''Българска роза Севтополис'' (4BJ)

''Българска роза Севтополис'' (4BJ)

© ДневникВизитка


Адрес: гр. Казанлък, бул. "23-ти Пехотен шипченски полк" №110
Телефони: 0431/6 40 43
E-mail: brsevt@kz.orbitel.bg
Капитал: 12.07 млн. лв.
Изпълнителен директор: инж. Росен Пенев Георгиев
Директор за връзки с инвеститорите: Видьо Видев


Казанлъшкото предприятие ''Българска роза Севтополис'' е представител на фармацевтичния сектор, който беше по-слабо засегнат от кризата. Основен акционер в дружеството е "Софарма", която държи половината от капитала на компанията. То произвежда таблетки и субстанции от растителен произход за продукти на "Софарма", т.е. дейността й е обвързана основно с поръчките на компанията майка.
Дружеството има сключен дългосрочен договор до 2015 г. за изработка на лекарствата от продуктова листа под търговската марка на компанията майка. Казанлъшкото предприятие произвежда няколко таблени форми, както и растителните субстанции за "Карсил", "Бронхолитин", "Трибестан", "Табекс", "Нивалин" и др.


Две са основните направления на производство, едното е фармацевтичното (на готови твърди лекарствени форми), което включва обвити и необвити таблетки и капсули, и най-вече на лекарството карсил, чиито основни пазари са Русия, Украйна и другите държави от ОНД. Другото е фитохимичното, представляващо производство на активни фармацевтични субстанции на основата на растителни суровини. 


За 2010 г. производството на таблетни лекарствени форми се увеличава с близо 7% спрямо базисния период на предходната 2009 г., като производствените мощности са с натовареност от 95% спрямо 80% година по-рано. За първото тримесечие обаче те са натоварени наполовина заради текущ ремонт и технологична модернизация (инвестицията е в размер на 4 млн. лв).


Продължава обаче спадът в производството на субстанции - силимарин и глауцин. Това затвърждава тенденцията основният дял от приходите да се осигурява от продажбите на твърди лекарствени форми. Основният им купувач е "Софарма", от която идват 83% от всички приходи от продажби.  Постъпленията само от твърдите лекарства към началото на тази година са 11.6 млн. лв., което е близо 50 на сто повече, отколкото предишната година.


Почти толкова е ръстът в продажбите на субстанции за фармацевтичната индустрия, които са 2.4 млн. лв. към края на 2010 г. Много малка част от приходите идват от вторични продукти от растителни субстанции и такива за козметичното производство. Положително е, че собствените оборотни средства остават основен източник на финансиране както на производствената, така и на инвестиционната дейност на компанията.


След като по време на кризата компанията направи съкращения на персонал, в момента се наблюдава тенденция за наемане на служители. По данни от отчет на компанията за първото тримесечие за нея работят 280 души.  И макар ''Българска роза Севтополис'' да е сравнително малка компания, тя е част от портфейлите на немалко институционални инвеститори заради антицикличния й бизнес. В момента предстои и вливането й в нейната компания майка - "Софарма".


Тихомир Каунджиев, финансов анализатор, "Бета корп"
През последните две години компанията показва изключително добра динамика на продажбите и изключителна финансова стабилност. След като през първото тримесечие на 2009 г. станахме свидетели на своеобразно "дъно" в продажбите и рентабилността, през последните 24 месеца резултатите на компанията надминаха предкризисните си нива по отношение на размера на приходите и рентабилността.


За първото тримесечие на 2011 г. компанията реализира спад от 15% в размера на нетните приходи, който се дължи на спад в производството вследствие на ремонт на производствения цех за твърди лекарствени форми и въвеждането на нови производствени мощности. Ключов момент за инвеститорите е предстоящото вливане на компанията в "Софарма" АД и ценовото съотношение, при което ще бъде осъществено вливането. Ценови коефициенти на компанията P/B (х 0.9) и P/S (х 1.3) дават основание да считаме, че експертната оценка на компанията е по-висока в сравнение с текущата пазарна цена.


Виолета Кръстева, инвестиционен консултант, "Капман асет мениджмънт"
"Българска роза Севтополис" е компания, оперираща в т.нар. нецикличен сектор, а именно производство на лекарствени средства. Дружеството приключи финансовата 2010 г. с 11% ръст в нетните приходи от продажби и 32% ръст в нетната печалба спрямо 2009 г. при почти пълно натоварване на производствените мощности.


През най-тежката година за българските предприятия от началото на кризата - 2009, "Българска роза Севтополис" успя да запази нетните приходи от продажби без намаление. За периода 2008 - 2010 г., нетната печалба отчита ръст, отчита се и значително повишение в рентабилността. Основният акционер в "Българска роза Севтополис" -  "Софарма", е и основният клиент с дял от приблизително 83% в приходите.


Компанията инвестира и значителни средства (3.679 млн. за 2010 г.) в обновяване на машините и оборудването, предимно в цеха за твърди лекарствени форми, както и изграждане на допълнителни складове за готова продукция. Планираните инвестиции за 2011 г. са в размер на 1.763 млн. лв. Предвид очакванията на мениджмънта и подобряването на бизнес средата като цяло очакваме ръст в цената на акция в диапазона от 25% до 30%.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK