Мобилните оператори отчитат интернет бум

Потребителите на интернет трафик през смартфони вече се приближават като брой до клиентите, ползващи услугата през лаптопи

Мобилните оператори отчитат интернет бум

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Над 200 хил. души използват мобилен интернет в България

Мобилният интернет се превръща и в България в услуга от ключово значение за мобилните оператори. Тенденцията се пренася от международните телекоми у нас с малко закъснение. И докато в Япония местният NTT DoCoMo отчита повече приходи от трафик на данни, отколкото от гласови услуги, а в Европа тази тенденция скоро ще бъде реалност, у нас "Мобилтел", "Глобул" и "Виваком" формират между 10 и 20% от общите си приходи на тези услуга.


Трите мобилни оператора са единодушни, че потребителите точно на тези услуги ще се множат заради все по-голямото навлизане на мобилния интернет сред потребителите, ползващи смартфони. Те от своя страна също ще се увеличават с двуцифрени темпове на растеж заради "достъпните цени, възможностите за покупка на изплащане и все по-добрите ценови планове на телекомите", смятат анализатори.
В момента обаче пазарът на мобилен интернет в България тепърва изживява своя бум, коментират от трите телекома. И поне засега повечето потребители, които използват услугата, я предпочитат чрез USB модеми за лаптопите си. Тенденцията обаче се обръща бързо и до края на годината смартфоните ще са изпреварили компютрите като средство за обем на трафик.


"Още през миналата година "Мобилтел" отчете почти двойно увеличение на потребители, използващи мобилен интернет, които към декември са 126 хил.", казаха от оператора за "Дневник". Данните на "Глобул" показват, че "потребителите на мобилен броудбанд и мобилен интернет през телефон на практика се удвояват всяка година", а статистиката на "Виваком" сочи, че само за четирите месеца от началото на годината абонатите на услугата са се увеличили с 60%.


"Официална статистика за броя потребители  на мобилен интернет в България няма, но според мен те са над 200 хил. души", смята Красен Йотов, анализатор от "Индъстри уоч". Числото беше потвърдено и от други представители на телекома сектора.


Последната официална информация за потребителите на мобилен интернет в България е от Европейската комисия, която отчита, че през 2007 г. около 1% от потребителите на мобилни телефони у нас са обменили и данни през телефоните си. Същинският пик на услугата обаче започна през миналата година.


Основна тенденция, която се очертава от началото на годината, обаче е изместването на потребителите от мобилен интернет на лаптоп към смартфон, показват данните на телекомите. При "Виваком" все още съотношението е 70/30 в полза на компютрите, но от "Мобилтел" заявяват, че на практика броят на абонатите, използващи услугата през PC или смартфон, е почти равен.


"Броят на клиентите, използващи смартфони за мобилен интернет, се увеличава с по-бързи темпове и в края на първото тримесечие техният дял от всички абонати, ползващи мобилен интернет, е нараснал с над 50% в сравнение с края на първото тримесечие на 2010 г.", обясниха от "Мобилтел".


И трите телекома отчитат позитивно влияние върху приходите си от потребителския интерес към услугата. От "Глобул" коментират, че в края на 2010 г. около 10% от приходите им идват именно от мобилен интернет, а данните на "Виваком" показват, че в момента те "са около 20% от приходите от мобилни услуги в компанията при под 15% преди година".


От "Мобилтел" не обявиха точни данни за влиянието на мобилния интернет върху финансовите резултати на компанията, но коментираха, че "през 2010 г. техният дял от общите приходи на компанията е нараснал с 60% в сравнение с дела им през 2009 г.".


Като основен катализатор на пазара през тази година се сочи навлизането на смартфоните сред потребителите, което става все по-осезаемо, а продажбите им вече са над 20% от общите на мобилни телефони у нас. "Таблетите, които тепърва ще навлизат", няма да имат толкова съществена роля за ръста на приходите от мобилен интернет, прогнозира Йотов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK