Опасенията, свързани с дълга на Испания, все повече намаляват

Испания пласира поредната успешна емисия облигации, разграничавайки се отново от задлъжнелите членки на съюза, които губят достъпа си до финансовите пазари, съобщи "Файненшъл таймс". Четвъртата по големина икономика в съюза продаде дългосрочни дългови книжа на стойност 3.4 млрд. евро при висок инвеститорски интерес.


Успешната продажба до известна степен успокоява ситуацията около страната, чиято рискова премия достигна рекордно равнище в понеделник. Това се случи вследствие на притеснения, че Гърция готви преструктуриране на задълженията си.


Мадрид продаде 10- и 13-годишни облигации на обща стойност 3.4 млрд. евро. Средната лихва по 10-годишните книжа достигна 5.472% при 5.162 на сто на подобна емисия през март. Тя обаче е по-ниска в сравнение с тази на вторичния пазар.


Поръчките за облигациите са покрили 2.1 пъти продаденото количество при 1.8 пъти при предишната емисия. Инвеститори са коментирали, че интересът към дългосрочните испански книжа от страна на големи институционални инвеститори е висок.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK