България обмисля да сключи краткосрочни газови договори с Русия

Марий Косев, зам. министър на икономиката

© Георги Кожухаров

Марий Косев, зам. министър на икономикатаБългария сериозно обмисля възможността да сключи краткосрочни газови договори с Русия, в случай че параметрите на дългосрочните договори, които ще предложи Москва през лятото, не отговарят на целите на страната. Това съобщи пред журналисти зам. икономическият министър Марий Косев, който присъства на кръгла маса "Природният газ - инструмент за нисковъглеродна икономика", организирана от Българска асоциация природен газ.


"Онова, върху което според мен трябва да се помисли, е доколко трябва да бързаме с дългосрочните договори с Русия по отношение на газа. Едно е, когато имаш диверсификация, и друго е, когато стъпваш в преговорите без нея", обясни Косев. Той допълни, че първо трябва да бъде направен анализ кога точно ще бъдат завършени интерконекторните връзки на България със съседните страни и тогава да се пристъпва към нов договор с Москва.


Страната ни има сключени три договора за доставката на природен газ със свързаните с "Газпром" компании - "Овергаз", "Винтерсхал" и "Газпром експорт". Документите изтичат в края на 2012 г. През миналата година българското правителство се разбра с Русия да изясни параметрите за новите договори от 2013 г. до края на юни.
Косев обясни, че България не трябва да сключва неизгодни договори за нея, но все пак ще го направи, ако няма друга алтернатива.  "Не трябва да имаме договори с руската страна, и то при сравнително неизгодни условия, но ако нямаме алтернатива за газа, може да ни се наложи да сключим такива, но ако сключим такива, те може да са само краткосрочни", каза Косев. Той все пак увери, че страната няма да остане без газ.


Практиката на руската "Газпром" показва, че дружеството избягва да сключва краткосрочни договори с която и да било страна. По-честата практика е да се анексират вече съществуващите договори със страните от Европейския съюз.


Правим анализ кога ще са
готови връзките с Гърция и Румъния


"Трябва да получим най-изгодната оферта (по договорите за газа - бел. ред), това ще ни стане ясно, когато знаем кога ще приключат интерконекторите. Стъпките по пътните карти са около 30 до 60, които трябва да бъдат преминати. Много от тях са свързани с какви ли не проучвания и липсва предвидимост в цялата рамка в България. Не зависи от един човек", допълни Косев.


В края на 2010 г. Европейският съюз отпусна на България средства за изграждането на междусистемна връзка с Румъния и връзка с Гърция. Първата трябваше да влезе в инвестиционна фаза до края на миналата година, а втората до края на 2011 г., за да не загубим парите по проектите.


На въпрос кога ще бъдат готови тези анализи Косев обясни, че се "бутат всички връзки, с Румъния, с Гърция, със Сърбия. Наскоро колегите ходиха и до Турция, за да преговарят за връзка", каза зам.-министърът.


Преговорите за газа
като преговорите за "Белене"


Зам. икономическият министър Марий Косев сравни преговорите, които България води за газа, с тези, които се водят за АЕЦ "Белене". И двата проекта са на етап "анализ", стана ясно от думите му. "Параметрите трябва да ги имаме тогава, когато сме готови с преговорите. Разговорите, които сме имали по отношение на българската политика за газа, са подобни на  разговорите ни за "Белене", обясни Косев.


На въпрос на журналист дали все пак преговорите за газа и тези за "Белене" са обвързани по някакъв начин - зам.-министърът каза "категорично не". "Няма нито един човек в нашето правителство, чийто мозък да е разделен на две и когато чуе за газа, да не се сеща за "Белене", но това не значи, че преговорите са обвързани по някакъв начин", допълни Косев.


"Наистина целта ни е до края на юни да намерим формула за тези дългосрочни договори, но ако не намерим в края на краищата и ако излезе, че цената е същата, няма да го подпишем до края на юни", категоричен беше Косев. Той допълни, че трябва да си дадем и друга сметка - в момента, макар че са отворени всички алтернативни проекти - интерконекторите, не е лошо да знаем, че макар да има ясни пътни карти, те не са доведени до край.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Гротескна сцена се е разиграла на среща в Москва между зам- министъра на енергетиката Марий Косев с президента на държавната корпорация "Росатом" Сергей Кириенко по отношение на договаряне цената на АЕЦ „Белене”, научи afera.bg от свои блестящи руски източници. На срещата е присъствал и Валентин Златев.

  На работната среща, на която е трябвало да бъдат обсъждани параметрите на цената на АЕЦ – Белене е бил изпратен зам-министъра на енергетиката Марин Косев, който в присъствието на Валентин Златев е започнал да обяснява на Кириенко колко е висока цената от шест милиарда и половина, и как положението у нас е лошо, хората са бедни, кризата е висока и прочие, и прочие, общи приказки без никаква контретика.

  „Това Ваше лично мнение ли е, или е официална позиция на правителството ви”, контрирал Кириенко общите социални лафове на очевидно неподготвения зам-министър Косев.

  Косев смутолевил в присъствието на Валентин Златев, че да, това било негова лично становище.

  Кириенко затворил папките и рекъл подчертано хладнокръвно: „Приемният ми час за лични въпроси е от 11 до 15 часа във вторник”, станал и напуснал срещата.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Некадърници! Да купуват тогава на спот-пазра, че да им легне по-евтино! Но докато не осерат всичко няма да се махнат!

 3. 3 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 853 Неутрално

  ""Онова, върху което според мен трябва да се помисли е до колко трябва да бързаме с дългосрочните договори с Русия по отношение на газа. Едно е когато имаш диверсификация и друго е когато стъпваш в преговорите без нея", обясни Косев."-А ако нямаш и диверсификация, и сигурен
  /дългосрочен/ договор за доставка,какво става? За какво служат фючърсните сделки,дори по стоковите борси? А купуването на големи количества газ,петрол и мн.други, не е като да отидеш на пазара и да си купиш картофи,магданоз или

 4. 4 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#1] от "kuty":

  Е, толкова и ще подпишем щом знае да затваря папки и лични мнения и обществени и правителствени... Дебили!

 5. 5 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#1] от "kuty":

  Гавра!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 6. 6 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#1] от "kuty":

  "...научи afera.bg от свои блестящи руски източници..."

  Това от статия на afera.bg ли е? Странен изказ имат.

 7. 7 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#6] от "redguy":

  Да, на Афера е материала, както и грешката Марин вместо Марий.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 8. 8 Профил на west7
  west7
  Рейтинг: 458 Весело

  Я пишете 16 република на РФ официално, че да не се чуди света 27 държава на ЕС ли е България или троянски кон на Разпасаната Федерация !?

 9. 9 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Т.е. ако не можем да се договорим - ще купуваме спот [ако ни продадат].
  Тия от Газпром са пълни мърди и изобщо трябва да ги изгонят всички тъпани от всичките посредници от българия - на един самолет и обратно с парашут над кремъл и да си посредничат там.
  Ега ги у миндилите, ега я у световната компания която не може да сключи един договор.
  Смешници, мизерници!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 10. 10 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 564 Неутрално

  "Той допълни, че първо трябва да бъде направен анализ кога точно ще бъдат завършени интерконекторните връзки на България със съседните страни и тогава да се пристъпва към нов договор с Москва."
  Ами не трябваше вече да сте ги почнали бе, пиле? Къде си тръгнал?
  "Не трябва да имаме договори с руската страна, и то при сравнително неизгодни условия, но ако нямаме алтернатива за газа, може да ни се наложи да сключим такива, но ако сключим такива, те може да са само краткосрочни"
  А като нямаме алтернатива ще подпишем каквото ни кажат... основно защото:
  "Преговорите за газа
  като преговорите за "Белене""
  А като и оттам ни напънат хубаво и за Белене ще подпишем, халал да ви е...

 11. 11 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Какво сте очаквали?!
  Очаквали сте друго?!
  Защо друго?!
  Нормално е! Всичко е нормално!
  Това е нормално за един народ, който преди два дни виеше опашки пред тленните останки на един простак - Батето,
  Ето го същият този народ. Без капка достоинство.
  Без потребност да бъде нормален!
  Този народ няма да протестира против Белене, няма да протестира и против това да бъде наричан "троянски кон" на Русия от официален представител на руската администрация. . Възможно е и да се гордее...знам ли.

  The best way out is always through Robert Frost
 12. 12 Профил на aman
  aman
  Рейтинг: 475 Весело

  "Природният газ - инструмент за нисковъглеродната икономика" хаха - изкопаемо гориво, което също се изчерпва

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото потребителят е нарушил ЗЗЛД като е изнесъл информация за трето лице.

 14. 14 Профил на САРФОШ ГОШО
  САРФОШ ГОШО
  Рейтинг: 458 Весело

  Човек ,в случая България,предполага,но Господ,в случая Русия,разполага...

  По народному
  Е,то...кво дъ съ пръи...Срещу ръжен с боси кръкъ ни съ ритъ...

 15. 15 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  А така! "Вие питате, ние отговаряме"
  От няколко месеца питам тук какво става с изтичащите ни договори за руски газ и с интерконекторните ни връзки
  Ето че имаме нещо като отговор. Но доста неясно...
  1. До колкото знам договорът с Овергаз вече изтече! Ако в момента Овергаз внася руски газ, занчи тихомълком договорът му е удължен!
  2. Мотаенето по инерконекторните връзки продължава - сега е облечено във формата на "пътни карти" с по 30 -50 стъпки...
  Това, че поне половината от тези стъпки ВЕЧЕ не са направени, за мен е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ! Не знам дали хора от по-ниските нива в БЕХ, Булгаргаз и най-вече Булгартрансгаз съботират, или ръководни кадри, но който и да е Боко ще трябва да понесе отговрност за това мотаене. Или най-малкото Трайков!
  3. Отново нищо за либерализация на пазара на газ.

 16. 16 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#2] от "kirkor": Ще купуваме от спот пазара, когато имаме достъп до терминал за втечнен газ Т.е. газова връзка в посока Гърция - България. Тази връзка (както и с Турция) ще ни даде достъп и до каспийски газ.
  Ако има нещо крайно неприемливо за руския газов монопол, то това са нашите интерконекторни връзки с южните ни съседи!
  Това за руснаците е по-важно и от АЕЦ Белене. Запомнете това от мен.

 17. 17 Профил на peterpan.03
  peterpan.03
  Рейтинг: 571 Весело  Айде, който не иска АЕЦ да се топли на гасссссссссссс


 18. 18 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Иначе има и светлина в тунела Артикулирането публично на думите "краткосрочни договори за доставка на руски газ" е най-приятното нещо, което съм чул напоследък!!!
  Това, което се подразбира е, че при краткосрочни договои (за 1 год.) цената на газа, ще е по-висока. Нормално но не е сигурно. Имаме ресурс да издържим една година с краткосрочни договори, ако:
  1. Напълним предварително Чирен и ГАЛАТА!!! За целта обаче Галата спешно прябва да се превърне в хранилище. Имаме оферта от Мелроуз това да стане в кратки срокове и без инвестиции от българска страна - срещи такси за съхранение на газ.
  2. Използваме малко по-голяма част от собстения ни газ от новите находища край Калиакра и Каварна.
  3. Разрешим свободен внос газ на Овергаз за захранване мрежите си за битови потребители (и на всички други, които имат мрежи, но тези други практически са също на руски газ)
  Мисля даже, че ще се окаже полезно да се разреши на Овергаз (или който и да е друг търговец на газ) да сключи договори за директна доставка на газ за големи индустриални потребители.
  Ако направим тези стъпки ще можем спокойно да изчакаме изграждането на връзките със съседите.

 19. 19 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#17] от "peterpan.03": Ей ти пак полетя в приказния свят Знаеш ли как се моля руснаците наистина да постъпят както ги съветваш?
  Това е най-сигурният начин да изхвръкнат завинаги от България, не се ли усещаш?

 20. 20 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#2] от "kirkor":

  На спот пазара се купуват не големи количества, и то ако имаш газова връзка с Виена или Зап Европа. Нашият пазар понен не е голям. Но първо трява газова връзка със Зап Европа, каквато нямаме.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 21. 21 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#4] от "renegat":

  И зимата ще си пикаеш на краката .Дреме им на оная работа че малка и бедна България няма да купува газ от тях . трябва всичко да е скапано в България тази страна на тъпунгери

 22. 22 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#16] от "Дамян":

  Цената се повишава от разпространителите в България ама то трябва малко мозък да прочетеш какви са доставните цени и продажните за населението а не да слушаш брътвежите на управниците

 23. 23 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#22] от "bokko":

  Само дето доставчиците в БГ също са протежета на Газпром. И точно Газпром ги брани и не дава да им се барнат топлите местенца и тлъстите надценки. Що ли?

 24. 24 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 687 Любопитно

  И тук същите глупости като със Белене...евтин газ или електричество от Гърция или Турция няма да получим-това не ви ли е ясно? Само бедните продават евтино-тоест България! И Гърция и Турция са по-богати държави с по-големи заплати...не очаквайте евтино нещо да ви дойде от там..Толкова е просто, че чак не ми се искаше да го пиша за гумените глави.. България е най-бедната страна в региона и представяте ли си щяла да купува електричество от Турция, щяла да купува газ от Гърция, щяла да купува...Е я ми обяснете с какво ще купува??? Откъде ще ги вземе тези пари като няма даже за да увеличи пенсиите на повече от 70 евро месечно??? Аман от разбирачи и "богаташи"..Не знаех, че ако си направиш кафе в къщи ти излизало по-скъпо отколкото ако го пиеш в ресторант..Ама щом казвате..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 25. 25 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 908 Весело

  Знаете ли , не мога да разбера защо е цялата тая патаклама около Русия. Русия в момента е като улично псе - гледа страшно , зъби се , лае , но ......... ако и тропнеш с крак подвива опашка.

  Русия не може да спре доставките на газ. Тоест може , но само един път. Една година ще е тежко. После целия този газ ще трябва да си го грухат в дървена кратунка. Газ има на много места , но няма други 2 държави освен ЕС + САЩ , които да държат над 50% от световния БВП. Влагате излишно много емоции за страна , която е напълно безвредна. По мое време в едно Чили не можаха да си направят преврата , камо ли нещо повече

  http://www.youtube.com/watch?v=VNl0ThJ8uto&feature=player_embedded
 26. 26 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Хм, някой не обеща ли предизборно, че ще намали зависимостта на България от Русия? Май ми се е сторило сигурно.
  Ама то ние си свикнахме да си стоим на студено през зимата, когато хем си плащаме изрядно, хем ни считат за косвени жертви при споровете между Русия и Украйна.
  Аз лично очаквам довечера като си пусна ТВ-то точно в 20ч. по Канал 1 да чуя: Гаварят Москва.

  www.economistbg.com/
 27. 27 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 687 Любопитно

  До коментар [#25] от "Augusto Pinochet":

  Цялата тая патаклама човече е, защото българинът обича някой да му е виновен.. Сега са му виновни руснаците..преди 20 години му бяха виновни американците, преди 100 години турците..абе въобще това е най-важната част в живота на българина..да си намери виновник за собствената алчност и глупост. Виновен му е комшията, че е паркирал на "неговото място", виновен му Пенчо, защото има нова кола, виновен му е Иванчо, че е ходил на екскурзия, виновен му е Драганчо, че има по-голяма заплата... А то най-виновни всъщност са политиците, защото те излизат с номера, че все предишните им били виновни..ей го..гледай Герб-на тях все са им виновни някои..хаха..Две години на власт харчат 7-те милиарда оставени от предишното правителство и все те им били виновни..абе смях на буци и през сълзи ни е цялата история..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 28. 28 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Краткосрочните договори с мечката са добър вариант, докато намерим алтернативни доставчици и най-накрая постигнем дълго бленуваната диверсификация на доставките, която е абсолютна предпоставка за енергийната независимост на България. Надявам се правителството да работи сериозно в тази насока. И нали знаете - Беля не!

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 29. 29 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Руснаците са си изнудвачи по начало. Проблемът е, че предишните идиоти, които ни управляваха, не направиха нищо, за да имаме други доставчици. А Набуко засега е само фантазия. Ако имаше печалба в него, отдавна да са го построили този газопровод. Не е ясно и дали от Румъния ще можем да закупим някакъв газ, когато се направи тръбата. И на каква цена? Дай Боже да открият още газ в нашия шелф и тогава ще ги разкараме газпромските пиявици!

 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  При подобно отношение на официална Москва към официална София, все още се намират потурнаци-родоотстъпници, които да се кълнат в Русия, в Путин, в българо-съветската дружба, в Альоша, в шмайзера срещу Софийския университет...

  ПОЗОР!!!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Не се вживявайте толкова. Идва лято. Всички вие, както и правителството, не можете да мислите с перспектива над два месеца. За газ ще започнете да мислите след ноември.

 32. 32 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 908 Весело

  Краткосрочните договори се мислят от Москва като добър ход. Горките не знаят какъв автогол си вкарват

  http://www.youtube.com/watch?v=VNl0ThJ8uto&feature=player_embedded
 33. 33 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#32] от "Augusto Pinochet":

  Цената на газта ще вървят само нагоре. Краткосрочните договори са лоша идея. Страхливците от правителството са смешни. 2 години отлагане и отлагане, 2 години мрънкане и мрънкане, 2 години оправдания и оправдания...Това не е управление, а е фарс!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 34. 34 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#32] от "Augusto Pinochet":

  Краткосрочните договори са като да си купиш агнешко на дребно. Един от умните министри, а те всички са много умни, ви съветваше да се организирате и купите цяло агне и след това да си го делите за да ви е по-евтино. Сега се оказва че ако си купувате газ на дребно ще ви е по-евтино.
  Всички напълно сте изкукуригали. И тук не става дума за руски газ. Забравете ги руснаците и се опитайте да направите анализ на това дето вършите. (Зная, зная, това не е по силите ви.)

 35. 35 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#22] от "bokko": Навсякъде разпространителите повишават цената. Зависи с колко. Разпространителите в цивилизования свят също работят в конкурентна среда. Извършват разходи за развитие и поддържане на мрежата си, разходи за обслужване на "търговията на дребно". Трябва да възстановят тези разходи и да формират печалба, като същевременно се борят за потребители.
  У нас ВЕЧЕ е висока и доставната цена и това изважда на показ и ужасната ни организация на разпространението ... в случая на газ.

 36. 36 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#24] от "ostin22":
  Не става въпрос за газ от Турция или Гърция! Става въпрос за газ от Азербайджан. 1 млрд куб. м годишно по междуправителствена спогодба. Сега същия този азерски газ руснаците ни го продават като руски. Каква ще е цената на азерския газ нямам представа, но твърдя, че средната цена на руски+азерски газ ще е по-изгодна от колкото само на руски газ. А към това можем да пробавим и катарски или египетски газ, купен да речем от Булгаргаз на спот пазара и оскъпен от доставянето му през гъцки терминал. Очевидно е, че това е ВЪЗМОЖНОСТ - ако е изгодна цената в ДАДЕН момент - купуваш, ако не, не купуваш. Просто е. Само, че трябва да имаш достъп до този пазар.

 37. 37 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#36] от "Дамян":
  и да имаш хранилища, за да можеш да оперираш. Това е смисълът на будещото съществуване на Булгаргаз като държавно дружество.
  Затова въпросите за разпиряване на хранилището в Чирен и изграждане на още едно в Галата са важни поне толкова, колкото и връзките със съседите.

 38. 38 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#35] от "Дамян":

  Преди една година се говореше за посредниците като проблем. И наистина е проблем защото всеки един посредник иска да печели и така цената за крайния потребител се вдига. Говореше се да има директен договор с Газпром. Сега се говори за краткосрочни договори. Краткосрочни договори може да има само чрез много посредници, т.е. значително оскъпяване на крайната цена.
  Най-доброто решение е директни но гъвкави договори.

 39. 39 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#38] от "dissident":
  Аз имам особено мнение за посредниците за мен Булгаргаз е повече посредник от Овергаз, в качеството си на ЕДИНСТВЕН ОБЩЕСТВЕН ДОСТАВЧИК.
  По тази причина изпадаме в смешното положение (натъкват ни го и самите руснаци напоследък) Овергаз инк, които внася руския газ и го продава на Булгаргаз, после да си го купува обратно (съответно оскъшен) за да го разпространява по мрежите си за битови потребители. Кой е излишният посредник тук? Като се има предвид, че Овергаз по всички европейски правила може да се декларира като СОБСТВЕНИК на газ.
  А иначе не виждам връзка между краткосрочен договор и броя на посредниците. И пак казвам: най-малко посредници ще има поне на наша територия, ако голям търговец продава директно на голям потребител.
  Даже у нас това се е случвало (мисля, че работи и в момента)
  Даксия - търговското дръжество на Мелроуз продаваше газа от Галата ДИРЕКТНО на компаниите в района на Девня Мисля, че и сега тихомълком се прави същото. Просто не е забранено по закон

 40. 40 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#36] от "Дамян":

  Всичко това е така може би на теория ..на практика обаче-газта на Азербейджан ако не минава през Газпром ще мине през Шел, ако не минава през Украйна, ще мине през Турция, ако струва по-евтино днес няма да е така когато се построи цялата инфраструктура и ти се сложат всички нови такси.../Преди няколко дни само споменаха, че цената на Набуко скочила с 7 милиарда евро/...Освен това ако не забелязваш-цената на петрола е почти еднаква в целият ЕС, цената на храната също...Глобализация му казват хората...ако не напълниш гушата на един от олигополите-ще бъде на друг.. Дали е Газпром или Шел за мен разлика няма-нито съм русофил, нито русофоб..На мен ми е тъжно само, че българското правителство е тъпо! И вместо да помага на хората им вреди! Това е!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 41. 41 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#40] от "ostin22":
  Ами не познаваш добре практиките. След като газа е купен от Булгаргаз той си е негов. Вярно, че след това има оскъпяване от транзитни такси (е случая турски) но това е неизбежно. Ние също оскъпяваме с транзитните си такси руския газ минаващ през нас за Турция и Гърция. Тия пари формират доходите на Булгартрансгаз, които са някъде към 300 млн. лв за 2010 г. от които 120 млн. са печалба Е те с тия 120 млн. лв. би трябвало да финансираме изграждането на връзките със съседите. Защото европейските 40 млн. евро за връзката с Гърция не са достатъчни. Трябва си и съфинансиране

 42. 42 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#41] от "Дамян":

  А проверявал ли си цената на газта във Турция и Гърция и дали има капацитет за изнасяне на газ за България, както и цена която е по-евтина от тази която в момента внасяме?

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 43. 43 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#10] от "pavtaf":

  " 'че първо трябва да бъде направен анализ кога точно ще бъдат завършени интерконекторните връзки на България със съседните страни '
  ...........
  Ами не трябваше вече да сте ги почнали бе, пиле? "
  --------------------------

  Цитирал си го, а не си го прочел. Къде пише, че не са започнати?

 44. 44 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 743 Любопитно

  Изобщо обмисля ли България нещо без Русия?

 45. 45 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  До коментар [#41] от "Дамян":

  Само се чудя, защо плескате фантазии...
  Баш па с това управление, дето се е вторачило в магистралите, щото там е лесно. Проектите готови, асфалт - бол, и валяци. Валяци в изобилие...
  Преди време бях казал нещо за интерконекторната връзка с Гърция. Може, ама след Набуко. Гърция още не беше се ломбурнала у дълговата криза, а геополитическият и интерес беше БА.
  Румъния? Турция? Сърбия?
  Да цитирам. "На въпрос кога ще бъдат готови тези анализи Косев обясни, че се "бутат всички връзки, с Румъния, с Гърция, със Сърбия. Наскоро колегите ходиха и до Турция, за да преговарят за връзка"
  Бутат, дърпат, влачат, преговарят, скимуцат, хленчят...
  С една дума - трагедия обвита в потресаваща некомпетентност.
  04 окт 2010
  България отново ще изнася ток за Турция
  "Бойко Борисов съобщи, че изграждането на газова връзка между двете страни ще стане част от "Набуко" и ще се финансира и от Европейския съюз със средства от плана за възстановяване, по който за проекта са отделени 200 млн. евро..."
  Набуко? Т'ва опера ли беше? Или оперета в сферата на тръбите.
  Айде да свършвам. "Миналата седмица представители на Европейската комисия, пожелали да останат анонимни, коментираха, че България няма почти никакъв прогрес по проектите за газови връзки към съседите." Това е по същото време. Днес - пак същото.

  Ecrasez l’infâme
 46. 46 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#39] от "Дамян":

  "А иначе не виждам връзка между краткосрочен договор и броя на посредниците." Никой производител не иска да се занимава с малки договори. За да влага много пари за проучване и добив трябва да има сигурни купувачи. И като такива се явяват посредниците. Те сключват голями и дългосрочни договори и след това могат да продават и на дребно.
  То е нещо като складовете на едро в Илиенци. Внасят какво ли не на едро и го продават на търговците на дребно които го продават на теб. Когато купуваш, даваш пари на всички по веригата. Сам не можеш да се обърнеш към производител в Китай и да си купиш един телевизор. Понеже търговците на едро гарантират че ше купуват от производителя, той сключва договор с тях и не продава на друг търговец в същия район. Опитай и се свържи с Тойота например. Ще ти кажат че имат представител в България.
  Понеже газ е както всяка друга стока, се ръководи от същите принципи с усложнението че има условия за транспорт. Собствениците на газопроводи също имат тежка дума.

 47. 47 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#45] от "Graf":

  Защото това е лесно. Особено когато някой се бие в гърдите, заканва се и изразява недоволство.
  Закана, недоволство, протест нямат никакво значение. То е като с цената на бензина. Протести, закани, демонстрации и в края на краищата човек когато отиде на бензиностанцията трябва да се бръкне и да си плати каквото му искат.
  Типично за българина е да недоволства и да гледа да не се "мине" и да не го "минат". Всички други народи се концентрират на това да произвеждат и да печелят повече. Ако днес печелиш повече от вчера повишение на цена не е от голямо значение, ако печелиш по-малко дори и да няма повишение пак си по-зле.
  Управниците вместо да говорят глупости и да лъжат народа с по-ниски цени трябва да създадат условия за работа и печелене на пари. Всички трябва да свикват с това че цените на горива и храни ще се повишават. Единственото спасение е работа и печалба.

 48. 48 Профил на james1
  james1
  Рейтинг: 346 Неутрално

  България трябва да сключи договори във всички сектори на икономиката с Россия, да направи така, че западните "инвеститори" да се изметат от България и 80% от икономиката ни да е обвързана именно с нея.

 49. 49 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#45] от "Graf":

  "Баш па с това управление, дето се е вторачило в магистралите, щото там е лесно. Проектите готови, асфалт - бол, и валяци."

  Забравяш да споменеш еврофондовете за строежа на въпросните магистрали. Дето по времето на любимата ти тройна коалиция и на "големия финансист" Орешарски ги бяха спрели. 'Щото крадяхте. Батко и Братко, Обръчи от фирми, Руменовци и Масларки и т.н. Помним. Не сме толкова късопаметни, колкото ви се иска. Пък "тиквата" взе че ви пусна. Егаси простия пожарникар. Да строи магистрали с еврофондове. Дето ЕС не дава да се крадат. Колко си беше по-хубаво по време на управлението на клуб Червена прашка - строй с държавни пари, преливай ги в джобовете на свои хора и си свиркай! Е, свърши се вашата. Затова и сега подсмърчате като гладни псета. Музика за ушите на нормалните хора

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 50. 50 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#48] от "james1":

  Това, което описвате, е факт в момента и не виждам да сме прокосали - по-скоро е точно обратното.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 51. 51 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#11] от "Realistka":

  Иде ми да напиша " слушай, ма тъпа маймуно " , но ще се въздаржа, не искам да падам до това ниво .Но все пак, всеки човек може да бъде уважаван и мразен.Но да мразиш всички , които уважават някого, който не ти е по сърце,говори за нещо сбъркано. И то след като си видял отношението на поне 70 % от българите . Значи ли че мразиш тези българи? И какво пък е отношението на Батето към доставките и договорите за газ? Но когато мразиш, не подбираш обекта на омраза.Най- вероятно е да мразиш и себе си .Интересно е защо?
  :

 52. 52 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#49] от "Zoon Politikon":

  Друго си е като човек не е късопаметен. Помни , значи.Пък и ако си спомни за някой крадец- евалла! Ама, така като нещо дето се вика ,документирано! Иначе- една жена каза , и късопаметните помнят вестникарски изцепки и телевизионни клипчета. Ако може така, с именца- иначе попадаш в жените, дето казват.

 53. 53 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  До коментар [#49] от "Zoon Politikon":

  Явно помните колкото маймуните.
  Да припомним кога пуснаха "фондовете".
  13 май 2009 г.
  "Комисарят за регионалната политика Данута Хюбнер и
  вицепремиерът Меглена Плугчиева, която отговаря за
  управлението на европейските фондове, подписаха днес тук документ, с който Европейската комисия деблокира 115 милиона евро по предприсъединителната програма ИСПА за България."
  Очевидно е, че ролята на Мутрата е на лентите. Дето си ги носи в джобовете, а не в това, "че Пък "тиквата" взе че ви пусна."
  АМ "Тракия", дето Тиквата я копа, рови, асфалтира и бетонира също е продукт на гадните от тройната.
  13 юни 2009 г.
  "Последните 115 км от магистрала "Тракия" ще бъдат достроени с 350 млн. евро от Оперативна програма "Транспорт". Решението вече е одобрено от Комитета за наблюдение, обясни транспортният министър Петър Мутафчиев."
  Най-миризливата тема - САПАРД. Бегаш при Калинка Илиева, дето я назначи ББ, щото била щерка на пожарникар и питаш за доносите. Още и берат гайлето у МЗ. ОЛАФ вика, че за 2010 година сме шампиони по корупция в средствата за земеделие.
  Кво викаш? Тиквата освободила?
  Тиквата има само един негов проект. Заводът за боклук на София.
  Чакам да ме светнеш за резултатите.
  Наречи го гербер и повече не го обиждай.

  Ecrasez l’infâme
 54. 54 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#51] от "papyre":

  Грешиш тотално.
  Никак не мразя себе си.
  И тлупаците не мразя. Просто ги съжалявам...
  Това е един сополив народ на опашка пред останките на един Бате, който ги презираше...мачкаше ги по циците, говореше им гадости, а те се сополивят и рпазправят какъв интелектуал бил...

  The best way out is always through Robert Frost
 55. 55 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#48] от "james1":

  Ку-ку!
  Кукувичка кука на зелена бука.
  Кукай кукувичке
  Кукай горска птичке!

  The best way out is always through Robert Frost
 56. 56 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До колкото знам, потрблението на газ на страната е 3 млн куб.метра/годишно, което не е много. А чиренското хранилище е за 3.5 млн куб.метра.
  От друга страна във в-к www.neurope.eu
  ето какво намирам прогноза на цената на газта за 500 долара
  http://postimage.org/image/j3p1ybj8/

 57. 57 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  До коментар [#53] от "Graf":

  Точно! Бъркаха си по дупките цялата 2009, цялата 2010, вече преваля 2011 и не остана за кога да строят връзките. Много им пука на гърци, румънци и турци за нашите връзки и ако нашите кютуци чакат неволята да дойде, отиваме курбан на Газпром. Когато догодина рашките навият болт номер 16 на България, тогава Тиквата ще се е спасил президент и гордо ще носи големия чшлен на Гоце. Отчаяна държава.

 58. 58 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#42] от "ostin22": Иии ама като почнете с тия реторични въпроси, на които не знаете отговора. КОЯ ЦЕНА ?
  Тази на която битовите потребители купуват? Или тази, на която купуват големите индустриални потребители? Или тази на която Турция купува азерски газ? Или руски? Или от Катар, щото и турците имат терминал...
  Знам със сигурност, че микса на турският газ е с поне 30$ на 1000 куб.м по-евтин от цената по-която ние купуваме риски газ на Исакча. Малко по-евтин им излиза и руския газ, който получават от Син поток.

 59. 59 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#45] от "Graf": Е може да са фантазии, но със сигурност Боко ги чакат санкции за неизпълнение на евро директива. Утре ще ходи да хленчи в ЕС, че гърците му пречели, румънците му пречели... ние ги Фащаме, те ги пуЩат...
  фащат ....фащат си оная работа. Мотаят се нарочно, с което защитават руския интерес.
  Просто казах, какво може и какво би трябвало да се направи. Не съм казал, че ще го направят.

 60. 60 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#46] от "dissident": Обиждаш ме така, като ми обясняваш като на малко дете
  Нека говорим за конкретния случай. В момента получаваме руски газ през трима посредници, всеки от които ни доставя по около 1 млрд куб.м. газ годишно. Тези посредници са "успоредни", а не един след друг. Защо са трима, един Господ знае, но във всеки случай няма нищо общо с Илиенци
  С Газпром имаме договор за доставка на газ , оня дето Овчаров го преработи в края на 2006 г. месец преди да влезем в ЕС. Тоя договор е за 30 г. и гарантира само количества и начина на определяне на цената. Там са и клаузите тейк ор пей като принцип. С всеки от посредниците имаме отделен договор. Тия договори изтичат един по един. Те също бяха дългосрочни, но за по-кратък срок (4-5 г.) В случая, като се говори за краткосрочен договор, се разбира договор за 1 год. с един или двама от същите тези посредници - най-вероятно с Овергаз. Защо Овергаз, ами защото те отдавна са на нашия пазар и при една либерализация на пазара ще бъдат без конкуренция поне в началото. Защото са РЕГИСТРИРАНИ в България и това им дава предимство пред останалите двама посредника. Защото имат контакти с големите индустриални потребители (и с държавните потребители на комисионни) и имат изградени мрежи за битово потребление.
  Може да сме малък пазар, но това не значи, че руснаците ще ни пренебрегнат. Цялата история до сега показва тъкмо обратното. Та... като ще се сключва следващия договор примерно с Овергаз, вероятно цената ще е ОТНОСИТЕЛНО завишена спрямо досегашния НАЧИН на определяне на цените на руския газ (на Исакча). Не отричам, че ще бъде завишена, напротив, сигурен съм, но механизмът тук не е точно случая с Илиенци.
  И накрая казвам - по-добре завишена цена, но за кратък срок, отколкото нов по-дългосрочен договор, който да фиксита определени ценови и количествени условия ПРЕДИ да сме успяли да създадем връзките си със съседите, което значи да сме готови за един относително отворен пазар на газ. Те това последното ни го искат от ЕК и ще има санкции, ако не го наоправим.

 61. 61 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#60] от "Дамян":

  Недей да го приемаш лично. Въпреки че се обръщам към теб то е за всеки който чете.
  Много от това дето пишеш е вярно, но все пак при краткосрочни договори цената ще е по-висока. При сегашното състояние на нещата, когато цената на горивата се покачва постоянно, краткосрочните договори не са от голяма полза. Почти сигурно е че след една година цената на газ няма да падне а ще се качва.
  "който да фиксита определени ценови и количествени условия ПРЕДИ да сме успяли да създадем връзките си със съседите" Недейте да залагате на връзките със съседите. Те нямат газ. През тяхна територия газ може само да премине и естествено цената ще се качи от транзита. Не виждам голяма полза от връзката с Гърция. Откъде ще дойде газ там за да дойде и до България? Дори и с Румъния, пак ще е руски газ. Виж, ако Набуко се осъществи ще е по-различно, но както вървят нещата ...

 62. 62 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#61] от "dissident": Турсия си направи тръба до Азербайджан. Капацитета и беше 7-8 млрд куб м. Сега е повече. Гърция се включи към тази тръба както и Италия. Гяволетата вече ползват азерски газ. И Турция и Гърция имат терминали за втечнен газ. Всичко живо наоколо си диверсифицира източниците на газ, само ние философстваме.
  Румънците и даже сърбите се свързаха през Австрия с норвежки газ и втечнен газ (от терминали в Италия)
  Естествено, че откъдето и да получим газ, той съдържа и транспортна компонента. Като ни карат газ от Тюмен, не виждам как ще е по-евтин от каспийския.
  Всякаква транспортна компонента е приемлива за да няма МОНОПОЛНА компонента. Целия свят работи на този принцип.
  И не си прав за връзките. Има ли връзки, ще има и газ. И цената му, заедно с транспорното оскъпяване ще е пазарна. Не казвам евтино или скъпо. Че газът щял да поскъпва, това е тревиално.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK