Наемите на офис площи в София са най-ниски в Европа


Свободните площи достигнаха най-високото си ниво за последните 10 години

Наемните нива на първокласните офиси в София са най-ниските в Европа, като тенденцията за спад на цените продължава и през първите три месеца на 2011 г. Това показва проучване на пазара на Forton International, което отчита намаление от 2% спрямо предходното тримесечие и 7.7% на годишна база.


За центъра на София средните наеми са около 12 евро/кв.м, докато в периферията цените са малко над 8 евро/кв.м. Цените са се върнали на нивата от 2004 г., когато са били 12 - 16 евро на квадрат в центъра и 8 - 10 евро извън него. Основната причина за продължаващия спад е излизащите на пазара нови офис площи при липса на нови наематели, посочват от Forton.
За сравнение - наемите на офисите в Рига, Талин, Белград, Загреб и Любляна са по-високи от софийските с до 5 евро/кв.м. Дори в Скопие нивата са малко по-високи от тези в София, но в Македония липсва голямо предлагане на офис площи, посочиха от Forton.


В София ситуацията е точно обратната. Предлагането продължава да расте, като през първото тримесечие са излезли нови 40 хил. кв.м офиси, а до края на 2011 г. се очакват още 135 хил. Заради растящото предлагане, което натиска цените, от Forton очакват някои инвеститори да забавят откриването на обектите си, докато си осигурят по-висока запълняемост.


За първите три месеца на годината обаче са наети едва 10 000 кв.м офиси. Това е най-ниското ниво за този период за последните три години, показват данните на компанията. Повечето от сделките в периода януари - март 2011 г. са преди всичко резултат от пребазиране на компании, това води и до ръст на незаетите площи, които са около 30% от наличните на пазара, коментира  Владислав Кайзеров, мениджър "Офис площи" във Forton.


Неговите очаквания са наемите да останат стабилни до края на годината. "Свидетели сме на ръст на незаетите офисни площи до най-високото им ниво за последните десет години", коментира Иван Велков, изпълнителен директор на "Райфайзен имоти". По думите му слабото търсене от страна на наемателите продължава през първите месеци на 2011 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на РАМ
  РАМ
  Рейтинг: 551 Неутрално

  За да има търсене на офиси, трябва да има и оборот на стоки и услуги. Понеже такъв оборот няма, цените на офисите са доста високи. Слабото търсене на офиси и магазини ще продължи, а наемите им ще падат. В същото време данъците и таксите на недвижимите имоти ще се увеличават.
  Фалитите предстоят. Молитвите и програмите на правителството са безмислени, защото са ресурсно необезпечени. Това ще продължи, докато умниците се наумуват, а лудите се налудуват. Няма как да се гордееш с размразяване строителството на магистрали, бизнес центрове и молове и да не подпомагаш структурите, които произвеждат и биха намалили безработицата и наляли търговския пазар с реални пари.
  България чисто и просто няма селско стопанство и промишленост. Въпроса с държавата също е на дневен ред.

  Винаги може да сме по-зле. Значи сега сме добре.
 2. 2 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1366 Весело

  Моля Ви, кажете : "ДА, Нужен е Закон за отношенията между наемодател и наемател" !
  Законът ще регулира правата и задълженията на наемател и наемодател и ще гарантира бърза справедливост от институциите в България
  http://www.causes.com/causes/606792-/about

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK