Новата руска оферта: АЕЦ "Козлодуй" да замени НЕК в проекта за "Белене"

"Атомстройекспорт" няма да се съгласи на по-ниска цена и предупреждава за съд за 1 млрд. евро

Новата руска оферта: АЕЦ "Козлодуй" да замени НЕК в проекта за "Белене"

© Дневник
Премиерът: Изказващите с в България да си мълчат и да не се обаждат

След като Националната електрическа компания (НЕК) изпитва затруднения да осигури необходимите средства за изграждането на АЕЦ "Белене", нека в проекта бъде включен като инвеститор и АЕЦ "Козлодуй".


Такова предложение отправи от Москва вицепрезидентът на "Атомстройекспорт" и директор за проекта "Белене" Генадий Тепкян, съобщи вестник "Стандарт" в сряда, цитирайки представителя си в групата от български журналисти, които посетиха руската страна, за да се запознаят с актуалните й енергийни проекти, по покана на агенция D&D, която се грижи за комуникациите на "Атомстройекспорт" в България.
От кореспонденцията на вестника не става ясно при какви конкретни параметри АЕЦ "Козлодуй" може да участва във финансирането на новата мощност. По-рано БНТ и bTV предадоха думите на Тепкян, че преговорите за изграждането на втора атомна централа в България ще продължат следващата седмица, но руската страна няма да се съгласи на по-ниска цена от 6.3 млрд. евро.


Пред представителите на българските медии в Москва Тепкян е изразил готовност "Атомстройекспорт" да строи централата и при твърда цена от 6.298 млрд. евро, и при базова от 3.997 млрд. евро плюс ескалационни добавки. Българската и руската страна спорят по чия инфлация да се пресмята оскъпяването на "Белене".


По думите на вицепрезидента на "Атомстройекспорт" единственият препъникамък в преговорите е цената, като вината не била в руската страна, а в НЕК, която продължава да не посочва каква сума е готова да плати. "За икономиката на страната не е важно колко струва "Белене". Ние не сме на пазара, за да ни интересува колко струват доматите - гръцките или турските.


Това може лесно да се сметне. Пак ще кажа, че това интересува само тези, които ще инвестират. Инвеститорът трябва да направи сметка дали има смисъл да влага пари и кога ще започнат те да му се връщат, а печалбата ще дойде още с първия киловатчас от Белене", коментирал Генадий Тепкян, цитиран от bTV.


Думите му напомнят изразената неотдавна позиция от премиера Борисов, който на въпрос ще се съгласи ли България с цената от 6.3 млрд. евро, за която настояват руснаците, отговори: "Какво значение има цената, като няма да плащаш?"


Също в сряда руският вестник "Комерсант" цитира пък източници на "Росатом", която е компанията майка на "Атомстройекспорт", че ако до 1 юли не бъде подписан окончателен договор за строителството на "Белене", това ще означава, че България се отказва от проекта и "Атомстройекспорт" ще може да поиска възстановяване на претърпени щети в размер на 1 млрд. евро.


Информацията в "Комерсант" на практика подкрепя тезата на министъра на икономиката и енергетиката, че договорът, който уволненият шеф на НЕК Красимир Първанов подписа неотдавна в Москва въпреки забраната на ресорния министър и ръководството на БЕХ, обвързва България с подписването на т.нар.ИДС договор (изпълнение, доставка, строителство), смятан за окончателен. Според Тепкян въпреки кратките срокове двете страни ще се разберат и ще парафират до 1 юни окончателния договор за строежа на "Белене".


Пред "Дневник" от икономическото министерство заявиха само, че "ще настояваме за по-ниска цена", и прехвърлиха въпросите към БЕХ, откъдето пък прехвърлиха топката към подчинената си НЕК. В понеделник министър Трайков беше в парламента, но не пожела да коментира информацията, че "Росатом" няма да приеме отлагането на проекта "Белене".


Парламентът ще вземе окончателното решение за строителството на АЕЦ "Белене", стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов след заседанието на правителството. "Затова са наети консултанти, които да дадат сигурност, цена, прогнозни стойности на тока, региона, електропреносни системи, земетръсни зони, бъдещи директиви на Брюксел", каза той.


Борисов уточни, че едва след като са готови всички анализи, ще вземе решение по въпроса за бъдещето на АЕЦ "Белене", след което ще поиска в парламента вот "за" или "против" проекта.


Така още отсега може да се предвиди, че решението за втората атомна централа ще бъде положително, тъй като от представените партии в парламента само "Синята коалиция" е заявила позициите си против построяването й.


"Тъй като уволниха човека на руснаците в НЕК (изпълнителния директор Красимир Първанов - бел. ред.), сега търсят начин да пробият чрез АЕЦ "Козлодуй", коментира икономистът Красен Станчев новата оферта от Москва - действащата атомна централа да влезе на мястото на НЕК в проекта за "Белене".


"Обвързването на новата централа с АЕЦ "Козлодуй" означава преждевременно затваряне на пети и шести блок", каза още Станчев, който е и в гражданския комитет, настояващ за прекратяване на проекта "Белене".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK