Девет фирми са одобрени за производство на брашно и хляб по стандарт

Одобреното лого на стандарта "България"

Одобреното лого на стандарта "България"Три седмици след официалното въвеждане на стандарт "България" за хлебни изделия девет фирми са получили одобрение за производство на суровини и продукти по него. Това става ясно от регистъра на предприятията, воден от агенцията по храните. По информация от пазара засега на пазара са пуснати партиди хляб само на една компания и само в най-големите градове.


Според списъка на агенцията по храните разрешение за производство на брашно, използвано за хляб по новия стандарт, са получили две мелници - софийската "София мел" и сливенската "Мелница Сливен 2003". Те са заявили за производство трите възможни вида брашно - бяло, типово и Добруджа. Други седем компании пък са получили разрешение за производство на хляб с марката "България". Това са софийските компании "Хлебни изделия - Подуяне" (дъщерна компания на "Нилана") и "Унипек", добричката "Савимекс", търновската "Яна-1 - Д.Димитров" и "Хлебозавод Стражица" в гр. Стражица. Петте дружества са поискали да произвеждат трите хляба по стандарт - бял, типов и "Добруджа".


В регистъра на агенцията по храните е и пазарджишката компания "Хлебмаш комерс", която ще произвежда само бял хляб с марката "България", както и "Хлебопроизводство и сладкарство - Велинград", които ще произвеждат бял хляб и хляб "Добруджа".
По данни на търговци в дните преди Великден на пазара са били пуснати и първите партиди с хляб по новия стандарт. Засега продуктите се предлагат само в София и в по-малката разфасовка от 650 грама. Цената на един хляб е 90 стотинки.


Според въведените стандарти, хлябът с марката "България" може да се произвежда само от брашно от I, II и II Б група, произвеждано от одобрени мелници. В него се допуска още вода, мая и сол.


Според стандартите в годините, в които зърнената реколта и съответно брашното е с по-лошо качество, се допуска влагането на глутен и ензими, както и на други вещества с органичен произход. Такива са например аскорбинова киселина (витамин С), оцетна киселина и др.


Стандартът за хляба е третият, въведен през последната година. Такъв има и за месните и млечните продукти.

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Интересно защо се измисля някаква рецептура, кръщава се тя "стандарт" и хляб, който не отговаря на Българския държавен стандарт (БДС) вече ще може да се нарича едва ли не "отговарящ на стандарта"!?

 2. 2 Профил на classicc
  classicc
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Браво, чудесна работа се върши така.


  До коментар [#1] от "svoboden":
  Защото иначе производителя ще блъска боклуци в продукта за да намали цената (или удължи трайността, или подобри вкуса), след което свободния пазар ще го последва.

  Ако ти е много сложно да го разбереш ще ти дам пример. Конкретен производител на кисели млека (нека го наречем данон), прави кремчета с кисел вкус вместо това на 50% от цената, ако потребителя не знае, че това е кремче, а го мисли за кисело мляко, той ще го предпочете пред останалите заради цената. Съответно за да не фалират, и останалите производители започват да правят кремчета.
  За да работи свободния пазар в полза на всички, трябва потребителите да са наясно с цената и качеството на конкретен продукт и да направи своя свободен избор, държавата пък трябва да следи за конкретните стандарти. Перфектна система, стига държавата да работеше, информацията на етикетите не е достатъчна за потребителите.

 3. 3 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Много ми е чудно да прочета какво пише в този стандарт.

 4. 4 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  още по-интересно е за чий трябва стандарт за хляб, когато няма стандарт за брашно. брашното, което се продава в бг-то - и в малки, и в големи разфасовки - е трагично.

  първо, никоя мелница не пише какви са съставките, освен "типаж" (което уж грубо съответства на пепелно съдържание). второ, разликата между брашното от два пакета с еднакви надписи е много голяма. трето, съдържанието на белтъчини е ниско (горе-доле като брашното за сладкиши, което се продава на запад), четвърто глутенът, който се образува е слаб.

  по тоя случай, без добавки не може да се докара нито вид, нито вкус, нито разнообразие.

  та, бием натам, че без стандарти за брашното, стандартите за хляб са малко като каруцата пред коньо. от друга страна, това е май нормалното положение тука

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 5. 5 Профил на Question Mark
  Question Mark
  Рейтинг: 708 Любопитно

  Я да видим кои са си платили?

 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4465 Неутрално

  До коментар [#3] от "Димитров":
  Като потребител теб не те интересува стандарта. Изпълнението на стандарта трябва да се следи държавната инспекция. Нас ни интересува на етикетите надлежно да е изнесено съдържанието и трайността на продукта, а точно това го няма на етикетите.
  Аз като знам какво пише мога да си избера кое да купувам. Определено трябва да се въведе и стандарт за информацията, която етикетите върху стоките трябва да дават. Големината на шрифта също трябва да влезе в този стандарт.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Трябва да инвестират в лаборатории за проверка и да има орган който непрекъснато да проверява. Проверяващите да ходят по няколко човека заедно с полицай за да се избегне практиката да се плаща под масата.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 8. 8 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Хайде да не се заблуждаваме : ТОВА НЕ Е СТАНДАРТ!!!!!!!!!! Само хора, които хабер си нямат, що е то стандарт биха могли да се подведат! Изводите оставям на вас! Как ви звучи в "стандарт" да пише: "в годините, в които зърнената реколта и съответно брашното е с по-лошо качество, се допуска влагането на глутен и ензими, както и на други вещества".....

 9. 9 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Интересно ми е по какво се различава този "стандарт" от рецептата в момента - и сега блъскат аскорбинова киселина вътре, както е по "новия стандарт". Май се заформя следващата "Стара планина" както гледам.

  До коментар [#2] от "classicc":

  Я вземи се освести, в коя държава живееш? Я ми обясни, защо всички се отказаха от прехвалената "Стара планина" - дали, защото беше скъпо, или защото единствения боклук, който махнаха от месото беше соята?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 10. 10 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#2] от "classicc":Прав сте.Вярно е,че за част от нас вече малко еретично звучи държавата да се намесва на практика в определянето на качеството на една стока,която тя самата не произвежда и не излиза с нея на пазар.Но няма никаква пречка държавата да въвежда,по-точната дума ми се струва е "да изготвя" от от свое име и предлага на производителите стандарти за производство на определени стоки,които ще носят определено име и потребителя ще знае,че за тяхното качество гарантира държавата,включително и със своите контролни органи,лаборатории и др.Разбира се,че не тя ще определи цената на тези стоки.Но тя изработва определен еталон и потребителя ще бъде този,който ще се ориентира и ще вземе крайното решение дали да купува от тази стока.Относно новия стандарт за хляба не ми е известно дали той обхваща и брашното,тъй-като аргументите ви в това отношение са точни.Т.е.,от лошо брашно добра пита не става.Ето как опираме и до стандарти по цялата верига.Но това едва ли ще се случи!Провала на стандарта "Стара планина" не дойде от лошия замисъл,а от последващия удар,който Мирослав Найденов нанесе с лъжливата информация за открити нарушения.На второ място се оказа и високата цена на продуктите,която е непосилна за българския купувач.И друг път съм имал повода да покажа примера с обувките от 200-300 лв. и тези от 30-40 лв.,които се разкапват още първия месец,но ние продължаваме да ги купуваме ,тъй-като в кесията ни липсват тези 300 лв.Така е и с маратонките от 15-20 лв. и тези на Адидас от няколко стотин лв.

 11. 11 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Абе защо да не е стандарт? Решили са какво ще има в какво няма да има в хляба. Всички отклонения няма да са по стандарта. Например сегашния ръжен хляб няма нищо общо.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 12. 12 Профил на treasury
  treasury
  Рейтинг: 61 Неутрално

  С логото не съм съгласна
  много самотно стоят житните класове
  какво ще си кажат задграничните-"мдааа геноцит прилагате спрямо плевелите си"
  а тях аз най обичам,почти всички са билки
  Може да се прибави мак,метличина, но ралица не върви.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 541 Гневно

  Адругите фирми не стандартен хляб ли ще произвеждат.Това което се случва последните 10 години с храните е същото което се случи преди 25 г. с чернобил страшна радиация и никаква информация.

 15. 15 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  До коментар [#2] от "classicc":

  Ти като че ли не разбра въпроса на свободен. А той е - защо се замества и досега съществуващия стандарт по БДС със някаква неясна рецепта, която гордо е обявена за стандарт, въпреки, че точно както и Стара Планина, в БДС не са чували за нея?
  Истината е, че това е инструмент за влияние върху фирмите - неясен, субективен и виреещ единствено заради медийната поддръжка.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 16 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Това не е стандарт, а търговска марка. Сега ще видим кои фирми не са напълнили касичката предизборно, та със "стандартни" хайки ще ги вкараме в правия път. Дори и глупакът греши не повече от два пъти. Тези правят трети опит за "стандарт".

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 17. 17 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  Нещо много не ми се връзва - как така са одобрени фирми, след като стандарта е за продукт? Одобрява се продукта, а самата фирма може да прави още каквито си иска продукти, по каквито си иска рецепти.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 18. 18 Профил на treasury
  treasury
  Рейтинг: 61 Неутрално

  От химията знам че идеално Чисти вещества няма.

 19. 19 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1424 Весело

  И тези само с глупости се занимават. Тоя стандарт ще е стандарт както всичко останало от ден до пладне.
  Онази "Стара планина" като я извадиха да не би луканките да съхнат по няколко месеца? Сиренето да не би да лежи също няколко месеца?
  Ако ще се оправдава по-висока цена на продукт - да вземат да го направят, да го рекламират и да го наложат. На който му харесва заради вкус и качество ще дава повече пари. Но да се гледа качеството да се запазва и вдига... а не както е традицията - всичко да заминава по дяволите на третия месец... щото требе да се печели не 10%, а 40%.

  Жената е покана за щастие
 20. 20 Профил на liion44
  liion44
  Рейтинг: 488 Неутрално

  В тази абсурдна държава ,какво ли неможе да се случи.Първо отмениха действащата отраслова нормала ,където регламентираше продуктите и рецептите за всяки произведен хранителен продукт..Като условието бе ,че всичко може да се влага стига да не вредат на човешкото здраве ..Изядохме сума перушина и копита и палмово масло и какво ли не ,,сега се връщаме на изходна позиция,и това е в интерес на големите производители да няма конкуренция .Иначе всеки предприемчив българин може да наеме машини и да започне да меле копита и да прави ужким сирене или мляко..

 21. 21 Профил на emopeev
  emopeev
  Рейтинг: 221 Гневно

  На Миро глупостите .... измисли глупоста наречена "Стара планина", сега и следващата !
  И сега се произвеждат колбаси по БДС, далеч по добри от "Старата му Планина", но никой не споменава за тях.
  И за хляба си има БДС, Но Миро покой нема ..... той твори глупости. Ще мине време и ще има два стандарта - БДС и МироСтандарт!
  А иначе проблема за хляба е в брашното.
  А проблема на брашното е, че пшеницата не е хлебна.
  А сега да попитаме ... за какво точно раздват субсидии?
  За да жънат фуражна и да я продават по цени на азиатски и американски борси? И всяка изминала година все по-силно реват че добивите падат и субсидиите са малко ... а дали е така, Миро?

 22. 22 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#8] от "Коки":

  добавянето на глутен в брашното е нормална практика - брашното отдавна не се прави от един вид зърно. различни видове пшеница се мелят на различни фракции, които фракции после се смесват за да се получат разни видове брашна.

  подобно е положението с аминокиселините (ензимите) - които дават вкус на хляба и нормално се отделят от бактериите, докато тестото ферментира.

  малък производител на хляб - примерно кварталната хлебарница - ако има време и мерак, може да направи чуден хляб и без аминокиселини (естествено, трябва да има добър хлебар в нея). за хлебозавод, това малко трудно може да стане.

  затова по света все повече хора пазаруват в малки хлебарници - освен у нас, където изборът се определя най-вече от цената, а липсата на хлебари също не помага.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 23. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  До коментар [#22] от "jubal harshaw":

  Глутена не се ли съдържа в брашното по принцип?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 24. 24 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#2] от "classicc":

  Напротив ако продукцията е по БДС няма как да съдържа боклуци. Това което се прави с "утвърден стандарт" е да се изкара че продукция, неотговаряща на държавния стандарт, все пак отговаря на нещо.

 25. 25 Профил на emopeev
  emopeev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#24] от "svoboden":

  Много точно казано!

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 648 Неутрално


  Според списъка на агенцията по храните разрешение за производство на брашно, използвано за хляб по новия стандарт са получили досега само две мелници
  -------------------------------

  Достигнали сме до някаква абсурдна ситуация явно щом само две мелници могат да мелят единствено жито.....интересно какво мелят другите, че не им е изгодно да продават "чисто" брашно?

  un buen dia empieza con un solo rayo
 28. 28 Профил на Рене
  Рене
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#6] от "Храбър":
  Относно етикетирането: погледнете "НАРЕДБА № 23 ОТ 17 МАЙ 2001 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА ХРАНИТЕЛНАТА ИНФОРМАЦИЯ ПРИ ЕТИКЕТИРАНЕТО НА ХРАНИТЕ".


  Rene
 29. 29 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#23] от "Тони!":

  Не. В брашното има белтъчини, които образуват глутен след като се добави вода

  Какъв глутен се образува зависи от сортовете пшеница, ползвани за брашното, от това кво е било времето, докато е расла и т.н.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 30. 30 Профил на qbn24558812
  qbn24558812
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  След абсурда с "млечните деликатеси", как ли ще се казва хляб, неотговарящ на стандарта? Запечен деликатес от брашно с мая?

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#9] от "epoc":

  Я ми обясни, защо всички се отказаха от прехвалената "Стара планина" - дали, защото беше скъпо, или защото единствения боклук, който махнаха от месото беше соята?
  ------------------------------

  Не им е изгодно да го произвеждат, затова. Имаше един производител, от който купувах телешки салам по стандарта, но той се отказа и на въпроса ми отговориха така. Продължават да произвеждат "телешки" салам както и преди са го правили и магазинерът много настояваше, че разликата е минимална...престраших се да го купя. Вкусът му беше на втвърден пастет.....там печалбата е от друг порядък естестевено, защо им е да влагат чисто месо?

  un buen dia empieza con un solo rayo
 33. 33 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  До коментар [#32] от "rayo":

  Това са лични наблюдения. Според мен пък продуктите на Стара Планина са отвратителни. Като за пример давам Тандем, които са и основателите всъщност на стандарта - преди влизането му в сила, продуктите им бяха на добро ниво, сега са отвратителни. Що за стандарт може да е, при положение, че Сами М, дето никога не е влагала месо в продуктите си, го покрива?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 34. 34 Профил на krell
  krell
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Трябва да има стандарти,но трябва да има и строг държавен контрол.Иначе всичко става пунта-мара.

 35. 35 Профил на Рене
  Рене
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#22] от "jubal harshaw": Ензимите, за които говори стандарта, са продукт на процеса на кълняемост на зърното. Затова зародишът се отделя на един от първите етапи на смилане,именно за да не протича кълняемост. Ензимите отслабват силата на брашното, те се добавят, ако имаме много силно брашно, което също не става за хляб. Силно брашно може да се смеси с брашно с по-малка сила, за да направи хубав хляб и без добавяне на "помощни вещества с органичен произход".

  Rene
 36. 36 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#33] от "Тони!":

  Не знам, аз купувах от една малка фирма, която хората в района я познаваха с това, че продаваха свежо месо само от собствената си ферма в Балкана. Но за жалост и те се подведоха по отношение качеството на колбасите. За големите фирми ми е ясно, че не могат да гарантират продукти от прясно месо, защото такива огромни количества в България не се произвеждат, а по "Стара планина" това беше условие в стандарта.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 37. 37 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#14] от "l1":Другите фирми също ще произвеждат "стандартен" хляб,но това ще бъде стандарт,изработен от техните технолози.По този "техен" стандарт е напълно възможно да се приготви и по-висококачествен, и по-вкусен хляб от този по държавния стандарт.Стига по "техния" стандарт да не се влагат опасни за здравето продукти,за което отговорността е дори и наказателна.

 38. 38 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#35] от "Ренета":

  не съм чел стандарта, но ензимите, които се ползват при производство на хляб нямат нищо общо с "кълняемост на зърното".

  най-вероятно става дума за добавяне на амилаза, протеаза, ксиланаза и подобни, които в хляба са също от бактериален произход.

  а че хубав хляб може да се произвежда в хлебозавод без добавки само ако мешате "силно брашно" и "слабо брашно" е интересна теория - явно не сте минавали даже покрай хлебозавод.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 39. 39 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  До коментар [#36] от "rayo":

  Бъркаш - понятието прясно месо наистина беше заложено в Стара Планина, но дефиницията "прясно месо" беше дословно - всяко прясно или замразено месо.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 40. 40 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Едно време всяко село имаше своя мелница и хората там си караха своето жито и получаваха брашното на място след малко чакане... Много кооперации сега раздават рента на арендаторите си, но за съжаление те не могат да смелят "своето" жито. Например в нашия район има една мелница, в която изсипваш в общия кюп донесеното количество и получаваш веднага готовото чувалче.....но никой не знае какво е вътре.... нали всичко е от общата смес, пък може и да добавят нещо..........знаеш ли в тези времена какви шмекерии още има

  un buen dia empieza con un solo rayo
 41. 41 Профил на Рене
  Рене
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#38] от "jubal harshaw":
  Имат общо. Ензимите се активизират в живото зърно, когато се намокри и започне да покълва. Ензимите са продукти на процесите в зърното, не на м.о. при ферментацията.
  Стандартът, за който пише в статията, под която аз и вие коментираме, казва, че хлябът е хубав и без "добавки". Вие за какви добавки говорите?

  Rene
 42. 42 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#41] от "Ренета":

  Аз съм написал за какви ензими говоря - Вие за кои ензими конкретно говорите?

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 43. 43 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 648 Весело

  А мен ми дреме на оназ работа за стандартите на Мишо мършата и други глупости за хлебеца. Купих си за 150 лв домашна хлебопекарна Мулинекс и сега ям хляб, който вие не сте и сънували. Толкоз е хубав, че ти се иска само него да ядеш. Ето ви и една рецепта- 525 г. бяло брашно, 320 гр. вода, 4 с.л. олио, 3 с.л. захар, 1 и1/2 ч.л. сол, пак толкова мая Юва и след 3 часа ядеш и ме благославяш.
  Сам си произвеждам вино, ракия, оцет винен, сирене, извара, заквасено кисело млеко, кашкавал, стафиди и берекет версин..
  Моловете да го ду-ат..
  ха ха ха

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 44. 44 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 648 Неутрално

  В същност качеството на стоките се влошава заради големите производители. Един малък производител - хлебар или месар няма как умишлено да влошава качеството на продукцията си, защото продава малко и иска хората да са му постоянни клиенти. Тях може да ги задържи именно с прясно изпечен хляб или свежо месо. Големите производители поради големите си производствени разходи прибягват до различни способи да задържат изкуствено продължителното съхранение на нащампованите в голямо количество стоки и така свалят значително качеството.
  Затова ако искаме да се храним здравословно, мерките за насърчаване на малкия бизнес в хранителновкусовата промишленост трябва да са много повече. Не е нужно няколко завода да бълват продукция със съмнително качество за цялата страна. Те могат да си "купят" благословията на чиновниците, това е ясно, но дребните производители няма как да го направят.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 45. 45 Профил на cpnv
  cpnv
  Рейтинг: 221 Неутрално

  АМА ХОРА ТОВА НЕ Е НИКАКЪВ СТАНДАРТ. Стандартът се приема с консенсус по съответните процедури на БИС и ИСО.

  ТОВА Е РЕЦЕПТА, създадена с цел ДА СЕ РЕКЕТИРА БИЗНЕСА С РАЗНИ РЕГИСТРАЦИОННИ РЕЖИМИ и да процъфтява корупцията при ветринарите. .............

 46. 46 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 508 Неутрално

  поредната герберска малоумност...
  това дето уж е стандарт е точно това, което си е 90% от хляба и в момента... също като при колбасите нищо не се променя...
  най-смешни са ми изказванията на министъра, че "истинският" хляб се бил развалял за 2 дни... да беше питал баба си навремето дали са правили хляб всеки ден или само в неделя и после го ядат цяла седмица...
  впрочем истинският хляб не мухлясва, а вкисва, но как да го знае това министър, който е тъп като галош

  и не на последно място - "истински" хляб от качествени брашна няма как да струва под 3 лева за килограм...

 47. 47 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3497 Неутрално


  В стандатра са записани нивата на глутена, допустимият % сол, това, че дори в маята не трябва да има консерванти, че втасването става до определена температура. Кандидатите да произвеждат са малко, защото не им се занимава. Трябва да поддържат и специални брашна. За разлика от останалите стандарти, този не беше нужен, защото не елиминира никаква вредна добавка. В масовия хляб няма консерванти, проблема е в съществуващ такъв в масовата мая. А в киселините няма. При консервантите проблемите се явяват след температура от 200 градуса, както и за подсладителите. Тогава се твърди, че стават канцерогенни. Всъщност измамата при хлебопроизводството е в ръжения хляб, няма как да е ръжен и обемен. Пекът малц, стриват го и го влагат, но пък е безвреден.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 48. 48 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3497 Неутрално

  До коментар [#14] от "l1":

  И аз така мисля. Вижте какво става с хроничните заболявания.
  А хората вместо да се радват, че махнаха палмовата мазнина от сиренето и кашкавала, си мислят, че това е някаква супер конспирация.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK