищини (дупета, рога и копита, оцветители, набухватели, ароматизатори) сервирани им от собствената червена мафия, така че една в повече няма да им навреди особено...

 5. 5 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#2] от "D Day":

  "У"щетените държави не са ущетени. "У"щетени са потребителите, за здравето на които на собствените им държави им дреме на х.я! А поръчители вносители и крайни дистрибутори са собствените ви съграждани от "Ущетените" държави. Така например на Пепси - Кола единствения вносител и дистрибутор е ...ха познай кой... другария ви правешки свинчок и премиерски съветник - Валентин (Прасето) Златев! Иди да му се оплачеш колко си ущетен. Ще ти намали цената с 1 стотинка следващия месец....ха-ха-ха!

 6. 6 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  "Според компанията изогликозата се използва и в САЩ и е уточнила, че подсладителят не влияе на качество на продукта."

  На качеството на продукта може и да не влияе, ама явно влияе на качеството на живот и здравето. Някои компании наистина трябва да се бойкотират. След като някой смята българския потребител за втора категория, то и неговия бизнес за нас да стане втора категория.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 7. 7 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Геноцидът над българите - Геноцидът (от гръцки:γενο - род, племе и латински:caedo - убивам) е целенасочено и систематично унищожаване, частично или пълно, на дадена национална, етническа, расова или религиозна група посредством:
  -убийство на членовете на тази група;
  -причиняване на тежки повреди на здравословното им състояние;
  -насилствено възпрепятстване на тяхното възпроизвеждане;
  -причиняването на каквито и да е тежки условия за живот, с цел унищожаването на тази група.

 8. 8 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#7] от "latch059":
  Геноцидът е признат за международно престъпление. Според някои тълкувания отговорността за извършен геноцид се приписва не на държавата, а на властта.По българското законодателство Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години за геноцид.
 9. 9 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Да добавим още най-вече - Procter&Gamble, Colgate-Palmolive.
  В случая на Palmolive ни продават опаковки 300-400мл на по-висока цена отколкото на аналогична 750 мл в страна от ЕС, на всичкото отгоре на очевидно по-ниско качество. Т.е. доводът, че правят продукта по-достъпен не важи.
  А за праховете за пране в България - няма нито един от коя да е марка, който да съответства като качество.

 10. 10 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Всичко това отдавна го подозирахме с чисто емпиричен подход. Обаче не е вярно твърдението за Милка. Точно Милка имат три стандарта за качество - за Швейцария, за ЕС и за всички останали. Три секунди да познаете ние от кои сме. Това е политика на фирмата открай време. Същото се отнася и за тоблероните. При праховете за пране пък е направо очебийно. Козметика на Лореал, произведена в Румъния, няма да видите в Австрия или недай бог във Франция. Във Франция си е само френска. Браво на словаците, че разконспирираха двуличието на магнатите. И кво от това обаче?

 11. 11 Профил на Дива селянка3
  Дива селянка3
  Рейтинг: 114 Неутрално

  За Бога,братя ! Не купувайте!

 12. 12 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  От личен опит най-хубавата кока-кола в региона е гръцката в кутийките. Сега ми става ясно защо.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 13. 13 Профил на Oh my...
  Oh my...
  Рейтинг: 221 Неутрално

  И това са само 6 изследвани продукта от хранителната индустрия. При козметиката и перилните препарати отклоненията ще са впечатляващи.
  Чудесен повод да се върнем към българското!

 14. 14 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 745 Неутрално

  за какво са толкова дебели американците....ами защото компаниите трябва да докарват ръст на печалбите всяка година (earnings per share rule!)...и най-лесно е да понижават себестoйността с боклуци като изогликозата! Всеки, който е живял в САЩ знае, че 2/3 от масовите продукти са подсладени с нея вместо по-скъпата захар...От една страна ги угояват с боклуци а от друга пък има мултимилионна индустрия да ги отслабват (фитнеси, хранителни добавки и т.н.) Абе капитализъм, да се въртят парите!...

 15. 15 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 754 Весело

  А когато на пазара излезе качествен продукт, почти никой не го купува, защото е по-скъп от евтиния боклук. Разбира се, след няколко месеца реклама и борба, фирмата спира продукта.

 16. 16 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 745 Неутрално

  да проверят и праховете за пране Ариели, Персили Тайдове и т.н. разликите там са огромни в разфасовките за белия и третия свят....

 17. 17 Профил на ngamzov
  ngamzov
  Рейтинг: 434 Гневно

  Браво на словаците! Лъсва истинското отношение на Западна Европа към нас - за тях сме само източник на по-вече печалби! Иди че вярвай на сладките приказки като прословутата "Стратегия за развитие на крайдунавския регион"! Унизително е да те правят официално на глупак!

 18. 18 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  У нас освен че се продават продукти с по-ниско качество, често са и с по-висока от цената в "Стара Европа". Това важи не само за храни и напитки, а и за техника.
  Браво на словаците, че повдигат въпроса. Дано и другите източноевропейски държави да се обединят и да потърсят отговорност на тези хиени, чрез Европейската комисия.

 19. 19 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1179 Весело

  Да бяха тествали и горивата като са почнали.

 20. 20 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Браво на словаците. Нека сега нашите тиквеници обяснят защо не трябва да имаме лаборатории и защо продуктите на нашия пазар не се контролират а вилнее "юнашко доверие" ?
  Поздрави до майките на всички управлявали след б. Тошо до момента с ББ включително.

 21. 21 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 679 Неутрално

  То аз тая помия, дето й викат кола у нас, не я пия отдавна. Вкусът, който имаше преди 20ина години определено е много по-различен. Както и да е, вреди много на зъбите и правилното хранене. Кафето. Преди си купувах инстант кафе в метални кутии(произведено и пакетирано в Бразилия) - страхотен вкус. От доста време обаче това в стъклените бурканчета е отвратително. Затова кафе само директно от Италия(по-евтино е и по-ароматно). Наистина преди време се сещам, че словенците бяха осъдили хенкел за подобно ниско качество на продуктите в тяхната страна. А нашите политически плужеци са обладани само от мисли за далаверки и такива работи дори не им минават през гладкия мозък

  malart.blog.bg
 22. 22 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#7] от "latch059"

  Последните 20г. са геноцид на българския народ. Преброяването го доказа.
  Били сме 9млн. сега сме 7.4млн. разликата е 1.6 което е близо 20% ако се направи и анализ на етническия състав, ще се окаже, че българите като етнос са намаляли с повече от 20%. Да ни е честито. За сметка на това може да емигриараме, да караме таралясници и да гледаме как всички заедно деградираме. Просто факти, без политика и обвинения.

 23. 23 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Милката в БГ сто процента не е със същия вкус като тази закупена във Виена. Лично тествано - австрийската е с онзи вкус, който си спомням от както бях дете, когато роднини ни ги носеха, като си идват от чужбина. Родната Милка е трагична!

 24. 24 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  Браво на ЕурАктив, но какво се очаква? Нормално е в по-бедните страни качеството да е по-ниско, за да бъде и по-евтино. Там, където съм в момента малката кола е 1.50 евро. Ако в България я направят 3 лева, кой ще я купува??

  Fail with honour then succeed by fraud
 25. 25 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#9] от "sasoss":

  "А за праховете за пране в България - няма нито един от коя да е марка, който да съответства като качество."

  Има.
  Има една марка, но няма да я назова директно, защото ще ме баннат за реклама. Само ще кажа, че въпросната марка е израелска и има щанд в Централни хали. Всички продукти са перфектни, но и цените отговарят на качеството.

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 26. 26 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1035 Разстроено

  До коментар [#24] от "issunboshi":

  Аз, ако заплатата ми е 4 000 лева.

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 27. 27 Профил на rosinant
  rosinant
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Публична тайна е, че в козметиката предназначена за Източна Европа (или наречена още "долината на широките гащи" при производството на всичкото помади се използват животински продукти, вместо такива с растителен произход, както е за козметиката за Стара Европа. Няма значение дали става въпрос за козметика за лице, тяло, коса или копита - всичко за нашия пазар е с по - различно качество.

 28. 28 Профил на Дани Савов
  Дани Савов
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#6] от "кинти":

  +++++++++++++++

  HIRO
 29. 29 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#6] от "кинти":

  Като ги бойкотираме, и като заредят Кока-кола за по 4 лева голямата, но със западно-европейско качество, пак няма никой да я взема. Така че познай каква би била търговската логика..

  Fail with honour then succeed by fraud
 30. 30 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Е това не е само с продукти на чужди компании. Дори родната ни бира, не може да се сравнява с тази която се изнася за чужбина.

 31. 31 Профил на Slarty
  Slarty
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#24] от "issunboshi":
  Проблемът е в това, че на етикетите на продуктите е изписано същото съдържание, каквото е на съответните /уж същите/ продукти, продавани в западноевропейските държави. В крайна сметка на етикета пише ЗАХАР, нещо, което се възприема като захароза, доколкото схващам изоглюкозата е нещо различно. В крайна сметка уж продуктът е един и същ, ама "почти". Когато човек има възможност /избор/ да прочете етикета, да се информира, той е свободен да избере кола за 3 лева със захар или за 1 лев с изоглюкоза. Тъй че, абсолютно недопустимо е да има такива разлики, които НЕ СА ОЗНАЧЕНИ на етикетите.

  Без паника!
 32. 32 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#24] от "issunboshi":

  Бе не те знам къде си, но в съседната ни Гърция колата в супермаркета е на една и съща цена, а качеството е изключително различно.
  Аналогична е ситуацията и е "Нескафе Класик", което в Гърция е дори по-евтино (около 4 евро кутията), докато тук такава кутия е 9-10 лв, при това вкусът на кафето се различава дотолкова, че моя колежка веднага позна, че кафето е гръцко, въпреки че си бях пресипал в българска кутийка от гръцкото.
  Подобни неща пазаря предимно от чужбина (Гърция, Турция), по-евтини и по-качествени от продаваните у нас.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 33. 33 Профил на mokoto
  mokoto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  сега ще кажат "консумер преференс". така го харесват клиентите ни. но разбира се, това ще бъде само оправдание!

 34. 34 Профил на Posting Canter
  Posting Canter
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  въпросът е какво ще направят потребителите, след като тази информация е излязла в публичния домен. бойкотът е логичното и правилното последствие и аз от своя страна ще отбягвам тези марки продукти (макар и да не живея в българия) просто защото не трябва да имаме търпение и да проявяваме разбиране към подобни гаври, а да отстояваме правата си като хора, които плащат пари за стоки.

  мултинационалните компании разбират само от един език и това е този на печалбата. аз, въпреки не особено значителния размер на собствената си консумация, ще осигуря те да не печелят от моя джоб. ако достатъчно хора се обединят за тази кауза, същите тези компании трябва да клекнат на колене докато аз реша да им дам и един цент от джоба си и приканвам всеки да се присъедини.

  а специално за "кока-кола", не виждам защо да не се спретне един класов иск (class-action suit) по смисъла на the alien tort claims act. адвокатските разходи могат да се приспаднат от наградената от съда сума. няма нищо лошо човек да искара някой и друг лев на гърба на очевидната наглост.

  qui desiderat pacem praeparet bellum
 35. 35 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 747 Весело

  Ох голям смях.Мултикомпаниите се издънили .Ми те се дънят от десетилетия.Ма се дънят на аборигенски пазари дето си знаят ,че са недосегаеми.На белите пазари при издънка плащат седем осем цифрена глоба и виновно си навеждат глава.Евала на словаците
  сега да заведеме дела по закона за безопастност на храните
  /несъответствие на съдържание с това на етикета/
  а може и един иск за дискриминация по признак регион .
  Ех мечти мечти.

 36. 36 Профил на mislitel
  mislitel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От всички тия ползвам само Милка. Кола не пия от 3 години-така или иначе вредна. Пипер Котани-смях, този на пазара от една баба винаги си взимам има и повече аромат и повече вкус. Якобс и Чибо са пълен провал в БГ. Продажбите им едва кретат. (Защо ли?-май вече е ясно), а за разтворимото Нескафе-от това така или иначе по вредно няма. Кардиолозите разрешават варено или еспресо кафе, но забраняват разтворимите напитки-вие си правите изводите.

  Това, което не те убива, те прави по-силен.
 37. 37
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:49 на 14/04/2011 от неговия автор.

 38. 38 Профил на chasovnik
  chasovnik
  Рейтинг: 451 Неутрално

  специално за колата, тази година като се прибрах ми направи впечатление, че на етикета пишеше точно high-fructose corn syrup с "лош" /защо ли? / превод на български. сапун дав в щатите опаковката е 120гр. в БГ - 70-80гр. цената нагоре, пастата аквафреш няма никава прилика с българската. и още и още + всички сладки американски храни.

 39. 39 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Захарта за Кока Кола вероятно струва под 1лв килото, което са 10 стотинки на литър. От гледна точка на потребителя е нелепост да се спестят 3 или 4 стотинки на литър, като се ползва по-вредния високо фруктозен глюкозо-фруктозен сироп, но от гледна точка на Кока Кола това са десетки милиарди печалба годишно.

 40. 40 Профил на kanti
  kanti
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ке переме само с домашен сапун веке,ке пиеме само "Алтай" и не е верно,че сме 7 милиона - един милион мангали не са броени,щото не пуснаха комисиите да идат до Париж,Дюселдорф и Виена да ги преброят.

 41. 41 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#31] от "Slarty":

  Така е, прав/а сте.

  Fail with honour then succeed by fraud
 42. 42 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 381 Неутрално

  кафе и прах за пране са от редовните неща, които при възможност всеки си взима от белите държави. По евтино и по качествено. Е, чак до кола и шоколади от там да носим не сме упряли, но факт - имат различен вкус.
  За бензина и дизела няма да споменавам.
  То и дрехи си пазаря по възможност като съм в Германия. Пак поради простата причина, че ако не е по-евтино, то за същите пари взимаш нещо качествено.

 43. 43 Профил на hobbitbg
  hobbitbg
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Няма какво да коментираме толкова, просто трябва да се обяви бойкот на всички продукти на гореспоменатите марки. Което въобще не е лесно, защото Кока Кола, която е собственик и на Нестле държи още не знам колко напитки, като студения чай на "Нестий", минералната вода " Банкя", соковете "Капи" и сигурно още сумати марки. Практически трябва да спрем да ядем по-масовите шоколади, защото "Милка" са собственици на фабриката в "Своге", а "Нестле" произвеждат както шоколади и бисквити, така и детски храни и храни за домашни любимци. Варианта е да се върнем на село и да се храним с това което произвеждаме. За почти 90 % от населението на страната- неприложим...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK