Продажбите в страната дърпат приходите на "Неохим"

Дейността на димитровградския завод зависи силно от състоянието на земеделските производители в страната

© Асен Тонев

Дейността на димитровградския завод зависи силно от състоянието на земеделските производители в странатаСлед като износът беше движеща сила за продажбите на "Неохим" през 2010 г., тази година започва с близо три пъти по-високи приходи от вътрешния пазар. Това показва финансовият отчет на компанията за първото тримесечие на 2011 г. В същото време печалбата се увеличава над седем пъти до 17.7 млн. лв.


Общите продажби за първите три месеца са нараснали с 27% до близо 89 млн. лв. Почти троен ръст има на тези за вътрешния пазар, които достигат почти 62 млн. лв. при спад от 16% година по-рано, но значително над силната 2008 г. В същото време двойно са спаднали продажбите на външните пазари от 45 на до 24 млн. лв. "Неохим" продава основно в Европейския съюз и изнася по-малко в Азия и Африка.


Основният продукт на дружеството е изкуственият тор амониев нитрат, като първите две тримесечия са сред силните за компанията заради началото на земеделския сезон.
При ръст на продажбите с 27%  разходите на дружеството са се увеличили само с 5%, което е помогнало за силното покачване на печалбата. Силно са се увеличили разходите за материали, тези за външни услуги са спаднали повече от наполовина, а за заплати са отбелязали съвсем лек спад. Без никаква промяна са дългосрочните дългове на предприятието – на стойност 8.5 млн. лв.


Като цяло димитровградският завод за изкуствени торове увеличи продажбите си през 2010 г. с около 63%, главно заради изключително силен износ. Компанията реализира продажби в размер на 156 млн. лв., но те все още са под постижението от 2008 г. Все пак постигнатият резултат в края на 2010 г. беше над очакванията на ръководството за постъпления в рамките на 130-140 млн. лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK