КТБ е придобила малко над 8% в "Петрол"

Корпоративна търговска банка (КТБ) е придобила малко над 8% в дистрибутора на горива "Петрол". Това оповестиха от финансовата институция малко преди великденските празници. Акциите са получени в резултат на репо сделка и са общо 9 млн. броя, т.е. 8.24% от капитала на компанията.


Подобна сделка по прехвърлянето на книжата беше регистрирана преди около седмица на извънрегулиран пазар на Българската фондова борса.


По информация на Централния регистър обаче КТБ е придобила книжа от един от собствениците на "Петрол", Митко Събев.
Репо сделката с Корпоративна търговска банка е втората подобна на Събев за последните няколко месеца. Първата беше с Централна коопертивна банка (ЦКБ), протекла в периода декември - февруари.


През декември Централният депозитар публикува информация, че ЦКБ е придобила над 5% от "Петрол" от Митко Събев, след което през февруари Събев си върна дела от ЦКБ. Двете репа през февруари и през април с двете банки са били на една и съща цена от 1.30 на акция.


Според поясненията към последния финансов отчет на "Петрол" за четвъртото тримесечие на 2010 г. 97% от капитала на дистрибутора се държат от "Петрол холдинг" (55.45%) и "Нафтекс петрол (41.85%). Под 1% има министерството на икономиката, което оставя едва 2% свободно търгуеми книжа на фондовата борса.


В момента обаче продължава конфликтът между собствениците на "Петрол холдинг" - Митко Събев, от една страна, и Денис Ершов и Александър Мелник, от друга. Близо година след публичното му разразяване конфликтът все още не е разрешен въпреки намесата на две съдилища - в София и Варна, както и замесването на Агенцията по вписванията в казуса.


В същото време наближава падежът на емисията облигации на "Петрол" за близо 100 млн. евро. Той е през октомври тази година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK