Преговорите за "Белене" продължават, България ще търси решение на всички спорни точки

Площадката на АЕЦ "Белене"

© Анелия Николова

Площадката на АЕЦ "Белене"Преговорите на България с Русия за строителството на втора атомна централа край "Белене" продължават, като страната ни обмисля да извади всички спорни точки по проекта, за да бъдат обсъдени. Това обясни пред журналисти зам.-министърът на икономиката Марий Косев, който присъства на кръгла маса за предимствата на природния газ. По думите му не само цената, но още много други неща са проблемни за строителството на новата мощност. Косев припомни, че преговорите се водят от три групи - финансова, правна и техническа.


"Знаем какво се случва в преговорите за "Белене", независимо, че преговорите се водят основно от БЕХ и НЕК. Глава на българските групи е временно изпълняващият шеф на Националната електрическа компания Михаил Андонов", обясни още зам.-министърът. Именно заради преговорите с Русия в началото на миналия месец беше уволнен шефът на НЕК Красимир Първанов, който подписа 12-и пореден анекс с руския строител на проекта - "Атомстройкеспорт", без да уведоми шефа си - икономическият министър Трайчо Трайков.


По рано днес по време на обсъждането на инвестиционните цели на България Трайков припомни, че най-важна за централата остава нейната безопасност. "Цел на допълнение 12 беше да се удължи срокът за разговори. Сега освен въпроса за цената трябва да отчитаме и променените критерии за безопасността, за да не стане така да си построим централа и след няколко години да трябва да я затворим. Стрес тестовете ще приключат до края на годината и тогава ще вземем решение", каза Трайков.
Зам. икономическият министър Марий Косев обясни, че не бива да се прави компромис с цената на "Белене", ако е за сметка на безопасността.


По отношение на проблемите с доставеното оборудване за един от реакторите на АЕЦ "Козлодуй", което е установено при планов ремонт, енергийният министър заяви, че страната ни ще настоява за подобряване на качеството на доставките от Москва. "Но при положение че имате конструктивен елемент, който е възможно най-простото нещо – гордостта на руската индустрия – прости метални неща, които при живот, обявен от производителя от 30 години, се пукат на всеки три години, очевидно няма как да сме доволни от това състояние. Има само един доставчик на това оборудване. Очакваме, надяваме се, настояваме те да подобрят качеството", каза Трайков.


Енергийният еврокомисар Гюнтер Йотингер съобщи в края на март, че предстои да бъдат одобрени критериите за провеждане на стрес тестовете в средата на лятото, а самите проверки ще започнат през 2012 г. Най-вероятно ревизиите ще се извършват от самия оператор на съответната централа, а проверяващ орган ще бъде местната Агенция за ядрено регулиране.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  БЕЛЕНЕ НЯМА ДА ИМА!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 2. 2 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 823 Неутрално

  И каква е новината?? Че продължават преговорите е ясно. Че България ще търси решение на спорните точки - оставаше и да е обратното.

  А може би новината е тук:

  "Сега освен въпросът за цената трябва да отчитаме и променените критерии за безопасността, за да не стане така да си построим централа и след няколко години да трябва да я затворим. Стрестовете ще приключат до края на годината и тогава ще вземем решение", каза Трайков."

 3. 3 Профил на balada
  balada
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ".... България ще търси решение на всички спорни точки", не русия, а България ще търси решение. Ясно у кой е силата и какъв е контекста.
  При нормална сделака този дето дава парите поръчва музиката....а тук е обратното.

 4. 4 Профил на Tyr
  Tyr
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  ""Но при положение че имате конструктивен елемент, който е възможно най-простото нещо – гордостта на руската индустрия – прости метални неща, които при живот, обявен от производителя от 30 години, се пукат на всеки три години..."

  Много важно и показателно за качеството, което ще получим, ако имаме глупостта да оставим това некадърно правителство ведно с руските платени подлоги да разполага не даже с нашите пари, а с тези на внуците ни. Ние търгуваме с хора, известни с производството на "прости метални неща" на високи цени, а те и тях не могат да направят като хората. Да е нещо друго, да се смееш, ама то за АЕЦ става дума. Впрочем когато видя защитниците на АЭС-а качени на руски автомобили, а не на западни, тогава може и да почна да се замислям над безумните им слова и опасната им глупост. Дотогава не. И за финал - да не забравяме, че в Русия всичко, което се прави с ключ по-малък от № 24, се счита за нанотехнология.

  In the land of the pigs the butcher is king.
 5. 5 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Много разходи, много шум, много дъндании, за един чужд бизнес проект на българска територия...Замърсяващо, скъпо, тежко производство с непредвидими екологични последствия в рамките на един век.

  За да задоволим амбиции на мегаломан и политически неадекватен човек и държавно ръководство на една нация с подтиснато самочуствие.

  И това на гърба на една малка страна с ограничен природен и чоешки ресурс.

  Вековни необосновани имперски стремежи към стратегическо надмощие на Балканите и Средиземноморието.

 6. 6 Профил на Ivanski
  Ivanski
  Рейтинг: 497 Весело

  Хайде сега сигурността ще струва милиард и нещо. Българите ще ни правят на боядисани канарчета. Значи досега са ни предлагали реактори без оловна обшивка.....хаха..
  А, сега му слагат и тенеке отгоре - да прилича малко на реактор

  Ivanski
 7. 7 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  МИЛИАРДИТЕ ЗА ЦЕНТРАЛАТА СА 6.5, А ЗА ОСТАНАЛИТЕ СЪОРЪЖЕНИЯ, ХРАНИЛИЩА, ИНФРАСТРУКТУРА, ПРЕНОСНА МРЕЖА, ПОДСТАНЦИИ И Т. Н. нито дума ни пари... НАЙ-МАЛКО 2 ПЪТИ ПО 6.5 = 13 000 000 000 евро за такава сума в годините България би се превърнала в райска градина.

 8. 8 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "По рано днес по време на обсъждането на инвестиционните цели на България Трайков припомни, че най-важна за централата остава нейната безопасност."
  Преведено на обикновен език, това означава, че цената най-вероятно ще е съобщената от Борисов - 6,3 млд. А, че ще я строят, е ясно.

 9. 9 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Утопията Беля Не отнема енергия, а не дава. Много бе загубено и румънците вече са с една идея напред в ПРО. Трябва да се преборим

  за радара и за разполагането на европейски сили за бълзо реагиране и северозападния регион да се съживи, а не да е загубена бездна.

  Рискът да има земетресение като в Свищов с разрушения и жертви от 77-ма със сила от над 7 по Рихтер до края на века е около 77 %.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6044 Неутрално

  Скоро гледах едно филмче по руския Первы канал, там ставаше въпрос за строежа на руската космическа совалка. Руските учени получили пълен достъп до плановете на американските совалки, които също се състоели от "прости метални неща". Проблемът на руснаците бил, че те не знаели как точно да ги произведат тези "прости метални неща"...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  "Зам. икономическият министър Марий Косев обясни, че не бива да се прави компромис с цената на "Белене", ако е за сметка на безопасността."

  Но дали всички са на това мнение?
  http://www.capital.bg/interaktiv/anketi/?guid=2091

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 12. 12 Профил на БившСинГлупак
  БившСинГлупак
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#10] от "от Мюнхен":

  В Космоса САЩ разчитат на Русия - ще продължи ли партньорството?

  http://e-vestnik.bg/4800

 13. 13 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Глава на българските групи е временно изпълняващият шеф на Националната електрическа компания Михаил Андонов"ю

  Що за пародия е това? Някакъв служител дето е там временно по стечение на обстоятелствата, защото бившият му шеф се продаде, да преговаря и да взима решения за внуците ни? Тия съвсем през просото я карат, време е да си ходят.

  А да се обзаложим ли, че на масата вече са сложени и договорите за газ? И че ще има например: Боко- договорил СЪМ цена на газа по- ниска от всякога! И на следващия ден: Боко- Ще строим, как няма да строим АЕЦ (като вие го плащате)!

 14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6044 Неутрално

  До коментар [#12] от "БившСинГлупак":

  Бай Здравко, във филмчето, което гледах не ставаше въпрос за овладяването космоса, просто темата беше за героическите усилия на руската наука и техника да създадат космическа совалка. Споделих това в контекста на казаното за простите метални неща с обещан живот от 30 години, които се пукат на всеки три години. А темата за негрите я знаем.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 15. 15 Профил на Beny
  Beny
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И къде е новината в тази статия - само пълнеж и предистория...

 16. 16 Профил на Beny
  Beny
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "renegat":

  Само защото една е страна е малка не значи, че не трябва да има амбиции и по мое мнение липсата на икономически проекти е нещото, което е изгонило човешкия ресурс. А колкото до замърсяващото, скъпо, тежко производство с непредвидими екологични последствия - имаме си за тази задача ТЕЦ-овете, против които за жалост никой не се сеща да протестира. А те вече са на територията ни и тровят въздуха ни и за мен са реалният проблем сега и тук, а не Белене.

 17. 17
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:15 на 10/05/2011 от неговия автор.

 18. 18 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  "Най-вероятно ревизиите ще се извършват от самия оператор на съответната централа"
  Значи сами ще се проверяват и ревизират! И после що ставали инциденти. Един дребен производител на храни ще го проверяват и регулират 5 агенции и министерства, но могъщата и велика ядрена индустрия се проверява сама! Е*ати прозрачността!

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 19. 19 Профил на svishtovec
  svishtovec
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Натиска, който оказват руснаците и наши лобисти, за строителството на АЕЦ Белене има за цел да изпревари изготвянето на единни норми за сигурност на ядрените централи в ЕС. Но те не си дават сметка, че по-касно ние ще бъдем принудени да изпълним тези норми и да си платим за това. Тогава обаче сегашната космическата цена на тока от АЕЦ Белене ще ни изглеждза приемлива, защото всеки процент сигурност на централата от тук нататък ще струва по милиард евро, което автоматично я прави икономически неосъществим проект. Що се отнася до сеизмиката на площадката, искам да приведа извадки от становището на БАН от 1990 г. Сеизмолозите Сокерова и Рангелов смятат, "че ако се отчете влиянието на магнитудните грешки, то 8 силни земетресения /от Вранча/ надхвърлят максималния възможен магнитуд 7.5 за периода 1107 - 1802 г. От тук следва логичното предположение, че ако при магнитуд 7.2 /земетресението Вранча 1977г./ на площадката на АЕЦ Белене е установена интензивност от 7 степен, то при магнитуд по-голям от 7.5 би могла да се очаква интензивност над 8 степен." "Според румънски източници на значителни площи, разположени на големи разстояния западно и източно от площадката, на румънска територия, при същите и подобни грунтови условия, са установени разрушения, съответстващи на интензивности от 8 и над 8 степен както за предишни земетресения, така и за земетресението през 1977 г." Грунтовите условия на площадката се оценяват като по-близки до 3 категория: "При тези условия са възможни втечнявания на пясъци от сеизмични въздействия с интензивност от 7 и по-висока степен." Напомням, че площадката представлява насипан пясък върху блато. И сега като дупнеш земята на 1 -2 метра има вода. Ще направя едно отклонение за да може читателя да се информира за някои съществени характеристики на земетресението и изисквания към АЕЦ, за да може да свърже в едно цяло изложението. Силата на земетресението и мащабите на неговото разпространение се определят и от неговата дълбочина. Земетресението през 1977 г. беше на дълбочина 92 км, а максималната дълбочина на която може да се случи е 190 км. Силата на всяко земетресение се измерва с два показателя магнитуд в епицентъра на земетресението и интензитет в периферията. Затова съществуват и две скали по Рихтер и по Медведев-Шпонхоер-Карник /МШК/. Когато говорим за площадката винаги имаме впредвид интензитета. Последния се определя от жертвите и разрушениета причинени на дадено място. Руснаците произвеждат два класа реактори, които издържат интензитет до 6 степен по МШК и такива които издържат интензитет от 8 степен по МШК. Според нормативните изисквания на руснаците за строителство на АЕЦ се предвижда една степен резерв над максимално възможния интензитет на площадката. По-горе се допуска, че площадката може да има интензитет 8 и по-голям от 8, което значи, че централата трябва да понася интензитет от 9 и по-голям от 9. По повод на предстоящото земетресение от Вранча ще цитирам най-добрия румънски сеазмолог Георги Мермуряну, директор на румънския Институт по физика на земята: "По силе новое землетрясение в "зоне Вранча" будет мощнее, чем стихия 1977 г.,Эпицентр будет глубоко в земле, и чем глубже - тем мощнее будет землетрясение. Почувствуют его даже в Москве!" За неувереност на руснаците по отношение на сеизмиката на площадката в Белене свидетелства и писмо № 500/6.11.1987 г. на директора на Централната лаборатория по висша геодезия към БАН до корпорация "Енергетика" проф. д-р Н.Георгиев. В това писмо се казва, че руснаците 11 пъти са разглеждали сеизмиката на площадката и накрая са поискали нейната смяна. В мотивите се казва, че от действащите над 400 централи и от строящите се над 300 "нито една от тях не се намира в толкова сложна сеизмична обстановка както АЕЦ Белене”. Нашите обаче не приели тези мотиви защото на площадката били изразходвани 13 млн. лв. Като заключение искам да кажа, че оценката направена непосредствено след събитието е най-точна, а с времето се преиначава и омаловажава. Надявам се, читателю да си разбрал, че в настояще време всеки може да си купи експерт и консултант и да си докаже това което му е изгодно. За това ние обикновените хора, които градим гражданско общество трябва да са противопоставим на тази тенденция.

 20. 20 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 986 Неутрално

  "Очакваме, надяваме се, настояваме те да подобрят качеството", каза Трайков.
  ----------------------------------------
  Аз пък, като данъкоплатец ОЧАКВАМ И НАСТОЯВАМ ОТ ТАКЪВ ПРОИЗВОДИТЕЛ ДА НЕ СЕ КУПУВА НИЩО!

  Ако три пъти поред купуваш някакви тръбички за собствената си баня и тези тръбички са с 30-годишна гаранция и се пукат година-две след подмяната и продължаваш да купуваш от същия магазин - значи си ИДИОТ. Никой няма да даде собствените си пари за доказан боклук.
  Виж, ако е с пари на данъкоплатеца - може!

  И за оправдание разправяш баснята, че ако не купуваш боклуците на същия производител, той щял да ти иска един милиард неустойка!

  Май някой ни взима за идиоти.
  И ако не изритаме този някой - наистина сме си такива...

 21. 21 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 551 Весело

  http://www.youtube.com/watch?v=rZbD-ShNEE4

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 22. 22 Профил на Лора Рахнева
  Лора Рахнева
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  До коментар [#1] от "Десен":

  Искаш ли да се обзаложим ?

  Prepare for complications.
 23. 23 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 714 Неутрално

  За това правителство не може да се каже ,че иска или не иска да строи Белене.Това правителство прави това ,което неговия шеф правеше в София със завода за боклук.За публиката много и разнопосочно говорене ,а за тях далаверата от продължаващите работи по строежа.Парите се претакат , а ползата никаква.Защото при препроектиране за да се отговори на по-високите изисквания за безопасност построеното пак ще тряббва да се събаря, преправя. Както завода за боклук - тук ли да е ,там ли да е,бабите не дават,10-те еколози не са съгласни ,технологиите обмисляме - и т.н.,а в това време балиране и разнасяне по цяла България на боклука.Резултатът за хората- потрошени пари за няколко завода ,а за няколко чавека - милионни далавери.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK