(Не)сбъднати имоти за милиарди

"Европа център" на бул. "Тотлебен", недалеч от болницата "Пирогов", засега е само ограден полу-разчистен парцел. Инвеститорите променят концепцията в зависимост от новите икономически реалности

© Георги Кожухаров

"Европа център" на бул. "Тотлебен", недалеч от болницата "Пирогов", засега е само ограден полу-разчистен парцел. Инвеститорите променят концепцията в зависимост от новите икономически реалности"Жилищен комплекс за 400 млн. евро ще се изгражда в София"


"Инвестират 600 млн. евро в няколко мегапроекта"


"Започва изграждането на 100-метров небостъргач до Централна гара"
В периода 2005 - 2007 г. подобни заглавия заливаха българските медии, докато чуждестранни и местни инвеститори се надпреварваха да заявяват нови проекти в сферата на недвижими имоти. Обещанията им бяха те да бъдат завършени в рамките на няколко години.


Започналата криза обаче охлади намеренията им и така няколко години по-късно за повечето от тях напомнят само работните площадки и оградени терени. Добрата новина обаче е, че някои инвеститори вече размразиха проектите си, а други планират да го направят, макар и с известно закъснение. Има обаче и такива, които не дават сигнали скоро да изправят крановете.


По данни на Агенцията по инвестиции за периода 2004 - 2007 г. около 55 инвеститора в недвижими имоти са получили сертификати, като има и такива, които не се възползват от облекченията и агенцията не поддържа статистика за тях. Към момента половината от сертифицираните проекти са реализирани - в бизнес паркове, търговски и индустриални центрове, ваканционни имоти и голф игрища са вложени над 2 млрд. лева за последните пет години.


Обекти за още близо 1.1 млрд. лева са в процес на доизграждане, а замразените инвестиции възлизат на близо 4.7 млрд. лв. Част от тях вероятно никога няма да се случат, други ще претърпят съществени промени, а някои може и да бъдат реализирани в очакване на по-добри времена. Това показват намеренията на инвеститори, запитани от "Дневник".


Общият обем на започнатото и недовършено строителство в страната пък възлиза на близо 20 млрд. лева по данни на Камарата на строителите, която цитира цифри на НСИ. Няма данни каква част се пада на публичния сектор - държавата и общините, и каква на частния. Като столица обаче точно София привлече някои от най-големите частни проекти в сферата на недвижимите имоти. В момента размразените проекти в столицата са за около 700 млн. евро.


Да довършим започнатото

Подобряващата се макар и бавно икономическа обстановка и възстановяването на кредитирането доведоха до подновяване на строителството на някои от големите частни обекти в София. През втората половина на годината трябва да заработи първият мебелен магазин на шведската компания "Икеа" на околовръстното шосе на София. Синята сграда се строи усилено заедно с разширението на пътя. Инвеститорът - гръцката "Фурлис", която държи правата на "Икеа" за България, размрази обекта след две години, като инвестицията в него се оценява на 50 млн. евро.


В състезание с времето кой пръв ще отвори врати до края на 2012 г. са и търговските центрове - "Мол България" на едноименния булевард в столицата и Paradise Center между булевард "Черни връх" и улиците "Сребърна" и "Филип Кутев". В момента те се строят ударно, като надпреварата между инвеститорите прилича на тази между "Сити център София" и "Мол София", които бяха пуснати в рамките на един месец през 2006 г., а четири години по-късно ситуацията се повтори със "Сердика център" и The Mall.


Първи, през есента на 2010 г., размразиха строителството руските инвеститори от "Булфелд", които планират да вложат над 100 млн. евро в Paradise Center. Ако изпълнят плановете си, това ще бъде най-големият мол в София със 75 хил. кв.м търговски площи, които ще се отдават под наем. Малко след тях - през февруари 2011 г., LSProperty и Salamanca Capital подновиха строителството на "Мол България" след повече от две години и половина пауза.


Най-вероятно първоначалният вариант на проекта, който предвиждаше освен мола да има и офис сгради, ще претърпи промени, като засега все още не е решено какви точно ще бъдат. "Свърхпредлагането на пазара на офиси ни кара да се замислим дали да не променим предназначението на обектите за жилища.


Според нас на пазара все още има глад за качествени апартаменти, а и районът е харесван", казва Майлс Самърфийлд, изпълнителен директор на LSProperty, пред "Капитал". Уникредит Булбанк е финансиращата институция и за двата строящи се мола.


"Очаквайте скоро размразяването на още търговски центрове." Поне това обещават инвеститорите в тях. Засега обаче те са само дупки в земята или оградени парцели, които не дават признаци на живот. Такива са "Мега мол" в столичния квартал "Люлин", South Ring Mall на околвръстното шосе до "Икеа", "Европа център" на бул. "Тотлебен" срещу болницата "Пирогов".


"Скоро очаквайте новини и започване на реализацията на проекта." Така от няколко месеца твърдят представители на българското дружество на гръцкия корабен магнат Йоанис Кустас - "Данаос девелопмент". Той е инвеститор на South Ring Mall, в който трябва да бъдат вложени над 130 млн. евро. След близо двегодишно прекъсване миналата година беше подновено строителството и на комплекса от затворен тип с 450 жилища "Уинслоу гардънс" в кв. "Манастирски ливади".


"Вече гоним акт 15 на първите четири сгради", каза Иван Мекушин, управител на "Уинслоу груп", един от инвеститорите на проекта. Той не се ангажира през коя година ще бъде завършен целият комплекс. Строителството на "Уинслоу гардънс" започна през март 2008 г. Като инвеститори на обекта тогава бяха обявени "Уинслоу дивелопмънтс" (12%) и глобалното инвестиционно звено на Дойче банк - RREEF (88%).


НИКМИ също поднови изграждането на "Милениум център" срещу административната сграда на НДК. Проектът за административната сграда на 22 етажа е от 2003 г., като инвестицията тогава се оценяваше на минимум 30 млн. евро. Строителството му може да се сравни по сложност само с това на НДК, каза преди време бившият главен архитект на София Стоян Янев, а управителят на НИКМИ Николай Козанов го сравни с построяването на суперлуксозен лайнер от рода на "Куин Мери". Вчера инж. Козанов каза, че строителството на "лайнера" ще продължи поне още 3 години.


Размразяване, зависимо от икономическата ситуация


Немските инвеститори обаче засега изчакват възстановяването на пазара и повишаването на покупателната способност на българите, за да довършат започнатите си обекти. Причината е, че плановете им за реализация на моловете са обвързани и с търговски марки, които все още не са стъпили на българския пазар. Те отложиха плановете си за експанзия заради икономическата криза, обясниха консултанти по проектите.


Стартът на "Мега мол" в Люлин, разположен на кръстовището на булевардите "Царица Йоанна" и "Добринова скала", започна в края на 2008 г., а плановете бяха да заработи през октомври 2010 г. Сега на мястото има оградена дупка, а австрийската компания Real 4 You Immobilien очаква да види как ще се развие икономиката ни до края на годината, за да реши дали да поднови строителството най-рано през есента. Плановете й бяха да вложи 55 млн. евро в търговския център, който трябваше да се разпростре на четири нива с около 24 000 кв.м. отдаваема площ.


В изчаквателна позиция е и "ЕЦЕ проектмениджмънт", които управляват "Сердика център", и имаха планове за изграждане на още два в София и Пловдив. Вторият им софийски проект е част от мултифункционалния "Европа парк София" на бул. "Тотлебен", в който по план освен търговска част беше предвидено да има още жилища, хотел, дори 40-етажен офис небостъргач. Целият проект се оценяваше на над 500 млн. евро, а инвеститори в него освен "ЕЦЕ проектмениджмънт" са още "ГТМ-Ангел Балевски", "Балканкар Средец" и "Адванс пропъртис".


"Продължаваме да работим по проекта "Европа център", като в момента уточняваме някои елементи по концепцията на базата на придобития вече опит в България през последните няколко години, включително и "Сердика център", каза Пламен Илчев, управител на българския офис на "ЕЦЕ проектмениджмънт". От компанията уточниха още, че проектът им за търговския център в Пловдив вече има разрешение за строеж. "Анализираме непрекъснато състоянието на пазара, за да преценим кога можем да продължим с реализацията на проекта в Пловдив", допълни Илчев.


Пред размразяване е и строителството на "Сан Стефано Плаза", разположен на мястото на бившата бирена фабрика "Прошеково пиво" на ъгъла на улиците "Сан Стефано" и "Шейново", срещу БНТ. Замисълът на инвеститора – "Сан Стефано пропърти дивелопмънт", беше комплексът да включва търговска част на долните нива и около 10 етажа жилищни площи над тях.


Тази концепция обаче също се променя заради кризата, като в момента все още не е взето окончателно решение по проекта. Общата разгъната застроена площ на проекта е 55 000 кв.м, като инвестицията се оценяваше на около 30 млн. евро.


С жп спирка, но без жилища


Така изглежда към момента квартал "Зеленика" на испанската компания "Херчеса", първата фаза на който трябваше да бъде готова през 2010 г. "Заради кризата преориентирахме инвестицията и вместо да строим едновременно жилищните сгради и инфраструктурата изградихме почти изцяло само инфраструктурата, като следващия месец е планирано откриването на жп спирката", казаха от "Херчеса".


Изграждането на транспортното съоръжение е струвало на инвеститора 600 хил. лв. и ще бъде подарено на БДЖ, за да могат да спират влаковете за Перник в бъдещия квартал между Горна баня и жк "Овча купел". В него е предвидено да бъдат изградени около 2000 жилища на няколко фази, като инвестицията се оценява на 300 млн. евро.


Плановете сега са строителството на първата жилищна сграда да започне до края на годината или най-късно в началото на следващата. Другият жилищен проект на "Херчеса" – "Липите", с 400 апартамента в "Манастирски ливади" засега остава замразен. "Изчакваме изграждането на канализацията на квартала, която се прави в момента, защото е несериозно да продаваме жилища без канал и пътища", обясниха от "Херчеса".


Дълбоко замразени

И ако тези проекти може и да имат шанс да бъдат довършени някога, неясно остава бъдещето с красиво нарисуваните мегапроекти като "Супер Боровец", "Софийски акрополис", тези на испанската "Риофиса" зад Централната жп гара в София и пловдивския квартал "Тракия" или търговския център "Форум София" срещу бизнес парка в "Младост ІV".


Почти всички инвеститори се опитват да продадат проектите изцяло или на парче, но засега без успех. Някои променят концепциите си с намаляване на мащабите. Всъщност това е положителната страна на кризата, защото сложи усмирителни ризи пред бетонирането на градовете и курортите. Общото на всички тези проекти е, че инвеститорите имаха желание да направят "град в града". Освен жилища те трябваше да имат магазини, офиси, развлекателни комплекси. Плановете пък им бяха да вложат по около 500 млн. евро във всеки от тях. Засега обаче остават само с празните парцели.


Повече от 5 години минаха, откакто гръмна новината, че литовската "ВР груп" ще инвестира 500 млн. евро в жилищен комплекс върху близо 200 дка на мястото на бившия завод "Балканкар 6-ти септември" на бул. "Никола Мушанов" и ул. "Житница". След като не успяха да продадат терена, сега проектът "Софийски акрополис" търпи трансформация. Жилищата остават на дълбоко замразяване във фризера, като идеята е първо да се направи търговско-развлекателна част.


Причината е, че "ВР груп" развива веригата магазини "Т-маркет" в България, като литовците могат да предложат и някой от по-големите си формати на терена. Освен това е планирано още изграждането на ледена пързалка, боулинг, 10 кинозали и заведения с 2500 места. За втория етап са заложени около 74 хил. кв.м офиси. Все още обаче няма взето окончателно решение от литовската компания, която предпочита да развива проектите си в Естония, където икономиката се развива по-добре от българската.


Не един, а два малки града в София и Пловдив за 670 млн. лв.


Това обещаваше да изгради испанската "Риофиса" до края на 2010 г. Засега плановете остават само красиви картинки, а местата изглеждат точно толкова непривлекателни и когато испанците ги купиха преди близо 5 години. Проектът на "Риофиса" зад Централна гара в София включваше 100-метрова офис кула с хотел, търговско-развлекателен център и около 6 хиляди апартамента.


Разгърнатата им застроена площ се равняваше на размерите на бизнес парка в "Младост ІV", но умножено по три. Малко по-скромни размери имаше проектът на "Риофиса" за пловдивския квартал "Тракия" между бул. "Освобождение" и ул. "Г. Данчов", който също не се случи. Не е ясно какви са плановете на испанците за развитие на българските им проекти. По информация на брокери "Риофиса" се опитва да продаде терените, но засега без особен успех.


Няма шанс да бъде реализиран в обозримото бъдеще и търговско-развлекателният комплекс "Форум София" на околовръстния път срещу бизнес парка. Причината е, че между собствениците на имота има неизчистени спорни въпроси според информация на брокери. Теренът от 180 дка е на австрийската компания за инвестиции в имоти "Майнл юрипиън ленд" (Meinl European Land) и холандската компания за развитие на търговски центрове "Мулти дивелъпмънт" (Multi Development).


Обявената инвестиция беше за 330 млн. лева, а комплексът, който трябваше да е готов през 2010 г., предвиждаше да има хипермаркет, магазин от типа "направи си сам" и други търговски обекти с обща площ от 35 хил. кв.м, ресторанти, места за забавление и кина.


С планирана инвестиция от 640 млн. лв. проектът "Супер Боровец" е най-мащабният сертифициран от Агенцията за инвестиции, както и най-близкият до София. Засега и той остава само на думи и първа копка въпреки надеждите за размразяване, свързани с включването в проекта на държавния фонд на Оман. "Бавно и внимателно обмисляме инвестицията съобразно новите икономически реалности. Имаме взето решение за проектиране, но то все още не е започнало", каза Калин Пешов, изпълнителен директор на "Главболгарстрой", един от инвеститорите в проекта. 20 млрд. лв. възлиза недовършеното строителство в България по данни на НСИ
55 инвеститора в недвижими имоти са получили сертификат от Агенцията за инвестиции
4.7 млрд. лв. са замразените сертифицирани имотни проекти
2 млрд. лв. са реализираните проекти със сертификат за инвестиция
1.1 млрд. лв. са в процес на реализация


Размарзени проекти в София    
ОбектТипИнвеститорСтойност (млн.евро) 
ИкеаТърговски център"Фурлис"50 
Paradise CenterМол"Булфелд"100 
"Мол България"МолLSProperty и Salamanca Capital 70 
Сан Стефано ПлазаБизнес и търговски центърСан Стефано пропърти дивелопмънт30 
"Милениум Център"Административна сградаНИКМИ30 
"Уинслоу гардънс"Жилищен комплексУинслоу дивелопмънтс100 
"Зеленика" Жилищен кварталХерчеса300 
Общо  680 

Замразени проекти и в процес на трансформация в София    
ОбектТипИнвеститорСтойност (млн.евро) 
"Софийски акрополис"Жилища, офиси, търговски площи"ВР груп"500 
Проект зад Централна гараОфиси, жилища, развлекателен център"Риофиса"500 
"Форум София"Търговски център"Майнл юрипиън ленд" и "Мулти дивелъпмънт"130 
"Мега Мол"МолReal 4 You Immobilien 55 
"Европа Парк София"Търговски център"ЕЦЕ Проектмениджмънт", "ГТМ-Ангел Балевски", "Балканкар Средец" и "Адванс Пропъртис". 500 
South Ring MallМолДанаос девелопмент"130 
"Евро гейт" - търговско-развлекателен комплексТърговски център"Шопинг Сити Уест"125 
     
Общо  1815 

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 576 Неутрално

  собствениците на изградените търговски центрове трябва да са щастливи, защото наемът на кв.м. ще се срине при това свръхпредлагане. Инвеститорите в нови имоти трябва да се чувстват щастливи, че не са се набутали с ново строителство, които никога няма да си върне инвестицията.

 2. 2 Профил на Georgi Bojanov
  Georgi Bojanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хубаво е да се инвестира,но не моловете ще оправят икономиката в тая държава.

 3. 3 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Хе, хе, а милиардите излети в Бетон в Банско???
  Мисля, че може да направят там една зона за настаняване на бежанци от Африка

 4. 4 Профил на demolition
  demolition
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Снимайте в Студентски град между бл.53 и бл.50. Беше градинка преди години, но през 2008г. се превърна в основи на поредното недоразумение. Идеята е била за голяма сграда, вероятно жилищна, която ако беше реализирана, в процеса на строеж щеше да побутне терасите на неотдавна построения блок отдолу. На всичкото отгоре обекта е много лошо стопанисван - хвърчат разни ламарини, дори и при слаб вятър, трупа се боклук... общо взето ужас

 5. 5 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 850 Неутрално

  има нещо гнило с комплекса на сан стефано:
  "Общата разгъната застроена площ на проекта е 55 000 кв.м, като инвестицията се оценяваше на около 30 млн. евро."
  то ако беше така, могат одма да ги продадат на 1000 евро - под 1000 не са падали цените там дори в кризата, а преди това бяха по 1500 и нагоре.
  та можеха да вземат 55 млн. (при 30 вложени) и никога банката нямаше да им спре финансирането при тази почти двойна печалба.

 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  Жалко, че държавата не отвори навреме за частни инвеститори сектори като летищата, пристанищата, пощата, магистралите и БДЖ. Ако същият спекулативен капитал се беше изсипал в тях, щяхме да имаме да дръпнем 10 години напред

 7. 7 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 542 Неутрално

  много скептицизъм се лее в тоз форум. четох една статистика преди време, че за 2007 г във варшава (при що годе съпоставимо население със софия) са построени толкова сгради, колкото в софия за периода 2001-2007 г. явно има накъде да се расте.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK