Банките в Европа набират капитал, за да минат стрес тестовете

В изпитването ще се включват само новите емисии, направени до края на април

Банките в Европа набират капитал, за да минат стрес тестовете

© ReutersЕвропейските банки вече започнаха да подготвят балансите си за тазгодишната проверка на издръжливостта им от нови сътресения на икономиката. Само за март четири банки обявиха, че ще емитират допълнително капитал, като анализатори очакват примера им да последват и други.
Ударно начало на капиталовите емисии дадоха немската Commerzbank и италианската Intesa Sanpaolo.


Анализатори и инвестиционни банкери очакват и други банки да последват примера им, след като европейският банков регулатор EBA посочи, че тазгодишните стрес тестове ще бъдат по-строги, за да е сигурно, че финансовият сектор ще издържи на нов срив на икономиката, пише "Ройтерс".


На два пъти между май и юни Commerzbank планира да набере общо 8.25 млрд. евро от капиталовите пазари, част от които ще използва и за да върне отпуснатата по време на кризата държавна помощ. Intesa Sanpaolo пък съобщи, че ще повиши адекватността на капитала си от първи ред от 7.9% на 10%, набирайки 5 млрд. евро.
През март най-голямата финансова институция в Дания - Danske Bank, също съобщи, че е набрала успешно 20 млрд. датски крони (2.68 млрд. евро). Още преди нея гръцката ATEbank, която миналата година не издържа стрес тестовете, посочи, че планира да набере 1.26 млрд. евро преди тазгодишната проверка.


Миналата седмица италианската Banca Monte dei Paschi di Siena също се присъедини към институциите, които бързат да оздравят капиталовите си бази преди стрес тестовете, като одобри емисия за 2.47 млрд. евро. През февруари и Banco Popolare увеличи капитала си с 2 млрд. евро, а по-малката UBI Banca също каза, че ще потърси от пазарите 1 млрд. евро.


"Ройтерс" цитира пазарни участници, които споменават за спекулации, че и германската Deutsche Bank също обмисля да набира капитал. В края на седмицата стана ясно още, че страната ще налее 600 млн. евро в ландесбанката NordLB, за да може тя да се справи със стрес тестовете. Ландесбанките бяха и едни от най-често спряганите за провалили се на европейското изпитване миналата година.  


Ако искат новите емисии да бъдат включени в стрес тестването обаче, банките ще трябва да обявят плановете си за тях преди края на април. Това стана ясно преди десетина дни, когато от EBA съобщиха, че прагът за капиталова адекватност ще бъде 5%, а тестваният капитал ще се състои само от най-чистите му форми като обикновени акции и реинвестирана печалба. Ще се включват и отпуснатите държавни помощи. 


Резултатите от проверката ще излязат в края на юни и въпреки че не се очаква да са много, провалилите се банки ще трябва заедно с националните си регулатори да измислят план за подобряване на капиталовите си позиции. Освен чрез допълнителни емисии това може да стане и чрез продажби на бизнеси, сливания или в краен случай ликвидации, посочиха от EBA.


Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише заяви, че правителствата трябва "да се изправят с готовност срещу това, което е необходимо", за да оправят проблемите, които тестовете изкарат наяве.


Резултатите от проучване, проведено от Morgan Stanley миналата седмица, показаха, че инвеститори очакват европейските банки да наберат над 40 млрд. евро тази година.


Международният валутен фонд (МВФ) също посочи в доклада си за глобалната финансова стабилност, че на европейските институции тепърва предстои да наберат значителни количества капитал. "Наложително е слабите банки да наберат капитал, за да избегнат порочния кръг на задлъжняване, слаб кредитен растеж и обезценяващи се активи", потвърдиха анализаторите на МВФ. Според тях предстоящите стрес тестове са "златна възможност" за банките в Европа да подобрят балансите си и да облекчат пазарните опасения за качеството на активите в портфейлите им.


Според "Файненшъл таймс" новите емисии капитал вече оказват положителен ефект върху нагласите на инвеститорите. "Все по-ясно става, че натискът от пазарите и регулаторите върху банките да засилят капиталовите си позиции определено има ефект.


За какъвто и да е кредитен анализ това означава, че началната точка е фундаментално различна отпреди пет, дори две години", коментира Анди Янг, шеф на отдел "Европейски финансови институции" в Credit Suisse, пред вестника.


Изданието също посочва, че банкери очакват още съобщения за набиране на капитал преди стрес тестовете.


Кой с колко ще увеличи капитала си
"Комерцбанк"Германия8.25 млрд. евро
"Интеза Санпаоло"Италия5 млрд. евро
"Данске банк"Дания2.68 млрд. евро (вече набрани)
"Монте деи Паши ди Сиена"Италия2.47 млрд. евро
"Банко Пополаре"Италия2 млрд. евро (вече набрани)
"АТЕбанк"Гърция1.26 млрд. евро
"UBI Банка"Италия1 млрд. евро
"НордЛБ"Германия600 млн. евро

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на c0ng0
    c0ng0
    Рейтинг: 388 Неутрално

    Да разбирам ли, че в нормално състояние не биха издържали тестовете и затова теглят заем за да симулират стабилност?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK