Лични финанси: Високи такси за малки банкови преводи от България към Европа

Разходите отиват за поддържане на информационна и счетоводна система, кореспондентски отношения с други банки

Банков превод на двуцифрена сума от България до друга европейска държава струва солено. Читател на "Дневник" съобщи в писмо до редакцията, че за превод на 29.81 евро до сметка в банка в Брюксел чрез интернет банкиране е заплатил такса от 24 евро. Това не е изключение. Таксите на банките у нас за изходящи преводи в евро са минимум 10-15 евро, показа справка на "Дневник" в публикувани на интернет сайтовете на кредитните институции тарифи за таксите и комисионите им (виж карето).


Към тази комисиона в общия случай се прибавя и постоянна такса SWIFT (система за международни разплащания), която е 8-10 евро. Така, независимо че се прави превод за малка сума, клиентът плаща минималния праг на комисионата. Като се прибави към него и таксата за SWIFT, се получават разноски от 24 евро за преведена сума от 29.81 евро например.


В конкретния случай клиентът е платил съответната такса по тарифа на банката в размер на 0.15% от сумата, или минимум 15 евро, и 9 евро SWIFT, което е постоянната такса. От банката не отговориха на "Дневник" какви са нейните разходи за извършването на един превод, но ни представиха отговора до клиента.
"Таксата за превода е наистина много висока, но това е възможно най-евтиният вариант, чрез който можете да изпратите пари в чужбина. Таксата по тарифа на банката е в размер на 0.15% от сумата - минумум 15 евро, и 9 евро SWIFT code, което е постоянна такса. Електронният превод е по-евтин от превода при нас в банката или чрез експресните преводи MoneyGram или Western Union. Въпросът е, че сумата е малка, а въпреки това плащате минималния праг!", гласи той.


Според обяснението на представители на сектора размерът на таксите за преводи в чужбина е такъв, тъй като банките имат разходи за поддръжка на информационна и счетоводна система, преводът минава през кореспондентски банки, което също оскъпява трансфера. При превод на сума до 50 евро през системата за парични преводи Western Union таксата е 10 евро, като за по-големи суми и таксата съответно се увеличава.


През MoneyGram таксата за изпращане на 50 евро е 9-12 евро. При използването им не се изисква наличието на банкова сметка. Предварителното сравнение на ценовите условия на пазара за тази услуга може да даде възможност на потребителя за информиран избор, като алтернативите обаче не са много.


В условията на криза банките повишиха таксите по редица услуги, които предлагат, в желанието си да компенсират намалението на лихвените приходи заради свитото кредитиране.


Очаквания за евентуално намаление на таксите за изходящи международни преводи даде миналата година стартът на платежната система БИСЕРА 7, което засега не се случва. Тя е за преводи в евро (до 50 хил.) между страните в Европейското икономическо пространство.


Изградена е и се оперира от платежното дружество "БОРИКА-Банксервиз" (собственост на БНБ и банките). На този етап в БИСЕРА 7 са се включили 14 български банки - Българо-американска кредитна банка, Пощенска банка, Алианц Банк, МКБ Юнионбанк, ЦКБ, Д-банк, ПИБ, Корпоративна банка, ББР, Райфайзенбанк, Общинска банка, Банка ДСК, Уникредит Булбанк, Те Дже Зираат банк.


За всеки превод през тази система те заплащат на оператора такса 50 ст. + месечна такса под 200 лв. Участието на банките в системата обаче не ги задължава непременно през нея да превеждат нарежданията на клиентите - могат да ползват и друг канал, което е техен избор.


Няма и информация за честотата и интензитета на използване на системата от банките. Според банкови експерти разходите, които те имат към "БОРИКА-Банксервиз", използвайки БИСЕРА 7, не са със съществен принос при формирането на таксата за крайния клиент.Такси за преводи в чужбина

- Уникредит Булбанк - 0.15% (от сумата), минимум 15 евро, максимум 300 евро
- Банка ДСК - 0.18%, минимум 18%, максимум 200 евро
- ОББ - 0.15%, минимум 35 лв., максимум 400 лв.
- Пощенска банка - 0.2%, минимум 20 евро/долара, максимум 200 евро/долара
- Райфайзенбанк - 0.15%, минимум 15 евро, максимум 200 евро
- ПИБ - 60 евро за суми до 10 000 евро
- СИБанк - 0.10% от сумата на превода, минимум 10 евро, максимум 150 евро (след два работни дни) или 0.20%, минимум 20 евро, максимум 200 евро (на следващия ден)
- Банка Пиреос - 0.20%, минимум 20 лв., максимум 300 лв. + 20 лв. такса SWIFT
- Централна кооперативна банка – 0.15%, минимум 15 евро, максимум 300 евро
- Прокредитбанк - 0.10%, минимум 5 евро, максимум 100 евро и 10 евро SWIFT разноски
- МКБ Юнионбанк - 0.12% минимум 8 евро, максимум 230 евро

Таксите са за онлайн преводи или според някои специфики на различните банки, като например такса за превод чрез платежно нареждане, получено по електронен път или превод на електронен носител. "Обикновената поръчка" е в рамките на два работни дни - т.нар. SPOT вальор. При желание за по-бърз превод - за един работен ден (т.нар. ТОМ вальор) или в рамките на същия ден, цената е по-висока, като в някои случаи минималният праг е в пъти по-висок.Алтернативи


Такси на Western Union
до 50 евро – 10 евро
от 50 до 100 – 13 евро
от 100 до 200 – 18 евро
от 200 до 300 – 23 евро
..........
от 7000 до 7500 – 120 евро


Такси на MoneyGram*
до 50 евро - 9 евро
от 50 до 100 - 12 евро
от 100 до 250 - 16 евро
от 250 до 400 - 22 евро

...........
* при някои банки ценовата листа за този тип преводи е различна

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK