Монтана, или как се става още по-беден в кризата

Работодатели се оплакват, че не могат да си намерят служители, а хората – че не искат да работят за ниски заплати

На хората не им се работи, убедена е Ани Стаменова

© Георги Кожухаров

На хората не им се работи, убедена е Ани Стаменова
Младите хора следват потока на парите


Местните депутати - недостъпни


Тук е фабриката за парашути в топ 3 на света

Отдавна я наричат северозападнала България. Там работа няма, а хората, които не са напуснали, са бедни.


Това са клишетата, наложени за Монтана, Враца и Видин. През февруари Евростат определи региона за най-бедния в целия ЕС, а премиерът поръча на работна група да пише стратегия за спасението му. Екип на "Дневник" отиде на място, за да провери имат ли основание клишетата. Видяхме, че хора с бизнес не намират работници, а пък безработни казват, че от години няма работа. Други просто чакат помощ от държавата и "някой голям инвеститор", за да потръгнат нещата. Вчера бяхме във Враца, днес е ред на Монтана.
В Монтана, в сърцето на най-бедния регион в целия Европейски съюз, шият дрехи на "Готие", "Бърбери" и "Клое", както и парашути – заедно с чешките те са единствените, произведени в Европа. Кметът е непрекъснато в движение и така и не успяваме да го хванем за разговор между многото му срещи и пътувания. Кафенетата в града са пълни с хора, които часове могат да седят на едно кафе с няколко цигари, а 5 лв. за подарък се оценяват като много.


Така изглежда в щрихи градът през еднодневния поглед към него. Въпреки предварителната настройка, че там почти нищо не работи и перспективи за работа и бъдеще няма, оставаме изненадани от броя и дейността на фирмите, на които попадаме. Клишето, което няколко души от София ни казват, че там работят само "Монбат", общината и училището, се опровергава много бързо.


На пръв поглед проблемът е, че повечето фирми са малки и осигуряват незначителна заетост. След няколко часа разговори с работодатели и служители вече изплува и друг нюанс на проблема с липсата на работа.


Без работа и без желание


Бедността има най-различни измерения. За някои райони тя означава съкращения, намаляване на заплатите и свиване на производства. Тук тя е още по-голямо затъване в безпаричието. Собственик на павилионче до едно училище казва, че през последните 1-2 месеца "тотално са се сринали нещата", след като родителите не дават вече на децата си дори пари за закуски.


Според НСИ безработицата в Монтана е 12.2%. Според жителите й - може и да стига 30-40%. Както на доста места в Северозападна България и тук много хора работят от години в чужбина, а пак по данни на НСИ от последното преброяване отрицателният прираст на областта за последните десет години е над 20%.


"Младите хора следват потока на парите", казва местен човек, когото срещаме на улицата, и разсъждава, че най-бедният район "става още по-беден в кризата, не толкова бедният ще оцелее в такъв период".


От работещите местни дружества се оплакват, че имат проблем с набирането на персонал. "Не можем да намерим работници. На хората не им се работи", казва Ани Стаменова, съсобственик и управител на "Ава спорт". Компанията е в топ 3 на производителите на парашути и делтапланери в света и въпреки китайската инвазия запазва пазарите си.


"Човек трябва да има цел в живота. Цял живот сме мечтали за собствено летище и никога не сме очаквали да стане. Но вече имаме", разказва тя. Имат го, след като не им разрешили да наемат това до града и направили друго в съседно село.


Сега с него се развива по-екстремен туризъм – скачане с парашут. Компанията е съкратила 20 души заради кризата, но собствениците й се опитват да запазят сегашния си персонал, защото намирането на нови хора е повече от трудно. Заради по-специфичната работа новите шивачи тук се обучават поне една година.


Стаменова направо нарича много от съгражданите си мързеливи и казва, че по техните разбирания държавата е длъжна да им даде нещо. В същото време тя признава, че има и компании с лошо отношение към служителите им, но трябва по някакъв начин да се прави разлика между тях и коректните работодатели.


"Няма предприемчивост, това не може държавата да ни го даде", казва тя. Разказва за скорошен случай, когато е отишла на среща с жена, предложена й от трудова борса. Тя направо е започнала с исканията си за заплата с уговорката, че не може много да се товари, защото има астма и пие лекарства. В следващия момент е отворила чантата си и е извадила цигара от кутията, сложена върху лекарствата й, разказва потресена Стаменова. 


Местните неволи на бизнеса


Таксата смет е взривоопасната тема, за която местните предприемачи не пестят емоции – тази година тя се удвоява по техни сметки, а коментарът им е "Това не е човешко". Собствениците на местна шивашка фабрика дължат за 2011 г. 22 хил. лв. Христо Петров, собственик на строителна фирма, пресмята, че за къща от 200 кв.м миналата година е плащал 800 лв., сега дължи 1600 лв. В същото време услугата изобщо не се е подобрила, казва той.


Таксата е само един от проблемите за бизнеса в града – главна спънка се явява изместването на териториалното поделение на НАП от Монтана във Велико Търново, след което много фирми са преместили регистрацията си в София и плащат данъци там.


"Имам чувството, че по някакъв начин се източва икономиката и парите отиват за партиите", разсъждава Христо Петров. И той, и останалите, с които се срещаме, не крият недоволството си от управляващите и по-специално от депутатите от ГЕРБ. Спомнят си как преди изборите са идвали при тях, за да искат "услуги" под формата на спонсорство. След това са станали недостъпни. Местният бизнес сочи за пример Искра Фидосова, с която, откакто влязла в парламента, "просто не може да се говори. А от тези, с които може – полза никаква."


И Никодим Атанасов е от хората, които не се оплакват от кризата, която в съчетание с местните особености е навредила на бизнеса му. Неговите недоволства са такива, каквито могат да се чуят във всеки български град - законовата уредба. Разказва, че откакто се е захванал с частен бизнес - преди почти 20 години - не му се е налагало да регистрира нова фирма.


Сега е неизбежно - тя трябва да изкупува мляко от собствената му кравеферма и да го продава на собствената му млекопреработвателна компания. Предприятието му "Огоста" прави един от най-вкусните сладоледи в България – казва, че е със сметана и мляко, не на прах, без растителни мазнини. Личи по вкуса му.


Само че няма да го намерите в хранителните хипермаркети – ако имате късмет, ще ви попадне в някое квартално магазинче. "С влизането на веригите (магазини - бел. ред.) малкият бизнес фалира. Голямата верига поставя условия, ние сме придатък, ставаме зависими", обяснява той подобно на други производители, които преди време се оплакаха от условията, при които могат да стигнат до рафтовете на големите магазини.


И без този достъп Никодим Атанасов едвам смогва да произведе толкова кашкавал, колкото са готови да купят сръбските ни съседи. "Сърбите го изкупуват във Видин, не давам на веригите нищо."


А защо да работиш за минимална заплата?


Строителят Христо Петров сочи за проблем същия парадокс, за който говори Ани Стаменова – "Колкото по-висока е безработицата, толкова по-трудно се намират работници". Едно обяснение – безработните получават обезщетения от бюрото по труда, които са ниски като сума, но за толкова беден район са колкото една нормална заплата.


"От нашата камбанария е така – защо да работиш за 240 лв. по 12 часа на ден до 8 вечерта?" – пита Венелина Петрова. Тя и Силвия Спасова разхождат децата си в центъра привечер. Сега се грижат за тях, иначе нямат работа. Питам Венелина дали не е мислила да започне свой бизнес. Не, няма да го направи. Силвия и съпругът й пък са имали магазин преди време, но са фалирали и сега са останали с дълговете. И с горчилката от собствения си опит за предприемачество.


Заплатата от 400 лв., която си изкарват по-добрите шивачки при Силвия Петрова, изглежда повече от добра за града. Силвия от години шие на ишлеме за известни дизайнери, но от работата за големите им имена не е потънала в пари. Най-опитните сред служителките й понякога достигат до 600 лв. на месец. Шивашкият цех е в една от сградите на бивше ТПК – ремонт тук видимо не е имало от идването на демокрацията насам. В съседство на шивачките е сладкарска работилница, от която мирише на ванилия.


Вътре в сградата - бивш символ на другарската работническа задруга, 30-ина жени шият дрехи за много малки и много възрастни по тяхно определение. Сега поръчките им са за детски дрехи на "Готие", "Бърбери" и "Клое", както и за дамски рокли като за "70-годишни германски баби". Детските рокли ни изумяват – Жан-Пол Готие предлага черна вечерна рокля с шлейф за 4-годишно момиченце, друга, с прасковен цвят и без шлейф, за 2-годишно.


Силвия казва, че няма проблеми с персонала – тя си е взела хората от бившата шивашка фабрика "Май". На два пъти е била пред затваряне – трудно е да се каже дали кризата е виновна, просто разходите й се увеличават, а цената на продукцията им пада. Успява да се задържи от сезон до сезон. Нищо повече.


Тя обаче е оптимист и казва, че се вижда светлина заради бунтовете в арабския свят, които са насочили много поръчки към тях. Междувременно посредниците на дизайнерите са преминали и през фаза на поръчки към производители в други страни като Украйна и Китай, но пак са се върнали в България.


Според Силвия безработицата в Монтана е поне 40%, но няма как да се улови, защото масово хората са в чужбина. Мъжете съвсем са без работа: "Едно, че няма. Друго, че това, което има, му дава заплата, с която не може да се усети като мъж."


Тя е от предприемачите в града, които виждат нещата от по-светлата им част, макар да се е отказала от намеренията си да прави собствена марка дрехи по неин дизайн. Идва й прекалено скъпо и несигурно. Вместо това шивачките й пришиват етикети със световноизвестните марки, получават заплати, колкото е крайната цена на много от роклите и се радват, че имат работа.


На фона на непрекъснато напускащите града хората, които вече имат свой бизнес в него, са "принудени" да бъдат в групата на оптимистите. Ани Стаменова е дошла от доста по-атрактивно място - Пловдив, но не й е хрумвало да произвежда парашутите там или да напуска страната въпреки съблазнителните предложения, които е имала. Не би насърчила и внука си да живее навън. За хората, които избират друг път, казва скептично: "Смятат, че в чужбина е по-лесно."


В последната класация на Института за пазарна икономика Монтана е на осма позиция сред градовете с най-подходящи условия за бизнес – според икономистите предимство тук са електронното управление, ниските данъци и борбата с корупцията. Негативите са високи такси, безработицата, малкото инвестиции и ниските заплати.


Последното продавачка в магазинче за козметика илюстрира така - ако някой влезе, то много често е да купи подарък – и всичко с уговорката да бъде до 5 лв. Рядко ще е за повече.Младите хора следват потока на парите


Местните депутати - недостъпни


Тук е фабриката за парашути в топ 3 на света


Утре очаквайте Видин - изоставен от хората

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на monk007
  monk007
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Област Монтана не е само градът, вижте и Лом каква трагедия е .Почти нищо не работи само една бирена ,пристанището няма товари и е замряло друго почти не работи или едва крета.

 2. 2 Профил на scoffer
  scoffer
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ами една много добре написана статия и много депресираща засъжаление, а има толкова много потенциал нашата родина, но алчноста на управляващите и стремежа да направят слаб народ който да не се бори добре работи, трябва ни човек който да събуди народа и да го накара да повярва, че в тази страна хората могат да имат бъдеще в която и да е точка на страната.

 3. 3 Профил на toshkata
  toshkata
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Хайде да не споменавам за Берковица... Толкова красив град, а без хора.. От заводите за мрамор, дограма, абразиви; туризма и красивата природа; културните забележителности; рок-фестивала "Берксток" и фестивала за детска песен "Лачени обувки", остана само жалкият каракачански бар "ОВЦАТА" в центъра на града + най-долният селски КМЕТ управлявал някога града. Хубавите ябълки - прасетата ги ядат, това е.

  Ако не знаеш накъде си тръгнал, ще стигнеш някъде другаде..
 4. 4 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 551 Неутрално

  От работещите местни дружества се оплакват, че имат проблем с набирането на персонал. "Не можем да намерим работници. На хората не им се работи", казва Ани Стаменова, съсобственик и управител на "Ава спорт". "Няма предприемчивост, това не може държавата да ни го даде", казва тя. Разказва за скорошен случай, когато е отишла на среща с жена, предложена й от трудова борса. Тя направо е започнала с исканията си за заплата с уговорката, че не може много да се товари, защото има астма и пие лекарства. В следващия момент е отворила чантата си и е извадила цигара от кутията, сложена върху лекарствата й, разказва потресена Стаменова.

  .
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1873 Неутрално


  До коментар [#4] от "Perfanov":

  Ами да благодарим на тези, които създадоха професия "безработен".
  И аз няма да имам стимул да работя, ако държавата ми плаща безсрочно толкова, колкото ще изкарам с 12 часа труд.
  Виж, ако помощите са за срок от 6 месеца, работата ще е друга.
  С малцинствата също.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 7. 7 Профил на radovar
  radovar
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Въпросната Стаменова защо не каже колко плаща на работниците си, дали ги осигурява на действителната заплата, по колко часа на ден ги кара да работят, пуска ли ги до тоалетна и т.н. и т.н.
  Едва когато подобни боклуци почнат да се държат като европейски работодатели, тогава да започнат да обиждат и унижават работниците си и останалите си съграждани, а факта, че "журналистката" не рови там, а пише такива блудкави коментари е показателен за нивото й

 8. 8 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело

  До коментар [#6] от "rapidfire":

  Има и професия "безработна сигаанска майка". Която Масларова щеше да забранява!?

 9. 9 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Този край на България е абсолютно забравен от държавата.
  Какъв бизнес може да има, след като е тотално недостъпно по нормален начин - освен ако човек не иска да преживее истински асвалтов офроуд. В целия регион пътищаща са в окая състояние, всъщност убедена съм, че няма друга европейска държава с такива пътища.
  А всъщност най-малкото може да се развива успешен туризъм - природата е уникално красива и слава богу все още не унищожена от строителни безумия.

 10. 10 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#4] от "Perfanov":

  е, това е само част от историята. Другата част беше как въпросната фирма си е направила летище, но явно не намира за нужно да плаща добри заплати щом собственичката се скита и издирва хора от борсата да ги уговаря да И работят...

 11. 11 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Това с безработицата в малките градове поне от 10 години не се е променило. Навремето слушах една остория как се наемат барманки в геймклуб в провинцията (разбирай - няма бакшиши) на минимална заплата, от която им се удържат осигуровките, които по закон трябва да внася работодателя. И мадамата изкара 1-2 месеца, колкото е необходимо пак да се регистрира на бюрото по труда и на нейно място идва следващата.

  И това е много показателно: "Спомнят си как преди изборите (от ГЕРБ) са идвали при тях, за да искат "услуги" под формата на спонсорство. След това са станали недостъпни. Местният бизнес сочи за пример Искра Фидосова, с която, откакто влязла в парламента, "просто не може да се говори. А от тези, с които може – полза никаква."

  По-нагледна демонстрация от това, че на България повече от 70-80 депутата не й трябват просто няма.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 12. 12 Профил на Илиян Николов
  Илиян Николов
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Така си е , много безработни , а в същото време фирмите не мога да си намерят прсонал. И защо ли? Много просто! Отиваш в дадена фирма на работа, наемат те на работа (като ученик) за три , четири месеца, като първия месец взимаш някаква минимална заплатка, а след това другите няколко месеца не взимаш нищо като ти обясняват, че нямало приход , имало липси, които ти трябва да покриеш и така на татък. След което естествено напускаш, и се оплакваш натвой приятел който е бил в друга фирма на работа и е напуснал поради същитете причини които си напуснал и ти. И така разбираш , че следващата крачка е чужбина, там си не мил , не драг, но поне си добре платен и можеш да посрещнеш всичките си необходимости без притеснение.

 13. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#11] от "epoc":

  Това е много показателно. Смятам, че ще изиграе ефекта на бумеранг за ГЕРБ. Защото те бяха последните, в които се припознаваше промяната, а с някои изключения, не са отличават особено от останалата политическа класа. Народът е техен работодател, а не те (депутатите) - негов. Ама хората са кротки, обезверени, търсят решения поединично, няма бурни протести и те си мислят, че могат да си карат, както им харесва.

  Докато спорят дали 240 или 270 лв. е висока минимална работна заплата, при тези европейски цени на храни и комунални услуги, горива, демотивацията при повечето хора е напълно оправдана. Който има възможност, нека опита в чужбина. Видяло се е, че промяната ще бъде утре - кога е това, и Дянков не знае.

 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  Причината за тази трагедия е възможността да се преживява в помощи за безработен. Ето в София не може да се преживее с помощ за безработен и хората си намират работа.
  Иначе е приятно да слушаме приказки от рода - колко работливи сме ние българите.

  подпис
 15. 15
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:29 на 03/05/2011 от неговия автор.

 16. 16
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:31 на 03/05/2011 от неговия автор.

 17. 17
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:33 на 03/05/2011 от неговия автор.

 18. 18 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Ако сам не си помогнеш, няма нищо да стане от теб. Баба ми така казва, а тя е мъдра жена. Тя е по поговрките и мъдрите мисли от цял свят. И казва, че трудът е най-доброто лекарство за беднотията, а мързелът убива. И Петър Димков народният лечител така е съветвал.

  Дудо ви обича!
 19. 19 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  Политиката на социални помощи превръща българите от този район в роми. Но не почерняват а почервеняват.

  подпис
 20. 20 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#14] от "Иван К":

  Съвсем не са помощите стимула, а заплатата, която получаваш, когато работиш и условията, при които го правиш. На Запад можеш да се хванеш и за най-елементарната дейност, която обаче ти дава доходи, които са съпоставими с далеч по-високи длъжности в родината. И съответно разходите за храна и битови услуги, като пропорция, са различни (дори и с разликите в стандарта). Затова и хората емигрират. Ако тук работа се намираше и то добре платена, никакви помощи нямаше да ги задоволяват, поне по-големия процент. Защото всеки иска да живее добре, да може да си позволява повече неща, а не да вегетира, поддържан от държавата. Последното го има в много развити страни, като от това икономиките им не са се срутили, защото дават достатъчно алтернативи на хората с образование и желание. Не на последно място е и коректността на работодателите, както е посочил Илиян Николов.

 21. 21 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Всеки, който се е занимавал с частен бизнес, е наясно, че приказките колко трудолюбив, компетентен, честен и съвестен работник е българинът са не мит, ами най-долна лъжа.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 22. 22 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#21] от "charlyb":

  Ако това бе вярно, вълната на връщащи се от гурбет българи щеше да е по-голяма от тази, която заминава - защото на Запад още по-малко търпят тези характеристики, които ти описваш. Ама, тц. Подобно явление не се вижда, за сметка на оредяването на населението тук. Съчетано с отрицателен естествен прираст.

  Имат основание думите ти, ала не може да се правят обобщения. Защото по същия начин може да се опише образа и на средния български предприемач, което не е коректно, защото фирми - различни, хората, които ги управляват - също.

 23. 23 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Само да се напомни на авторката, че регионът на ЕС, който се нарича Северозападен и най-беден, включва и ОБЛАСТИТЕ ПЛЕВЕН И ЛОВЕЧ!
  Враца и Плевен да не се оплакват - видни Гербери въртят парите на тези райони

 24. 24 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  До коментар [#21] от "charlyb":

  Абе като човек имал и имащ частен бизнес не съм съгласен с тебе.

  Не твърдя, че българина е трудолюбив, честен, безкористен и добър работник.

  Твърдя, че не е по-различен от другите народи или по-скоро ако е по-различен, то е и за добро и за лошо.

  И в момента изпитвам проблеми с работниците.
  И в бъдеще ще изпитвам, сигурен съм.

  Програмистите са глезено племе

  Обаче всичко опира до способността да управляваш хората.

  Което е много по-лесно когато държавата също управлява добре, разбира се. В сигурна макросреда работниците по-лесно се поддават на манипулация, по-трудно се обръщат срещу работодателя (работещ съд), но и имат по-големи претенции, пък и възможности.

  И все пак всичко си зависи от способността да управляваш.

  Всякакви ги има -такива дето искат много пари и знаят много, такива, дето искат много пари и знаят всичко (те са повече естествено) и такива, дето не искат много пари и знаят колкото трябва.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 25. 25 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#22] от "Читател":

  Защото на запад не минават бълхаристанските номера. Не може да се краде и да се скатава, а който се прави на тарикат яде яки глоби. Няма връщащи се, защото гладът, мизерията и ехидните злобни погледи на съседи и роднини са силни мотиватори.

  Is there no standard anymore?
 26. 26 Профил на bezrabotna_52
  bezrabotna_52
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#11] от "epoc":

  "И мадамата изкара 1-2 месеца, колкото е необходимо пак да се регистрира на бюрото по труда и на нейно място идва следващата. "
  На борсата може да се регистрираш и без да имаш трудов стаж. Също ако имаш 1-2 месеца. Но за да ти плащат обезщетение от борсата тези 1-2 месеца не са достатъчни. Плаща се от 4 мес. до една година в зависимост от много различни условия. Много се спекулира с това, че хората предпочитат да не работят, а да получават пари от борсата. Който не е бил безработен по-добре да не говори за нещата, с които не е наясно.

 27. 27 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Българите в мнозинството си са определено мързеливи. Имаме много приказки и легенди, разказващи за интелигентния, чевръст и трудолюбив нашенец. Човек като се огледа около себи си и си личи, колко сд верни легендите.

 28. 28 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1479 Любопитно

  До коментар [#14] от "Иван К":

  Изобщо не сме трудулюбиви. Това е някакъв тотален мит.
  Много са сбъркани разбиранията за всичко по нашите ширини - тук всеки гледа да не се мине. Като започнеш от работодателите, та стигнеш до работниците. Първите никога не казват какво и как трябва да се работи и колко за изработеното ще се плаща, а вторите пък от своя страна не знаят изобщо как да си продадът труда... инициатива - никаква.

  Жената е покана за щастие
 29. 29 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  До коментар [#28] от "bgpainter":

  ...и едните, и другите пишат неграмотно освен това...но виж, да дават квалификации умеят прекрасно

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 30. 30 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  До коментар [#28] от "bgpainter":

  Впрочем нека кажа нещо и за дефиницията на това "за какво и колко се плаща" защото при мен често възниква като проблем.

  Има разни решения на въпроса, разбира се.

  Не казвам, че моето е правилно, но ето какво: работодателя осигурява СИГУРНОСТ плюс СРЕДА ЗА РАБОТА на човек, който иска да работи.

  Той иска да работи за да има СИГУРНОСТ от периодично и предвидимо заплащане И/ИЛИ удоволствие от работата, която прави.

  КОЛКО работа върши работника понякога може да се определи лесно, а друг път - не толкова.

  Най-просто, обаче, ако работникът получава сигурност и удоволствие от работата, то се разбира бързо от работодателят.

  А ако работникът счита, че е недооценен за това, което прави, той просто трябва да разгледа алтернативи, които естествено включват риска да загуби сигурността на прихода си.

  Ей-толкова е просто!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 31. 31 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#26] от "bezrabotna_52":

  Така е. Има определени изисквания, на които трябва да се отговаря за получаване на помощи (съвсем не всеки, дори регистриран в бюрото по труда получава такива) и те са до едно време. Ако бяха пожизнени, както едва ли не се твърди, то картината би била доста по-различна и социалния министър щеше повече да се черви. Въпросът е какъв бизнес се развива у нас, при какви условия. Или от работника през работодателя и накрая държавата, едни други се надцакват. Докато издържи системата.

 32. 32 Профил на bezrabotna_52
  bezrabotna_52
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#14] от "Иван К":

  Нека да видим колко обяви за работа има в София и в някакъв малък град. А цените навсякъде са еднакви, в малките градове даже са малко по-високи от тези в София. Е, няма разходи за обществен транспорт, защото често просто няма такъв. Ходех на работа пеша (30 мин. на отиване, толкова е и на връщане от работа), работех за малко над 300 лв., и сега съм съгласна да работя за толкова пари, след като на много малко места се предлага по-висока заплата. Изобщо не е вярно, че хората в малките градове предпочитат да са вкъщи, вместо да работят за 300 лв. Не че смятам за нормално такова мизерно заплащане на труда, но това е положението при нас.

 33. 33 Профил на trifon74
  trifon74
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Всякакви обобщения, относно работодатели и работници са безсмислени.
  Хора има всякакви - добри и лоши.
  Но поведението на работодатели и наети се определя от икономическата среда, условията на труд и на трудовия пазар.
  Няма добри и лоши работници. Има мотивирани и немотивирани.
  Това обяснява различното поведение на един и същ работник в страната и в чужбина.
  Аз самият често съм изразявал неудовлетворение от работата на нашите работници, но може би, ако бях на тяхно място щях да мисля по различен начин.
  Истината е, че важи правилото "Ситият не вярва на гладния" , или пък " На чужд гръб - и сто тояги са малко".
  Работодателите често се изживяват като робовладелци, а наетите пък често не си дават сметка за рисковете и средата в която се намира техния работодател / свит пазар, конкуренция, проблеми с данъчните и т.н./
  Основният проблем е цялостната икономическа среда в България.
  Българската икономика практически е унищожена.
  Криминална приватизация, разграбване на съществуващите предприятия. Закриване на редица дейности и производства не само по обективни причини, но най-вече по субективни .
  Вместо да доразвием постигнатото с труда и знанията на хората, ние съсипахме и разграбихме и малкото останало , обслужвайки вътрешно частни и външни икономически интереси.
  От бедни роднини на източни господари се превърнахме в просяци и прислуга на западни студенокръвни егоисти.
  Българската икономика е мъртва .
  И което е по-лошо, няма абсолютно никаква перспектива за бъдеще.

 34. 34 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  До коментар [#33] от "trifon74":

  Тц..това твърде песимистично звучи.

  В края на краищата икономиката е наука за баланса, нали така...когато едно нещо отива надолу...друго отива нагоре

  Ако работа няма, то хората ще останат без пари, което в крайна сметка ще ги направи по-мотивирани в един момент.

  Според мен е грешка да се опитваш да се поставиш в ролята на другата страна.

  Измежду всички налични решения, които имаш за себе си избираш най-доброто и това е...от философстване полза няма,

  Един на милион ще направи нещо, което ще промени живота на останалите....хубаво е да сме наясно какъв е шанса точно ние да сме този един...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 35. 35 Профил на bezrabotna_52
  bezrabotna_52
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#4] от "Perfanov":
  До коментар [#7] от "radovar":
  До коментар [#10] от "ju.li":

  "Екип на "Дневник" отиде на място, за да провери имат ли основание клишетата. Видяхме, че хора с бизнес не намират работници, а пък безработни казват, че от години няма работа. Други просто чакат помощ от държавата и "някой голям инвеститор", за да потръгнат нещата. Вчера бяхме във Враца, днес е ред на Монтана."

  То се знае, най-работливите и най-предприемчивите хора в България са от София.

 36. 36 Профил на Delev
  Delev
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Всичко, което е далеч от морето, е провинция" Ърнест Хемингуей
  В този ред на мисли би трябвало всеки град на плавателна река, особено една от основните за Европа, да процъфтява.

 37. 37 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#12] от "Илиян Николов":

  Ми основи ти фирма и плащай по-големи заплати. Качественият персонал със сигурност ще го оцени!

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 38. 38 Профил на Delev
  Delev
  Рейтинг: 497 Неутрално

  В смисъл, че положението в Лом и Видин е подобно.

 39. 39 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#20] от "Читател":

  За да е добре платена работата, трябва да има висока производителност. Едва ли аз трябва да ви обяснявам, че "те ни лъжат, че работят, ние ги лъжем, че им плащаме".
  Затова и фактът, че фирмите си оптимизираха персонала е едно от най-хубавите неща, които са се случвали през последните години. Които не работиха останаха безработни, които работиха започнаха да го правят по-ефективно и спряха да си губят времето (направо се изненадвам за колко буквално губене на време става дума тук).

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 40. 40 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#22] от "Читател":

  Ти първо пробвай да поработиш на Запад, пък после обяснявай такива работи.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 41. 41
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:23 на 03/05/2011 от неговия автор.

 42. 42 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#30] от "Боби Колев":

  Добре казано, ето едно сходно, но все пак малко различно обяснение:
  http://www.youtube.com/watch?v=u6XAPnuFjJc
  И в същото време ти говориш за ИТ специалисти, което ги прави поне малко по-интелигентни интелигентни. За разлика от тях селският тарикат си мисли, че водата му е до колене, ама Ротшилд и Сорос са му изяли таратора с вилица.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 43. 43 Профил на Andrey Siderov
  Andrey Siderov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "charlyb":

  Знаеш ли, аз принципно съм съгласен с теб за товац... Но, нека си зададем и следния въпрос - съвсем приятелски: Възможно ли е от един мързелив, прост и лентяйски народ да произлязат честни и кадърни работодатели? Не разбира се! Работодателите са извадка от народа. Както се отнасяш към хората - в случая към работницити - така и всичко ще ти се върне обратно. Както работникът е отговорен за съдбата си сам /а не държавата/, така и работодателя. Казано e много точно в книгата на James Allen - As a Man Thinketh...

 44. 44 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#34] от "Боби Колев":

  Трудно ще вземеш информирано решение, ако поне не се опиташ да оцениш интересите на другата страна.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 45. 45 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#35] от "bezrabotna_52":

  Поправка: най-работливите и най-предприемчивите хора отиват там, където имат най-добри възможности. Затова от София отиват на Запад, от провинцията отиват в София. Но само хората, които искат да вземат живота си в ръце. Другите милеят за Бай Тошо и Боко Рапона да им решат проблемите, ако може и това да стане по телевизията, че е по-лесно.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 46. 46 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#35] от "bezrabotna_52":

  "То се знае, най-работливите и най-предприемчивите хора в България са от София."

  Защо ли наистина? Или си се объркала и вместо "от София" си искала да кажеш "в София"?

  Е, да те всетна - това се нарича миграция, а от миграция до емиграция понякога крачката не е толкова голяма.

  П.П. На предишния ми коментар за "1-2 месеца за да се регистрират като безработни" чети "колкото им трябва да могат пак да се регистрират като безработни". Сори, ама тънкостите с броя месеци ми убягват, написах историята както ми я разказваха.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 47. 47 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#39] от "mapto":

  Ех, тази производителност... Сякаш в съседна Гърция работят три-четири пъти по-ефективно от нас и затова минималната им е в пъти по-висока от нашата. И с този темп на производителност и растеж кога ще стигнем комшиите, хърватите, Централна Европа, хеле пък Западна?

  Ето по темата - думи на социалния министър тази сутрин пред "Нова" ТВ:

  Според него налице са икономически и социални причини минималната работна заплата да се увеличи, защото от две години и половина стои на същото ниво.

  "На второ място чистата сума, която получават хората, е под прага на бедност. На трето място миналата година ръстът в производителността на труда е около 7%. Това го отчита и бизнесът, и синдикатите".

 48. 48 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#40] от "mapto":

  За кои работи по-конкретно? Каква част от предприемчивите и работливи българи, заминали на Запад, са се върнали при блестящите родни работодатели? Спомни си "Българският Великден". Какво произлезе от него? Един голям PR за властта тогава и нищо повече. Можеш ли да кажеш защо?

 49. 49
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:40 на 03/05/2011 от неговия автор.

 50. 50 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#35] от "bezrabotna_52":

  Местен шовинизъм. Огромна част от работещите в столицата са от всички кътчета на страната, така както в големите развити държави работниците са от всички кътчета на Земята. Предприемчивостта и работливостта не са географски понятия, а се култивират там, където има условия. И хората навсякъде в България, така както и по света имат сходни способности. Някъде има известни културни различия, например по линията Север-Юг, ала всички искат да живеят сносно и когато има налице такива възможности, те ги използват. От там идва растежа на световната икономика, а не от шепа свръхпредприемчиви и работливи било софиянци, немци или американци (кореняци .

 51. 51 Профил на teni
  teni
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ще намерите ли германец или французин, който да работи за 160 евро на месец. Ако намерите такъв черпя с нобелова награда. Но за товасме си виновни ние-българите-за тези ниски заплати.

 52. 52 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Някога Дядо Вазов бе написал стихотворението "Да работим!", което се изучаваше в 4-ти клас /по-точно 4-то отделение!/, после защо ли авторите на учебници, рецензенти и тези лежебоци от МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО го премахнаха и се стигна дотам, че днес малцина си спомнят, че Патриархът на българската литература е писал някога стихотворение, което започваше така: "Да работим! Тая славна дума нека екне кат камбанен звън, нека стресне къщата и друма, нека стресне спящий тежък сън!". А че българинът се поотучи да работи както трябва, поне през последните 40 - 50 години, СПОР НЕ БИВА ДА ИМА. Малкият ми син завърши колеж в Дания преди 12 години. Когато беше там и си идваше във ваканция, казваше, ЧЕ КОГАТО ЕДИН ДАТЧАНИН РАБОТИ НОРМАЛНО, ТОЙ РАБОТИ ПОВЕЧЕ ОТ 10 българи, КОИТО ИМИТИРАТ АКТИВНОСТ И РАЗЧИТАТ НА ХИМИКАЛКАТА ДА ОПРАВИ НЕЩАТА С ОТЧИТАНЕТО НА СВЪРШЕНАТА РАБОТА. Та така, уважаеми сънародници, станахме уникални като "държава" и народецът й...

 53. 53 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#48] от "Читател":

  Инициативи като Българския Великден има много (напр. http://www.back2bg.com/). Всички те имат частичен успех. Понеже споменаваш Българския Великден, отиди на сайта им (http://www.bgvelikden.org/), за да видиш какво са постигнали. Аз лично съм бил член там и мога да кажа, че съм много горд от това, което организацията продължава да постига.

  Иначе преди няколко години и аз се върнах в България. Издържах на повсеместното арогантно късогледие и тарикатлък 2 години. После пак заминах.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 54. 54 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#50] от "Читател":

  И през тези две години много бързо се свързах с хора, с които основахме фирма, която и сега продължава да е много успешна. Разбира се, персоналът и е млад и високоинтелигентен и работи за западни клиенти. За щастие поне в ИТ това е възможно.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 55. 55 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Статията носи внушения, че работа колкото щеш, ама хората не искали да рабоят. Това е далеч от истината. Кафенетата са пълни(понякога), защото това са най-евтините места за социално общуване. Нима би трябвало безработните да се затворят у дома и да не подават нос навън, защото са безработни. Останалите хора в резерват Северозапад са предимно хора без специално образование и квалификация, за да извършват по-сложна трудова дейност. Специалистите отдавна бяха приднудени да емигрират. Това, че няма работници за някои производства, е ефект от досегашното отношение към тях. Сега са останли тези без квалификация и умения, които и ида имат желание, то не могат да обслужват такова производство. Тая госпожа монтанска, дето дава някакви епизодични примери, да ходи да привлича работници от други градове. Няма така лесно и на тепсия да се намира вече работна ръка. Трябва инвестиция и тука, инвестиции във време и пари.

  malart.blog.bg
 56. 56 Профил на bwl
  bwl
  Рейтинг: 227 Разстроено

  За мое огромно съжаление ,всичко написано в статията ми е до болка познато и вярно.Имах надеждата и исках да живея в родния си град ,но с всеки изминал ден разбирам колко нещата са станали още по-зле ......
  Може би на автора бих казал ,че не са посетили/споменали също така доста голяма фирма с над 300 работници ,която произвежда и изнася велосипеди за цял свят .
  По света има много примери на подобни бедни региони ,които с времето и привличане на повече инвестиции ,са се превърнали в икономически тигри .Дано някога тази мечта се сбъдне

 57. 57 Профил на bezrabotna_52
  bezrabotna_52
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#46] от "epoc":

  Може и да съм се объркала, може и да не съм. И аз смятам, че миграцията е нещо нормално в която и да е държава. И не е нещо лошо. Дори Масларова ни призоваваше да бъдем по-мобилни. Но какво ще настъпи в България, ако всички тръгнем към големите градове, да не говоря за София, сигурно много ще ни се зарадвате. Емиграцията също не е някакво супертрагично явление, стига да не е масова..
  И в случая с момичето не са важни месеците, то може пък да не сее регистрирало на борсата, а си е намерило друга работа. Просто исках да кажа, че не са толкова лесни нещата, каквито се виждат отстрани. Когато един човек остава без работа и както се казва тръгва по мъките, а търсенето на работа е точно това, по друг начин ги възприема същите тези неща.

 58. 58 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#21] от "charlyb":

  За голяма част от измислените работодатели,най-важните неща са: хубавия имот,лимузината,луксозния джип,екзотичните почивки, издръжката на отрочетата в престижни западни унивеситети,силиконовите държанки,партитата и чак на последно место работниците му в фирмата ,за които естественно все няма пари за достойно възнаграждение.Бях командировка в италианска фирма за токозахранващи устройства с около 50 работника.Всеки работен ден,точно в 11 часа изпълнителния директор на фирмата обличаше работната манта и няколко часа работеше в крайната настройка и качествения контрол на продукцията.С това той смяташе ,че ще помогне за ефективността на производството, а от там и за натрупване на добрите пари,които получаваха в края на всяка седмицаТова като щрих към написаното до тук и всякакви сравнения са излишни. Измислени работодатели,измислен неефективен труд енергоемки машини и апаратури,неоправдано пилеене на пари,ниско заплащане,това в голямата си част е България

 59. 59 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1257 Гневно

  Има хора, които работят по 12 часа на ден, 6 дена в седмица и получават доходи много над средните. Моля да престанат идиотските обобщения, че "ние сме мързеливи и не струваме колкото западняците", понеже са в голямата си част са НЕверни. Мързеливи и некомпетентни хора има по целия свят.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 60. 60 Профил на bezrabotna_52
  bezrabotna_52
  Рейтинг: 388 Неутрално


  До коментар [#47] от "Читател":

  Ах, тази производителност! Разбирам, когато става дума за един машиностроителен завод, където се работи с машини от онова (социалистическо) време и работниците там получават да кажем 500 лв заплата. Директорът, разбира се, взима в пъти (много пъти) повече, но това е друга тема. Но какво повече работи примерно една германска касиерка в хипермаркет за да получава в пъти повече в сравнение с българската й колежка?

 61. 61 Профил на bwl
  bwl
  Рейтинг: 227 Разстроено

  В Област Монтана влизат също така градове като Вършец,Берковица и Лом . Във Вършец примерно има минерални извори,балнеология и само на няколко км. се намира връх Ком ,но въпреки всички тези природни дадености ( можеше да е по-зле примерно пустинен регион ) разположени в радиус само от 20 км. , развитието на туризма е почти нулево......
  В Лом нещата са направо отчайващи , не може града да е на брега на плавателна река пресичаща цяла Европа и да има такава огромна безработица . Нямам логично обяснение за тези явления ....

 62. 62 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#60] от "bezrabotna_52":

  Алабализми, с които поддържат масова бедност, вместо изграждане на средна класа, която може да е много по-активна и да търси отговорност. С тези аргументи (великата и недостижима производителност), че ние и Гърция не можем да стигнем, пък какво остава за бленувания стандарт на Централна Европа, която обеща премиера. Хората имат по две ръце и една глава, и колкото и да се напрягат и стараят, минималната си е 240 лв. и спрямо нея работодателите преценят средното ниво, под което не падат, но пък и не вдигат особено (а в същото време горива, храни, комунални услуги си растат ли, растат; ДДС-то не мърда). Това, което пише "кинти" за хора, които са скъсвали от бачкане 6 дни в седмицата, по 12 часа, и взимали доходи много нас средните, важи за отделни дейности. Медицинския персонал в болниците да не би да работи, например, по-малко? Или тези в спешните центрове? А знаете ли за какви смешни заплати се разписват? Затова и днес пак имаше статия за поредните лекари, които впуком напускат страната - http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=876715 . Това е държавна стратегия и политика - от началото на прехода досега. И както е видно в конфликта "Дянков - Младенов", си продължава. Уж имало износ, уж магистралите се строели с европейски пари, а не с държавни, и пак няма средства за увеличение на минималната и за пенсиите, които на практика поставят хората около установения праг на бедност. Така по-лесно се прокарват популистки тези и се купуват избори с кебапчета. Пък и съдът не се е загрижил да санкционира хората, които крадат с милиони от държавата. Стратегически управлявана бедност. Това е България в 21-ви век.

 63. 63 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#53] от "mapto":

  Само погледни какви смешни аргументи показваш. Към двата сайта, които си посочил, ще добавя още един - http://tuk-tam.bg/ . Та, от толкова инициативи, къде е вълната на предприемчиви, образовани на Запад българи, които развиват икономиката и вливат инвестиции в нея, посредством контактите си в другите страни (както е било в десетилетията след Освобождението, тоест след 1878 г.)? Сам ти казваш, че си изтраял две години тук и пак си емигрирал. Това са фактите. Не един, десет "Български Великдени" да направите, ако отвън ще давате акъл, файда от такива каузи - никаква. Какво стана с твоите любими "великденци", които управляваха при Сакскобургготски? Как живеят те в момента и защо зарязаха високоплатените си и престижни длъжности в Лондон? И как живеят онези милиони, които се вързаха на мантрата за "800-те дни"? Защо не сформирате екип, алтернативно правителство българите - можещи и знаещи, които живеете на Запад - и не изместите, като конкуренция, местните желаещи да докопат властта? Пък да повишите стандарта на живот, пък да се връщат повече хора, повече деца да се раждат, по-голямо потребление, което е двигател на растежа, да има? Защо толкова инициативи, като тези, които ти посочваш, тук, на местна почва, не променят системата на управление, а тя затъва в корупция, поради което Германия и Франция са против членството ни засега в "Шенген"? Или трябва да минат векове, и още няколко дузини като тези инициативи, и поколенията да си измират с надеждите? Всички искаме да живеем добре сега.

 64. 64 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#53] от "mapto":

  Нека твоите "великденци" да решат поне този проблем - http://www.karieri.bg/karieri/novini/1077069_evrokomisiiata_otricha_che_shte_nakazva_bulgariia/ - който отказва много наши млади, завършили на Запад, да се връщат и да се занимават с бюрокрация, пък после да говорим какво и колко са направили, така че страната да просперира.

 65. 65 Профил на kilgore_trout
  kilgore_trout
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Написах го в статията за Враца, ще го напиша и тук: Който ни обясни как един безработен може да започне свой собствен частен бизнес в България, но почтен - той може да е достоен Нобелов лауреат по икономика.

 66. 66 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  До коментар [#64] от "Читател":

  Съгласен съм с всички твои мнения досега. Живея и работя точно в този край. Нещата стоят точно така.
  Не мислех да пиша по темата, щото сигурно щях да говоря емоционално, но не се сдържах...

  Само да добавя нещо. Причини, следствия, фактори...
  Не знам. Но знам, че масово хората напускат този край, и живеят и работят, я в София, я в чужбина. В блока в който живея, поне 10-на апартамента пустеят, никой не живее в тях. Собствениците им от години живеят и работят в чужбина. Тъжно...

  Едно време когато бях студент, на влака пътуващ от Видин за София, му казваха "Мазния влак", по тая линия се превозваха неимоверни хранителни продукти за учащите в София студенти Колети с какво ли не щеш!
  А сега!? Пустеещи земи, безработица, демографска криза...
  Тъжно...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 67. 67 Профил на netolleraliya
  netolleraliya
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Бахти и подигравката- 240 лв. за по 12 часа работа на ден.. това не са мързеливи, а ДЕМОТИВИРАНИ хора..

 68. 68 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#66] от "drakar65":

  Благодаря ти за добрите думи.

  Чувствай се свободен да споделяш това, което мислиш. Форумът е за обмяна на мнения, а ако има сблъсък на тези, той е на база аргументи. Цялата ситуация в страната има обяснение, само едно нещо няма отговор - кога ще се появят национално отговорни и милеещи хора, които мислят как всеки ден да повишават стандарта на живот, а не кампании за изборите (PR ходове) и за пред Брюксел. Едно много слабо звено е правосъдието и опазването на обществения ред - като цедка е, за едни важат законите, за други - не. Това е съществена разделителна линия между нас и онези развити държави, които все ги даваме за пример.

  Прави ми впечатление, че все повече готини - умни и свободни по дух - хора заминават по един или друг начин навън. Чудно ми е какво бъдеще очаква България, ама магистралите, спортните зали и метрото в София няма да върнат тези хора. И ще си имаме сериозен проблем с човешкия капитал - във всяко едно отношение - в бъдеще.

 69. 69 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#65] от "kilgore_trout":

  Системата е измислена - нарича се микрокредитиране. Световната банка е направила чудеса в Азия с този инструмент. Обаче, капитал за безработния не е достатъчен. Трябва и много труд и съобразителност!

  .
 70. 70 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 551 Неутрално

  В добавка, въпреки относнително високата безработица в България, има остър недостиг на квалифицирани (или просто способни) кадри. Е, не само в България, като цяло в целия свят е така. Затова човек, който има амбицията да се развива, никъде няма да остане гладен.

  .
 71. 71 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#67] от "netolleraliya":

  Няма недостоен труд, и всяко заплащане, което си изработиш, колкото и малко да е, е за уважение. На други места хората първо си намират каквато и да е работа, а после мислят къде ще намерят по-добра. В това човешко отношение мога да сравня България с една друга държава, но ще си спестя минусчетата.

  .
 72. 72 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#63] от "Читател":

  Нито неволята, нито "великденци" ще ти помогнат, ако сам не си помогнеш. Това се опитвам да ти кажа и нищо повече...

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 73. 73 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#64] от "Читател":

  Този проблем ме засяга лично и както мога аз го решавам.

  Едно нещо, което съм направил е да основа тази група:
  https://www.facebook.com/home.php?sk=group_102606639805906&notif_t=group_activity

  От там ще видиш, че друго нещо, което съм направил е това:
  "Честно казано, на мен ми писна да се занимавам с малоумници и след като не ми признаха магистърската степен (дипломата е издадена от американски университет, въпреки че беше съвместна програма със Софийския университет), просто им теглих една майна и заминах да правя докторантура в Лондон, където изобщо и не споменаха нещо за апостили или преводи."

  На този етап съм доволен от напредъка в намиране на решение.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK