Гърция е на път да поиска нова помощ от ЕС

Атина отрече спекулациите, че ще напусне еврозоната

Гърция е на път да поиска нова помощ от ЕС

© YIORGOS KARAHALIS
"Смятам, че трябва да видим какво съдържа сегашната помощ за страната и какво ще предприеме правителството в Атина, но е много вероятно новите мерки да включват допълнителни средства от еврозоната например"
Джордж Озбърн, финансов министър на Великобритания


"Пазарите продължават да нямат доверие в нашата страна"
Георгиос Папаконстантину, финансов министър на Гърция

Гърция е на път да поиска отново финансова помощ от Европейския съюз (ЕС), след като страната не може да си осигури достъп за финансиране от капиталовите пазари през следващите две години и антикризисните мерки засега не дават желания резултат. За това съобщи гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину в събота, след като в петък председателят на групата на финансовите министри на еврозоната Жан-Клод Юнкер свика среща за бъдещето на Гърция.


На форума в Люксембург са участвали министри от Германия, Франция, Италия и Испания, Юнкер и еврокомисарят по икономическите и монетарните въпроси Оли Рен. На нея е била отхвърлена и идеята за преструктуриране на гръцкия държавен дълг от 327 млрд. евро. Юнкер обаче посочи, че на срещата на финансовите министри от еврозоната на 16 май ще се обсъжда дали да не бъде предложен допълнителен икономически план на Гърция.
Същия ден сп. "Шпигел" излезе с материал на сайта си, според който Атина може да напусне еврозоната и да се върне към драхмата. При подобно развитие гръцката валута ще девалвира с поне 50% спрямо еврото, което ще увеличи държавния дълг на Атина. Според изчисления на германското финансово министерство, цитирани от "Шпигел", той може да достигне до 200% от БВП. Подобен сценарий означава почти сигурен фалит на страната и преструктурирането на дълга й, пише още изданието.


Юнкер веднага отрече появилата се информация и нарече "глупост" идеята някой да напусне еврозоната, защото "това е посока, в която ние никога няма да поемем". Публикацията в "Шпигел" предизвика бързата и гневна реакция на гръцкия премиер Георгиос Папандреу, който отхвърли подобна идея да е обсъждана дори и на неофициално ниво.И заяви, че "това са престъпни сценарии".


Централният банкер на Финландия Ерки Лииканен също каза, че "нито една държава от еврозоната не желае да я напуска". Той добави, че евентуално преструктуриране на гръцкия държавен дълг няма да донесе дълготрайно решение на проблемите на страната.


Източници на в. "Уолстрийт джърнъл" твърдят, че южната ни съседка изпитва трудности при прилагането на стриктните антикризисни мерки от споразумението от 2010 г. за международна помощ. Поради тази причина е вероятно страната да поиска отсрочка за достигането на целите, поставени от ЕС и Международния валутен фонд за намаляване на бюджетния дефицит и редуциране на дълга.
През миналата година Атина получи 110 млрд. евро спасителен пакет от ЕС и МВФ срещу ангажимент за дълбоки реформи.


Въпреки този спасителен пакет Атина не успя да намали бюджетния си дефицит с очакваните темпове. Европейската комисия и гръцкото правителство очакваха дефицитът да се свие от 15.4% на 9.6%, но според статистиката той е спаднал само до 10.5% през 2010 г. Не са налице и очакваните ползи от намалените разходи и вдигането на данъците поради укриването на данъци и свитата от рецесията икономика.


Огромен проблем продължава да бъде и огромният външен дълг. Той е 327 млрд. евро, което е 142.8% от брутния й вътрешен продукт за миналата година. Поради това и през последните няколко месеца не спират спекулациите, че Атина ще трябва да го преструктурира, защото няма да може да го изплаща навреме.


Атина няма достъп до капиталовите пазари


Гръцкият финансов министър Папаконстантину призна, че пазарите продължават да нямат доверие на страната. "Ние трябва да планираме какво ще правим през 2012 и 2013 г.", каза той. И счита, че страната трябва да изпълни процедурите за финансиране през Европейския механизъм за финансова стабилност (EFSF) през 2012 и 2013 г. Гърция се нуждае от 25-30 млрд. евро през следващата година, за да може да покрие плащанията по дълга, които не са обхванати от сегашния спасителен план, пише "Файненшъл таймс".


Понеже банките ще продължат да предлагат на Гърция кредити при невъзможно висока лихва (около 16% доходност по петгодишните облигации), социалистическото правителство на Георгиос Папандреу ще трябва да разчита на Европейския механизъм за финансова стабилност, който вероятно ще получи право да изкупува преференциално гръцки дългови книжа.


Атина се надява да продава облигации чрез EFSF на първичния пазар, но на срещата в петък финансовите министри от еврозоната също така са обсъдили и възможността да се договори с инвеститорите доброволно да увеличат срока за погасяване на дълга, чийто падеж изтича през 2012 и 2013 г.


Ако страната не успее да се върне на капиталовите пазари, без да е принудена да плаща непосилно висока лихва, то тогава ще е необходима нова помощ, за да може да поддържа ликвидност. Подобен сценарий публично начерта британският финансов министър Джордж Озбърн в неделя, съобщи "Ройтерс". Възможно е Гърция да поиска нова помощ, в която Великобритания няма намерение да участва, заяви той. Озбърн допълни, че не смята, че Атина трябва да бъде принудена да фалира, за да може да излезе от кризата.


"Определено не смятам, че е необходимо Гърция да фалира", заяви Озбърн пред Би Би Си. "Смятам, че трябва да видим какво съдържа сегашната помощ за страната и какво ще предприеме правителството в Атина, но е много вероятно новите мерки да включват допълнителни средства от еврозоната например."


Според информацията на "Уолстрийт джърнъл" Атина е помолила на срещата в петък да бъде отложен от 2014 на 2016 г. крайният срок, в който бюджетният дефицит да стане 3% от БВП, каквото е основното изискване за членовете на еврозоната.


Освен това на нея Германия е предложила да се удължи срокът за погасяване на гръцкия дълг, който трябва да бъде върнат догодина. Възможно е също да бъдат смекчени още условията за погасяването на 80 млрд. евро спешна помощ, които отпусна ЕС. Срокът за погасяването им вече беше удължен веднъж от 3 на 7.5 години. Не е изключено да бъде намалена още и лихвата от около 4% по тези кредити."Смятам, че трябва да видим какво съдържа сегашната помощ за страната и какво ще предприеме правителството в Атина, но е много вероятно новите мерки да включват допълнителни средства от еврозоната например"
Джордж Озбърн, финансов министър на Великобритания


"Пазарите продължават да нямат доверие в нашата страна"
Георгиос Папаконстантину, финансов министър на Гърция

Коментари (154)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 687 Гневно

  Това се казва византийски номер - да харчиш парите на другите и да твърдиш че си много велик.

  И в морето ми е до колене .....................
 2. 2 Профил на registrirann
  registrirann
  Рейтинг: 233 Неутрално
 3. 3 Профил на registrirann
  registrirann
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Дискутираната опция за напускането на Еврозоната от Гърция вече не изглежда толкова неуместна.

 4. 4 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Сериозно , че т'ва не е ново , още при решаването за отпускането в началото се нзаеше ,че ще има и втори път нужда ! Какво трябва да стане за да осъзнае Юнкер ,че трябва да "вкара" МВФ в Атина и да започнат реформите които трябва да се случват , а не реформи , които са за парлама т.е. за пред Европа ! Гърците лъжат нагло и за дълга си, и за БВП-то си , и за състоянието на цялата си рухваща икономика ! Калимера тиканис Еуропа - поли псема ....

 5. 5 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#3] от "registrirann":

  Абсолютно е неуместна. От това губят всички! Самата гърция незабавно ще фалира, ако напусне зоната, защото драхмата ще се обезцени до тоалетна хартия.
  Кредиторите и те ще загубят, защото фалирала Гърция ще спре всички плащания по дълговете си.

  Въобще в момента никой няма изгода Гърция да излиза от зоната.

 6. 6 Профил на Дони Тръмп
  Дони Тръмп
  Рейтинг: 64 Неутрално

  тия от еврозона са тъпи извадете тези боклуци гърците от еврозона глупаци те ви харчат парите на вятара

 7. 7 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1078 Весело

  330 000 000 000 дълг, време е за 300 г. Френско-Германско робство (Летищата за Луфтханза, ЕЛ мрежата на Ел. де Франс и т.н.... )

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 8. 8 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 627 Весело

  Евала на гърците. Харчат пари и хич не им пука. А хомотата от север дават. И ще дават. Щото иначе ще почиват на остров Суомелина до Хелзинки. Или изобщо няма да почиват и ще пукнат от инсулт.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 9. 9 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#8] от "Master of puppets":
  "Евала на гърците. Харчат пари и хич не им пука."
  А когато България покрива вноската си за членство в Пакта Евро + от бг. държавен бюджет, дали пак така ще мислиш? Или и ти си "гост' във форума

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 10. 10 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Най-добре ще е да фалира, както и кредиторите също, за да се научат да отпускат кредити съобразени с възможностите на получателите а не по препоръки и лъжливи преференции и уговорки. Както и с нормални лихвени %, а не с убийствени 16 - 25%, никога хърците няма да им върнат нито лихвите, а главницата още по-малко.

  Така фалитът ще вразуми всички!

 11. 11 Профил на читател
  читател
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Гърция неизбежно ще изпадне в неплатежоспособност. http://www.nytimes.com/2011/05/06/business/06norris.html?pagewanted=1&_r=1

  "Man will be what he was born to be, free and independent" - John F. Kennedy
 12. 12 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  ЦЯЛА ГЪРЦИЯ НА НАДНИЦИ ОПРЕДЕЛЕНИ ОТ ЕВРОПА ЗА БЛИЗКИТЕ 100 ГОДИНИ.

 13. 13 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#9] от "dqdomart":

  Не знам за какъв гост говориш. Това, което искам да кажа е, че Гърция показва на евробюрократите, че държавите в ЕС са различни, с различен манталитет и трябва да се третират различно. А не когато България сбърка да й спират средства, а когато Гърция лъже да й дават още. Но ми кеф, че гърците се възползват от това и изцуцкват бюджета.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 14. 14 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#9] от "dqdomart":

  А ти как ще се чувстваш, когато ЕС определи единна данъчна политика?

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 15. 15 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#13] от "Master of puppets":
  "Но ми кеф, че гърците се възползват от това и изцуцкват бюджета."
  А да се сещаш, че и България вече участва финансово в този бюджет?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 16. 16 Профил на cska666
  cska666
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#10] от "renegat":

  Казах и в предишният си коментар. Номерата на гърците няма да минат.Ще си платят и заемите и лихвите. Имате 200 000 армия...Ако трябва ще я направят по-малко и от нашата армия. Да не говорим, че Европа и нейните компании ударно ще приватизират цяла Гърция. Фирми, острови и инфраструктура. Гърците ще продадат всичко за да си платят заемите. Ще има спад на пенсии, заплати, съкращаване на администрация...Увеличаван на данъци. Скоро отново ще има масово емиграция на гърци по света.....

  Засега се опитват да блъфират но Европа им знае добре номерата. А на масовите протести на гърците тепърва ще се отговори подобаващо.

 17. 17 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Нали всички бяхте възхитени от номера? Даже една кампания през 90-те на СДС беше изградена изцяро на това колко добре живеят гърците при капитализма, а ние зле. Само дето пропуснаха, че тогава Гърция имаше 100 млрд. долара дълг и беше получила 60 млд. помощи от ЕС. Надуваха се като петричките кредитни милионери, дето щяха да покриват улиците на града с мокети, а сега пасат овце в Бълкана, тези дето мутрите не им видяха сметката, като не си върнаха дълговете имам предвид.
  Само дето не разбрах историята с Германия и Франция, защото и тези грантутници имат общо над 4 трилиона дълг, на кратуна повече от Гърция.
  Като ви казваше Иванов, че влизайки в ЕС си купуваме билет за Титаник в последния момент не слушахте.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 18. 18 Профил на оstavime
  оstavime
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Бахти. Цял живот ги храни тия ЕС, а те само сиртаки и мастика. Боли ги фара.

  Съсипахте коментарите в сайта с новата визия!
 19. 19 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#14] от "Master of puppets":
  Добре. Но единната данъчна политика се стопира още в зародиш със неприемането от България още на 1вата директива за облагане на корпоративните доходи.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 20. 20 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  327 млрд. евро

  ... баси ние с толкова пари ще си построим държавата на ново и пак ще останата за пиене... и какво се оказва, че гърците рално трябва да паднат на стандарта на останалите балкани за да отговорая икономиката им на реалността ?

 21. 21 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Урокът, който Европа ще даде на Гърция, ще бъде за всички в това число и за българските самозабравили се мутрогенезисни и мутроподобни комуноиди.

  Урокът трябва да бъде жесток, за да бъде научен и запомнен!

  Както и разбран от бъдещите експериментатори, надяващи се да са признатиот околните като по-големи от истинският си ръст.

 22. 22 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Не се заблуждавайте, гърците нямат номера, тях ги прекараха! Срещу подкупи европейските мошенници им набутаха безумни проекти, които за нищо не стават, но трябва да се плащат.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 23. 23 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Но има и една поговорка не е луд този, който ИЗЯДЕ БАНИЦАТА, този КОЙТО МУ Я ДАДЕ!

 24. 24 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#22] от "др. Иванов":

  Ами да прекараха ги зарад нас, за да ни прекарат първи...

 25. 25
  Рачко Пръдлето
  Рейтинг: 571 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 26. 26 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Скоро идва и ред на Китай - там нещата ще са по сериозни и трябва да се обмислят както подобава!

 27. 27 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#20] от "lol":
  Ако на България й бяха дадени тези средства, ние наистина щяхме да си направим държавата рай...Все щяха нормалните хора да вземат превес във държавата и да се оправи цяла България....
  327 милиарда евро....Нямам думи. И не им се възхищавайте, защото може и България да им стане кредитор- тогава може да не ни засладни чак толкова.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 28. 28 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#25] от "Рачко Пръдлето":

  тц, тия гърците винаги са били най- големите комунисти на балканите... и сега са такива, за разлика от българина...

 29. 29 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  До коментар [#27] от "dqdomart":

  Ако на БГ дадът толкова при по същия начин - безогледно, няма де се получни нищо по-хубаво от това в Гърция, вЕрвай ми...

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3971 Неутрално

  Май България е много по подготвена да влезе в еврозоната от....Гърция.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#8] от "Master of puppets":

  Отвори един атлас и виж колко острови на топли места има по света.

 32. 32 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#3] от "registrirann":

  Не си прав.Ако напуснат еврозоната положението ще стане по- трагично, защото ще почнат да печатат необосновано драхми.Проблемът е , че няма какво да генерира приходи и цялата система в момента е неефективна. Само с увеличение на преки и косвени данъци не става. Гърците просто трябва да бачкат, а те май много не обичат.

 33. 33 Профил на ivo_mutafchiev
  ivo_mutafchiev
  Рейтинг: 458 Весело

  е тия вече се оляха!!! да си продават островите и тогава бузуки и сертаки! хахаха

 34. 34 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Този съюз е обречен, повлече ли един крак всичко ще се срине като домино..

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Весело  ЗАТЯГАНЕ на шкембетата ! Малко по чевръсто - моля !!

  Малко повече протести и
  повечко бой по кратуните на маляките.


  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 37. 37 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Не се усетиха, че това е капан, поставен с двуяка цел, първо да са витрина под носа ни, и второ да са изкупителна жертва и евентуално дестабилизираш бъдеш фактор на конкурентна Европа. - Това е истината!

  ОЛИМПИЙСКИ СЪОРЪЖЕНИЯ, КОИТО ПУСТЕЯТ САМО И САМО ДА ПОКАЖАТ КОЛКО ГОЛЯМА ИМ Е ВРЪЗКАТА С ДРЕВНИТЕ ЕЛИНИ, А ТО ЕДНИ ОСТРОВИТЯНИ ПОЛУАРАБИ ПОЛУАНАДОЛЦИ.

 38. 38 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1467 Весело

  Аз тука си мисля следните неща:
  Те имат една Беломорска Тракия, що им е.... пък и на нас Белянето не ни трябва.... пък така и така сме готови да ги дадем тия пари, а те имат едни борчове....

 39. 39 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  ...на всичкото отгоре ще ни завлекат и нас в джандема - 35% от банковото дело у нас е в гръцки ръце...

 40. 40 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#31] от "kaka_ginka":

  За островите знам. Най-вече за тези, които освен топли са и данъчно убежище за хомотата от севера, които убеждават как трябва да се помага на Гърция докато отклоняват някой и друг милион към убежището. Докато кака Гинка тича да помага на гърците

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 41. 41 Профил на evi4ka
  evi4ka
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Да сте видяли грък да работи нещо.Или пък да си плати сметката-няма такива гърци.

 42. 42 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Малоумията на правителствата водят до тези работи, мегаломании политически игри дивиденти и проценти, олимпиади и непосилни шашмалогии.

  След АЕЦ "БЕЛЕНЕ" и у нас същите проблеми, този път самоче от север, север-североизток...

 43. 43 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#19] от "dqdomart":

  Докога? Чел съм твои коментари и мисля, че си интелигентен човек - не виждаш ли, че идеята е нови и нови данъци, осигуровки, забрани, лицензи и изобщо всичко, което подтиска средната класа за сметка на олигарсите и търтеите?

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 44. 44 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#41] от "evi4ka":

  От къде знаеш тези работи мойто, да не си била снаха там?..

 45. 45 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#42] от "renegat":

  ++++++++

  А лошото при нас е, че ние имаме уроците от комунистическите мастодонти и пак тръгваме да правим такива.....

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 46. 46 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#39] от "renegat":
  Ами собствеността върху българските клонове на гръцките банки да премине във бг. държава...И да махнат техния софтуер, който не допуска поне 2кратно "преструктуриране" на един потребителски кредит.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 47. 47 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#41] от "evi4ka":

  Лоши гърци, не си плащат, а

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 48. 48 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#39] от "renegat":

  Споко, доколкото знам, собствеността и/или финансирането на гръцките банки идва основно от Германия и Франция. Затова е и тоя вой да ги спасяват, а не щото са им големи фенове.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 49. 49 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#45] от "Master of puppets":

  Не "НИЕ", а "ТЕ"...!!!

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#43] от "Master of puppets":
  Мисля, че не е точно така- според отхвърлената от България директива всяко лице можеше да избере коя данъчна система да прилага- дали на националното си законодателство или системата в директивата.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 52. 52 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Не забравяйте за свободното движение на хора, византийците са силни само на своя територия. Цял ЕС е пред тях. Няма ограничения за работа, като за българи.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 53. 53 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#40] от "Master of puppets":

  Гърция - данъчно убежище????????

  Може ли линк към тази информация?

 54. 54 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#52] от "epoc":
  Обаче гърците някак не ги виждам да работят в други държави- членки на ЕС, дори като висококвалифицирани специалисти. За това се изискват изградени трудови навици, които май липсват у повечето гърци. Доста от тях са свикнали да се издържат от туризъм, а не от друг тип работа.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 55. 55 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 289 Любопитно

  До коментар [#43] от "Master of puppets":...и мисля, че си интелигентен човек - не виждаш ли, че...
  интелигентен е човек с високи интелектуални способности, умен, схватлив, образован, културен.
  Да си интелигентен означава да притежаваш способността да изградиш образ на света в съзнанието си, да разбираш как функционира той и на какви правила се подчинява. И на базата на информацията, която има, мозъкът ти да конструира модел на заобикалящия го свят.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#53] от "kaka_ginka":

  Написал съм за данъчните убежища, защото ти написа за островите в отговор на това, че аз написах, че няма къде да ходят на почивка хомотата от севера. Явно не си много умна...освен ако не си имала предвид гръцки острови - тогава съвсем не си умна

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 58. 58 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#51] от "dqdomart":

  Въпрос на време е да се приеме една обща система. И това ще стане, защото в западните държави ставките са високи и реват, че при нас са ниски. Както обикновено - нямат слънце и бачкат като олигофрени, но искат и другите да бачкат. Като отидат на почивка се напиват като свине, но обвиняват другите. Нямат сиеста и забраняват на другите да имат. Не пушат и не правят секс и забраняват и на другите да го правят, освен ако не е с мъже. Такива работи.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 59. 59 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Абе не настъпи ли време да си вземем което е наше и ни се полага? Беломорска Тракия?

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 61 Профил на makca
  makca
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Така или ина4е след 10 години когато циганите в БГ 6те са 3 500 ооо Гърците 6те излязат от Еврозоната и 6те си опънат телените мрежи по разбираеми при4ини ..........................

  София=мъдрост(превод от древногръцки) "Тъй града се казва ( ирония жестока) гдето глупостта е най-евтината стока" Проф. Иван ШиШманов преди 110
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 63. 63 Профил на makca
  makca
  Рейтинг: 507 Весело

  Пардон няма да са телени мрежи ,а каменни зидове ..........пак по разбираеми при4ини...........

  София=мъдрост(превод от древногръцки) "Тъй града се казва ( ирония жестока) гдето глупостта е най-евтината стока" Проф. Иван ШиШманов преди 110
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на 4i_ta_tel
  4i_ta_tel
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#41] от "evi4ka":
  Да ,аз съм виждал гърци и да работят,и сметката си да плащат.Случвало се е и моята да плащат-да почерпят.Видял съм и лошо и добро от тях.По-човечни са от нас.В чужбина първото нещо от което трябва да се пазиш са сънародниците ни.Не може да слагаш всички гърци под един знаменател!Има боклуци,но има и много свестни хора!Както навсякъде-разликата е в процентите.

 66. 66 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#16] от "cska666": Този сценарий е разумен, но поне частично малко вероятен. По политически причини! Отдавна се знаеше, че гърците живеят на широко и стандартът на живота им не отговаря на икономическите показатели. Сега ако бъдат натиснати, ще използват стратегическото си положение на югоизточния фланг на Европа (на пример - ами не можем да охраняваме граници) за да поставят ЕС под натиск. За армията да не говорим - да си в НАТО и да си в бойна готовност срещу съюзника Турция. Естествено, ще поддадат до някъде със затягане на коланите, с приватизация, със съкращаване на администрация (от 800,000 на 650,000!!!, САЩ имат 800,000 заети във федералната администрация), но не вярвам скоро да станат ефективна държава и икономика. Проблемът с тях е огромен.

  heruvim
 67. 67 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#61] от "makca":
  В момента Гърция дължи 110 милиарда. След 10тина години може на нейна място да са се появили обособени зони, вместо единна държава. Така, че докато циганите "превземат" България, може вече и да не съществува суверенна гръцка държава....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 68. 68 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 973 Весело

  До коментар [#40] от "Master of puppets": Ами да, данъчно убежище си е! Не плащаш данъци, като дойде проверка, даваш процент от дължимото на ревизорите и си ок. Това ако не е данъзчно убежище какво друго. Поне до сега беше така.

  heruvim
 69. 69 Профил на Пламен Михайлов
  Пламен Михайлов
  Рейтинг: 539 Весело

  когато дължиш "малка сума" на банка - си длъжник - когато обаче дължиш "голяяяма сума" вече ставаш съдружник

  artmosphere
 70. 70 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#57] от "Master of puppets":

  Мда, аз очевидно не съм дораснала до твоето интелектуално равнище, та можеш ли с думи прости като за мен да ми обясниш какво пречи на германците например да почиват по разни други слънчеви острови, каквито по света има в изобилие?

 71. 71 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#69] от "artmosphere":
  Много зависи на чие законодателство се подчинява банката Може длъжника да го подгонят съдебни изпълнители и да се издаде европейска заповед за плащане...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 72. 72 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Имаш крава - пиеш мляко.
  Имаш €-зона - печатиш евраки.
  Не си, като нас - гледаш и подсмърчаш отстрани.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 74. 74 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#73] от "latch059":
  Измислени преподаватели по право решили да си почешят егото във непрофесионален форум ...То какво друго им остава - нали очакват онази, с косата, да ги "погали" - нямат други опции, нито модус вивенди...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 75. 75 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 796 Гневно

  До коментар [#1] от "БГА Балкан":
  това се казва да имаш политици а не продажници! що си мислите, че всички са много честни и готини м? САЩ и бившите колониалнидържаваи в това число и Русия (СССР за да не ме обвините в комунизъм) се издържат на тоя принцип, а това, че гърците си знаят интереса и изсмукват всичко възможно им е само плюс - антипода е БГ... даже САЩ си играят и на световна резервна валута та доят целият свят...
  ние като нищо не искаме и сме първеници кво? - ами ровиме в кофите и си плащаме за това... всичко това е мнооого тъпа демагогия и няма нищо общо с реалната политика...

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 76. 76 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  добър ден. не стига че работим на гърците като ратаи ами ще трябва да им плащаме за услугата

  Времето е наркотик, много от него убива.
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 78. 78 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#77] от "latch059":
  Публикувам поста, на който отговорих...Простотиите ги запазете за себе си
  "makca
  Неутрално 6123:1508 май, 2011
  Отговор
  Така или ина4е след 10 години когато циганите в БГ 6те са 3 500 ооо Гърците 6те излязат от Еврозоната и 6те си опънат телените мрежи по разбираеми при4ини .........................."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 79. 79 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#75] от "NWO":

  Подходът на Гърция, както е описан от теб, доста прилича на подхода на мургавите ни сънародници към използването на социалните фондове и примерно, (не)плащането на сметките за електричество.
  Да разбирам ли, че и в техния случай имаш същото положително отношение към "изсмукването на всичко възможно"?

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 81. 81 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#80] от "latch059":
  Благодаря Ви за констатацията...Подкрепяте мнението, изразено в пост № 61- това вече е ясно....А сега бихте ли коментирали статията по същество?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 82. 82 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  До коментар [#75] от "NWO":

  До коментар [#79] от "kaka_ginka":

  И за гърците, и за мургавите ни сънародници е измислена поговорката "не е луд този, който яде баницата...".

  ЕС можеше да хубав, хлабав съюз, в който има безмитна търговия и свобода на придвижване.

  Вместо това се наложи обречената кауза за монетарен съюз, в който на практика всеки може да си прави каквото си поиска, но накрая всички плащат сметката.

  Е какво да правят гърците в такъв разграден двор, освен да щракат с палци?
  Европейските политици трябваше да проучат какво правят скакалците в един разграден двор по челния опит на циганите в България. Ако бяха го направили, сега нямаше да има никаква единна валута в този вид.

 83. 83 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Като се сетя за БЪЛГАРСКАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ, правя асоциация с КОМУНИСТИ, след това обаче се пренасям и в чУЖДЕСТРАННИТЕ ЛОБИТА и правя асоциация с ГЪРЦИ и разни "други", в крайна сметка се спирам на ПРОФЕСИОНАЛНИ КРАДЦИ - странно нещо са асоциациите, но логиката ми подсказва че нещата в ПОСТККОМУНИСТИчЕСКА БЪЛГАРИЯ и СЪСЕДНА ГЪРЦИЯ И ПОЛИТИчЕСКИТЕ ИМ И ИКОНОМИчЕСКИ ЕЛИТИ СА ТЯСНО СВЪРЗАНИ, ДАЖЕ ОПЛЕТЕНИ...
  ЕС е обезумял - явно не знае на какво са способни алчните комунисти и безотговорните гърци!
  Аз, като гражданин на Германия не искам да плащам повече за това безумие, надявам се ЕС да се осъзнае!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 84. 84 Профил на makca
  makca
  Рейтинг: 507 Весело

  До коментар [#81] от "dqdomart":

  По съ6тество София и Варна са ве4е обособени зони останалото е Zigoinerischetaskebap.............и слънцето бавно залязва на изток....................

  София=мъдрост(превод от древногръцки) "Тъй града се казва ( ирония жестока) гдето глупостта е най-евтината стока" Проф. Иван ШиШманов преди 110
 85. 85 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  До коментар [#83] от "Ivan Petrov":

  ХАХА, ако я нямаше гърция еврото щеше да $2, а в Германия безработицата 15%, ситига глупости. Пиши тези работи във форума на Шпигел - там всички ще ти ръкопляскат. Печелившите от тази игра с еврото са Германия и Франция, защото те печатат когато и колкото евро си поисат , за гърците остава 20 години сиртаки и банкрутирала държава. Няма как да излезнат от кризата, но ако си мислиш че от ЕЦБ не са знаели за лъжите на маляките през цялтото време си в голяма грешка...

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 86. 86 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Парите са за това-да се харчат. Ако може и за България стотина милиарда да кацнат. И ние умеем да се веселим . Като са почнали от Брюксел да раздават поред да е прескачат,яяяя

 87. 87 Профил на neandartalec
  neandartalec
  Рейтинг: 64 Неутрално

  До коментар [#27] от "dqdomart":

  "Ако на България й бяха дадени тези средства, ние наистина " наистина щяхме да ги окрадеме като еврофондовете.Даже парите за ромите от еврофондовете са окрадени.Ти какви ги дрънкаш тука или си вярваш?

 88. 88 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#36] от "barcelonski":

  Специално на теб ти препоръчвам да поживееш малко в ЕС, а не в арабския свят, да се научиш как бият кофите на гражданите, кога и за какво. и дали изобщо им ги набиват. Тогава може и друго да почнеш да пишеш. Или може би май наистина първо трябва да поживееш в арабските страни, а? А ако оцелееш, да дойдеш тук и пак да лижеш гъза на вожда, а?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 89. 89 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Абе тия още ли не са започнали да продават острови - имат такива предостатъчно..

  Марс е изконна Американска територия!
 90. 90 Профил на neandartalec
  neandartalec
  Рейтинг: 64 Неутрално

  До коментар [#82] от "Yotce":

  "Европейските политици трябваше да проучат какво правят скакалците в един разграден двор по челния опит на циганите в България"

  Европейските плоитици нямат проблем с циганите в България ,а с българските "политици",които крадат еврофондовете.

 91. 91 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#90] от "neandartalec":

  Малко ти е стара информацията - от преди около две години.

 92. 92 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#90] от "neandartalec":

  Между другото, правилно ли предполагам, че засиленият ти интерес към европейските дела се дължи на факта, че не си се отказал от българския си паспорт, поради което се чувстваш парче европеец вместо 100% азиатец, както би трябвало според другия ти паспорт?

 93. 93 Профил на neandartalec
  neandartalec
  Рейтинг: 64 Неутрално

  До коментар [#91] от "kaka_ginka":

  "Малко ти е стара информацията - от преди около две години."
  И това опраевдава българските "политици"ли?
  А за тия е рано о6те-след 2 години и тяхното 6те се види.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на az_si
  az_si
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Доста хора пишат: "Гърците трябва да почнат да бачкат". Добре, ама да бачкат какво?
  Да правят повече зехтин?
  Проблемът, не само на Гърция е, че няма какво да се бачка. Някой да е виждал нещо произведено другаде, с изключение на Китай и Германия? Аз не съм. Ако някой иска да каже, че заплатите в Европа трябва да станат като в Китай, това е друго.
  А и освен това, никой, ама НИКОЙ, най-малкото Германия иска Гърция да фалира. Това означава немските банки никога да не си видят парите и косвено да докарат финансова криза в Германия. А ако Гърция фалира след 2 месеца фалира и Португалия а след още 3 Испания. А след това фалират и големите местни компании, малко или повече подпомагани от държавата с държавни поръчки? Кой иска да види този вариант - НИКОЙ.
  Поради това и Гърция няма да фалира.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 99. 99 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#98] от "latch059": Не е съвсем така. Всички образовани римляни са говорели старогръцки. Смисълът на тази приказка е по-дълбок: гърците се изразяват така витиевато, че е трудно да ги разберат.

  heruvim
 100. 100 Профил на mladen84
  mladen84
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз за Гърците имам един съвет как сигурно могат да излязат от кризата - да почнат да бачкат!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK