Видин, изоставеният от хората

Безработицата обезлюдява града с по 1000 души годишно, бизнесът обвинява за много от проблемите му местната власт

Ако голям инвеститор дойде в града, може да не намери кой да работи за него, коментират местните

© Георги Кожухаров

Ако голям инвеститор дойде в града, може да не намери кой да работи за него, коментират местните
"На бизнеса му липсват инициатива и професионализъм",
Кметът Румен Видов


"Всички хора тук чакат някой да се погрижи за тях",
Севдалина Димитрова, "Видахим"


"На бизнеса му липсват инициатива и професионализъм",
Кметът Румен Видов


"Всички хора тук чакат някой да се погрижи за тях",
Севдалина Димитрова, "Видахим"
Видин е много красив и почти напълно изоставен от жителите си град. Той може да те накара да се почувстваш дълбоко отчаян,  да те вдъхнови за поезия, да ти разкаже много истории и все пак накрая винаги ще се питаш защо един град на пътя между Изтока и Запада, на огромна река, изчезва със скорост 1000 души на година. И бедността, и липсата на хора си личат още преди да влезеш в него – повечето къщи в селата наоколо изглеждат пусти, край пътя се редят полета, които никой не е обработвал от години, няма дори крайпътни заведения.На влизане във Видин  вдясно е призрачно изглеждащата индустриална зона с редица стари и изоставени цехове и халета с едва няколко изключения, а от другата са панелните блокове на ромската махала. От балконите надничат сателитни чинии, а под тях - импровизирано сметище.


Всички си тръгват


"Всички качествени хора, които могат да работят, напуснаха", казва ни млад мъж, който работи във фирмата на баща си. Според него управляващите, включително и местната власт, имат сбъркани послания: "Как ще помогнеш на хората, които не работят? Помогни на тези, които работят", обяснява той.


Нарича отношението на държавата към предприемачите "законен рекет" с всички лицензи, такси и изисквания и дава за пример скорошни законови промени, заради които фирмата им вече няма да може да вози свои материали, а трябва да извади лиценз и да плати за него още 300 лв. За да няма проблеми с администрацията тук, моли да скрием името му, защото все още иска да остане, да живее и да работи в града.


"Има само некадърни хора, които нищо не правят във Видин", обобщава Гошо Цанков, седнал на съседната маса в крайбрежното кафене, който е държавен служител. Той е бил и в София, и в чужбина, но се върнал към корените си. Категоричен е обаче, че градът има най-неуспешния кмет. "Жалко, че няма механизъм, като видим, че някой не се справя, да го изгоним, а трябва да го търпим 4 години."


За разлика от Монтана и Враца тук хората са насочили недоволството си към съвсем определена цел – бездействието на местната власт и на хората от централната, избрани да защитават интересите на областта. И тук са недоволни от депутатите,  които "нищо не са направили", разказва Любчо Йонов, местен бизнесмен и организатор на масов по думите му протест в града неотдавна.


"Проблемът не е само в местното управление. Искаме и правителството да види." Той се занимава с недвижими имоти и има заложна къща, а наблюденията му от първо лице показват – масово се продават имоти във Видин и се купуват такива в София. "Кметове, общински съветници, депутати не са ударили един пирон в града.


Те си плетат кошницата в София, после не смеят да се появят тук, ,,защото няма да ги поздравяват". Протестът в края на март, когато хората поискаха да се обърне внимание върху обезлюдяването на Видин и липсата на перспективи, е вдъхновен от арабските революции и като тях е организиран в социалните мрежи, казва Йонов. 


22 години демокрация


Бизнесменът описва града като замиращ – неработещи болници, закрити училища, население, намаляло с 22 хил. души за 22 години демокрация и заминаването на всеки предприемчив човек или към София, или към чужбина. Според него в областта просто няма условия за бизнес, а ако някой реши да направи нещо, "чиновниците го натискат".


Организаторът на протеста подчертава, че за пръв път кмет, областен управител и държавната власт са от една партия – ГЕРБ, и извиненията, че единият пречи на другия заради партийни вражди, вече не могат да се използват. Броят на местната администрация, разказва Йонов, си остава 150 души, независимо че за 20 години населението на града се е стопило с над 10 хил. души.


В отношенията между бизнеса и администрацията Видин определено не прилича на Монтана и Враца – всички, на които попаднахме тук, бяха недоволни от местната власт и по-точно от кмета. "Общината нищо не прави, не ни плаща за извършени услуги, затънали сме заради това", са оплакванията на Ивайло, строителен предприемач. Когато го питам какво може да направи общината за бизнеса, той се замисля и отговаря: "Може би трябва да прави търгове, в които да могат да участват по-малки местни фирми."


Кметът Румен Видов, който оглавява и местната структура на Българската търговско-промишлена палата, обаче има по-различно виждане за проблемите на местния бизнес. Според него той страда по две основни причини – липса на инициативност и липса на професионализъм. "Спор няма, общината бави плашания. С преките няма проблем, но има с оперативните програми", признава Видов.


На обвиненията, че при строежа на Дунав мост 2 работят предимно испански работници и подизпълнители, а не местни хора и фирми, отговаря, че все пак има заети около 150 души, но за много от дейностите местни не могат да бъдат наемани, защото няма достатъчно квалифицирани хора. "Когато се сключи договорът (за строителство - бел. ред.), се каза, че ще се отворят 700 работни места и тук ще се влеят минимум 60 млн. евро", разказва кметът.


Той е препоръчал на строителните фирми да се обединяват в консорциуми, тъй като отделно са много малки, за да може испанската FCC Construccion да ги наема за дейности по моста между Видин и Калафат. Освен това Видов изобщо не е съгласен, че администрацията се бави и пречи на предприемачите: "Когато има инвеститори, например за разширението на мина "Кошава", цялата администрация беше впрегната да работи, за да се издадат бързо всички документи", разказва той.


Между желанието и възможностите


Официалната безработица в област Видин е малко над 13% според кмета реалната е около 15-20%. Един от сериозните удари за града е било западането на завода за гуми "Видахим". В най-добрите му години тук са работили около 8 хил. души – или 10% от местното население. И до днес много хора смятат, че предприятието отдавна е спуснало кепенците. Изоставени производствени халета наистина ни внушават това, но още с влизането на портала ни посрещат с "Добре дошли във "Видахим!".


"Видахим" е най-големия работодател в Северозападна България със 700 служители

© Георги Кожухаров

"Видахим" е най-големия работодател в Северозападна България със 700 служители


В момента компанията е един от най-големите работодатели в Северозападна България и разликата с годините преди приватизацията е спряното производство на автомобилни гуми (така наречените видинки) за сметка на тези за селскостопанска техника, които не са обект на силната китайската конкуренция. Според председателя на съвета на директорите Севдалина Димитрова заетост от 8 хил. души е била нереална.


Когато "Пристис груп" приватизира предприятието през 2002 г. отлаганите дълго съкращения започват и в момента тук работят 700 души. Севдалина Димитрова е от Стара Загора и бързо прави сравнение какви са хората тук и какво им пречи: "Нямат желание да поемат инициатива, да започнат бизнес, да се измъкнат сами, очакват всичко да бъде така, както е било преди демокрацията – някой да се погрижи за тях."


Неадекватно според нея е разминаването между кадрите, които готвят училищата, и нуждите на града. Тя би наела веднага технически специалисти и шлосери, но няма. Вместо това във Видин има паралелки за хранително-вкусовата промишленост и хотелиерството.


Томислава и Евелин учат в такива паралелки и вероятно ще се махнат от града, защото "трябва да се учи, а и тук няма работа". Къде работят основно хората? В кафенетата, в заведенията, казват момичетата. А има ли много заведения? С леко презрителен тон двете казват, че само "няколко са по-престижните". Близо до тях Вероника разхожда детето си в красивия крайбрежен парк. Тя няма работа, вече не си и търси и разчита на мъжа си да я издържа със заплатата си от Гранична полиция.


Това си е най-бедният район според нея, но тя не мисли да го напуска – защото тук са приятелите и близките й. Според държавния служител Гошо Цанков, "ако не е реката, да сме загинали". На въпрос как гледа на оценките на някои хора с бизнес, че повечето местни са непредприемчиви, той пита риторично: "От нищо нещо прави ли се според вас?!".


Видин, изоставеният от хората

© Георги Кожухаров


В парка до брега надпис, преписан от стара хроника, ни обяснява колко любов и гордост има в миналото за видинчани – тук са описани последните владетели на областта до Иван Срацимир и богатствата му "повече от всякакви числа". А настоящето в най-бедния район на ЕС се плъзга между средновековна крепост, порти от османско време и къщи с архитектура от 20-те години на миналия век – някои поддържани, някои жалко порутени и голи между панелни блокове, а някои станали дом на магазини за 1 лев.


Последната разходка из града беше до храма на Осман Пазвантоглу, непокорният феодал на империята, построил единствената в света джамия, която няма полумесец на върха, а обърнато сърце. До нея няма никаква табела, вратите са заключени и няма кой да каже дали някога все пак може да се влезе. От джамията до центъра се минава през порта от времето, когато и това място е било част от Османската империя. Решетката е украсена с изтръгната стара телефонна слушалка.


Иначе всички тук са на мнение, че Видин им има потенциал за туризъм, и кметът говори с гордост за красивите сгради и места. За лошото им състояние се извинява с това, че са държавна, а не общинска собственост. Обобщението на Любчо Йонов обаче е, че "това е един бермудски триъгълник".


Белоградчик  чака лятото и туристите


Градът ни посреща слънчев и затънал в пластове прах от пясък и други материали, участвали в зимното почистване на улиците от снега. В ранното утро основното движение е около няколкото павилиона за закуски почти един до друг и такива за кафе накрак, където питат от евтиното или от скъпото да ви направят.  


Популярността на Белоградчик като туристическа дестинация се увеличи в пъти покрай кандидатурата му за едно от седемте природни чудеса на света. "Всички си направиха къщи, когато беше големият бум на интереса, кметът ни каза да се подготвим за много туристи, но миналата година нямаше хора", казва Емилия Петрова, собственичка на семеен хотел "Скалите" (в съседство с големия "Скалите"). По думите й от април-май по традиция се очаква оживление.


Водим разговор в ресторанта на хотела, който очевидно играе ролята и на кварталната кръчма. Тук заетостта е един сервитьор и един готвач.


"Няма работа в града – само в общината, болницата и полицията. Производство няма!", отсича хотелиерката. Разказва, че повечето хора, разчитат на членове на техните семейства, които работят в Гърция, Испания или Италия и всеки месец пращат пари. "Всеки се спасява в чужбина!", категорична е Емилия и ни съветва: "Питайте някой по-оптимист."


Питаме и се оказва, че ситуацията е като в други градове, за които се твърди, че нищо не работи. Това впечатление и в Белоградчик се създава от закритите производства, действали по соц време, какъвто е случаят с телефонния завод например. И, разбира се, от немалката безработица - около 30% към края на декември. В града обаче има поне няколко фирми - за текстил и дрехи, за касови апарати, за полимерни керемиди, механичен завод и други.


Доста по-слънчева е ситуацията в местния туристически център, където всички маси са отрупани с брошури за забележителностите в района. Момичето, което работи там, ни посреща с усмивка. През март посетителите в нейния офис не са много. Данните показват, че най-силната за туризма е била  2009 г. Тогава 200 000 българи и чужденци са дошли да видят добилите международна слава покрай класацията скали. Година по-късно обаче отливът е чувствителен - броят туристи спада на 130 000.


"Може би без реклама нямаше да имаме и толкова", казва момичето, като подчертава, че в Сърбия, която също беше издигнала кандидатура в класацията, правителството е помогнало на местната власт да облагороди района около природното им чудо, да се пооправи инфраструктурата. По думите й въпреки спада след големия интерес тук идват все повече хора от все по-различни държави.


Според нея къщите за гости напоследък са празни, защото "в кризата пътуват най-вече хората с по-високите доходи и съответно изисквания. А те отиват на хотел".


На излизане след краткия ни престой в града виждаме, че са извадени метлите и малко по малко белоградчишкият център започва да се отърсва от праха. Изходът за Белоградчик според Емилия е: "Да дойде някой богат човек, да направи нещо, защото кой местен има толкова пари, че да захване свой бизнес?" По нейната оценка "от Монтана натам е по-друго".Видин


Население на областта: 99 016
Естествен прираст 2001 - 2011 г.: -16 738
Естествен прираст 2010 г.:  -1570
Прираст на населението 2001 - 2011 г.: -23.9%
Жители над 65 години 26 085
Жители до 17 години 14 414
Официална безработица към XII.2010 г. 13.1%
Раждания през 2010 г. 829


Източник: НСИ


Очаквайте утре - Кой и как може да помогне на Северозападна България

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сабака Баскервіляў
  Сабака Баскервіляў
  Рейтинг: 411 Гневно

  Оно не може да нема кво да едеш и по фирмите да те ритат като мачка и да сакаш да седиш там.

  Ще не вмерла Україна
 2. 2 Профил на rotorblade
  rotorblade
  Рейтинг: 470 Разстроено

  Не е истина просто. Всичко извън два-три големи града в БГ е ЛЕШ - градове и села от друго измерение и време ... Някак си тъжно ми става ...

 3. 3 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Наистина е голяма беднотия в този район, но не може и да се отрече, това което се казва в статията - всички чакат наготово някой да ги "оправи". Все пак сравнително голям град на Дунав да не може да привлече каквото и да е производство, от който и да е сектор не е само проблем на държавата, трябва и малко инициатива да има местна. Дано сега малко потръгнат нещата като се завърши моста, но предполагам пак всеки ще тръгне да прави крайпътни кръчмета, а не истински бизнес, който да се възползва от по-добрата инфраструктура.

 4. 4 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Сега, няма какво да безпокоим и без това затъналото в проблеми правителство с нашите си северозападнали грижички. Пред вождовете на нацията са къде - къде по-сериозни задачи от сорта на " Как да пробутаме проекта за АЕЦ, че да не ни се карат от Кремъл и да не връщаме комисионните, дето сме взели и дето ще вземем" и такива подобни. За Видин решение е някаква автономия и търсене на подкрепа от Румъния на база влашко малцинство.

  malart.blog.bg
 5. 5 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Кмет на община Видин:
  Кандидат - Румен Ангелов Видов - ПП "ГЕРБ", 17841 гласа или 64.62%.
  На второ място е нашия човек - Иван Ценов Николов Коалиция "ЗА ВИДИН" (СДС, ДСБ, ЗНС, БДС"РАДИКАЛИ", РДП) с 9769 или 35.38%.
  Ами какво да ви кажа - такива си ги избрахте.
  Следващия пък пак за тях гласувайте, да не забравите.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 6. 6 Профил на Сабака Баскервіляў
  Сабака Баскервіляў
  Рейтинг: 411 Разстроено

  Видин е един прекрасен град, коментара ми по-горе е типичен коментар на емигрирал жител на града със специфичен изказ
  За съжаление от година на година положението очевидно става брутално. От харизмата на един исторически град започва да придобива вида на призрачните градове от американските филми на ужасите.
  А живота там наистина дава материал за един такъв филм, защото първият ти въпрос, когато попаднеш там е: "Как може това да е истина?"
  Още с влизането в града те посреща една постиндустриална сцена като излязла от "Сталкер" на Тарковски. Особено живописно е когато го налегне и мъглата на Дунава.
  И когато не намираш митичната Стая, която да изпълни желанието ти за нормален живот не ти остава нищо друго освен да избягаш.
  Страшно е.

  Ще не вмерла Україна
 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1182 Весело

  Преди месец бях във Видин. В 10 сутринта няма къде кафе да пиеш!? Ако това е критерий за работливост - мързеливи са! ..

 8. 8 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Вода газим, жадни ходим...в случая на видинчани - река газят, жадни ходят.

  Да чакаш държавата да помогне 20 години след падането на социализма, говори единствено и само за невъзможност да се адаптираш. За съжаление в такъв случай важат законите на Дарвин.

  Иначе на мен Видинско ми е любим край, имам корени от там и съответните сантименти към района. Красиво, плодородно, на кръстопът, с много възможности за туризъм, на реката на която по нагоре по течението са градове като Будапеща и Виена. Само май човешкият фонд нещо куца.

  Дядо ми лека му пръст, обичаше да разказва: Едно време станало въпрос жп линията София-Видин да минава и покрай неоговто село, на 50 -60 км от Видин. Местните обаче твърдо отказали - локомотивът щял да плаши овцете на селото и не можело. Та до ден днешен до сегашния вече град влак не минава. Мисля това е показателно за възможноста на видинчани да се адаптират.

  Дано да бъркам, дано района процъфти.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 9. 9 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  аз съм ходил точно натам, да разгледаме крепостта баба вида и белоградчишките скали. оставил съм в местната икономика примерно 200-300 лева, за спане, ядене, и т.н. още 200 хил. души щом го правят на година, това не е малък приход за местните.
  не виждам защо трябва външен човек да дойде и да ги оправи. ето бате бойко каза всички да почваме да копаем и да садим картофи. от един декар излизат няколко тона, и на пазара са по 1-1.50 лв.
  царевицата миналата година се покачи двойно, доматите са по 2.50, и така нататък. не знам какво точно вирее там, всеки си познава земята. вода от дунав имат в изобилие, да напояват, да обработват, и да печелят.

 10. 10 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Не е само Видин, Враца и Монтана..идете в Ловеч, в Габрово, в Плевен, в Разград, в Силистра...абе където и да идете в България е все същата мизерия! А София обира каймака само защото 70% от държавните пари си остават там. Махнете цялата администрация и чиновнищница и свързани кръвопийци от там и за 1 година и половинмилионна няма да е останала...Проблемът винаги се търси не където трябва-при провалът на северозападът проблемът не е там, а е в София!!!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  Инициативата е интересна. След Враца, Белоградчик, Монтана, сега и Видин. Любопитно е как е и в другите райони, където уж са по-проспериращи. И в трите материала досега се открояват два наблюдения - липса на предприемчивост и бедност. Като "Параграф 22" е в голяма степен, защото, освен ако не работиш за външни пазари, то нали все някой трябва да потребява, а със заплати от 200-300 лв. (който ги получава и където не ги бавят) кое по-напред? Изводът е, че дори вече няколко години и в ЕС, България си остава далавераджийска държава - примери от обществените поръчки, европрограми и големите надежди от новоизбраните - бол. А в такава атмосфера няма как нещо да просперира, само можем да се оглеждаме в страните от Латинска Америка. И Дянков да замразява доходи. Естествена селекция за най-приспособимите и най-малко критичните (с обезверен народ лесно минават обещания за светлото бъдеще, което аха-аха вече е на прага ни).

 12. 12 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 616 Неутрално

  София-1,3 млн и Черноморието - 700 хил. дават над половината от БВП на страната. Правете си изводи за дисбалансите в Бг

 13. 13
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:01 на 03/05/2011 от неговия автор.

 14. 14 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 656 Неутрално

  dobrich, ако си бил на околовръстното, там кафе наистина е трудно на намериш.

  malart.blog.bg
 15. 15 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До коментар [#2] от "rotorblade":

  кажи го на Б.Б!
  Той дава съвети как се съдят картофи )))
  Софийският компир и другите мърди в НС се гаврят с нас!
  За това на идващите избори ще им покажа среден пръст

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 16. 16 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  Дайте по-оптимистично бе колеги -
  1 Да отворят оня университет
  2 Да се направи едно окрупняване на земята и на собствениците да се дадат акции в новата компания която да е на борсата - може да са гледат много неща в този район - близоста до Европа е голям + ! Имат си пристанище - дано да се усетят поне малко - не трябва толкова много чак - има си земеделски институти в България - да отидат да видят и да уточнят какво и колко може да се произвежда -
  Биологичното земеделие може да стане голям отрасъл в икономиката на региона и много от хората ще имат пряка полза от това - като в замяна на земята си получават наеми и някакъв процент собственост в една голяма земеделска компания
  Имаме толкова много опит от Добруджа - защо никой не го използва!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 17. 17 Профил на netolleraliya
  netolleraliya
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Малки, бедни, провинциални градове..

  За да имаш работа или трябва да си връзкар, или да си в заварено положение от преди промените в държавни институции или да си рядък късметлия /макар,че последното не помага особено/
  Там съдбата на града е в ръцете на няколко "бизнесмена", които смятат, че са най- великите и препират успешно парите на политици или софийски престъпници..какво да търсят нормалните хора в такава среда??

  Освен всичко останало, хората са станали малодушни и тесногръди от всекидневната мизерия..

 18. 18 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 656 Неутрално

  NPaine, тези които са се опасявали да не им се плаши добитъка, и досега нямат жп линия, а ходят пеша или такси до най-близката гара. Това е вярно за определени села наистина, но ако си чел за историята на америкаснките железници, то там много хора даже са използвали огнестрелно оръжие, за да не позволят прокарването на линия поради подобни или други опасения. Така че... да не търсим под вола теле или да изкарваме от триста кладенци вода, само и само да изтъкнем, че хората от региона са мързеливи и лоши и не заслужават помощ.

  malart.blog.bg
 19. 19 Профил на tekomashinist
  tekomashinist
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Във Видин имаше голямо предприятие за производство на HSS свредла. Производствената линия скоро ще бъде купена от турска фирма и инсталирана в Истанбул. Тя е уникална за България и региона, и дава най-ниска себестойност на продукта от всички останали методи за производство на свредла. Предприятието е фалирано или нарочно , или поради некадърност предвид на голямото търсене на бургии.

 20. 20 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Ха , тя цялата страна е така, не само Видин. Хора събудете се, България е Странджа-Сакар на ЕС и нищо не може да промени тоя факт. Влязохме абсолютно неподготвени в съюза и резултатът ще бъде обезлюдяване на територията. Дано следващото население се окаже по-кадърно, а най-добре Турция да ни вземе анблок, за да не се парчетосва страната между различни комшии.

  икономист - неграмотник с диплома
 21. 21 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 656 Неутрално

  teko, предприятието бе фалирано от некадърници, но не само поради некадърност

  malart.blog.bg
 22. 22 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 716 Неутрално

  За последно бех у Видин преди 5- 6 години. Беше си сиромашиъ още тугива. Наи- големиъ "безнесмен" у градъ беше некъв циганин. Занимавъшесъ с железор, ала-бала...

 23. 23 Профил на teni
  teni
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#9] от "Камен":

  Камене хубаво си сложил цените, ама знаш ли как се продава и колко купуват. слушкай батко си тиква и просперирай.

 24. 24 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#20] от "tel_112":

  На тебе явно това ти болката отдавна.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 25. 25 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Аудиото от радио "Христо Ботев" е инфантилно. Но все пак го чуйте.

  malart.blog.bg
 26. 26 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 521 Неутрално

  С риск да прозвучи вулгарно, но проблемът на давещите се е на самите давещи се. Видин, Враца, Монтана и още много други подобни градове бяха изкуствено уголемявани чрез обезземляването на селячеството /Димитровска Конституция 1947г./ и последвалата псевдоиндустриализация, реализирана не на базата на конкурентни предимства, а на базата на социалистическото съревнование. Това и до днес си е "най-червения" район на БГ, на ЕС, както и най-бедния, няма случайности /най-известният депутат от района е М. Миков от БСП/. И със и без Дунав мост нищо няма да се случи, докато в тези богати селски райони поне това което природата дава, не се прибира. Пустеещи земи - най-плодородните ни земи, занемарени лозя и т.н. и т.н. Просто властта трябва да предприеме мерки за развитие на района като селскостопански и след това друго. Например 140млн.лв. за тютюн /незаконна субсидия/ можеха да отидат не за развитие на някакви камънаци и псевдо забележителности, а за обработка на най-плодородната земя на България. След това другото ще се подреди по-лесно.

 27. 27 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  "Тих бял Дунав се вълнува!Весело шуми!"
  И на Видин се учудва,-много го мързи!

  Абе ,защо през цялата история са се били толкова много за този град!?Уникално местоположение!Ама прост народ!

 28. 28 Профил на Seamus
  Seamus
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Едни от най-мързеливите, скатаващи се и непродуктивни хора, с които съм работил, освен от Сливен, бяха от северозападна България. Съкратиха ги.

 29. 29 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#10] от "ostin22":

  Абсолютно вярно+++

 30. 30 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#27] от "globus":

  Значи ти като много работлив,умен и предприемчив имаш уникалния шанс да отседнеш там и да се възползваш от ситуацията.Желая ти успех.

 31. 31 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Не разбирам. Гледаш какво няма или не достига на пазара - вкл. европейския. Примерно, някакви авточасти, или салами, или шапки... или някаква услуга - сервиз за гуми на пътя, сглобяване на прозорци...
  Продаваш имот, или събираш пари от приятели, или теглиш кредит.
  Наемаш евтино помещение - нали регионът е в упадък, сигурно за 200 лв. на месец можеш да наемеш цех/офис/магазин.
  Наемаш евтини работници - за по 300 лв. на месец.
  Кръстиш се и започваш.
  Работи - изпробвано е милиони пъти в цял свят, вкл. и в България. Това, че си в беден край, е и недостатък, и предимство - всичко ти е евтино. Пазарите са лесно достъпни - особено, когато си на река.
  Видин е на 2-3 ч. път от София. Правиш нещата в евтиния град и ги продаваш в скъпия.
  Абе всичко си е до хората.

 32. 32 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  До коментар [#30] от "elmoho":

  Такъв съм и където живея го правя!Какво още им трябва,че не се залавят с работа отнякъде?Или,чакат да им пратят парички отвън,че да имат глас да се оплакват!Ако се чудят откъде да започнат-първо да отидат и да изхвърлят чиновниците от кметсвото!

 33. 33 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2833 Разстроено

  "Как ще помогнеш на хората, които не работят? Помогни на тези, които работят" -...!!! Защо "рецептата" дадена от потърпевшите не може да се "разчете" от Оооправляващите, а камо ли пък да се изпълни?!?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 34. 34 Профил на pur6ink
  pur6ink
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Споко сънародници, споко. Всичко е сметнато. Ето вижте:
  "Очаква се в близко бъдеще българите, емигрирали от страната преди 1989 г. и в началото на годините на прехода, да се завърнат в родината си, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов на конференция в столичния хотел „Шератон"."
  Вестник "труд" от 3.5.2011. Ето и линка. Моля за спокойствие.

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=877796

 35. 35 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  Тъжна статия за един прекрасен български град. С европейски вид. Крайречният парк е много хубав. Бях там през 2008 г. и съвсем не ми се стори толкова зле положението. Смятам, че с построяването на Дунав-мост 2 нещата ще потръгнат. Но и той много се забави.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 36. 36 Профил на RingRoad
  RingRoad
  Рейтинг: 679 Разстроено

  Мисля, че ситуацията е много трудна. Малко ми напомня на това, което един приятел руснак ми разказва за ситуацията със земята в Русия. Първо, че не я дават на селяните (все още), но даже и да им я дадат селяните вече не я искат. Като си сякъл инициативните десетки години, само покорните и послушните са останали. Сега пък се усетили, че има нужда от инициативни. При тази ситуация се иска сериозно насърчаване, подкрепа и защита на дребните предприемачи за да има шанс нещо да почне да става. И то пак ще е постепенен и дълъг процес. Тъжна история, тъжна...

  "I try to get it across to my players that working hard is a quality." Sir Alex Ferguson
 37. 37 Профил на LvM
  LvM
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Червените бастиони = най-западналите региони на многострадалната ни родина. Почвам да си мисля, че гласуването за БКП, особено систематичното, трябва да се впише в учебниците по психология като тежко отклонение.

  "Socialism is not an alternative to capitalism; it is an alternative to any system under which men can live as human beings."
 38. 38 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Нека всички северозападнали да четат!
  Купувам си сирене от Видинско, или по-точно белоградчишко. Човекът (производителят) е впрегнал цялата си челяд. Гледат крави, псуват ЕС за изискванията, но все пак си гледат кравите, пасат ги, доят ги. Правят чудно сирене. Купувам го по-скъпо от това в магазина, между другото. Но тия хора не са си продали земите за жълти стотинки, не са седнали да се оплакват и не са хукнали към големия град на лесното и мизерното. Доходите са им много прилични за нашия стандарт, но си го заслужават!

 39. 39 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 560 Неутрално

  За съжаление си самата е истина, че видинчани са мързеливи. Имам трима братовчеди там и всичките притежават ниви, земя като слънце. Единият е безработен и го издържа майка му, а другите двама работят като охранители. А земята пустее ли пустее......

  Veritas odium parit obsequim amicos
 40. 40 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  До коментар [#38] от "Мария Антоанета":

  точно за това става въпрос! Браво на такива хора - винаги са успявали и ще успяват предприемчивите въпреки ЕС и БГ администрацията! Проблема е когато 90% чакат!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 41. 41 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1904 Гневно

  Ами от 13 години строят моста.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 42. 42 Профил на Панайот Панайотов
  Панайот Панайотов
  Рейтинг: 1137 Любопитно

  Един интересен господин се подвизава във Видинско - Борислав Лоринков, собственик на Видахим . Според мен има какво да разкаже .... )

  Fun is just point of view.
 43. 43 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1291 Весело

  ... Мисисипи, Луизиана, Аризона, Кентъки, Тенеси, Дакотите х 2, Кентъки ... абе сичко под траекторията на самолетите от LAX до NYC ... щатите за прелитатне или квадратните щати както ги наричаме ... та като студент ние си правихме роад трипове и така съм обиколил всички щати и Канада и Мексико ... та тия направо изглеждат като супер богати ... извода: има изостанали раъони навсякъде, номера е да учиш и да си опаковаш куфарчето и там къде са парите, квото хората(с акъл) правят в САЩ, Европа, БГ ... така че няма нужда от сълзливи репортажи ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 44. 44 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  Абе вие у ред ли сте липсвала инициатива. Като е пълно с мутри и корумпирана администрация и най-близкия университет е на 200 км. Няма пътища. Няма мост. Ама не хората били виновни.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 45. 45 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  До коментар [#38] от "Мария Антоанета":

  Браво на поста Ви!Браво и на хората за които говорите!Българинът винаги е бил здрав селянин,само тази исконна връзка към земята ще го спаси в такива райони!После ще дойде и другото!

 46. 46 Профил на RingRoad
  RingRoad
  Рейтинг: 679 Разстроено

  До коментар [#44] от "biss Mark":
  Да, това е в добавка, съгласен съм. Още от 1992 год борчетата почнаха да се месят, грабят и хората се отказаха да им работят, помните ли? За какво да работят, кат борчетата ще им го взема. Всъщносто това имах пред вид под "защита на дребните предприемачи".

  "I try to get it across to my players that working hard is a quality." Sir Alex Ferguson
 47. 47 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Същите образи, дето ги гледам из форума да хулят хората в региона, че не били предприемчиви, че били мързеливи итн, та същите тези са ми много подозрително подобни на тези, които щом се появи статия за българските учители и техните заплати и мизерно положение - веднаги започват да ги оплюват и обвиняват във всички грехове на света. Имаше едно предаване на Карбовски за емигрантите. Та в единия от епизодите, една българка беше успяла да се реализира в шиваческия бизнес със собствена фирма в Испания. Карбовски я попита защо не е се е трудила толкова усърдно и в България и че ако се е трудила така и у нас, то може би би успяла и в родината си. Мадамата му отговори " Ако взема мотиката и изляза на улицата и почна да копая какъв ще е ефекта?".
  Та извода е - за да чакаш инициативност от някого, то този някой трябва да има минимума условия, за да я прояви тази инициативност

  malart.blog.bg
 48. 48 Профил на bdin
  bdin
  Рейтинг: 8 Гневно

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D1%86%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE

  Искам пълна автономия на Видин и да прикючиме един път завинаги с тоя проблем .... Така България ще си отдъхне от нас и ние от лакума София и най важното няма да си пречиме повече ....

  Дунав тече, Видин остава !!!...
 49. 49 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1023 Весело

  Виновен е Царя, защото ни обеща за 800 дни да ни опраи, ама не можа! Ама работата трябваше да стане с "пословичното трудолюбие на българския народ".... Това, второто, тукашния интелектуален пролетарият все го забравя!
  Ей, погрижете се за себеси! Полезно е!

 50. 50 Профил на Христо ТАНЕВ
  Христо ТАНЕВ
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Не съм съгласен напълно със статията, и по-точно частта за пустеещите земи. Наскоро пътувах от София към Видин, и за мое огромно учудване, от Враца до Видин не видях нито метър пустееща земя - всичко беше изорабо, засято и обработено. На връх Великден работеха хора по нивите. Дали това се дължи на окрупняването на земята (според мен) и все оак раздадените европейски земеделски помощи, но за първи път от 20 години земите в Северозападна България не бяха пусти.

 51. 51 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Най-много ми харесаха думите на оня човечец от Стара Загора - "просто тук хората ги мързи , не поемат инициатива за собственото си оцеляване" (както при социализма). И този прословут Днав Мост2 нали трябваше да доведе "орди" от инвеститори , нали трябваше да има мега-хипер-дупер голяма индустриална зона ??? Дунав Мост 2 си беше , и Е балон който няма да има почти никакъв икономически ефект освен по време на строежа му !

 52. 52 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Дневник много странни думи "Очаквайте утре - Кой и как може да помогне на Северозападна България" кой на кого и за какво дапомага ?? Недейте така живеем в пазарна икономика където частната инциатива е на челно място и ако тим сам не си помогнеш за собственото оцеляване кой друг да ти помогне "неведомите сили" ?

 53. 53 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 586 Неутрално

  и какво пак се оказа лош матряла. Добре че го щат поне в Испания/Италия/Гърция, за да живееш във Видин явно трябват способности над средните.

 54. 54 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Най-сетне и ние да имаме изоставен град - това е специална работа. Атракция. Никой неможе да избегне съдбата си.

  Радетелите на КОМУНОСОЦИОПАТОЛОГИЯТА - ЕДНА ГИГАНТСКА ЛЪЖА обсебила и унищожила цяла голяма държава на север-североизток, където такива градове са десетки. Управляват 66 години вече и у нас. Като си имат и подръжници...Скоро очаквам втори град. А после и трети. ИЗОСТАВЕНИ, защото селата вече са стотици.

  Верно,че горе на север имат по-голям опит в самозатриването на си като нация и държава - почти 100 години ще станат през октомври 2017. АФЕРИМ МАШААЛАХ!!!...

 55. 55 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#49] от "venelingeologia":

  Еййй, един път друг да е виновен, а не Костов, това немога да го повярвам, направо е хит....!!!

 56. 56 Профил на vlah
  vlah
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До "malart "и "bdin"
  И аз съм за пълна автономия, да не пречим на работягите от Стара Загора и Ямбол. Нашият Видин е почти напълно обезкървен в резултат на престъпната политика на София в продължение на десетки години, но все още има надежда. Няма смисъл да сме задния двор на България, автономия колкото се може по-скоро!
  Дунав тече, Видин остава!!!

 57. 57 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#38] от "Мария Антоанета":

  Ти сега очакваш, че членовете на ПАРТИЯТА- МАЙКА , които наброяваха около един милион, ше седнат или ше се изправят да работят - това трябва да си голям наивник да го помислиш само.

  Това става с ТРАДИЦИИ в семейството от дедите и прадедите - ТУК ВСИчКО Е ПРЕКЪСНАТО И ВСЕКИ ИСКА ДА Е ГРАЖДАНИН - И ПАРТИЗАНИН НА "НОВИТЕ" ПАРТИИ и да си живее хей така по градски, на готово, да си купува от магазина на кьошето по пантофи и да легне пак пред плазмата...

  Така го разбират внуците новото старо живеене не на село без партията но с нейното верую. Друг да ни работи, защото сме на власт и им работихме на гадните капиталисти преди 9.9.1944. Затова ли се борихме , та да седнем да работим, да доим крави...

  66 ГОДИНИ НЕ ИМ РАБОТИХМЕ... ТА СЕГА ЛИ ДА ИМ РАБОТИМ НА ГАДНИТЕ КАПИТАЛИСТИ??? ПО-ДОБРЕ ДА УМРЕМ, НО РАБОТА НЕ ПОХВАТАМ ДА РАБОТИМ НА ДРУГ.

  АЗ ЗА СЕБЕСИ НЕ РАБОТИМ ,ТА НА ДРУГ...

 58. 58 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  проблема с всички градове в България, изключвам черноморието поради спецификата му е че бизнеса в България е държавно протежиран бизнес и съществува основно при наличие на държавни поръчки, затова и препитанието на хората е концентрирано само и единствено в София и това води до огромни проблеми с качеството на живота и там.

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 59. 59 Профил на martin187ism
  martin187ism
  Рейтинг: 418 Неутрално

  с коментарите си ме принудихте да се регистрирам, че и да пиша...нищо...1 факт - 60 процента от населението е над 65 годишна възраст...за каква работна ръка говорите?защо е над 65 годишна възраст населението - защото народа (тоя мързеливия дето го спрягате), се е изнесъл на някъде където може да работи. как оцелява народа - с помощи от роднини, които бачкат като диви из цяла България, Испания, Италия, Англия, че и в щатите.и какво излиза - има инициативни и немързеливи Видинчани, ама не са във Видин.защо не са там?държавна политика - на съсипване на болниците, на училища, на тотално игнориране на северозападна България.прословутата химия можеше да бъде приватизирана още 98-ма, но нито мишелин, нито пирели се съгласиха да дадат 10% на господин 10 %.каква продукция, какви 5 лева, каква река?ДО ВИДИН НЯМА ПЪТ!кой ще ти инвестира в място до което няма път?давам следния пример - предприятие купува машини, но превозвачите отказват до го превозят до Видин - само до Монтана, никой не иска да си чупи камионите.онзи ден един приятел се прибра за 1-ви път от 5 години от щатите, заговорихме се за съученици и познати, нито един от тях не е пропаднал, ВИДИНЧАНИ СЕ ОПРАВЯМЕ И ПО ГРЪБ НЕ ПАДАМЕ.за капак, ето линк към бнт, интервю с друг мой съученик - http://bnt.bg/bg/news/view/38843/flameCandle70x80px.swf

  п.с. а това с целия шум който се вдига си е чиста проба популизъм

 60. 60 Профил на optimist
  optimist
  Рейтинг: 418 Гневно

  До коментар [#5] от "Десен":

  Тоя десния беше първия мандат,а за втория стана независим,за третия беше готов и с дявола да се ортакоса ,само и само да лапа.Гражданите на Видин кусаха попарата и на леви и десни и на сини и червени ,на жълти и бенбени и какво ?????
  Всеки плете кошницата и след това се заселва в София и няма очи да погледне съгражданите си в очите.

 61. 61 Профил на optimist
  optimist
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#11] от "Читател":
  България е държава на чиновниците и партиите.Софиянци смятат ,че всички трябва да живеят и работят там ,затова и на политиците им дреме за регионите.
  Резултатът е за цялата държава,бедност,мизерия,прстъпност,корупция,миграци,проституция ,наркомания и т.н.

 62. 62 Профил на optimist
  optimist
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#48] от "bdin":
  Браво пич!
  Така няма да тежим на софииската трапеза,политиците ще си спестят командировъчните,реката ще се напълни с риба ,защото сега който дойде си тръгва с пълен багажник.Държавата ще се отърве от мързеливите власи и всичко ще е О'К!

 63. 63
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:01 на 27/05/2011 от неговия автор.

 64. 64 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 470 Неутрално

  А като са били във Видин, защо не са отскочили за малко в Калафат - също на края на Румъния и в най-западналия ъгъл! Същите власи като отсам Дунава! ОБАЧЕ! Цъфти града, улици, булеварди, промишленост, транспорт - доволни хора, че са от другата страна на реката!

 65. 65 Профил на maniask
  maniask
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Тази статия, както и всички от поредицата, да се пратят в министерствата.

 66. 66 Профил на lina1
  lina1
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Миналата есен посетих Белоградчик и околността, прекрасна природа, която всеки българин трябва да види, НО нищо друго. Града не предлага дори едно прилично място за кафе. Пътят между града и Крепостта беше в ужасно състояние, а наоколо нямаше дори една пейка за почивка на туристите, да не говорим за изоставените макети от сниман филм през лятото.... В пещерата Магурата три автобуса хора "слушахме" един екскурзовод, при предварително обаждане и заявка от наша страна. Липсата на туристи, може да се обясни и с лошо гостоприемство, а не само с липса на реклама!

 67. 67 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#8] от "NPaine":

  Не си съвсем прав. Човекът не смее да си каже името, за да не му правят проблеми от местната администрация.

  БЪЛГАРИЯ Е НА 140-ТО МЯСТО В СВЕТА ПО АДМИНИСТРАТИВНО ОБЛСУЖВАНЕ.

  Това е страшна статистика, хора.
  Най-ужасяващата, на която съм попадала. Обикновено сме между 60-то и 80-то по разни показатели: свобода на словото, корупция, съдебна система, качество на живот. И изведнъж: 140-то място. Това си е ужасно, откъдето и да го погледнеш.

  Една сива маса хора, които изпитват удоволствие да ти направят живота черен. Ей това ни е страшното на страната. Сами си се вкарваме в ада, в който живеем. И тази статия всъщност е доста показателна. Много хубаво, че е написана. Дано тиквата слънце и съветниците му я прочетат и влезе нещо в главите им, докато маат филиите с мас. Или каквото и да маат.

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 68. 68 Профил на djavol320
  djavol320
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз живея във Видин и мога да ви кажа,че наистина виновниците да сме на дъното са управляващите.От 2000година работя постоянно на две работи/така,че не сме мързеливи видинчаните/.Тези който се оплакват,че няма работна ръка в града да се сетят на колко от техните работници не са плащали заплати под някакъв предтекст/липси,в момента нямам пари и т.н.,че кой нормален човек ще работи за тези. Вярно е,че не всички са недобросъвестни работодатели-но ги има.Във Видин не ни трябват хипермаркети който да източват парите от града и да водят до фалит кварталните магазини,а заводи,да има производство-та тогава вече нека се види от кой какво става.Наистина има и лоши работници който гледат само как да откраднат от работодателя,но те бързо си проличават.Моля , ви не слагайте всички под общ знаменател.От 2002 година работя във "Видахим" и успоредно с това съм работил и /такси,строител,на бензиностанция,монтьор на щори,продавал съм цветя и какво ли още не/,видял съм добри и лоши работници и работодатели.ВКАРАЙТЕ ИНВЕСТИЦИЙ В ТОЗИ ГРАД.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK