Министерството на финансите: Има проблем с приходите, но "само" за 100 млн. лв.

ДДС и извънредни постъпления може почти да компенсират несъбраните вноски и данък печалба

Министерството на финансите: Има проблем с приходите, но "само" за 100 млн. лв.

© ДневникМинистерството на финансите очаква годината да приключи с около 100 млн. лв. по-малко приходи в бюджета от планираното. Това става ясно от последния анализ на ведомството на Симеон Дянков. Според документа най-сериозно ще е неизпълнението при събираемостта на осигуровките - 200 млн. лв. Още 100 млн. лв. от прогнозираните приходи от данък печалба няма да бъдат събрани.


От министерството и Националната агенция за приходите (НАП) признаха, че все повече компании се опитват да бавят плащанията на този данък и прибягват до счетоводни трикове. В НАП вече е сформирана група, която да набележи проверки и ревизии в рискови дружества. Проблемът с по-малките приходи от осигуровки и корпоративен данък трябва да се компенсира с по-голяма събираемост на ДДС - около 200 млн. лв. отгоре.


Оптимизмът на ведомството на Дянков идвал от последните прогнози за летния туристически сезон и земеделската продукция за тази година. Има добра тенденция и при ДДС, която се дължи на засилен внос на индустриално оборудване, но не е ясно колко дълго ще продължи. Допълнително 85-100 млн. лв. държавата трябва да получи и от продажби на активи на комбината "Кремиковци" след обявяването му в несъстоятелност. Тази сума най-вероятно ще бъде преведена на НАП за несъбраните в миналото вземания, след като активите бяха продадени на 12 април за 316 млн. лв.
Така преизпълнението на едни приходи трябва да компенсира голяма част от лошата събираемост на други. Очакваният краен резултат е около 100 млн. лв. на минус пред декември (виж графиката). Във ведомството на Дянков са ядосани на НАП заради доста по-песимистичната й прогноза, която изтече в медиите миналата седмица, съобщиха източници на "Дневник". Според агенцията неизпълнението на приходите ще е доста по-голямо - с 570 млн. лв. над планирания минус.


Във финансовото министерство смятат, че още е много рано за такива черни предвиждания. През 2009 г., когато се знаеше, че предстои задълбочаване на рецесията, отново директорът на НАП Красимир Стефанов предупреди, че има голям риск от "издънване на бюджета", който в крайна сметка не се случи в такива размери.


От Министерството на финансите признават, че само лошата събираемост на осигуровките ги е изненадала тази година. По данни на Националния осигурителен институт тя се дължи на голямата безработица, сивата икономика и нежеланието на самоосигуряващите се да плащат максималните вноски.


Увеличение на пенсиите е възможно само ако се повишат осигуровките или при по-големи реформи в пенсионната система, коментираха от Министерството на финансите. Това е причината ведомството да обяви, че няма да има актуализация поне до 2013 г. Освен ако изборите тази година не променят тези планове, коментираха експерти.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 616 Весело

  "От Министерството на финансите признават, че само лошата събираемост на осигуровките ги е изненадала тази година."

  Така лиии, и за к'ъв чеп хората да се осигуряват, като парите им ги прибира правителството и ги харчи както си реши? Както направи със здравните вноски, както направи с пенсионните вноски на миньорите.

  Осигуровките бяха замислени да НЕ са данък. За да имат хората мотивация да ги плащат. Е, за истинския комунист няма твое и мое, има мое и наше . Онова им малоумно решение ще коства на държавата още много за дълги години напред ...

 2. 2 Профил на milom
  milom
  Рейтинг: 367 Неутрално

  нежеланието на самоосигуряващите се да плащат максималните вноски.
  като ги вдигнахте миналата година,колко самоосигуряващи прекратиха дейност,а колко ще бъдат тази година и докога ЕТ ще плаща 15% данък,а всички други -10%

 3. 3 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  "Има добра тенденция и при ДДС, която се дължи на засилен внос на индустриално оборудване, но не е ясно колко дълго ще продължи. "
  Тия в ВФ ме хвърлят в тъча! Познават ли спецификата на ДДС? Как внос на индустриално оборудване би вдигнал приходите от този данък, ако:
  - машините са скъпи и едва ли се купуват от нерегистрирани по ЗДДС лица
  - държавата в момент на покупка на такова оборудване от регистрирано лице МУ ВЪЗСТАНОВЯВА ДАНЪКА
  Нещо е сгрешено в това изказване, защото реално държавата трябва да се лиши от част от приходите си от ДДС.
  Иначе има защо да очакват повече приходи от ДДС- има инфлация, цените на горивата и те скочиха много, т.е. има по-голяма основа за облагане, даже потреблението в количествено измерение да спадне.

 4. 4 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  До коментар [#2] от "milom":

  При ЕТ проблемът не е в тези 15%. Горе-долу толкова плаща и собственик на ООД, за да си освободи парите от фирмата и да може да ги харчи за себе си(При изплащане на дивидента дължи 5% данък.). Проблемът с ЕТ е в друго- дължат се осигуровки на печалбата до осигурителния максимум, докато при ООД може това да се избегне. Ама кой пречи на недоволни ЕТ да се пререгистрират в ЕООД? Смяната на регистрацията дава две предимства- това с възможността за по-малко внесени осигуровки и ограничаването на отговорността при фалит.

 5. 5 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1083 Любопитно

  Аз пък дочух, че в данъчното са на нокти, щото събираемостта била с двуцифрен процент по-ниска от плануваното и сега се замисляли нови секири по всевъзможни сектори и съсловия! Дупе да ни е яко, тая държава се сбъркА!

 6. 6 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Още 100 млн. лв. от прогнозираните приходи от данък печалба няма да бъдат събрани."
  В България имаме най-ниския корпоративен данък, едва 10% и фирмите пак не искат да го плащат. Докато не ни се промени мисленето, ще си останем най-бедната страна в ЕС. И не ние виновен нито Компира, нито Гея, нито някой друг.

  Проблемът е в собствените ни глави

  Pivoley
 7. 7 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 521 Неутрално

  миналата година ГЕРБ бяха намалили с 2% осигуровките и се събраха горе-долу пак с толкова по-малко. За тази година се подлъгаха на приказките на синдикалистите и НОИ и върнаха 2% обратно. В резултат пак ще се съберат по-малко осигуровки и причината ще е същата, само че с по-голям ефект през тази година.

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 8. 8 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Това да разчиташ в момент на страхотна световна криза за туризъм с добавка на земеделска реколта след половин година си е вече отчаяние!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 9. 9 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Не ги жалете Симеон Дянковците. И тая година ще вържат гащите, защото ДДС-то от прескъпия бензин отива в хазната и се счита за "Данъчна печалба" (Боже кой измисли тази глупост). Но това е все едно барон Мюнхаузен, да се измъкне от блатото, като се тегли сам за косата. Дълбокото стрижене на овцата никъде не е донесло нищо добро. Тия маймуняци, начело с Боко Маркуча хабер си нямат как се управлява държава. Но сметката в кръчмата ще я платите всички вий, дето ви беше крив Костов, о неразумни юроди!

 10. 10 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 476 Неутрално

  В института на Хари Потър питали Дянков "Как мина последната проверката на МФВ в София"?

  "Ами хем безработица, хем изненади в събирането на осигуровките" - казал Дянков.

  Какви изненади бе Дянков, нали ти казахме, че си на обратно броене.

 11. 11 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Само за миг да си представим, че хранителните стоки не скочиха с 50-100% и че цените на горивата бяха останали на миналогодишните нива...... какъв щеше да е отчетът на НАП за приходите ми е интересно? Хората харчат спестените си пари, задлъжняват, за да пълнят с ДДС-то от по-скъпите цени хазната.
  Ако на това се разчита за балансиране на бюджета е пълна идиотия.
  Хората в болшинството си имат ограничен брой пари от непроменяща се заплата за двете поредни години (плюс още толкова очертаващи се). Дори и да предположим, че една голяма част са вече в сивата икономика или пък се готвят да преминат в нея, то оборотът на парите в заплати за същото множество хора съществено няма да се промени. Държавата обаче губи от неплатен ДОД и осигуровки, отделно нерегистрирана печалба и прочие... Та какъв е смисълът от поддържането на високи цени и замразяване на заплатите? Не се ли усещат, че с тази глупава политика сами си вкарват вълка в кошарата?

  un buen dia empieza con un solo rayo
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK