Кредитите за бизнеса продължават да поскъпват

Въпреки покачването лихвените проценти остават на предкризисните си нива

Кредитите за бизнеса продължават да поскъпват

© Надежда Чипева, КапиталЛихвите по заемите за бизнеса продължават да растат и през март показа статистиката на Българска народна банка (БНБ). При левовите кредити това е вторият пореден месец на покачване, след като годината започна с намаляващи проценти за фирмите и в двете основни валути, в които се отпускат. Данните сочат още, че лихвите по потребителските кредити отново падат, а при жилищните ясна тенденция все още няма.


Почти еднакви са били през март лихвите по бизнес заемите в левове и в евро – съответно 8.42% и 8.43%. И в двете валути процентът расте през месеца, при евровите и на годишна база. Въпреки месечното покачване лихвените проценти остават на предкризисните си нива.


По-същественото намаление се задържа от бавния спад на лихвите по депозитите, с които е свързано и набирането на ресурса за финансиране. Въпреки че второто започна от средата на 2009 г., за да се намали рискът в системата, е необходимо допълнително стабилизиране на икономиката.
В момента темповете на намаление спрямо година по-рано при левовите кредити и левовите депозити за бизнеса се доближават – съответно 11.92% и 10.12%. На месечна база обаче лихвите по влоговете на фирмите дори растат. Всъщност в левове те се покачват от ноември миналата година с един-единствен спад досега – през февруари.


За разлика от кредитите за бизнеса потребителските продължават да поевтиняват през март. В левове това е третото поредно месечно намаление на лихвата, която достига 12.11%. При евровите лихвата е 9.93%, а тенденцията за спад е още по-отчетлива със само три покачвания през последната година, и то в непоследователни месеци.


Годишният процент на разходите (ГПР) по тези кредити, който освен лихвата включва и всички такси и комисиони, също намалява – с 2 базисни пункта (б. п.) в левове до 13.58% и с 18 б.п. до 11.51% в евро.


По-разнообразна е ситуацията при жилищните кредити – движенията са разнопосочни и не особено резки. След като през февруари ипотеките в левове поевтиняха, а тези в евро поскъпнаха, сега изменението е обратно. Лихвата по първите се покачва до 8.33% от 8.32%, а по вторите пада до 7.98% от 8.13%. ГПР по тези кредити се покачва и в двете валути, макар и с малко.


Както се посочваше в последното издание на "Икономически преглед" на БНБ, през март продължават незначителните изменения при депозитите. Макар и с малко лихвите по срочните влогове за домакинствата продължават да намаляват – до 5.45% в левове и 4.76% в евро от съответно 5.62% и 4.84%. Основания за прогнозата бяха високата ликвидност на банковата система и очакваната относително слаба кредитна активност на банките.


Преди няколко дни паричната статистика на БНБ показа, че има известно раздвижване в тази посока. За пръв път от повече от година месечен ръст отчетоха потребителските заеми - с около 11 млн. лв. (0.15%). Увеличи се и обемът на кредитите за бизнеса спрямо февруари - с 0.1%, а на годишна база с почти 1 млрд. лева, или с 2.98% до 31.7 млрд. лв. Ръст отчетоха и жилищните кредити както на годишна, така и на месечна база - съответно с 2.7% и с 0.2%.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на VIVA_BG
    VIVA_BG
    Рейтинг: 660 Неутрално

    Абе не е точно така. През март лихвите за фирми със срок до една година са паднали с цели 1,63% до 6,5% от 8,15%, което е сериозно намаление. Също падат лихвите за кредити със срок над 5 години. Единственото увеличение е за кредити от 1 до 5 години. Това по-скоро говори за промяна на политиката на банките, а не за увеличение на лихвите. Според мене има падане на лихвите, а не увеличение.

    БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK