Враца - между липсата на работа и липсата на предприемчивост

Когато търсят решението на бедността си, хората тук искат работни места, но други пък смятат, че проблемът е точно в очакването някой друг да ти създаде работа

Центъра на Враца

© Георги Кожухаров

Центъра на Враца
Отдавна я наричат северозападнала България. Там работа няма, а хората, които не са напуснали, са бедни. Това са клишетата, наложени за Монтана, Враца и Видин. През февруари Евростат определи региона за най-бедния в целия ЕС, а премиерът поръча на работна група да пише стратегия за спасението му. Екип на "Дневник" отиде на място, за да провери имат ли основание клишетата. Видяхме, че хора с бизнес не намират работници, а пък безработни казват, че от години няма работа. Други просто чакат помощ от държавата и "някой голям инвеститор", за да потръгнат нещата.

Може би най-красноречивата илюстрация е това, което видяхме сутринта от колата, докато пътувахме към Враца. Прозорец на една къща, в която вероятно от години стъпва само вятърът – за момента, в който преминахме край него, той беше облян от слънце, а зад пукнатите и прашни стъкла имаше купчини книги, подредени до тавана.


Никакви мебели, никакви пердета, никакъв признак на живот. Само книги, някога купувани и четени, сега изоставени като ненужен багаж. И една възрастна жена, която бавно водеше козата си край къщата.
"Бихме останали тук, ако има работа и по-високи заплати. Иначе искаме да учим медицина, ако може и в чужбина." Три ученички от 9-10 клас седят в междучасието пред едно училище във Враца и разказват какво би ги накарало да напуснат града и какво – да останат.


За тези, които никога не са били във Враца, градът е по-известен с честванията на 2 юни, с това, че е един от най-западналите райони с висока безработица, и с овехтялата слава на туристическа дестинация, която още не успява да се подобри въпреки новоизградените места за почивка. Сложените етикети не са много далеч от истината. Но както винаги са само рамки, в които дребните проблеми не се виждат, а причините за тях е малко вероятно да влязат в новините.


Улиците и безработните
Въпреки че денят е работен, срещаме достатъчно хора, за да ни разкажат какво според тях е лошото в града им и какво може да го поправи. Учениците, които искат да напуснат, са един от основните проблеми, с които Враца ще продължи да се сблъсква. Както и всяко населено място от Северозападна България - известна като най-западналия, най-бързо обезлюдяващия се и най-бедния район на страната.


Преди няколко седмици данните на Евростат потвърдиха това, което всъщност хората в района от години знаят – техният регион всъщност е най-бедният в целия Европейски съюз. А последното преброяване на населението от Националния статистически институт показа с колко намаляват хората там – за последните десет години (предишното преброяване) Враца има почти 24% отрицателен естествен прираст, а повече от една пета от жителите на областта са на възраст над 65 години.


Хората са много словоохотливи, когато ги питаме дали смятат, че техният район наистина е най-бедният – след бързото "Да!" почти всички започват да се оплакват от липсата на работа. "Да създадат работни места! Сега няма работа", са думите, които ще чуете от хората, срещнати по улиците, и от тези, които са дошли на трудовата борса с надеждата, че нещо за тях все пак може да се появи.


"Едва ли ще намерим нещо, така са организирани всички, само за отбиване на номера", казва едната от три жени, чакащи на стълбите пред залата в Младежкия дом, в който работодатели представят свободни места във фирмите си.


Другите се съгласяват с нея и разказват как са дошли преди време да питат за безплатни курсове, организирани за безработни: "Казаха ни, че са само за хора до 29 и над 50 години. А ние какво - да лягаме и да умрем?"


Вътре в залата с работодателите е препълнено с хора на всякаква възраст. Тихомир стои малко встрани и ми обяснява, че е дошъл, защото майка му е настоявала, иначе не знае какво ще намери тук. Студент е по философия във Велико Търново, не мисли за бъдещето, нито къде ще живее и работи - "има много време".


Навън, малко встрани от преминаващите хора, чака Мадлен. Тя няма работа от година, преди това е била детска учителка, но само по заместване. Толкова плахо казва, че се надява да намери нещо, сякаш я гризе суеверен страх, че казаната на глас надежда ще изгони шанса да започне отново работа.


Деца според нея има във Враца, но работа за учителки – трудно. Съгласна е да започне каквото и да е друго, а когато си тръгвам, едва посмява да стисне слабо ръката ми, все едно някой всеки момент ще й се скара, че изобщо говори.


"Знаете ли какво е там? Всичко е подредено. А тук – подавам си документи за работа, а навсякъде искат до 40 години." Веселка Вачева ме заговаря навън, първоначално мислейки, че съм от трудовата борса и мога да й кажа къде да подаде документи. Тя е работила седем години в Италия и е най-енергичният човек, когото срещаме по улиците на Враца – говори какво точно иска да направи, не се е отчаяла, не чака помощи и разказва как отново и отново ще кандидатства – преди време е подала документи за работа в Мездра, но по думите й са предпочели 20-годишно момиче без никаква квалификация за работа в завод за кабели.


Сега е чула, че ще отварят такъв и във Враца, и пак ще кандидатства: "Такава ми е специалността, искам да си я работя." В Италия Веселка не иска да се върне – от носталгия по България.


Бедни и непредприемчиви
Във Враца разговорите с повечето хора правят едно и също впечатление – дори да говорим, че няма работа, почти никой не мисли да започне собствен бизнес. Общата бедност и ниските заплати са достатъчна пречка пред мисълта как бизнесът ти ще тръгне и ще се развива.


Според думите на хората заплатите тук са около 200-300 лв., понякога и по-малко. А 2 лв. за фалшиво бижу на някои жени им се струват много, разказва продавачка на щанд от изложение "Панаир на модата". Който всъщност е един малък базар.


След толкова отчаяние думите на Петър Петров, който има фирма, ни връщат малко в реалността с обяснението защо все пак тук бизнесът върви слабо, а работа няма. "Аз го наричам копи-пейст бизнес – сега на мода са закуските, преди бяха детските дрехи."


Петър разказва как един предприемач започва някаква търговия, още няколко виждат от него, че върви, и правят същото. Накрая всички фалират. Той поддържа сайта visit.vratza.com, има магазин за сувенири и е фотограф – от снимките му можете да се влюбите във Враца, природата и местата наоколо.


Поне за нас те оставят загадката защо районът така и не успява да спечели по-широка слава като туристически. В града няма туристическа агенция, която да води туристи тук, но всяка от 10-те може да ви заведе в Истанбул или на по-далечно място, разказва Таня, съпругата на Петър.


И двамата са ангажирани със семейния бизнес и една дебела, красива брошура, направена от Таня, напълно опровергава малко скептичното отношение на кмета Константин Шахов към въпроса може ли градът да стане голяма туристическа дестинация и да се прави бизнес от това. Шахов ни казва, че районът има потенциал за туризъм, но чак масов "трудно ще стане" – той не вярва и в проекта за ски курорт във Врачанския Балкан, лансиран преди години – в момента до Враца има една писта и според кмета повече трудно могат да се направят.


Събирането на дестинации за почивка от Таня обаче показва поне 20-30 места в района около града, които звучат повече от интересни за посещение и са много встрани от изтъркания и масов туризъм на морските и планинските курорти, с който България от години се налага.


Как тогава икономиката тук може да се съвземе? Кметът говори за насърчаване на малки и средни фирми, семейни предприятия, дребни бизнеси, които няма да правят хората силно зависими от едно основно място за работа. 


Такова преди време е било "Химко" и само неговото спиране е оставило стотици без препитание, а оттам и целият район е обеднял. Според Таня зависимостта от държавни предприятия, давали сигурна работа дълги години, е една от причините, довели града и района до икономически срив – тя разказва, че всички тук искат на определена дата да вземат заплата, независимо че тя най-често е 200-300 лв., изобщо не мислят за започване на собствен бизнес и нямат каквато и да било предприемчивост.


Тя разказва, че в неделя никой не работи – ако излезеш на разходка из града, няма откъде да си купиш един сандвич. И като илюстрация на думите си ни разказва наскоро дочут от нея разговор между трима млади мъже в града: "Аз в петък не работя, те ме питат за събота и неделя."


Добър бизнес, лоша инфраструктура
Месопреработвателното предприятие "Лалов и Вачев" е едно от малкото по-големи, които дават работа в града – на около 120 души. Оттам казват, че нямат проблем с намирането на служители, може би защото всички ги познават като фирма отдавна и знаят, че работят сериозно, предполагат ръководителите му.


Кризата ги е засегнала слабо, спадът в производството им е под 1%, но те са измислили и антикризисни начини да задържат оборотите – правят продукти с по-малки грамажи. Компанията не е съкращавала работници, а казват, че първото полугодие обичайно е по-тежкото.


"Лалов и Вачев" започват като "гаражна" фирма през 1991 г. и за 20 години са преминали доста местни и чужди кризи, както и проверки в последно време – "тенденциозни и нетенденциозни", както ги определят тук.


Инфраструктурата на града не предразполага много да започнеш бизнес. Макар оплакванията от кмета и общинската администрация като цяло да са малко, няма нужда да питаме хората дали са доволни – много от улиците не са виждали скоро ремонт, а индустриалната зона, където търсим една от големите фирми в града, напомня лунен пейзаж.


Между порутени и изоставени от 20 години сгради има по-скоро остатъци от асфалт. Опитваме се да намерим една от фирмите, с които искаме да се видим, и не успяваме. Така и не можем да разберем защо в индустриална зона няма табели на улиците и въпреки разпитването накрая се отказваме да караме между кратерите и тръгваме към Монтана.


Където проблемите, подобно на зараза, са се пренесли, но градът ни посреща и с интересни бизнес изненади.


В утрешния брой очаквайте: Монтана, или как се става още по-беден в кризата

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПоБОЙКО
  ПоБОЙКО
  Рейтинг: 515 Неутрално

  22 години демокрация. 22 години разруха.

  Внимавай на прелеза, защото може и да не е за влак.
 2. 2 Профил на teni
  teni
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#1] от "ПоБОЙКО":

  интересно, само минуси имаш, а аз ти сложих +. Тези дето не са съгласни с теб защо не напишат два реда?

 3. 3 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Такъв е резултата от много години шуробаджанащина, повсеместна корупция в местната власт и държавните структури в града, както и толерирането и обвързването им с престъпността. Младите хора просто се изнасят другаде - казвам го като роден и живял 23 години във Враца. Понеже в страната като цяло се наблюдават горни явления, младите хора ще продължават да напускат България...казвам го като скоро напускащ...

 4. 4 Профил на ПоБОЙКО
  ПоБОЙКО
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#2] от "teni":
  На тези дето ми слагат минусите, няма да им стигнат един ред, два реда, дори доста редове. Цял живот ще живеят в безредие.


  Внимавай на прелеза, защото може и да не е за влак.
 5. 5 Профил на ivanko1
  ivanko1
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#1] от "ПоБОЙКО":

  Според Таня зависимостта от държавни предприятия, давали сигурна работа дълги години, е една от причините, довели града и района до икономически срив – тя разказва, че всички тук искат на определена дата да вземат заплата, независимо че тя най-често е 200-300 лв., изобщо не мислят за започване на собствен бизнес и нямат каквато и да било предприемчивост.

  Тя разказва, че в неделя никой не работи – ако излезеш на разходка из града, няма откъде да си купиш един сандвич. И като илюстрация на думите си ни разказва наскоро дочут от нея разговор между трима млади мъже в града: "Аз в петък не работя, те ме питат за събота и неделя."

  Demokraciata ti vinovna

 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3241 Неутрално

  Отидете и в Ботевград, до който даже няма ЖП линия, камоли скоростна ЖП магистрала (за каквато искат да инвестират 2 милиарда евро в отсечката София-Враца-Видин). Там нещата изглежат по коренно различен начин

  "Нация на 1300 години - всички ли сте роби на един дебел, грозен?". Цялата реч на Вежди Рашидов в кулоарите на парламента, 30.07.2013: bit.ly/2MdSDEK
 7. 7 Профил на bezrabotna_52
  bezrabotna_52
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Не само липсата на предприемчивост. Все пак трябва да имаш някакъв начален капитал за да започнеш свой бизнес и пазар, на който ще се реализираш. Там, където хората трудно намират 2 лева за фалшиво бижу, само една предприемчивост не стига. Или някой примерно ще прави закуски. Колко сандвича ще купят от него в неделя при тези доходи в 200-300 лв.?

 8. 8 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 891 Любопитно

  В региона има много интересна закономерност, жителите традиционно симпатизират на БСП/БКП, а в същото време Партията-майка не се е погрижила за верните си избиратели и ги оставя да мизерстват.

  А хората продължават да я обичат ...

 9. 9 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 760 Неутрално

  "тя разказва, че всички тук искат на определена дата да вземат заплата, независимо че тя най-често е 200-300 лв., изобщо не мислят за започване на собствен бизнес и нямат каквато и да било предприемчивост."

  Няма какво да се допълни повече... Това е проблема на само на северозапандна а на цяла България. Е сори, ама така капитализъм не се прави! Ама после да не обвинявате демокрацията и капитализма за бедността си, който не желае да поеме съдбата си в свои ръце друго не заслужава...

 10. 10 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 720 Неутрално

  има два начина да ядеш хляб и пържоли: или се хващаш да сееш жито и да гледаш прасе, както е правил дядо ти, или правиш нещо, което има стойност за другите хора, за да ти платят те пари за него. а след това с тези пари си купуваш хляб и пържоли.
  хората от враца, доколкото разбирам, нито едно от двете не умеят (или не искат?) да правят.

 11. 11
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:00 на 27/05/2011 от неговия автор.

 12. 12 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#8] от "Спеакер":

  Това е така, защото врачани бяха върли антикомунисти и антиживковисти. Нали там му правиха атентат на Тато, Горуня от там беше и Живков не обичаше региона никак.
  За цялото си управление да е стъпил там пет пъти - я има я няма, последно за откриването на бялата им мраморна жп. гара, когато е казал "Я каква хубава гара сте си направили, човек да му се прииска да си вземе влака и да не се връща".
  Единствено Химкото крепеше региона, но алчността не прощава.
  Сега гласуват само за комунисти без откат и резултата е налице - никаква инфраструктура, връщането на земите е пълна трагедия, АПК-тата и ТКЗС-тата се разграбиха тотално, а региона беше селскостопански доста богат, заради влажния си климат и сравнително високото ниво на технологизация на земеделието.
  Сега не се ивнестира нищо в инфраструктура - пътища, канал, вода и електро. Дори радио и канал 1 не се хваща около Враца.
  Няма един елементарен магазин за строителни материали, няма билла, няма практиер, няма бриколаж.
  Народа псува и се изнася, а е толкова красив района и хората са много радушни и гостоприемни противно на насажданото мнение че са музовири - т.е. саможиви социално алиенирани злобари.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 13. 13 Профил на Маня
  Маня
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Смятам, че статията отразява много точно сегашната ситуация във Враца. Харесва ми как е написана и мисля, че освен недостатъците, много ясно са подчертани и сериозните предимства на този регион, като например невероятната природа. Но ми се струва, че след трилогията трябва да се напише статия за възможните и "реални" изходи от положението. Току-виж я прочел някой с идеи и достатъчно желание и предприемчивост за да ги осъществи...

 14. 14 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  До коментар [#13] от "Маня":

  Спокойно, чиновниците ще вземат пари от ЕС и ще спретнат не една, а може би и 100 стратегии, като ще хванат и подходящи консултанти с невероятен опит и предимството да са първи братовчеди на шефа, както става винаги.
  Този регион няма да има скоро оправия. Не пътища да се правят, не пари да се наливат трябва. За създаване на работа трябва хората там да искат да работят. Това с "Аз в петък не работя, те искат в събота и неделя." показва колко страшно е станало. Общо взето всичко явно е стигнало до блокаж, от който излизането е трудно- нови работодатели няма да имат пари за високи заплати, а хората са отучени от работа и 90% ще предпочетат 200лв помощи пред 300лв заплата, че и на 500 няма да се навият, защото ги товарят много за тия пари. А кой да даде 1000лв на човек отдавна загубил квалификация или никога не придобил, кой ще направи примерно бръснарница, ако тя ще изкарва 100лв на месец, защото няма кой да си плати за подстригването повече от 2лв?
  Работните отдавна са се изнесли и трагедията сега ще я борим пак само на хартия за усвояване на пари със сигурност. В сегашния момент защо е нужна скоростна линия за 2 милиарда? Защо са нужни нови пътища точно там? Има ли идея нещо да се изплати, има ли бизнес да разнася товари? Може би спасение е 0% данък при инвестиция в региона за първите примерно 10 години, невероятно облекчен режим на създаване на фирма на това място, като корупция не се позволява изобщо да има(Ако поне за 10 години отпаднат тъпите 1000 разрешителни за едно кафе с 5 маси и купищата такси, то поне няколко кафета ще се направят нови, а разрешителните са за всичко. Сега кой да изкара 10-20000, за да може да започне на място, където ще изплаща с 200лв печалба на месец?), и примерно поемане на част от осигуровките на работещите, за да има мегдан за по-високо заплащане или курсове за квалификация. Спасение може да е и земеделие с високи субсидии, но там ще се затъне в постоянно искане на нови и след години.

 15. 15 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Само да си кажа малко неща, които се сетих за "много ясно са подчертани и сериозните предимства на този регион, като например невероятната природа. "...
  Значи, бил съм в Белоградчик. Отиваш на скалите(Кампанията за популяризирането им докара групи да гледат малко и да бягат надалеч да си харчат парите.), гледаш 15 минути, половин час, час. След това си тръгваш или отиваш в центъра, където има едно единствено кафене с 5 маси. Сядаш за час и най-много да отидеш някъде по пътя да хапнеш(Има едно кръчме преди града с няколко маси.). Самите местни си го казват, че просто няма как да имат пари от туризъм. Ако туристите са за самата природа, но няма нищо, което да ги задържи, то ще отидат за ден на пикник, но ни ще платят някъде за кафе/храна/сувенири, ни ще платят за разглеждане, в хотел да спят една нощ. Туризъм за пари се прави, когато има цялостна услуга, която да те държи седмица на мястото- заведения за хранене, басейн, детски площадки, плажове по морето, дискотеки, атракции... Трябва за 1-2 седмици почивка да не ти доскучае и да искаш да се върнеш и друг път. Природата сама по себе си не развива бизнес, а създава условия за привличане на туристи. Но... В България планините ни не са най-уникалните. Има невероятни гледки в Амазония, Андите, Хималаите. Да печелят нещо от туризъм там? Районът няма и как да заеме примерно 100000 души само в хотели и обслужване на туристи. А колко са безработните?
  Така че тия приказки за природата сами по себе си са пълна глупост. Няма как с нея да се направи нищо. Просто за чиновниците мисълта е, че има финансиране по програми за селските райони и екотуризъм, т.е. община ще изръси куп пари за брошури, семинари, реклама, туристически центрове, оправяне на някакви местни забележителности, изкопани откъде ли не, но това няма да вкара ни един инвеститор в повече или турист, а за другите е някакво оправдание, че нещо има в региона, а не е тотално загубен като място за работа и живеене.

 16. 16 Профил на vnn
  vnn
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#15] от "атанас":

  съгласен съм ,аз самият живея в този регион и е точно така,наслаждаваш се на природата ,но няма едно кафе къде да изпиеш.Туристическата инфраструктура е занемарена,няма пари за подържане на екопътеки и марировки.Да не говорим ,че пътищата са ужасни,като например този до пещерата Леденика.

 17. 17 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Оставете дребния бизнес да работи спокойно и резултати ще има

 18. 18 Профил на kilgore_trout
  kilgore_trout
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Този, който обясни как един безработен може да започне свой собствен бизнес в България /по почтен начин/ ще е достоен носител на Нобелова награда за икономика.

 19. 19 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  До коментар [#18] от "kilgore_trout":

  Никак, защото държавата ни намали капитала на 2лв, но с първия месец ще трябват:
  - касов апарат(400-500лв)
  - пари за счетоводител(50-100/месец)
  - осигуровки на 420лв(150-160/месец)
  - такси за банкова сметка на фирмата(100-200 за откриване и едно 5-10/месец+парите за куп платежни за осигуровките)
  плюс такси за откриване на фирмата едно 500-600лв, а за разрешителните, които се искат за повечето неща и значат хиляди лева такси и чакане до година и гонене на кой да пуснеш рушвет да не говорим... Безработен на 200лв помощи или със спестени 2-3000 от стари заплати няма никакъв шанс. Няма откъде да открие фирма, че и да я издържа едно 6м до година със спестявания. В момента бизнес не е улеснено да се започне от 0, а е адски усложнено и го усложняват с всеки ден.

 20. 20 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#19] от "атанас":

  Няма невъзможни неща ,но си прав сега е по трудно отпреди
  15-20г.Да ти кажа аз как почнах ти прецени почтено ли е .
  Продадохме си къщата в Русе /на супер място на брега на Дунава
  на 30м от хотел Рига/ взехме и 17хил долара /около 33хил лева/
  Вложих всичко в магазинче за хранителни стоки в центъра на
  София /и сега работи/и още живея под наем.Е чакам да ми довършат апартамента и в добрите времена станахме нещо като мини верига магазини, но ми кажи колко хора биха рискували така?

 21. 21 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#8] от "Спеакер":Твърдяното от вас не отговаря на истината.БСП вече два мандата няма свои кмет в гр.Враца и в болшинството от общинските центрове в областа.В момента в парламента има само един депутат от БСП.Вярно е,че двамата най-успешни кметове в областта-тези в Криводол и Мездра,са от БСП.Но това се признава и от опозиционните там партии.Просто кметовете като личности са качествени.Такъв е и кмета от СДС в гр.Монтана-вече втори мандат.Хората в областта не са "традиционно симпатизанти на БСП/БКП",а са просто объркани,обезверени,политически инфантилни.Политическата и икономическа действителност през последните 20 години ги направи такива.

 22. 22 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  До коментар [#20] от "Крез":

  Ясно ми е, че с голям риск става. Говорих само, че държавата просто прави нещата почти невъзможни. Само хора с много хъс и рискуващи всичко могат да успеят да намерят и пари, и сили да борят бюрокрацията. Затова и за масовия човек си е невъзможно, което реално няма нищо общо със стимулиране на бизнеса.
  Иначе и аз съм подобно на теб, но нямам имоти, а фирмата я развивам с много борба и започна като проект след работно време точно заради липсата на пари да се издържам, докато тръгне.

 23. 23 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#21] от "molesan2":

  А какво бихте казали, например, за парламентарните избори през 2009? Във Видин и Враца подкрепата за БСП/БКП е най-висока, в Монтана е 1-2 места след тях. Не съм гледал данните за 2005 и 2001, но съм убеден, че ситуацията е сходна.

  http://rezultati.cik2009.bg/results/proportional/rik_05.html

  Това, че хората са обезверени не го отричам. Странно ми е защо партията не ги подкрепя толкова години, напротив - Р.Овч "приватизира" Химко и тем подобни примери.

 24. 24 Профил на Vladimir Valtchev
  Vladimir Valtchev
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#3] от "jazzi":

  Щом си решил напускай....само без демонстрациии и фалшива трагичност ако обичаш.

 25. 25 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#19] от "атанас":
  "- такси за банкова сметка на фирмата(100-200 за откриване"
  Май не си откривал скоро сметка.
  Обикновено е безплатно, само закриването е около 10 лв.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 26. 26 Профил на kanti
  kanti
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Във Враца е живял един голям индустриалец - Димитър Орозов.Имал е фабрика за файтони,а Форд е искал от него да му произвежда купета,с такова качество са били файтоните.По време на септемврийското въстание(метеж) запалват фабриката му (най-вероятно по нареждане от Москва) и той загива при гасенето на пожара.Този човек е бил с изключителни качества и е щял,най- вероятно, да превърне Враца в българския Детройт.Алеко Константинов е писал за него : Дай,боже,повече такива чеда на България!

 27. 27 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  БОРИСОВ - ПРЕЗИДЕНТ НА ЗАПАДНАЛА ТЕРИТОРИЯ, ни работа ни хорат. Президент на самия себеси.

 28. 28 Профил на dusty
  dusty
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Тя разказва, че в неделя никой не работи – ако излезеш на разходка из града, няма откъде да си купиш един сандвич.

  Хм, явно става дума за различни градове, защото в момента във Враца има някакъв невероятен бум на заведения за бързо хранене и със сигурност повечето от тях работят и в неделя.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK