Черноморски общини в очакване на летния сезон: Големите проблеми остават, решенията се отлагат

Черноморски общини в очакване на летния сезон: Големите проблеми остават, решенията се отлагат

© ДневникРазрешаване на стари проблеми и полагане на усилия курортите да имат по-приветлив вид. Това се опитват да направят част от общините по Черноморието в началото на летния туристически сезон.


Слънчев бряг подготвя нова транспортна схема за облекчаване на трафика и правила за използване на таксиметровите компании на територията на курорта. Община Несебър работи по проекти за религиозен туризъм пък и ще забрани продажбата на стоки в античните църкви в Стария град. Созопол ремонтира местната църква, в която са изложени мощите, за които беше обявено, че са на Йоан Кръстител.


Същевременно обаче част от по-големите проблеми продължават да не се разрешават. Така например не е ясно дали до началото на сезона ще бъде завършен ремонтът на далекопровода край Слънчев бряг, който миналата година оставя периодично без ток хотелите в комплекса. В Златни пясъци пък все още няма нова пречиствателна станция.
Нова транспортна схема в Слънчев бряг

ще има от началото на предстоящия туристически сезон в курорта, съобщи изпълнителният директор на едноименното дружество Мария Михалева пред "Дневник". "С малки изключения движението на цялата територия на комплекса ще стане еднопосочно. Там, където е възможно организирането на т.нар. синя зона, вече е започнало разчертаването на местата за паркиране", каза тя.


По думите й зоната ще функционира от 10 до 24 часа. За гостите на хотели обаче нейните граници ще бъдат "стеснени" с два часа – от 10 до 22 ч., по молба на собствениците на базите, тъй като пристигащите късно вечер туристи ще имат нужда от време, за да се ориентират къде могат да паркират.


"На част от хотелиерите, там, където това е възможно, срещу минимално заплащане осигуряваме терени на дружеството, които те да оборудват и ползват като паркинги", каза още Михалева. Отделно са определени терени за паркинги с достатъчен капацитет, които се намират в зона "Изток".


Там ще бъдат предлагани абонаментни карти за седмица, десет дни, месец или три месеца за тези, които прекарват цялото лято в Слънчев бряг заради професионалните си задължения. От 2010 г. в курорта е въведено и т.нар. SMS паркиране.


Част от подготовката за предстоящия сезон е и сключването на нови договори с три таксиметрови компании, които през лятото ще обслужват курорта. "Изключение сме направили за около 30 коли, които хотелиерите пожелаха да избират сами.


Собствениците на останалите компании за таксиметрови услуги ще подпишат с нас договори за максимално допустими цени, които няма да се различават от тези, които ще определи за сезона община Несебър", каза Михалева.


След ревизията на новопостроените обекти в Слънчев бряг от тази година задължителната такса за поддръжка на инфраструктурата в курорта ще заплащат и всички апартаментни комплекси и търговски обекти в зона "Изток". Става дума за около 1.6 млн. кв.м разгъната застроена площ, сочи справката.


Успоредно с това ще бъдат актуализирани и много от договорите за заплащане на такса инфраструктура. Според решение на борда на директорите на компанията това се налага, тъй като при т.нар. втора вълна на приватизацията на новите собственици на обекти в Слънчев бряг са били налагани необосновано високи цени.


"В други случаи при смяната на собствеността на част от туристическите обекти са били прехвърляни активи, но не и задълженията по предходни договори, сключени от първите им собственици, обясни Михалева. На това основание голяма част от новите собственици са спрели да плащат таксите си."


От тази година разходите за инфраструктурата на дружеството трябва да се покриват със събираните средства от вноските за поддръжката й. Идеята е да има повече прозрачност и да се създаде по-голяма мотивация за по-високата събираемост на таксите инфраструктура.


До началото на май трябва да приключи и работата по масираното озеленяване на Слънчев бряг, засаждането на нови дървета и палми. "За този сезон обаче сумите, които ще бъдат похарчени за тази дейност, ще бъдат трикратно по-малки от тези, плащани от предишното ръководство на комплекса", твърди Мария Михалева.


По думите й в резултат на предоговарянето на условията с външните изпълнители ще бъдат платени не 550 хил. лв. както през 2010 г., а около 180 хил. лв. В същото време част от задълженията по озеленяване на курорта ще бъдат прехвърлени на самите хотелиери, но те ще трябва да съгласуват всяко свое действие с ландшафтния архитект на комплекса.


С около 50% са намалени и цените, по които досега е плащано за поддръжката на системата за видеонаблюдение, проследяване и контрол на достъпа в курорта. Това показва справка, изготвена от мениджмънта на дружеството. До миналата година тези дейности са били извършвани от компанията "Круз електроникс", а за тях "Слънчев бряг" АД е харчело по около 1.2 млн. лв. годишно.


От началото на този сезон всички дейности по видеонаблюдението и допуска в курорта, както и управлението на около 300 камери ще бъдат извършвани от служители на дружеството. То ще контролира и работата на сървърите, архивирането и съхранението на данните от видеонаблюдението.


Пак от тази година на база на вече подписаните договори с "Виваком" в курорта ще започне и поетапното въвеждане в експлоатация на оптичната кабелна мрежа, изградена от туристическата компания през последните години, но така и неизползвана до момента.


Църквите в Стария град на Несебър няма да продават стоки


През тази година община Несебър, която подготвя проекти за религиозен и сватбен туризъм, ще забрани продажбата на картини и други стоки в храмовете в Стария град, съобщиха от местната администрация. Досега повечето от тях се ползваха за картинни галерии и развиваха търговска дейност. В следващите години обаче се предвижда част от тях да бъдат реставрирани и да могат да извършват служби.


На религиозния туризъм ще заложи и община Созопол, където през миналата година бяха открити мощи, за които се предполага, че са на Йоан Кръстител. И през това лято те ще бъдат изложени в местната църква, която вече е ремонтирана.


Нерешени проблеми


продължават да висят като воденичен камък на някои от големите курорти. Така например в Златни пясъци и през тази година няма да има нова пречиствателна станция. В началото на април премиерът Бойко Борисов обяви, че е договорен безлихвен заем в размер на 7 мнл. лв. за община Варна, който да бъде използван за удължаване на тръбата, по която водата от настоящата станция в курорта се влива в морето.


В момента това тя достига само около 700 м от брега, докато с новата заустването трябваше да е 2000 метра навътре в морето. Преди дни обаче депутатът от ГЕРБ и лидер на местната организация на партията във Варна Павел Димитров обяви, че удължаването на тръбата отново се отлага за неопределено време. Причината е, че общината не е изготвила необходимите документи, а летният сезон вече наближава.


По всичко личи, че без окончателно решение и през това лято ще остане проблемът с преместваемите търговски обекти в Слънчев бряг, които буквално блокират алеите в курорта. В част от тях, разположени върху самата пясъчна ивица, и в момента тече усилена подготовка за откриване на сезона.


"Положихме неимоверни усилия, за да премахнем бараките, които бяха разположени върху терени, собственост на дружеството, при това в нарушение на всички норми, обясни Мария Михалева. Не е никаква тайна обаче, че опитвайки се да разчистим комплекса от бараките и грозните временни обекти, рискуваме да засегнем много сериозни икономически интереси, а влизането в подобни войни не е "здравословно", признава тя.


Тя даде за пример 71 метални павилиона, поставени около хотел "Олимп" в курорта. "Общинската администрация в Несебър е буквално засипана от жалби заради тези бараки, но собственикът му завежда съдебни дела срещу всяко решение за премахването им и така протака процедурата.


Сега е поставил на всяка една от тях табели на лист хартия като: "Склад за дървен материал" или "Склад за гвоздеи" и така бараките са превърнати в спомагателни помещения, които уж обслужват строителни работи, твърди изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД. Оказва се обаче, че никой не е в състояние да се справи с подобно безобразие.


С идеята да бъдат въведени стандарти в търговията на открито от тази година "Слънчев бряг" АД ще предлага типови преместваеми търговски обекти в три варианта – с размери от 5.1, 7 и около 10 кв.м. Техните цени са доста високи и ще могат да си ги позволят само търговци, които имат сериозно намерение, но и потенциал да развиват бизнес, обясниха от туристическото дружество.


Освен това модулите ще бъдат продавани, а не отдавани под наем на търговците. "Опитваме се да сложим ред в този вид търговия, без да лишаваме концесионерите и собствениците на хотели от възможността да я развиват, тъй като все пак ясно е, че съществува търсене и то трябва да бъде посрещнато", каза Михалева.


Хотелиерите в Слънчев бряг казват и че все още не е ясно какво се случва с ремонта на далекопровода до курорта и дали и през тази година няма да има прекъсвания на електричеството. Със закъснение от шест месеца Националната електрическа компания обяви старт на процедурата за ремонт на съоръжението, но все още не се знае кога ще бъде завършено обновяването.


Новото трасе ще бъде резервно на вече съществуващото, така че при подобна авария да може да бъде осигурен ток за района. Причина за забавянето на процедурата за реконструкция е обжалване на поръчката пред Комисията за защита на конкуренцията.


През есента на миналата година Министерският съвет обяви проекта за обект от национално значение, което облекчава значително процедурите по отчуждаване на земите, през които ще мине  далекопроводът.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Тия всичките какво тежко лято ги чака ако знаеха...
  Софиянци са богатия пазар, но те и тая година ще идат в Гърция, Турция, Хърватска, и Албания, но не и в тоя коптор тук.
  От край време калабалъка е от изпаднали германци с ищах за евтин алкохол и държавни служители настанени в държавните почивни станции по черноморието.
  С ръка на сърцето - човек отива на море да се попече, да се къпе и да си почине.
  Можеш ли да го правиш на Черно море? На концесионен плаж с такса чадър, на море в което градския канал се излива до плажа, на община в която бетона отдавна е взел превес над природата. Почивка в България ли? Не мерси.
  А тия нека си чертаят паркоместа колкото си щат. Но без мен.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 2. 2 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Трябва обезателно да сложат знак на плажа предуреждаващ плувците да не влизат на 700 метра навътре в морето, защото има опасност от фекализиране......

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 3. 3 Профил на katzo
  katzo
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Всичко е наред, типично по български

 4. 4 Профил на kakawida
  kakawida
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Ужас! Вместо пречиствателна станция (чувал съм, че правят такива по "цивилизованите" страни), ще удължават лайнопреносната тръба. ?!? Това майтап ли е някакъв? Черно море се превръща в една огромна септична яма, а ние туризЪма ще го правиме. Я по-добре да спретнем няколко лаборатории, проучващи живота на Марс (или някакво подобно място). Имаме условията, имаме "матриал"-а, имаме акото... Велики сме!!!

  :)
 5. 5 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#1] от "Десен":

  Да ти имам столичното самочувствие.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 6. 6 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 780 Весело

  До коментар [#1] от "Десен":

  Би трябвало да знаеш, че истинските софиянци не почиват по на север от Созопол

  Цензуриран от "Икономедиа"
 7. 7 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#2] от "KOBOLD":

  Аааа споко.

  Не е нужно да се плува 700м навътре... изискването за заустване на 2.5 м.мили (май толко беше) от брега не е случайно измислено.

  Иначе ако е по близко тръбата, течението вкарва всичкото лАйна баш на плажа.

  Аз лично препоръчвам алтернативни дестинации - Гърция, Хърватска, Черна Гора и т.н. Преди 2-3 години през първата седмица на септември бях на едно чудно място близо до Волос, в т.нар планина на кентаврите ... за 80 Евро на вечер за къщичка за трима (без грам преувеличение в една от съседните къщички беше сниман един известен мюзикъл с Мерил Стрийп), с кухня, гледка която няма никъде по Черноморието, тотално спокойствие и зеленина отвсякъде. Да не говорим че плуващи лАйна не видях, нито пък изливаща се канализация на главната, ток имаше,а и боклука се извозваше.

  Та защо трябва да избера Сл.Бряг като на подобна цена мога да получа качество в пъти по високо?

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 8. 8 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "Сега е поставил на всяка една от тях табели на лист хартия като: "Склад за дървен материал" или "Склад за гвоздеи" и така бараките са превърнати в спомагателни помещения, които уж обслужват строителни работи..."

  Добре е. Отиваш на почивка и докато се блъскаш в сергиите може и пирони да си купиш. Но иначе с много фанфари се събарят незаконните къщи на бедните хора. Хотелите на плажа си стоят.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 9. 9 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#7] от "NPaine":

  Аз пък миналата седмица бях в една финка на Майорка с четири места в къщата за 99 евро / ден.... Финката беще поне няколко стотин декара със собствен извор, гора и планина (800 м)... един цял ден ни отне да я обиколим... и вечер хвърях дърва в камината.... и собственикът е тип топ - къщата беше напълно обзаведена и всичко беше местна изработка... мебели столове....

  Колата под наем доста я надрасках в едни тръни и ожулих калника яко в една метална порта , но тия от Хертц ги мързеше да се разправят с мен....

  Значи в правителството на Майорка отдавна има зелени... и сега се занимават с бутане не бетонови хотели, където ходят утременшен.

  Германците са 10% от населението... и дори през 90-те политици са искали да откупят от Испания целия остров и да му сложат германско знаме...

  Догодина пак съм там през април.... и няма смисъл от купуване на вили - неаманато му е майката.... и кола под намаем от Хертц...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#6] от "1951":

  Това беше допреди 10-15 години. Сега софиянци не ходим и на юг от Созопол.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:46 на 27/04/2011 от неговия автор.

 12. 12 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#2] от "KOBOLD":

  На 17 метра имаш предвид, нали?

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 13. 13 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 784 Весело

  Лайнопровода на Бойко, най-дългият лайнопровод на балканския полуостров.

 14. 14 Профил на ssemov
  ssemov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Проблемите на българското Черноморие касаят руснаци, румънци и собственици-мутри, които предлагат мутро-продукта си. Българите вече почиват извън България, където съотношението цена-качество е далеч по-добро.

 15. 15 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#14] от "ssemov":

  Ами, не знам, напоследък забелязвам доста руснаци и румънци в Гърция. За сърби да не говорим...

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 16. 16 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Гърция ни чака и това лято! Бетономорието за нас е далечен лош спомен отпреди мноооого години.

 17. 17 Профил на lyuboZAR
  lyuboZAR
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тази година и на юг от Созопол нямам намерение да ходя. Може да е за по-кратко, но ще е по-далеч и на по-чисто и по-безопасно.

  here be dragons...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK