Свиването на банковите печалби се забавя

Свиването на банковите печалби се забавя

© Надежда ЧипеваОбщо 157.3 млн. лв. е печалбата на банките в България към края на първото тримесечие на 2011 г. сочат данните на БНБ. Резултатът е с 12.2 млн. лв. по-малък от отчетения година по-рано. Така банковите печалби продължават да се свиват, но отново със забавящ се темп.


Само за март реализираната от системата печалба е 70 млн. лв. спрямо 41.2 млн. лв. за февруари и 46 млн. лв. за януари. През февруари беше отчетен и първият едноцифрен годишен спад в резултата – 7.7%. Сега изменението е даже по-малко – 7.22%.


"В края на март кредитните институции отчитат добри финансови показатели, като същевременно се запазват формираните резерви", посочват от БНБ. Натрупаният капиталов буфер, т.е излишъкът над регулаторния капитал, е 2.9 млрд. лв.
От централната банка допълват, че данните потвърждават наблюдаваното от края на предходната година забавяне на растежа на класифицираните активи – "те нарастват с два пъти по-нисък темп от този за последните три месеца на 2010 г.".


Така делът на заемите с просрочие над 90 дни от общо брутните кредити (без тези за кредитни институции) нараства до 12.93%.


В резултат продължават да растат и разходите за обезценка – от началото на годината те са вече 299 млн. лв., а само през март – 85 млн. лв.


"Реализираните през първото тримесечие финансови и оперативни приходи осигуряват покритие както на обезценката, така и на останалите разходи на банките", коментират от БНБ.


Към края на тримесечието кредитите в системата растат с 0.4% (241 млн. лв.) до 54.1 млрд. лв. Привлечените средства пък се увеличават с 0.6% или 360 млн. лв., от които само през март – 319 млн. лв. С основен принос за нарастването са депозитите на бизнеса, уточняват от централната банка.


"Нарасналите привлечени средства и балансов капитал са инвестирани както в кредити и аванси, така и в ценни книжа – български ДЦК и дългови инструменти на чуждестранни емитенти с нисък кредитен риск".


Отново по-активни са били средните и малките банки, с което пазарните им позиции се засилват за сметка на групата на петте най-големи институции, които в края на март притежават 53.9% от активите на системата (54.5% в края на 2010 г.).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  А темповете на спада на цените на имотите - и те ли?

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 2. 2 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ако БНБ вкара квестори в половината банки, ще бъде установено, че положението изобщо не отговаря на живописните картини ала Ван Гог, които рисуват банковите счетоводители и мениджъри. На банковата ни система днес само мъртвият длъжник не й е враг.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK