"Ханделсблат": Бедността в България се увеличава

България е бедна, даже много бедна страна, a икономическата криза и непоследователните действия на кабинета допълнително увеличиха бедността. Това се казва в анализ на в. "Ханделсблат" за страната ни, цитиран от БТА.


И на самите българи им е ясно, че не са особено заможни, че богатите западноевропейци печелят средно три пъти повече от тях. Когато преди няколко седмици собственият им премиер ги призова към по-особен вид спестовност обаче, на мнозина им дойде в повече. Така авторът Щефан Менцел представя идеята на Бойко Борисов за самозадоволяване със селскостопански продукти и по-конкретно за садене на картофи.


Онова, което звучи като сатира, четем по-нататък, за мнозина българи си е горчива реалност. "Ханделсблат" се аргументира по следния начин - средните доходи в страната се сринаха през последните две години. България, която в продължение на дълги години демонстрираше стопански прираст от по 6 и повече процента, внезапно се оказа на ръба на икономическия си провал. Чуждестранните инвеститори, които преди кризата финансираха стопанското оживление с щедри капиталови инжекции, днес предпочитат да заобикалят малката страна на Балканите.
Непоследователната политика на управляващите не дава възможност положението да се подобри, констатира по-нататък германското издание и цитира Антон Михайлов, експерт по проблемите на България към Виенския институт за международни икономически сравнения. В характеристиките си за управленето той говори за хаотичен мениджмънт на финансовата политика и липса на ясна линия на консервативното правителство на Борисов, поради което бъркотията се задълбочавала още повече. За пример е даден въведенто през миналата година увеличение на тютюневия акциз. Вместо да доведе до ръст на приходите в бюджета, тази стъпка ги е намалила, тъй като пушачите заобикалят данъка, купувайки си цигари на черния пазар, коментира Михайлов.


Менцел представя накратко представения от правителството икономически план за следващите три години, с чиято помощ трябва да се оздравят държавните финанси и да се стимулира ръста на БВП. Според заместник-министъра на финансите Боряна Пенчева, в средносрочен план това ще помогне на България да изпълни критериите за влизане в еврозоната.


Ако страната желае да попадне там, коментира авторът в заключение, тя като начало ще трябва да се справи с гръцката криза, която я засяга поради тясната обвързаност между икономиките на двете. Наскоро Томас Миров, ръководител на Европейската банка за възстановяване и развитие, предупреди, че гръцката криза може да се разпространи и в други държави на Балканите, сред които и България.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK