Малките градове с по-добри условия, но бизнесът предпочита големите

Габрово е на първо място в индекса "Местни условия за бизнес" на ИПИМалките градове се стремят да създадат по-добри условия за правене на бизнес чрез по-ниски такси и добри административни услуги. Въпреки това обаче голяма част от потоците от хора и капитали ги заобикалят за сметка на големите градове, където инфраструктурата, пазарите и икономическите показатели са по-добри.


Това най-общо е изводът от индекса "Местни условия за бизнес" на Института за пазарна икономика (ИПИ), направен съвместно с Институт "Отворено общество" и представен вчера. Според него Габрово е общината с най-добри условия за бизнес. Класацията се прави за всички 28 областни града на базата на отделно подреждане по няколко фактора, сред които размерът на местните данъци и такси, работата на администрацията и икономическата активност.


Въпреки че не е лидер по нито един показател, Габрово е начело в класацията заради сравнително ниските местни данъци и такси. В случая обаче се появява и един парадокс - градът има ефективни административни услуги, но бизнесът определя като особен проблем корупцията в местната власт, по който градът се класира на 24-то място от общо 28.
"Средата за правене на бизнес е сравнително добра и важното е, че местната администрация не ни пречи. С работната ръка обаче е по-сложно, защото индустрията тук е развита, безработицата е ниска и квалифицирани работници се намират трудно. Проблем е и инфраструктурата - няма газификация, пътищата не са в добро състояние.


Така Христина Кристова, финансов директор на работещия в Габрово клон на италианската фирма за облекла "Дзалли", описва условията за бизнес в града. Въпреки че градът е на първо място по условия за бизнес, местни жители смятат, че това не се усеща. Според тях причината е във влошаващата се демографска структура и недобрата инфраструктура.


От ИПИ уточниха, че класацията не се основава на това дали и какъв бизнес е развит в отделните градове, а какви условия е създала местната власт за предприемачите. "В Габрово условията не са най-добрите възможни, но са по-добри на фона на останалите общини", каза изпълнителният директор на ИПИ Светла Костадинова. От института уточниха, че методологията на изследването все още не е достатъчно пълна, тъй като не взема предвид състоянието на инфраструктурата например.


По използваната методология след Габрово се нареждат Сливен и Русе, а в първата десетица са още Враца, Ботевград, Добрич, Стара Загора, Монтана, Бургас и Варна. На 11-о и 12-о място са Пловдив и София. На дъното на подреждането с най-лоши условия за бизнес е Кърджали. "По девет от десетте показателя представянето на града е крайно незадоволително – възприятието за корупцията в местната власт нарежда града на последното място, а ниската заетост – на 27-о в класацията", смятат авторите на изследването.


Проблем за Кърджали е и образованието на заетите и ниските заплати. Единственият добър резултат за града е при размера на местните данъци и такси. На дъното на класацията са още Силистра и Видин.
Индексът за условията за бизнес се прави за втори път, като предишната класация беше през 2009 г. Тогава на първо място беше Търговище. Сега градът е на 13-о място, като основната причина е, че при предишната класация не са вземани предвид икономическите индикатори, по които Търговище не се представя добре.


"Дори и първенците в класацията нямат добри резултати по всеки един от индикаторите, а класирането им се дължи на по-лошите условия за бизнеса при останалите областни градове. Това показва, че местната власт е изправена пред редица предизвикателства и все още има много сфери, в които е нужна оптимизация", пише в доклада.


Авторите обясняват факта, че напред в класацията са по-малки градове с това, че те успяват да създадат по-добри административни условия за бизнеса, тъй като това е едно от малкото им конкурентни предимства спрямо големите градове. В същото време по-задните места на големите градове се обясняват с високите местни данъци и такси, както и с трудностите, които бизнесът среща при работата си с администрацията и възприятието за разпространена корупция.


Тези недостатъци "дърпат" назад големите градове, въпреки че там икономическите индикатори като заплата, заетост, инвестиции и образование на работещите са добри. Така например София, която е на 14-о място в общата класация, е първенец по четирите индикатора, изследващи икономиката, но се класира на доста задни позиции по останалите шест.


"София привлича инвестиции, защото е столица и въпреки администрацията, която не работи добре", коментира Костадинова. Според анализаторите администрацията в големите градове не използва правомощията си, за да направи средата за бизнес по-добра. "Сякаш Столичната община няма голям принос с целенaсочени усилия в привличането на инвеститори, а по-скоро се "възползва" умело от факта, че е столица. Подобно е положението и с другите големи градове", смятат анализаторите.


Според Петър Ганев от института проблем за общините е, че все още голяма част от бюджетите им зависят от държавните субсидии, въпреки че на теория има финансова децентрализация. "Местните власти разчитат основно на държавните трансфери, след това на неданъчните си приходи от такси и собственост, които обаче се използват целево за покриване на разходите по услугите, и най-накрая на данъчните постъпления", обясни той.


Според него това ограничава възможностите на общините да правят политики и за да се постигне по-голяма финансова самостоятелност за местните власти, е добре да им се преотстъпят някои от данъците, които в момента събира държавата, като ДДС, данъка върху доходите или дори корпоративния данък.


"За това се говори от години, записано е и в документите за реформа на правителството, но досега не е направено", припомни Ганев и добави, че подобно прехвърляне ще доведе до административни трудности, но ще засили самостоятелността на общините.Изводи и препоръки


- Общините се конкурират за привличане на инвестиции с нивата на местните данъци и такси, както и с подобряването на административните услуги.
- Малките общини използват по-добре правомощията си, за да стимулират инвестициите и бизнеса. Големите не правят такива усилия и разчитат основно на статута и местоположението си. Така там има инвестиции въпреки пречките, които създава администрацията.
- Общините все още разчитат основно на държавно финансиране.
- Въпреки финансовата децентрализация и по-голямата свобода при определянето на местните данъци приходите на общините не нарастват значително.
- За по-голяма финансова самостоятелност на местните власти е нужно преструктуриране на данъчната система и прехвърляне на съществуващи данъци, събирани от държавата, към местната власт.
- Да няма ограничения за местните данъци, определени на национално ниво.
- Да се повишат правомощията на местната власт в областта на икономическата и социалната политика.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jamaisvu
  jamaisvu
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Пълна глупост- Ботевград 4ти?!? Това да не са данни за преди 25 години, в Ботевград има един самозабравил се кмет-слънце, който не позволява на нито една фирма да работи на територията на общината ако не му е приближена. Справка- преди седмица Капитал писа за измамата с Арон. Същото се случи с Пайп, които са изнудени за хиляди лв такси. Единствените инвестиции са в два супермаркета, което определено е голям бизнес..

 2. 2 Профил на liion44
  liion44
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Истината е някъде по средата..в софиянци са парите,естествено ,че искат и предприятията им да са на една ръка разстояние ..В провинцията ходат само когато почиват ..

 3. 3
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:37 на 14/04/2011 от неговия автор.

 4. 4 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#2] от "liion44":

  Както бе казал поета: По-добре пръв на село отколкото последен в града. Но народеца се се натиска за софето.

 5. 5 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Ако София е 5-та по работна заплата, кой град е първи?
  И защо не виждам първи по работна заплата на картата?

 6. 6 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Браво на кмета на Габрово!

  Никола Йорданов
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1027 Весело

  София привлича инвестиции, защото е столица и въпреки администрацията, която не работи добре"
  =====================================
  който е направил този доклад може да се гръмне .....големите градове превличат инвестиции ,защото има квалифицирана работна ръка,а в по малките градове просто няма хора дето да са квалифицирани ,мнозинството от населнието са пенсионери и цигани ...

 9. 9 Профил на jiffylube
  jiffylube
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Добре е, че някой си е направил труда да подготви такова изследване, обаче в общи линии полезносстта му не е особено голяма. Това изобщо не са всички необходими показатели, за да се каже, че някъде има по-добри условия за бизнес. Изглежда като опит са стимулиране на децентрализацията на икономиката, което не е лошо само по себе си, но май много неща още трябва да се направят. Степента на развитие на пазарите има доста решаващо значение, (според типа пазар), и склонността към предприемачество и развитие на нов бизнес, връзките (логистични, транспортни) на дадения регион със съответните региони, където са му пазарите, защото едва ли ще се разчита на местно ниво. А ниските заплати плюс или минус са - по-скоро плюс за бизнеса и работодателите. Те и затова са ниски - защото по-големия бизнес изобщо не разчита на местно потребление, за да има положителен резултат от по-високите доходи, а на износ и обслужване на по-големи региони...Отчасти на това се дължи и демографското "централизиране" на средна класа към по-големи региони. Има нужда от стимулиране на малък и среден бизнес.
  А между другото има малко грешки в таблиците, иначе първата е добре направена - само липсват на картата половината области...

 10. 10 Профил на Тракийчо
  Тракийчо
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#5] от "Делян":

  5ти по работна заплата е София-област, а не София-град.

  На картата показват само първите десет и последните три области в крайната класация. Тези, които са първи по заплата (София-град), са 12ти и не ги показват.

  "Социалистите много обичат бедните хора"
 11. 11 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#8] от "capitalist":

  казваш че в Габрово няма квалифицирана работна ръка?!

  За едни благата, за други ла*ната
 12. 12 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#8] от "capitalist":

  Зависи от гледната точка. Аз пък бих казал, че повече квалифицирани кадри отиват в столицата /респективно остават в столицата след завършване на висшето си образование/, защото в София има повече и по-добре платени работни места, много учебни и здравни заведения, културни институции, там са всички министерства, ведомства, посолства, има развита търговска мрежа, телекомуникации и т.н. и т.н. Затова и инвестициите също се съсредоточават в столицата. Разбира се всичко изброено е добро според нашенските критерии.
  Какво да правят млади хора в малко градче - без забавления, без добра инфраструктура, без поминък ? Това е проблемът, че София изсмуква почти всичко.
  Ако обаче столицата бъде преместена в друг град, само след 10 години София ще се обезлюди и софиянци ще спрат да се оплакват от задръстванията, шума и противните провинциалисти. Но ще изчезнат и много от екстрите

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 13. 13 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 822 Любопитно

  Ниските заплати не са ли проблем на гражданите, а не на бизнеса?

 14. 14 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 404 Весело

  Враца на второ място по-работна заплата?!
  И не разбирам защо високата заплата е стимул за компаниите да развиват бизнес в даден район. Логично е да е точно обратното.

 15. 15 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 404 Весело

  Аааа... Еврика !
  Сетих се защо Враца е на второ място - АЕЦ Козлодуй се води към нея.
  А заплатите в енергетиката са .... хубави.

 16. 16 Профил на luckanova
  luckanova
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Индикаторите явно не са най-удачните-какво като според тях има добра бизнес-среда в Габрово?Защо правещите бизнес не са хукнали към Габрово?Може би се страхуват от габровския хумор,а може би изследването е непълно и твърде самоцелно-безполезно.

 17. 17 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1027 Весело

  До коментар [#11] от "ivaylo_kolev":

  ами като има квалифицирана работна ръка къде са инвестициите ,нищо против габрово ,а напротив доста симпатичен град ,но но това са реалностите ...

 18. 18 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#12] от "БЕЗПАРТИЕН":

  Аз пък бих казал, че повече квалифицирани кадри отиват в столицата /респективно остават в столицата след завършване на висшето си образование/, защото в София има повече и по-добре платени работни места, много учебни и здравни заведения, културни институции, там са всички министерства, ведомства, посолства, има развита търговска мрежа, телекомуникации и т.н. и т.н.
  ===================================
  малките градчета се въртят в омагьосан кръг ,няма инвестиции и работа,защото няма хора ,а няма хора ,защото няма инвестиции и работа ...

 19. 19 Профил на PUFI
  PUFI
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Уважавам трудът Ви да предоставите тези данни, но икономическата, политическата, моралната и всякаква друга гледан точка налагат България да бъде олицетворена от София. Просто защото преди 20 години всеки областен град е имал производство (под формата на предприятия заводи и др.). Към днешна дата всички фабрики и заводи са приватизирани, в провинцията са останали само новоизлюпени "бизнесмени" с по 1-2 магазина, даващи хляб на не повече от 3-4 човека. Това не е икономика, а търговия на дребно. Най голям клиентопоток има в София и следователно всеки имащ възможност търси начин да инвестира или да концентрира бизнесът си в София. Това е лично мнение, не искам да обидя никого, който иска нека инвестира в Габрово.

 20. 20 Профил на kamenvasilev
  kamenvasilev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  В самото изследване има показател "Данък върху превозните средства (леки автомобили с мощност 74-110 kW)" и стойностите там са в границите на 1.10 - 1.76 лв на киловат. Това не е ли по-скоро показател за съотношението между стари и слаби и нови, сравнително мощни автомобили? В онлайн калкулаторите за данък върху превозните средства (http://www.epi.bg/calc_danak_auto.php) условията са мощност и възраст, няма нищо за място на регистрация. За автомобил 140 к.с./103 КВ на възраст до 5 години се получава стойност от 1.1 лв за КВ и коефициент за възраст 2.8, което дава краен резултат от 317.24 лв данък, т.е. ефективно 3.08 лв за КВ. За автомобил със същата мощност, но между 5 и 14 години, коефициентът за възраст вече е 1.5, а крайният данък става 169.95, т.е. ефективно 1.65 лв на КВ. Ако пък автомобилът е между 5 и 14 години, но с мощност от 73 КВ, при данък за КВ и 0.54 лв и коефициент за възраст от 1.5, крайният дължим данък е 59.13 лв, т.е. 0.81 лв за КВ ефективно. При това положение по-ниският показател за данък МПС сякаш отразява стар автопарк, а не непременно гъвкава местна администрация?

 21. 21 Профил на zuckersusser
  zuckersusser
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Колкото по-ниски данъци, толкова по-зле. Защо ли е така?

 22. 22 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#20] от "kamenvasilev":

  Данъкът за МПС се определя от общината.
  За един и същи автомобил в Добрич например той е почти два пъти по висок от този в Пазарджик.

 23. 23 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#21] от "zuckersusser":

  Предполагам защото са били много зле и преди ниските данъци, а тенденцията е трудно де се обърне само заради това поради влиянието на други, по-съществени фактори - тези, за които писа капиталист в коментар #18

 24. 24 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#18] от "capitalist":

  За жалост си прав!!!

  За едни благата, за други ла*ната
 25. 25 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 822 Неутрално

  и не разбирам защо говорита само за ТЪРГОВИЯ? като търговията и услугите не носят реален растеж на брутния вътрешен продукт?!

  За едни благата, за други ла*ната
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK