BMW отчете печалба от 1.2 млрд. евро за първото тримесечие

BMW отчете печалба от 1.2 млрд. евро за първото тримесечие

© ReutersПечалбата на BMW нарасна четворно през първото тримесечие като скочи от 324 млн. евро за същия период през 2010 г. на 1.2 млрд. евро през тази година. Това се дължи на повишеното търсене на луксозни автомобили в Китай и възстановяването на пазара в САЩ, пише "Уолстрийт джърнъл". Приходите на компанията се повишиха от 12.4 млрд. евро до 16 млрд. евро. Всички данни публикувани във финансовия отчет надминаха очакванията на експертите.


"Постигаме рекордни приходи и продаваме повече автомобили от всякога. Значителният ръст в реализацията на нашите продукти и последователното прилагане на нашата корпоративна стратегия Number ONE са в основата на този успех", коментира Норберт Райтхофер, изпълнителният директор на BMW.


Продажбите на германския производител за първите три месеца на 2011 г. скочиха с 21% на годишна база до 382 хил. броя.
Райтхофер прогнозира, че годишните продажби на компанията ще надминат 1.5 млн. коли, като всичките три бранда BMW, Mini и Rolls-Royce ще допринесат за рекордните числа. През 2010 г. продажбите на автомобилния концерн достигнаха 1.46 млн. коли, като е отчетен ръст във всички големи пазари. За сравнение с преходната 2009 г., те са 1.29 млн. броя.


В момента BMW инвестира значително в увеличаването на производствения си капацитет, особено в развиващите се пазари, където се очаква и силен ръст на продажбите. Концернът ще отвори нов завод в Китай през 2012 г., а през второто тримесечие ще отвори врати и предприятие в Индия. BMW ще инвестира 2 млрд. долара в заводи в Германия през тази и следващата година, допълва "Уолстрийт джърнъл".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK