"Ханделсблат": Бедността в България се увеличава

България е бедна, даже много бедна страна, a икономическата криза и непоследователните действия на кабинета допълнително увеличиха бедността. Това се казва в анализ на в. "Ханделсблат" за страната ни, цитиран от БТА.


И на самите българи им е ясно, че не са особено заможни, че богатите западноевропейци печелят средно три пъти повече от тях. Когато преди няколко седмици собственият им премиер ги призова към по-особен вид спестовност обаче, на мнозина им дойде в повече. Така авторът Щефан Менцел представя идеята на Бойко Борисов за самозадоволяване със селскостопански продукти и по-конкретно за садене на картофи.


Онова, което звучи като сатира, четем по-нататък, за мнозина българи си е горчива реалност. "Ханделсблат" се аргументира по следния начин - средните доходи в страната се сринаха през последните две години. България, която в продължение на дълги години демонстрираше стопански прираст от по 6 и повече процента, внезапно се оказа на ръба на икономическия си провал. Чуждестранните инвеститори, които преди кризата финансираха стопанското оживление с щедри капиталови инжекции, днес предпочитат да заобикалят малката страна на Балканите.
Непоследователната политика на управляващите не дава възможност положението да се подобри, констатира по-нататък германското издание и цитира Антон Михайлов, експерт по проблемите на България към Виенския институт за международни икономически сравнения. В характеристиките си за управленето той говори за хаотичен мениджмънт на финансовата политика и липса на ясна линия на консервативното правителство на Борисов, поради което бъркотията се задълбочавала още повече. За пример е даден въведенто през миналата година увеличение на тютюневия акциз. Вместо да доведе до ръст на приходите в бюджета, тази стъпка ги е намалила, тъй като пушачите заобикалят данъка, купувайки си цигари на черния пазар, коментира Михайлов.


Менцел представя накратко представения от правителството икономически план за следващите три години, с чиято помощ трябва да се оздравят държавните финанси и да се стимулира ръста на БВП. Според заместник-министъра на финансите Боряна Пенчева, в средносрочен план това ще помогне на България да изпълни критериите за влизане в еврозоната.


Ако страната желае да попадне там, коментира авторът в заключение, тя като начало ще трябва да се справи с гръцката криза, която я засяга поради тясната обвързаност между икономиките на двете. Наскоро Томас Миров, ръководител на Европейската банка за възстановяване и развитие, предупреди, че гръцката криза може да се разпространи и в други държави на Балканите, сред които и България.

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1303 Гневно

  Картофа вече го цитират и у немско като пример за малоумие. Ама те са си у немско, а ние трябва да живеем у страната на Картофа...

 2. 2 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1134 Весело

  - средните доходи в страната се сринаха през последните две години
  ================================
  швабата лъже и манипулира като за световно ...

 3. 3 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 933 Любопитно

  Глупости Бойко каза ,че живеем по-добре от хърватите- на тия ли ще вярваме, или на Бойко ???

 4. 4 Профил на partakesh
  partakesh
  Рейтинг: 458 Неутрално

  http://news.ibox.bg/news/id_1979087662

  Нека си спомним и тази статия на въпросният парцал! Много жгалък напън червени гниди!

 5. 5 Профил на The Jew
  The Jew
  Рейтинг: 1074 Разстроено

  Хубаво е да може човек да се погледне отстрани!
  В случая си хвърлям един,сравнително обективен поглед отстрани,четейки статията на немците за нас и установявам колко е точна,колко е закъсняла и колко плашеща е,всъщност!

  Trans penis mihi est!
 6. 6 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4555 Весело

  "Ханделсблат",не сте в синхрон с официялното становище в София.Не сте ли 4ули 4е премиера Боко е голям бия4 ?!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 7. 7 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  '' Непоследователната политика на управляващите не дава възможност положението да се подобри,....................За пример е даден въведенто през миналата година увеличение на тютюневия акциз. Вместо да доведе до ръст на приходите в бюджета, тази стъпка ги е намалила, тъй като пушачите заобикалят данъка, купувайки си цигари на черния пазар, коментира Михайлов.''  Истина е ...........

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 8. 8 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 571 Гневно

  До коментар [#2] от "capitalist":

  Нещастник колко струва сиренето 14 лева а заплатите същите .Кой Лъже а , май немците знаят по добре положението от глупавия матрял които живее в България .А беше 6-7 лева..

 9. 9 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#5] от "The Jew":

  това не е поглед от страни ,а евентуално авторът се е свързал с българин и той преразказва гледната точка на българин или е деректна поръчка от българия да се напише подобна статия в западна медия за може комунетата да кажат ,ей вижте европа и тя критикува бойко...

 10. 10 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Неуморността с която западните медии се опитват да ни изкарат бедяци е доста смешна и непоследователна, не мога да разбера и защо са тези постоянни напъни. Истина е, че българите получават по малко от работещите в някои страни от централна европа, това никой не иска да го отрича, но защот не сравним и цените и нека не започваме с хранителните стоки, а с по същетвените неща, като коли, апартаменти, истина е и, че българите имат собсвености, които далеч нахвърлят като активи тези, които имат голяма част от централноевропейците, но пак поради това съотношение в цените, богатството им се изчислява доста по ниско. Факт е и, че повечето от страните имат необосновано големи дългове, които за да бъдем честни ако ги разпределим на глава от населението картинката няма да е много жизнерадостна, говоря и за Германия, в която 60% от завършващите млади хора не могат да си намерят работа по специалността, около 87% живеят под наем. Хубавото е разбира се, че страната има силно развита икономика, което е вероятната причина медиите им да го раздават богове и да се опитват да създават настроения у българите, които в много отношения не са оправдани, защото като богатсво трябва да бъде сметнато и доспъпът до образование, както и медицински услуги, които неща може и да не са особено високо ниво, но все пак са по достъпни отколкото във Великобритания, където малцина могат да станат лекари, а достъпът до здравните услуги е силно стурктуриран, часове за конкретни специалисти се раздават не с месеци, а с години наред. Двуличието не спира и от факта, че тръбейки колко зле са бългрите не желаят да отворят трудовия си пазар за нас, за да подобрят безнадежното ни уж положение. Праскането на минуси ми е хоби, говоря от личен опит.

 11. 11 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Handelsblatt е много сериозно икономическо издание. Там пропаганда и тенденциозност като в The Economist няма , и нещата ги виждаме че са така както са написани.

 12. 12 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2104 Весело

  "...на мнозина им дойде в повече..." - то май и в ЕС им идва вече...

  Коментиране на анализираното, вече...
 13. 13 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  До коментар [#9] от "capitalist":
  Директна поръчка от България?! Това сериозно ли го твърдиш?

 14. 14 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  "...хаотичен мениджмънт на финансовата политика и липса на ясна линия на консервативното правителство на Борисов, поради което бъркотията се задълбочавала още повече."
  -----------
  доста точно описание. В интерес на истината определението на правителството като "консервативно" е малко пресилено, щото то е консервативно само по отношение на прилагането на разум и управленски умения.

  То и "правителство" е малко силна дума, при положение че на заседанията Тиквата предимно разказва на министрите какво казват за тях вестниците и телевизията.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 15. 15 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#5] от "The Jew":

  недей да избързваш, това не е поглед от страни, зад това стои със сигурност някой българин нихилист, който не спира да извива колко е добре защото е емигрирал и колко ни е жална майката на нас тъпаците дето сме останали, има ги много такива вервай ми, положението не е цветущо, но с нихилизъм и постянно хленчене няма да се подобри, а чак път толкова зле не сме. Я се поразходи из София и виж дали ще намериш празно кафене.

 16. 16 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#9] от "capitalist":

  извинявай не исках да те цитирам, писали сме явно едновременно.

 17. 17 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#13] от "Гогич":

  за директна поръчка не знам, но знам кой им доставя инфото на такива вестници, и как се пишат такива статии, срещал съм не малко българи по немско дето не само плюят по БГ, но и храчат. Страшно е, пази Боже сляпо да прогледне.

 18. 18 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 571 Гневно

  До коментар [#10] от "diogen_1":

  По голяма наглост не съм чувал да получаваш в пъти по малка заплата и да имаш по голяма собственост от хората в западна Европа това вече избива рибаТА .Нека им дадем твоя челен опит с твоята наглост ...

 19. 19 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#13] от "Гогич":

  да сериозно го твърдя ,австрийската преса поради някои специфики на австрия редовно пуска поръчкови статии за българия,немската и тя от време на време го прави ....на тях им личи от километри ,че плюят тенденциозно в полза на определени политически кръгове ...

 20. 20 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  До коментар [#17] от "diogen_1":
  Ако може да поясниш механизма, по който събират и проверяват информацията си?

 21. 21
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:14 на 02/05/2011 от неговия автор.

 22. 22 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1743 Любопитно

  До коментар [#9] от "capitalist":

  Защо се гневиш?! От "Ханделсблат" направо са лепнали комплимент на правителството.
  "И на самите българи им е ясно, че не са особено заможни, че богатите западноевропейци печелят средно три пъти повече от тях."
  Според авторът сме само три пъти по-бедни.
  Колко ли сме по ниско?

 23. 23 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#16] от "diogen_1":

  не си ме цитирал и няма за какво да се извиняваш ,просто това е реалността ,поръчковите и/или тенденциозни статии си личат ,а някои ги бъркат с конструктивна критика ...

 24. 24 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#19] от "capitalist":
  Като цяло констатациите на статия са вярни, та не намирам нищо тенденциозно в нея. 25. 25 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#20] от "Гогич":

  повечето от пишещите специалисти за българия ,не знаят къде е на картата и вероятно я бъркат с румъния ,но това не им пречи да се пишат капацитети за българия...

 26. 26 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#24] от "Гогич":

  Непоследователната политика на управляващите не дава възможност положението да се подобри, констатира по-нататък германското издание и цитира Антон Михайлов, експерт по проблемите на България към Виенския институт за международни икономически сравнения.
  ===============================
  то и в статията си го пише ...

 27. 27 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#20] от "Гогич":

  търся я тази статия он лаин за да видя кой я е подписал, но не я намирам, истината е, че повечето им статии за чужбина никой не ги подписва, искам да кажа немски журналист, пишат ги или мести или такива с отношение към държавата, за която се отнася статията, ако напр. аз я пиша ще се опитвам да съм обективен и да напиша и другите неща, които са важни преди да обявиш някой за умрял, напр. че не диша, няма пулс или е настъпила мозъчна смърт,

 28. 28 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 571 Неутрално
 29. 29 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#22] от "AzDebil":

  тук не става въпрос дали правителтсвото е шибано или не, а , че настойват младите хора какви мизерници са в собсвената си страна, което не е вярно

 30. 30 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#22] от "AzDebil":

  а кой е авторът, къде е статията,

 31. 31 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#18] от "bokko":

  какво искаш да чуеш, че си беден като шушулка само защото си българин, е това ханделстблат ти го казва, а ти викай ура щом искаш, аз съм на друго мнение, и това няма нищо общо с боко, нито с цоко, аз това, че ни промиват мозъците постоянно.

 32. 32 Профил на Nikolay Trifonov
  Nikolay Trifonov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Много съмнителна статия.. неподлрепена с никакви факти.. много мирише на тенденциозност.. просто цялото й звучене е като набързо скалъпена и плоска статия..

  Иначе да.. със сигурност сме по-бедни.. 2-3 пъти.. има непостоянство в политиката наистина, което не помага.. ама като цяло не е много обективна статията..

 33. 33 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Разбира се, че през последните няколко години българите обедняват!
  Доходите са замразени или дори намалени, а инфлацията и цените на ВСИЧКО продължават да растат. Има си хас!

  Що се отнася до последните 20 години изобщо, то едва през 2008 година доходите на глава от населението са достигнали тези през 1989. След 15 годишен спад. А сега пак падат...
  При това гоеорим за СРЕДНИ доходи. И докато през 1989 те наистина са били средно - тоест всички саполучавали горе долу по равно, то сега, при положение че общото количество пари е същото, всеки който живее богато го прави за сметка на други които са обеднели. Колкото по-богато живее някой - толкова повече хора гладуват заради него. Това е елементарната математика...

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 34. 34 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4555 Неутрално

  До коментар [#31] от "diogen_1":

  Просто сравни един 70 годишен българин и един пак на 70 от която и да е западна страна и твоите аргументи ще станат просто думи.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 35. 35 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#10] от "diogen_1":

  като гледам колко минуси си ти сложили,наистина е много показателно за аудиторията на дневник....

 36. 36 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#34] от "EREBUS":

  70 годишният западняк е градил капитализъм ,а българина на 70 дали насила или по желание е градил комунизъм ...

 37. 37 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 571 Гневно

  До коментар [#29] от "diogen_1":

  А какви са когато нямат работа и периспектива и бягат от България какви са мизерници в собствената си страна окупирана от монополи слугуващи на правителствата

 38. 38 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#32] от "nickexel":

  абе да пишат боко е кръгла нула като искат и се знае какво искат, ама защо пишат глупости, и каква е целта, ако стои някой българин зад това, пак е ясно, а аз го вярвам, има големи комплексари българи, дето си мислят, че като пишат умности са хванали шефа за рогата

 39. 39 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#35] от "capitalist":

  Аудиторията иска да живее човешки сега не да и се обещава светло бъдеще някога което няма да стане..

 40. 40 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4555 Неутрално

  До коментар [#36] от "capitalist":

  Пи4,и преди комунизма третата възраст и селата са били тотална мизерия.Остави писаното от лоши 4ужденци у4астници в глобални заговори против България и се концентирай върху писаното от българи.Описанията са хиляди и шокиращи.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 41. 41 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#37] от "bokko":

  богатата германия има отрицателен приръст от имигранти българи ,повече българи я напускат отколкото заминават за германия...

 42. 42 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#41] от "capitalist":

  В България се живее най-добре всички германците ще се приселят в България и ща садят картофи ..повеля на партията

 43. 43 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#40] от "EREBUS":

  у4астници в глобални заговори против България
  ===========================
  няма глобален заговор ,просто е поръчка от българия ,защото е по достоверно и по ще хване дикиш ,ако хадесблат или друга медия критикува бойко птколкото вестник дума ...

 44. 44 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#42] от "bokko":

  по важното е ,че българин в българия живее по добре от българин в германия ...

 45. 45 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Според заместник-министъра на финансите Боряна Пенчева, в средносрочен план това ще помогне на България да изпълни критериите за влизане в еврозоната.

  това пък конкретно ми идва на мене повече... каква е тая герберастка активистка дето ги е наредила от типа, ние стртоим магистрали, ние с ЦВцВ копаме трупове, ние..... а немеца им казва насреща вдигнете доходите малоумници...

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 46. 46 Профил на liion44
  liion44
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Каквото и да кажат ние вече си го знаем ,По лошото е ,че и го чувстваме ..и още по лошото е, че управляващите са загубили рецептата, за излизане от това състояние ..

 47. 47 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#44] от "capitalist":

  Аз не се оплаквам от живота в България ама нали обещаваха да се живее по добре от колкото при Станишев а се оказа че е по- зле . На кого да вярвам а ..на приказките или на действителността

 48. 48 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ситуацията в България може да се сумира в следното:
  Всепоглъщаща мизерия
  Всеобхватно отчаяние водещо до масова простотия и в резултат на всички това - всеобятна загуба на ресурс - човешки живот, време, пари и енергия.
  Най-добре да обявим война на САЩ че поне нещо положително да се случи с тая злощастна територия.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 49. 49 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#46] от "liion44":

  "и още по лошото е, че управляващите са загубили рецептата, за излизане от това състояние .. "
  -----------------
  Изгледите управляващите да намерят рецептата са горе-долу равни на способността им да си намерят задниците, дори с помощтта на атлас.

  Управляващите постоянно губят неща, като например времето ни, парите ни и нашето доверие в тях.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 50. 50 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 571 Весело

  Всъщност, единствените българи, които живеят по-добре в България, отколкото в Германия са престъпниците - в България те са на свобода, в спорта, бизнеса и политиката, а в Германия са в затвора.
  ВСИЧКИ останали българи, тоест честните хора, са по-добре там където за по-малко работа им плащат 20 ПЪТИ повече отколкото в България, имат повече отпуск, безкрайно по-добро здравеопазване, образование и сигурност, за пенсиите изобщо да не говорим...

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 51. 51 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#1] от "Гогич":

  Защо бре? Той каза в Хърватско че в България се живее добре

 52. 52 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Е---ееех!

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK