Повече защита за осигурените в пенсионните фондове

КФН предлага пакет от мерки, който да намали рисковете за инвестициите на частните дружества

Стоян Мавродиев

© Дневник

Стоян Мавродиев
Инвестирането в свързани компании може да се ограничи още

Комисията за финансов надзор (КФН) ще предложи законови промени в Кодекса за социално осигуряване, които да създадат по-голяма защита на осигурените в частните пенсионни фондове. Това ще стане с пакет от мерки, които трябва да намалят рисковете за инвестициите на фондовете, които управляват активи за над 4 млрд. лв. и в които всеки месец постъпват осигуровките на милиони работещи българи, съобщиха за "Дневник" от КФН.


Едно от най-сериозните предложения е да се ограничат още възможностите на фондовете да инвестират в свързани компании. Това е забранено от кодекса и в момента, но с различни схеми се заобикаля от някои играчи на пазара. Така с парите на осигурените се финансират близки до фондовете бизнеси, което носи много допълнителни рискове.
"Инвестирането в свързани компании е може би най-голямата заплаха пред стабилността на пенсионната система заради конфликта на интереси между мениджърите на фонда, от една страна, и осигурените лица, от друга", коментира пред "Дневник" Владислав Панев, председател на съвета на директорите на "Статус капитал".


И допълни: "Концентрирането на портфейла на пенсионните фондове в компании от една икономическа група може да създаде опасност от рязка обезценка на стойността на пенсионния фонд при финансови сътресения в тази група."


От финансовия надзор отново лансират и идеята фондовете да събират инвестиционна такса от клиентите си само при реализирана доходност. Досега те я начисляваха дори когато бяха на минус по време на кризата, което изяжда още повече от активите на осигурените. Обмислят се и други варианти за намаляване на таксата.

Сред предложенията за промени в кодекса е да се създадат критерии за качеството на книжата, в които се инвестира, като минимална ликвидност и рейтинг, както и да се разшири кръгът от активи за инвестиране. Представители на сектора приветстваха някои от предложенията, други им се сториха противоречиви. Комисията ще ги обсъди с тях, след което трябва да минат през правителството и парламента.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  Хубава идея, ама ТИМ няма да са навити, значи и ББ няма да е навит, тъй че няма да стане.

 2. 2 Профил на mihomen
  mihomen
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Едно от най-сериозните предложения е да се ограничат още възможностите на фондовете да инвестират в свързани компании.
  ============================================
  Да това е голям проблем!ПФ"Съгласие" точно това направиха,с вноските на осигуряващите се финансираха свързани компании!

 3. 3 Профил на Alexander Todorov
  Alexander Todorov
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Защо „национализацията“ на допълнително-задължителноо пенсионно осигуряване е една много добра идея
  http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/03/13/nationalization/

 4. 4 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3591 Неутрално

  Изобщо не трябваше да ги пипат, колко е спечелила държавата до сега от борсови сделки. В случая и с пари, които имат определена частна принадлежност.
  До коментар [#3] от "alexandertodorov":

  Предложенията ви за "инвестиции" са смехотворни.

  Любовта ще спаси света!!!
 5. 5 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3591 Разстроено

  Да издадат наръчник "Как държавата да инвестира печелившо" Ха-ха

  Любовта ще спаси света!!!
 6. 6 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Уважаеми читатели и журналисти,

  Прочетете само заглавието и последния параграф и ще ви стане ясна ФАЛШИВАТА загриженост за осигурените от страна на КФН и медиите. Заглавието: "Повече защита за осигурените в пенсионните фондове". Посленото изречение: "Комисията ще обсъди предложенията си с ПОК-овете, преди предложенията да минат през правителството и парламента"

  Забележително! Как да бъдат защитени клиентите ще бъде обсъдено не с представители на клиентите, а с представителите на ДРУГАТА СТРАНА.

 7. 7 Профил на Румен Гълъбинов
  Румен Гълъбинов
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Най-големите по стойност инвестиции на пенсионните фондове към края на миналата година са били в акции на свързани компании. Това показат отчетите на КФН, БФБ и на пенсионносигурителните компании за състоянието на портфейлите им към 31 декември 2010 година.
  Общо инвестициите на пенсионните фондове в акции към края на миналата година са били на стойност 363 милиона лева.
  Така че големите въпроси са:
  1) Как българските пенсионни фондове балансират между печалби и рискове?
  2) Кои фондове имат наистина необходимата сигурност и ликвидност на портфейлите си?
  3) Кои фондове успяват да поемат разумен инвестиционен риск за реализиране на истинска доходност без да инвестират в свързани компании?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK