Британската банка Lloyds отчете загуба от 2.44 млрд. паунда

Британската банка Lloyds отчете загуба от 2.44 млрд. паунда

© ReutersНай-големият британски ипотечен кредитор Lloyds отчете нетна загуба от 2.4 млрд. паунда за първото тримесечие на годината, предаде агенция "Блумбърг". Това се дължи на факта, че банката е заделила 3.2 млрд. паунда за компенсиране на потребители, на които са продадени неправомерно застраховки по кредити.


Печалбата на финансовата институция за същия период на миналата година се е равнявала на 169 млн. паунда. След новината за лошото представяне, книжата й се понижиха с цели 5.5% до 55 пенса за брой.


През миналия месец британските банки загубиха съдебен спор с финансовия регулатор FSA, който ги принуди да компенсират клиентите си за неправомерно продадени застраховки по кредити. Те се използват за покриване на плащанията по кредитни карти или ипотечни заеми, преустановени поради болест или съкращение. Според FSA, банките на Острова са увеличили приходите си с 5.5 млрд. паунда от 2006 г. благодарение на тези застраховки.
Финансовите институции трябва да компенсират клиентите, които са били принуждавани да купуват застраховките или не са били наясно, че тази опция не е задължителна при получаване на кредит.


Главният изпълнителен директор на банката, която е 41% собственост на държавата, Антонио Хорта-Осорио заяви, че не очаква компенсациите да повлияят на резултатите през следващите тримесечия.


Lloyds е отписала активи на стойност 2.61 млрд. паунда през тримесечието, което е с 500 млн. паунда повече от очакваното. Тя е заделила 1.14 млрд. паунда за покриване на  потенциални загуби от операциите й в Ирландия.


Кредиторът е върнал 26.2 млрд. паунда на правителството и централната банка през първото тримесечие, с което финансовата подрепа се е понижила до 70.4 млрд. паунда.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK