Google пуска музикална услуга срещу Amazon и Apple

Най-голямата търсачка в интернет - Google, ще лансира своя собствена музикална услуга по време на започнала днес годишната конференция Google I/O. Дебютът й идва въпреки липсата на споразумения с водещите музикални лейбъли, които според представители на компанията не са оказали достатъчно съдействие и са предложили неприемливи условия.


Плановете на Google обаче включват предоставянето на възможност на потребителите на услугата да съхраняват музикалните си колекции онлайн и да ги слушат директно през интернет, независимо какво устройство използват - компютър, таблет или смартфон. През март подобна услуга представи и Amazon, а основен играч на пазара е Apple. Компанията обаче залага на друг модел - тя предоставя на потребителите си възможност да купуват музика, която съхраняват на собствените си устройства.


Според "Уолстрийт джърнъл" обаче Apple готви и услуга за съхраняване на музика в "облака". В момента компанията води преговори с водещите музикални компании за осъществяването й.
Потребителите на Google Music Beta ще могат да слушат качената на сървърите на технологичния гигант музика, но няма да могат да ги свалят на харддисковете си.
По този начин компанията ще се предпази от проблеми с авторските права на изпълнители и лейбъли, както и от разпространение на пиратско съдържание. Първоначално услугата няма да бъде достъпна за всички потребители, а само за определен брой хора, които ще тестват функционалността й.


"Част от звукозаписните компании не оказаха необходимото сътрудничество и, честно казано, предложиха условия, които не ни позволяват да изградим успешен бизнес в тази област", обясни пред "Ню Йорк таймс" Джейми Розенбърг, който управлява дигиталното съдържание, предназначено за Android.


"Затова и няма задължително да разчитаме на партньорства, които са доказано ненужни", добавя той по повод липсата на сключени с лейбълите споразумения. Въпреки това Google се надява да продължи преговорите си със звукозаписните компании, за да увеличи функционалността на услугата си, и дори да предложи на потребителите си да купуват музика директно през Music.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK