Контролът по евротърговете се поема изцяло от Агенцията за обществени поръчки

Правилата по конкурсите ще могат да се променят в движение


Драстично се намаляват праговете за обществени поръчки

Контролът по обществените поръчки с пари от еврофондовете вече да се прави от Агенцията за обществени поръчки (АОП), а не от управляващите органи на оперативните програми. Това предвиждат промени в Закона за обществените поръчки, публикувани в портала за обществено обсъждане www.strategy.bg.


И в момента агенцията участва в контрола на условията и документите по тези конкурси, но като помага на управляващите органи. Целта на проверките е да се предотвратят нарушения, които може да доведат до спиране на пари или връщане на вече усвоени средства.
Промените в закона предвиждат още дори и след обявяването на процедурите по обществените поръчки условията по тях да могат да се променят. Това ще става по инициатива на възложителя или по искане на някой от участниците.


Промените ще могат да се правят до две седмици след обявяването на поръчката и ще се публикуват в регистъра на обществените поръчки. В случай на изменение на правилата ще трябва да се удължава и срокът за подаване на оферти по конкурса.


Предвижда се и драстично намаляване на праговете, над които изпълнителите задължително се избират с обществени поръчки. Такива процедури ще трябва да се обявяват за всички доставки, услуги или конкурси за проект над 60 хил. лв. В момента законът се прилага за дейности между 110 хил. и 180 хил. лв. Предлага се прагът за поръчките за строителство да е 240 хил. лв., при положение че в момента е 2.15 млн. лв.


За процедури на по-ниска стойност, но не по-евтини от 15 хил. лв. за доставки и услуги и 45 хил. лв. за строителство, също се въвеждат единни правила. Изпълнителите по тях ще се избират след публикуване на покана по образец, изготвен от АОП, в портала за обществени поръчки. Победителят се избира от комисия, назначена от възложителя.


Според промените възложителите - министри, кметове, шефове на агенции, ще могат да се намесват в работата на комисиите по избор на изпълнител, ако получат сигнал за нередности или сами установят такива. В такива случаи те ще могат да издават препоръки на комисиите за премахване на нередности, които ще са задължителни.


Измененията на закона предвиждат държавните органи да могат да възлагат без обществени поръчки работа на предприятия, които са 100% държавна или общинска собственост и формират бюджета си само от обслужване на възложителя (общината или държавата). Тази промяна беше обявена преди месеци и предизвика недоволството на бизнеса.


Според бизнес организациите общините ще започнат да създават предприятия, на които да възлагат дейности без конкурс, а те ще наемат подизпълнители, които реално да вършат работата. Тогава от правителството обясниха, че възлагането на дейности на подизпълнители ще бъде забранено, но подобен текст липсва в публикуваните промени.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на johny6
  johny6
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Това ще доведе до масова регистрация на общински и държавни фирми, на които управители без изключение ще се назначават не експерти, а партийни предани другари и ще се улесни източването на бюджета от валстимащите в даден момент. Това значи увеличаване на корупцията, неефективността в управлението на бюджетите и ликвидиране на конкуренцията. Това и сега става но има трудности в процеса. Поради това са измислени тези промени.

 2. 2 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  това са много странни промени, промени в движение, централизиран контрол на търговете, всички в услуга на корупцията .........

  Времето е наркотик, много от него убива.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK