Притесненията за Испания се завръщат

Гърция отхвърли спекулациите, че ще напусне еврозоната и по всяка вероятност ще сключи нова сделка с Европейския съюз и Международния валутен фонд. Това би трябвало да успокои ситуацията около страната, но е възможно да се възвърнат притесненията за сочената като най-вероятна следваща жертва на кризата - Испания, пише "Файненшъл таймс".


Година след като Гърция получи външна помощ, страната е постигнала малко напредък за стабилизиране на публичните си финанси. В края на миналата седмица правителството й обяви, че ще поиска нова помощ, вместо да започне да се финансира сама от пазарите през следващите 2 години.
Усложняващата се ситуация в Гърция може да опровергае очакванията, че помощта за Португалия ще сложи край на дълговата криза.


"Надяваме се, че Португалия ще е последната членка на еврозоната, получила външна помощ. Притесненията, свързани с Гърция обаче, могат да предизвикат разпродажба на облигации на държави от периферията на съюза, което увеличава вероятността Испания да поиска финансиране", е коментирал високопоставен инвеститор пред британското издание.
Испания се определя от повечето анализатори като "ключовата плочка от доминото", тъй като е четвъртата по големина икономика в еврозоната. Ако тя стигне до нуждата от външно финансиране, съществуването на валутния съюз ще бъде поставено под въпрос.


В последните месеци обаче Мадрид успя до голяма степен да се разграничи от дълговата криза. Доказателство за това е фактът, че страната успява да пласира облигации, без да отчита значително повишение на лихвените проценти.


В края на миналата седмица испанската централна банка заяви, че икономиката е нараснала с 0.2% през първото тримесечие. За миналата година е отчетен спад от 0.1%. Официалните данни ще бъдат публикувани в петък, но оценката на монетарната институция обикновено е надежден индикатор.


"Испания успешно се разграничи от групата държави, най-силно засегнати от дълговите проблеми", заяви институцията само три дни след като Португалия обяви официално размера на външната помощ.


Правителството на Испания предприе редица мерки, за да подобри фискалната позиция на страната - бяха понижени публичните разходи, направиха се реформи в банковата система и на пазара на труда, продадени бяха държавни активи и други.


Проблем на страната обаче остават бавният икономически растеж и безработицата, която достигна 21.3% през първото тримесечие - най-високото равнище в рамките на ЕС.


"В първите месеци на 2011 г. икономиката на Испания продължи да се движи по-бавно в сравнение с глобалната икономика", коментира централната банка. Според институцията частното потребление също не показва наченки на възстановяване. Тя очаква износът и туризмът да стабилизират възстановяването през идните месеци. Анализаторите обаче остават скептично настроени.


"Скромното представяне през първото тримесечие означава, че Испания все още трябва да преодолее сериозни предизвикателства, за да отчете стабилен растеж", коментира Рай Бадани, анализатор от IHS Global Insight.


"Освен износа, икономиката не може да намери друг стабилен източник на растеж. Освен това потребителите не са усетили пълното въздействие на мерките за ограничаване на дефицита", допълни той. Празнината в бюджета трябва достигне изискуемите от ЕС 3% от БВП през 2013 г. от 11.1% през 2009 г.


Най-голямата банка в страната - BBVA, е на мнение, че въпреки подобрението икономиката на Испания стагнира. С тези темпове на растеж според нея не може да се създаде заетост.Плюсове
- Антикризисните мерки на правителството успяха да повишат доверието към страната
- Икономиката се завърна към растеж, движен от износа


Минуси
- БВП расте прекалено бавно
- Безработицата не спада
- Сериозни остават проблемите във финансовия сектор
- Износът е единственият двигател на  растежа

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gvalchanov
  gvalchanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Алооооо....Евросъюзниците ,докато умните се наумуват , лудите ще се налудуват .А на кого ще му "натресете" да ви плаща сметката а? Да , ама не казва бай Петко Бучаров. Нищо че наш*те доморасляци ни набутаха в Евро+ без дори, даже България да е в Еврозоната .Ако беше жив ,бай Радой , щеше да напише :-Ходи гола и боса а пък тича към Европлюса. Сори,че точно в деня на ЕВропа ви го казвам , ама тука в БГ-тото цените на храните в дискаунтърите, растът ли ръстът , и колана съм го затегнал на последната дупка а стомахът ми е залепнал за гръбнака г-да европейци.Нито нормален пазар има тука че да се печли нормално от него,нито нормална работа може да се намери,нито пък заплатите и пенсийте са европейски тук. Светлина в шенгенския тунел пък изобщо се не вижда.За дупките по нашенските пътищата и магистрали пък въобще дума да не отварям че ще взема и да "превъртя".Така че без мен и надежда аз да плащам сметката на лапачите в съюза и на бюрократите в Брюксел , всяка оставете. Сори но това е положението .Мили са ми Гърците , Ирландците, Португалците, Испанците и всички европейци ама българите са ми по-мили.

 2. 2 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#1] от "gvalchanov":

  "Мили са ми Гърците , Ирландците, Португалците, Испанците и всички европейци ама българите са ми по-мили. "

  Като мислиш, че е грешка взаимопомощта и българите са ти по-мили, какво виждане имаш за правилно, изгодно за българите поведение, в условията на разпадащ се евросъюз?

 3. 3 Профил на gvalchanov
  gvalchanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Финансова ,икономическа и политическа необвързаност . Пакт на необвързаните . (Брик.)

 4. 4 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#3] от "gvalchanov":

  "Пакт на необвързаните ."

  Какво ще рече това? Неподписване на никакви договори, споразумения, конвенции и съюзи ли?

 5. 5 Профил на gvalchanov
  gvalchanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Не съвсем . Само на реципрочна основа . И взаимно изгодни .

 6. 6 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#5] от "gvalchanov":

  Много разтегливи понятия са това. Може да се варира от Трета Световна Война до Съюз на Световните Социалистически Републики. Това е защото "взаимоизгодно" е нещо, което всяка от страните ще мери със свои мерки, които се различават от мерките на останалите.

 7. 7 Профил на gvalchanov
  gvalchanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Важното е търговските договори да се изпълняват .Другото е несериозно .

 8. 8 Профил на gvalchanov
  gvalchanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Трета световна е невъзможна, защото всички "големи" са наясно че победител няма да има а последиците ще са трагични за всички.Само след 20-30 минути животът ще изчезне завинаги от планетата Земя . А все още се смята че е уникален във вселената. Е възможно е да съществува и друг вид живот във вселената , но не и в нашето измерение.

 9. 9 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#7] от "gvalchanov":

  "Важното е търговските договори да се изпълняват ."

  Да, но хората не се интересуват само от търговия. Има също култура, наука, миграция, природа и още много неща, които не са търговия, но са обект на взаимни интереси.

  А за третата световна война изглежда не си наясно, но в момента върви надпревара коя сила ще създаде такова средство, което да й позволи да неутрализира ядрения потенциял на противника без той да бъде употребен по предназначение и взривен. В момента това е противоракетната отбрана, която в една друга тема обсъждаме как е насочена против Русия. Ако една от силите може да си позволи да ограничи атомните експлозии до някакви приемливи граници (с блокиране на значителен процент от противниковите ядрени средства и неупотреба на своите), то тя евентуално би могла да си позволи да посегне без това да доведе до всеобщо унищожение. Такава надпревара във въоръжаването върви с пълна пара в момента и е добре да се отчита накъде отиват работите.

 10. 10 Профил на gvalchanov
  gvalchanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Да безспорно е че нацията се нуждае и от други неща освен от стоки и суровини. Но и това са взаимно свързани неща валидни за всяка една нация. А за надпреварата във въоръжаването само ще спомена че в светът към настоящия момент има повече от 2000 ядрени бойни глави на въоръжение, които се намират в повече от 6 страни разположени на различни континенти и паритет е невъзможен .Твърдо съм убеден че няма и не може да има победите. Дори и хипотетично да допуснем че е възможно малка част от живота да се съхрани след ядрен конфликт то той е обречен на доизживяване.Аз лично смятам че се харчат средства и суровини напразно . Ядрения арсенал според мен трябва да бъде унищожен поетапно и безвъзвратно през следващите две десетилетия. А конвенционалните оръжия ограничени до минимум чрез взаимен контрол.Оптимист съм по отношение на светът и вселената и нищо не може да ме разубеди .И не само аз смятам така . Съжалявам че ви занимавах с неща извън темата на публикацията . Лека нощ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK