"Комерсант": След 1 юли "Росатом" ще поиска €1 млрд. обезщетение за "Белене"

"Комерсант": След 1 юли "Росатом" ще поиска €1 млрд. обезщетение за "Белене"

© Анелия НиколоваПълният анализ на проекта за АЕЦ "Белене" от консултантите на британската банкова група HSBC може да се проточи 18 месеца и София разчита руската корпорация "Росатом" да прояви разбиране и да подпише ново удължаване на срока за подписване на т.нар. ИДС договор. ("изпълнение-доставка-строителство" - бел. авт.)


Но руснаците не отстъпват и обясняват, че ако ИДС договорът не бъде подписан от двете страни до 1 юли, след тази дата подчиненият й изпълнител "Атомстройекспорт" няма да има юридически основания да продължи работа в България.


Това ще означава, че България се отказва от проекта за АЕЦ и "Атомстройекспорт" ще може да поиска възстановяване на претърпени щети в размер на 1 млрд. евро, обясняват от "Росатом" пред московския в. "Комерсант".
Сумата от €980 млн. бе посочена от вече бившия шеф на НЕК Красимир Първанов като размер на евентуалния иск на Русия пред международен арбитражен съд за вече направени плащания за оборудване и сключени договори с подизпълнители за "Белене".


"Комерсант" посочва известно разминаване в думите на премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков относно това какво точно се очаква от HSBC.


Според премиера от консултантите се очаква анализ на икономическата целесъобразност на проекта и м частност доказателства ,че може да се увеличи износът на ток към съседните на България държави.


Според министъра "очакваме към 1 юли изчерпателен анализ какво да очакваме от другата страна по преговорите ("Атомстройекспорт" - бел.ред.) и това, какво те очакват от нас." Трайков допълва, че наистина банката вероятно няма да може да направи в срок пълен анализ на толкова мащабен проект, пише "Комерсант".


Изданието цитира и интервю за "24 часа" на Владимир Каролев, представител на консултантите, според което договорът с тях предвижда, че може да работят до 18 месеца, а ако бъде взето политическо решение, след 1 юни на всички преговори с руснаците ще може да участват и юристи на HSBC.


Друг проблем за "Атомстройекспорт", посочен от "Комерсант", е вероятността във връзка с изисквания на Европейската комисия за по-висока сигурност в АЕЦ да се наложи повторно проектиране на системите за пасивна и активна безопасност на реакторите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK