Повече защита за осигурените в пенсионните фондове

КФН предлага пакет от мерки, който да намали рисковете за инвестициите на частните дружества

Стоян Мавродиев

© Дневник

Стоян Мавродиев
Инвестирането в свързани компании може да се ограничи още

Комисията за финансов надзор (КФН) ще предложи законови промени в Кодекса за социално осигуряване, които да създадат по-голяма защита на осигурените в частните пенсионни фондове. Това ще стане с пакет от мерки, които трябва да намалят рисковете за инвестициите на фондовете, които управляват активи за над 4 млрд. лв. и в които всеки месец постъпват осигуровките на милиони работещи българи, съобщиха за "Дневник" от КФН.


Едно от най-сериозните предложения е да се ограничат още възможностите на фондовете да инвестират в свързани компании. Това е забранено от кодекса и в момента, но с различни схеми се заобикаля от някои играчи на пазара. Така с парите на осигурените се финансират близки до фондовете бизнеси, което носи много допълнителни рискове.
"Инвестирането в свързани компании е може би най-голямата заплаха пред стабилността на пенсионната система заради конфликта на интереси между мениджърите на фонда, от една страна, и осигурените лица, от друга", коментира пред "Дневник" Владислав Панев, председател на съвета на директорите на "Статус капитал".


И допълни: "Концентрирането на портфейла на пенсионните фондове в компании от една икономическа група може да създаде опасност от рязка обезценка на стойността на пенсионния фонд при финансови сътресения в тази група."


От финансовия надзор отново лансират и идеята фондовете да събират инвестиционна такса от клиентите си само при реализирана доходност. Досега те я начисляваха дори когато бяха на минус по време на кризата, което изяжда още повече от активите на осигурените. Обмислят се и други варианти за намаляване на таксата.

Сред предложенията за промени в кодекса е да се създадат критерии за качеството на книжата, в които се инвестира, като минимална ликвидност и рейтинг, както и да се разшири кръгът от активи за инвестиране. Представители на сектора приветстваха някои от предложенията, други им се сториха противоречиви. Комисията ще ги обсъди с тях, след което трябва да минат през правителството и парламента.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK