"Уникредит" няма да продава дружеството си за управление на активи

"Уникредит" няма да продава дружеството си за управление на активи

© ДневникИзбори 2022

Италианската "Уникредит" няма да продава дружеството си за управление на активи "Пайъниър инвестмънтс" (Pioneer Investments), съобщиха от институцията. Вместо това групата е решила да се концентрира в неговия органичен растеж.


"Уникредит" обмисля продажбата на "Пайъниър" от доста време. По оценка на инвестиционната банка "Банка Леонардо" (Banca Leonardo) от миналата година, стойността на дружеството е между 3.5 млрд. и 4 млрд. евро.


"Групата стигна до извода, че най-доброто решение за "Пайъниър инвестмънтс" е да се съсредоточи върху органичния си растеж", посочват от "Уникредит".
Предложенията си за покупка на дружеството дадоха френските групи "Амунди" (Amundi) и "Натиксис" (Natixis), както и британската "Резолюшън" (Resolution), припомня Ройтерс. Преговори имаше и с италианската "Интеза Санпаоло" (Intesa Sanpaolo) за сливане с нейното дружество "Юрайзън" (Eurizon).


По-рано през април източници на агенцията посочиха, че планът за продажба на "Пайъниър" е в задънена улица, след провал на преговорите с "Интеза Санпаоло". Тази бизнес комбинация е в най-голям интерес за италианското правителство.


Освен това останалите групи, включили се в надпреварата, не са дали достатъчно задоволителни оферти на "Уникредит" според източниците.


За 2010 г. печалбата и приходите на "Пайъниър" се увеличават с 13% спрямо 2009 г. Управляваните активи нарастват от 176 млрд. евро до 187 млрд. евро.


Активите на фондовете на "Пайъниър" в България са над 219 млн. лв. към 15 април, посочи директорът на звеното у нас Явор Ачев.


"Дружеството запазва лидерската си позиция с 27,1% дял от пазара на колективните инвестиционни схеми, публично предлагани в България", допълни той.


Неговите очаквания са интересът на инвеститорите към вложения във фондове, които инвестират в акции и такива, които инвестират в суровини, да продължи и до края на 2011 г., заради данните за добри корпоративни отчети и растящата инфлация.


В момента в Италия банките масово се опитват да наберат капитал, за да отговорят на новите по-строги капиталови изисквания Базел III и да затегнат балансите си за общоевропейските стрес тестове. Плановете си за емисии обявиха "Интеза Санпаоло", "Банко Пополаре" (Banco Popolare), "UBI Банка" (UBI Banca), Банка Монте дей Паши ди Сиена (Banca Monte dei Paschi di Siena) и "Банка Пополаре ди Милано" (Banca Popolare di Milano).


В интервю за италианския "Ил соле 24 оре" главният изпълнителен директор на "Уникредит" Федерико Гицони заяви, че засега няма нужда от набиране на свеж капитал. Банката обаче ще преразгледа състоянието си в края на годината.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK